keskiviikko 11. tammikuuta 2012


HALUATKO OLLA ONNELLINEN? Lakkaa yrittämästä.

Se, että haluat olla onnellinen, saattaa johtaa siihen, ettet tule onnelliseksi!

Näin sanoo amerikkalainen psykologiprofessori Iris Mauss, ja väite saat­taa aluksi kuulostaa epäloogiselta. Mutta tuore tutkimus vahvistaa, että jos haluat olla onnellinen - ja kukapa ei haluaisi - onnesta nimenomaan El pidä tehdä elämänsä päätavoitetta.

Jos onnen saavuttaminen on elä­mäsi tärkein tavoite, on todennäköistä, että tulet pettymään yrityksessasi etkä saavutakaan onnea. Onnen jahtaamisen sijaan tutkijat kehotta­vatkin laittamaan elämässä etusijalle asiat, joista pitää, koska siten on mahdollista saavuttaa onni.

Johtopäätöksen tekivät Iris Mauss ja hänen tutkijakollegansa yhdysval­talaisesta Denverin yliopistosta tut­kittuaan tarkasti 128 naisen onnen tunteita.

Lähde: Kunto Plus 17/2011, sivu 57.
RUOKALISTALLAMME OVAT AINA SAMAT 5-6 RUOKAA

Githan kysymys: "Mielikuvitukseni ei riitä vaihtelevaan ruuanlaittoon. Valmistan samoja viittä, kuutta ruokalajia yhä uudelleen. Kuinka oppisin laittamaan innostavaa, terveellistä ruokaa käyttämättä hirveästi aikaa ja tarvitsematta opetella miljoonia uusia, outoja aineita?"

Ravitsemustieteiden maisteri Christian Bitz vastaa:

Jos ollaan rehellisiä, niin monilla meis­tä on on kiireisessä arjessa enemmän tai vähemmän vaikeuksia osoittaa luovuutta liha­patojen äärellä. Kun ruuan pitäisi olla valmista 17.30, useimmat tekevät jotain nopeaa jauheli­hasta ja pilkkovat muutaman tomaatin ja kur­kun... Onhan se ikävää ja tylsän rutiininomaista.

Mutta arjen rutiinia ei pidä katsella niin kieltei­sesti. Tärkeintä on, että ruokailutavat ovat käy­tännölliset ja toimivat. Muuten eivät eksoottiset salaatit ja mausteiset erikoisherkut koskaan tule onnistumaan.

Ensimmäinen neuvoni on, että kirjoitat muis­tiin, mitä kaikkia ruokia osaat valmistaa. Mieti niin kalaruuat kuin lihat, lisukkeet ja salaatitkin. Perunat ja lihapullat ruskean kastikkeen kans­sa ovat taatusti yksi tavallisimmista ruuista. Ei ehkä kaikkein terveellisin, mutta helposti muo­kattavissa sellaiseksi.

3 askelta terveellisempiin lempiruokiin

1)  Lisää vihannesten määrää, niitä saa olla mie­lellään puolet lautasellisesta
2)  Vähennä   lihan ja   perinteisten   lisukkeiden määrää
3)  Mausta 5 perusmaulla (suolainen, hapan, ma­kea, kitkerä ja umarni), mausteilla sekä yrteillä

Esimerkiksi lihapullataikinaan voit helposti li­sätä kaurahiutaleita ja samalla vähennät ruuan kalorimäärää. Voit lisätä myös kourallisen yrt­tejä, pähkinöitä tai aurinkokuivattuja tomaat­teja. Ne "jatkavat" lihaa, ja saat ruuasta hiukan enemmän vihanneksia tai täysjyvää - ilman että huomaisit mitään puuttuvan! Ja jos korvaat perunat vihanneksilla, esimerkiksi uunijuureksilla, ruuasta tulee vaivattomasti ravintoarvoiltaan paljon terveellisempää.

Ruskeasta kastikkeesta on vaikea taikoa ter­veellistä, mutta sen voi maustaa niin, että siinä maistuu muukin kuin perinteinen rasva, jolloin vähempikin määrä kastiketta riittää.

Voit myös kokeilla oheisen vinkin siirappia, kei­tettyä sokeri-etikkasekoitusta. Se tuo ruokaan hiukan kirpeyttä, makeutta ja happamuutta, jotka tekevät kastikkeesta maistuvampaa. Ja vä­hän kastiketta voi kyllä syödä, jos muu ruoka on terveellistä.

Kun teet edellä mainitut muutokset osaamiisi ruokiin, ei sinun tarvitse opetella lainkaan uusia aineita.

Jos sinulta vielä puuttuu ideoita vaikkapa vi­hannesten laittoon, niin netistä löytyy apua. Esimerkiksi osoitteessa www.kasvikset.fi on oh­jeita tavallisimmista vihanneksista.

Silloin kun on kaalin ja juuresten satokausi par­haimmillaan, voit tehdä esimerksiksi punakaalisalaatin: suikaloi kaali ohueksi ja lisää hiukan makeaa hunajaa, hapanta sitruunamehua ja suolais­ta soijaa. Helppoa ja herkullista 5 minuu­tissa!

Itselläni on kaksi lasta ja kiireinen arki, joten arkiruokamme ovat hyvin tavalli­sia, klassisia kotiruokia. Me kutsummekin niitä "mummoruuiksi". Vanhanaikaisia ruokia voi hyvin valmistaa terveellisesti vuoden 2011 (tai 2012) tapaan. Ja muunnella mie­lensä  mukaan. Meillä se ainakin toimii oikein hyvin. Sen sijaan päätimme jo ajat sitten hyvästellä huonon omantunnon.

Makua siirapista
 • 100 g ruokosokeria
 • 1,5 dl omenaviinietikkaa
Sulata sokeri padassa. Varo, ettei se pala. Kun sokeri on sulanut, lisää etikka, ja sekoittele seosta miedolla lämmöllä, kunnes koostumus muuttuu siirappimaiseksi.

Siirappia voi säilyttää kylmässä ja käyttää tuomaan makua kastikkeisiin sekä salaattikastikkeisiin.

Lähde: Kunto Plus 17/2011, sivu 59.
OMAN TREENINI OHJELMA 3.

Eilen tein treenin hartioille, rinnalle ja ojentajille eli ohjelmarunkoni viitospäivän. Siis kuten päivä 1, mutta hartiat ennen rintaa ja ojentajia.

Käytin siinä jättiläis-, tripla- ja suoria sarjoja seuraavasti:

1. Alkuverryttely
 • crosstarineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä (käsien ja vartalon pyörittelyjä) muutama minuutti
2. Jättiläissarjat hartioille (kolme lähes maksimaalista kierrosta, joiden välillä minuutin palautukset)
 • vipunosto etukumarassa (Gym Stick) 12, 10 ja 8.
 • vipunosto sivuilta seisten (kpt) 14, 10 ja 8.
 • vipunosto edestä seisten (kpt) 12, 8 ja 6.
 • kolmivaiheinen pystypunnerrus seisten (lt) 12-8-12,  9-6-9 ja 8-6-8.
Ensimmäisessä liikkeessä seisoin Gym Stickin (kulta) tangon päällä etukumarassa. Tartuin kädensijoihin ristikkäin. Tein käsillä kaaria sivuille niin, että koetin pitää hartiani alhaalla (kohdistuu takahartioihin eikä epäkkäisiin), pysäytin liikkeen ylhäällä pariksi sekunniksi ja laskin sitten kädet rauhallisesti lähelle lattiaa.

Gym Stickin voit hankkia itsellesi vaikka osoitteesta gofitness.fi.

Seuraavassa seisoin mahdollisimman pystysuorassa ja nostin (1-2 s) sitten käsipainot hartioiden tasalle, pysäytin ylhäällä pariksi sekunniksi ja laskin sitten rauhallisesti alas.

Kolmannessa vipunostoliikkeessä nostin käsipainot sivuilta ensin suoraan eteen (1-2 s), vedin ne edessä hartioiden tasalla yhteen / erikseen ja laskin rauhallisesti alas alkuasentoon.

Pystypunnerruksen ensimmäinen vaihe on toistot leuan korkeudelta kulmakarvoihin. Heti perään toisessa vaiheessa nostin tankoa kulmakarvojen korkeudelta suorille käsille ja lopuksi kolmannessa rinnalta leukaan.

3. Triplasarjat rinnalle (kaksi lähes maksimaalista kierrosta, joiden välillä minuutin palautukset)
 • penkkipunnerrus (kpt) 14 ja 6.
 • vinopenkkipunnerrus (kpt) 5 ja 4.
 • vipunosto maaten (kpt) 12 ja 8.
Penkkipunnerruksessa ja vinopenkkipunnerruksessa nostin painot ensin hartioiden sivuilta suoraan ylös (1-2 s), sitten ylhäällä yhteen / taas erikseen ja sitten alas (2-3 s).

4. Suorat sarjat ojentajille (neljä sarjaa 40 s palautuksin)
 • ranskalainen punnerrus maaten (lt) 12, 9, 6 ja 5.
Tässäkin pyrin pitämään koko ajan jännityksen yllä asianomaisissa lihaksissa ja tekemään täydet liikeradat.

5. Loppujäähdyttely
 • kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • staattista venyttelyä muutama minuutti 
ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI EILEN 
 • Burn The Fat With The Original Turbulence Training Workout

Ei kommentteja: