keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

MITEN HIUSTENLÄHTÖÄ VOI ESTÄÄ ELÄMÄNTAPOJA MUUTTAMALLA?

Hiustenlähtö on ongelma, josta kärsii tutkimusten mukaan arvolta 40 % naisista ja 50 % miehistä jossain elämänsä vaiheessa. Syitä tähän on monia kuten esimerkiksi geenit, stressi, puutteellinen ruokavalio, elämäntavat, sairaudet tai hormonitasapaino.

Jos et ole syntynyt paksun tukan kanssa tuskin tulet saamaan paksua ja tuuheaa tukkaa, mutta on keinoja, joilla voit edistää hiusten terveyttä ja kasvua sekä hidastaa hiustenlähtöä.

Ruokavalion terveellisyys ja monipuolisuus näkyy monissa tekijöissä kuten myös hiusten kunnossa. Ilman terveellistä ruokaa hiuksesi luultavasti ovat kuivat, päänahkasi kutisee ja hiuksesi kasvavat hitaasti ja katkeilevat helposti.

On hyvä muistaa, että hiukset koostuvat pääosin proteiineista joten proteiinipitoinen ruoka nopeuttaa hiustenkasvua. Seuraavaksi tärkein ravintoaine hiustenkannalta on rauta. On myös hyvä pitää huolta hyvien rasvojen saannista sillä iho ja hiukset tarvitsevat rasvoja, jotta ne pysyvät elastisina ja kimmoisina.

Hyviä proteiininlähteitä on vähärasvaiset maito- ja lihatuotteet, pavut, kananmunat ja tofu. Rautaa saa mm. maksasta, kokojyvätuotteista ja vihreistä kasviksista. Hyviä rasvoja ruokavalioon voi lisätä pähkinöiden ja oliiviöljyn avulla. Pitää myös muistaa tarkistaa saako tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita ja ehkä harkita jotain tehokasta multivitamiinivalmistetta.

Huonot hiustenhoitotavat vaikuttavat myös paljon hiusten kuntoon ja olisikin hyvä välttää hiusten kuumentamista kuten suoristamista tai kihartamista ja yrittää olla pesemättä hiuksia jatkuvasti. Vesi kuivattaa hiuksia ja päänahkaa ja voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja katkeilua. Hiusten kunnosta huoltopitävän tulisi myös pysyä kaukana tupakasta ja alkoholista ja elää muutenkin terveellisiä elämäntapoja noudattaen.

Huom! Tutustu myös sivuston Intbo artikkeleihin.FOSFOSERIINI PARANTAA URHEILIJAN KOGNITIIVISTA SUORITUSKYKYÄ

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 29. helmikuuta päivitetyissä terveysuutisissaan:

Fosfoseriini on erinomainen ravintolisä myös urheilijoille, sillä se ehkäisee stressiä ja parantaa heidän henkistä suorituskykyään. Aikaisemmin fosfoseriinin on osoitettu parantavan juoksijoiden, kilpapyöräilijöiden ja golffareiden suorituskykyä. Uusi urheilulääketieteellinen tutkimus vahvistaa näitä havaintoja.

Fosfoseriiniä on tutkittu kauan neurologiassa ja liikuntatieteissä. Aikaisemmissa tutkimuksissa 200–800 mg fosfoseriiniä päivässä on parantanut mielialaa, kongitiivisia toimintoja (muistia, päättelykykyä, "hoksottimia" ym.) fyysistä suorituskykyä ja vähentänyt urheilusuoritukseen liittyvää stressihormonien eritystä ja lihasten kipeytymistä. Fosfoseriini paransi jopa amerikkalaisen Bill Scogganin Alzheimerin taudin. Hän otti 500 mg päivässä.

Uusi tutkimus tehtiin West Texas A&M Universityssa. Siihen  osallistui 18 hyvin harjoitellutta miesopiskelijaa (22.5 ± 2.2 v, 1,77 ± .06 m, 84,4 ± 13,6 kg). Katso lisää osallistujien ominaisuuksia taulukosta. Ennen koetta heistä otettiin verikokeita, joista määritettiin kortisonin ja testosteronin pitoisuudet. Lisäksi koehenkilöt lämmittelivät kävelemällä reippaasti 5 minuuttia juoksumatolla ja tekivät sen jälkeen lihasten kuntoa mittaavan The one repetition maximum (1-RM) -testin, johon kuuluu kyykkyjä (Smith machine squat), jalkaprässiä (leg press), ja reisiojennuksia (leg extension). Koehenkilöille tehtiin myös testi, jossa heidän piti laskea sadasta alaspäin 7 numeroa kerrallaan (93, 86 jne.) ja mielialaa kuvaava Profile of Mood States (POMS). Testit tehtiin ennen, 5 minuutin ja tunnin kuluttua rasituskokeiden jälkeen. Verinäytteet otettiin ennen testejä ja 5, 15, 25, 40 ja 60 minuuttia niiden jälkeen. Koehenkilöille annettiin 14 päivän ajan ruoan lisänä 400 mg soijasta uutettua fosfoseriiniä tai lumetta.

Fosfoseriini nopeutti 20 % laskutoimitusta ja vähensi virheitä 13 %  (100:sta alaspäin) lumeen verrattuna. Verikokeissa ei havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä.

Johtopäätös: Fosfoseriini paransi merkitsevästi kognitiivista suorituskykyä ennen lihastestejä. Kognitiivisten toimintojen paraneminen voi olla hyväksi urheilijoille ja muille ihmisille. Fosfoseriini ei näyttänyt vaikuttavan mielialaan eikä hormoneihin ennen lihastestejä tai niiden jälkeen. [Huom! Vaikutusjakso oli lyhyt, vain 2 viikkoa.]

Lähteet:
  • Parker AG, Gordon J, Thornton A, et al. The effects of IQPLUS Focus on cognitive function, mood and endocrine response before and following acute exercise.  Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2011;8:16. 
  • tritolonen.fi


MIKÄ ON PARASTA RASVAA AIVOILLE?

Kunto Plus -lehden lukijan kysymys:

Olen opiskelija ja aivoni ovat kovilla. Mikä rasva sopii parhaiten aivojen hyvinvointiin?

Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti vastaa: 

Parasta aivorasvaa saa kalaöljystä. Mutta aivot tarvitsevat monenlaisia rasvahappoja, joten ruuan monipuolisuus on tärkeää. Kalaöljyn omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta tarvitaan aivo­solujen solukalvojen rakennusai­neeksi, välittäjäaineiden tuotan­toon ja viestien kulkuun solusta toiseen. 

Hyvälaatuista kalaa (ei teollisia valmisteita) kannattaa syödä 2-3 kertaa viikossa tai kalaöljykapseleita, jos kalaa ei voi syödä esimerkiksi allergian takia. DHA on niin tärkeä, että jos kalaöljykään ei sovi (esimerkiksi ve­gaaneille), on suositeltavaa käyt­tää kasviperäisiä DHA-valrnisteita. Kasviöljyjen alfalinoleenihappo on myös omega-3-rasvahappo ja siitä hyvin toimiva rasva-aineenvaihdunta muodostaa EPA:a ja DHA:ta, mutta muuntuminen ei aina ole tehokasta. Tarvittaessa voi aivoja auttaa fosfokoliini- tai fosfolipidivalmisteilla.

Lähde: Kunto Plus 2/2012, sivu 78.UUDET LINKIT

Olen lähiaikoina lisännyt muutamia uusia linkkejä blogini oikean reunan luetteloihin. Suosittelen, että käyt niihin tutustumassa.

Mielenkiintoisia blogeja:
Mielenkiintoista fyysistä:
Mr Olympioiden sivustoja:ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI EILEN
  • 5 Big Fat Cellulite Lies
  • Avoid The Tops 20 Ways To Screw Up In The Gym

Ei kommentteja: