keskiviikko 9. marraskuuta 2011

ILMAN UNTA TULEE HULLUKSI

Lähiössä asuvana joudun aina
silloin tällöin valvomaan osan yöstä,
kun joku naapureista päättää mesota.
Tuollaisen yön jälkeen ei kunnollinen treeni
tai sujuva päätetyöskentely onnistu.Tiesitkö, että alkuyön tunnit (23-02) ovat tärkeitä kehon fyysiselle palautumiselle ja uudistumiselle ja aamuyön tunnit (03 eteenpäin) henkiselle puolelle? Varsinkin kuntoilijan olisi hyvä mennä nukkumaan viimeistään 22.30 ja nukkua keskeytyksettä vähintään aamukuuteen asti.


Uusimmasta Yhteishyvä-lehdestä (11/11) löytyy seuraava artikkeli (sivu 30):

Pitkittynyt valvominen tuntuu niin kro­passa kuin kupolissa. Ajan mittaan univaje näkyy muun muassa keskivartalossa ja ras­vakudoksen määrässä. Elimistön vastustus­kyky heikkenee ja esimerkiksi diabeteksen riski kasvaa.

Unen puutteesta kärsivän persoonalli­suuden piirteet kärjistyvät ja erilaiset ais­titoiminnot heikkenevät, samoin keskit­tymis- ja päättelykyky. Tuloksena voi olla aistiharhoja ja hallusinaatioita. Erityisesti monimutkaisten toimintojen suorituskyky heikkenee ratkaisevasti.
 • 24 tunnin valvominen vastaa noin 1 promillen humalaa ja 36 tunnin valvo­minen noin 1,5 promillen humalaa.
 • 40 tunnin valvomisen jälkeen paluu normaaliin suorituskykyyn vaatii vähintään 4 tunnin unen ja 64 tunnin valvominen vähintään 8 tunnin unen.
 • Alle neljän tunnin yöunen jälkeen yhden oluen juominen vastaa noin kuutta olutta.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi (Duodecim)


Välillä unen päästä ei tahdo saada millään kiinni. Hyvä tai mieluummin keskinkertainen kirja auttaa monia. Sen sijaan kännykän näprääminen sängyssä ei ole viisasta. Paitsi jos kyseessä on älypuhelin, jossa on ren­toutumista edistävä ohjelma, kuten Androideissa toimiva Relax and Sleep. Sen valikosta voi ruksata haluamansa ääniraidan nukkumatin odotusmusiikiksi. Tarjolla on luonnon ääniä kissan kehräämisestä valtameren kohinaan ja turvallista taustahälyä keinutuo­lista sumutorveen. Näistä voi yhdis­tellä sopivan miksauksen ja ajastaa sen jatkumaan haluamansa ajan. Kauniita unia!

MITÄ HYÖTYÄ ON JOOGASTA?

Kunto Plus -lehden lukija kysyy:

Kaikki puhuvat joogasta,
mutta en oikein ymmärrä
lajin tehokkuutta.
Mitä jooga oikein saa aikaan?


Joogaopettaja Louise Fjendbo vastaa:

Jooga on valtavan tehokas ja yhtä monipuolinen kuntoi­lumuoto. Treeni ei rajoitu yksitoikkoisiin liikkeisiin, vaan sitä voi muunnella lähes loputtomasti.

Joogan fyysisenä pää­määränä on saada koko keho tasapainoon, jotta se kestäisi arjen rasitukset mahdollisimman tarkoi­tuksenmukaisesti. Kehon täytyy silloin olla esimer­kiksi yhtä vahva molemmilta puolilta, luuston on oltava suorassa ja nivelten pitää joustaa notkeasti.

Lihaksia vahvistetaan myös, mutta sopusointuisesti, jotteivät ne ole mis­tään liian kireitä. Samalla saa kohennettua veren­kiertoa, aineenvaihduntaa, hormonien tuotantoa, verenpainetta, hermostoa sekä hapenottoa.

Jooga on kuitenkin pal­jon muutakin kuin pelkkää kuntoilua. Pidän sitä itse käytännöllisenä filosofi­ana, joka ulottuu paljon länsimaissa tunnettuja fyysisiä liikkeitä laajem­mille elämänalueille.

Henkisyys on yhtä tärkeä osa joogaa kuin harjoi­tuksetkin, joten sekä mieli että keho saavat osansa.

Joogan etuihin kuuluu sekin, ettei harrastaminen rajoitu tiettyyn ikään. Jooga sopii kaikille - myös heikoille ja toipilaille.

Salillani käy nainen, joka on osittain halvaantunut toiselta puolelta keho­aan. Hän on vahvistunut joogatessaan niin, että kävely sujuu jo miltei normaalisti. Joogasta kiinnostuneiden kannat­taakin kokeilla eri salien tarjontaa, kunnes oma joogamuoto löytyy.

Lähde: Kunto Plus 15/2011, sivu 78.

VOIKO KÄSIPAINOJEN KANSSA JUOSTA?

Lukijan kysymys:

Olen harkinnut käsipaino­jen kanssa juoksemista,
jotta lenkin kulutus olisi suurempi.
Onko se hyvä ajatus?Omavalmentaja Katja Keräsen vastaus:

En suo­sittele käsipainojen otta­mista juoksulenkille, vaikka kulutuksen kiihdyttäminen houkuttelisi.

Tutkimusten mukaan käsipainot kuormittavat lenkkeillessä yläkehon pieniä niveliä kuten ranteita, kyynärpäitä ja olkaniveltä yksipuolisesti ja monotonisesti. Pitkien lenkkien juokseminen käsipainot käsissä saattaa johtaa edellä mainittujen alueiden yli-rasi­tusvammoihin.

Kiihdytä kulutusta en­nemmin nopeilla spurteilla tai juoksemalla vauhdik­kaasti ylämäkeä. Painovoi­maa vastaan kamppaile­minen vaatii lihaksilta ja verenkierrolta 15-20 pro­senttia tavallista enemmän työtä, joten rasitus kasvaa kuin itsestään.

Lähde: Kunto Plus 15/2011, sivu 79.

EILINEN TREENINI

Tiistainen punttitreenini kohdistui
rintaan, hartioihin ja ojentajiin.
Niille tein 3-5 toiston sarjoja lyhyin palautuksin.

Kuvassa on ovirekki, jota käytän etunojapunnerruksissa,
koska ranteeni eivät salli niitä lattialla tehtyinä.


A. Alkuverryttely
 • crosstraineria viisi minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
B. Etunojapunnerrus (or) (10 minuuttia kolmosia)
 • 10 s pal: 14 x 3
 • 20 s pal: 4 x 3
 • 30 s pal: 8 x 3
Kolmen minuutin tauko.

C. Supersarjat 1 / Pystypunnerrus istuen (lt) ja vipunostot sivuilta (kpt)(10 minuuttia viitosia ja nelosia)
 • 10 s pal: 3 x (5 + 5)
 • 20 s pal: 2 x (5 + 5)
 • 30 s pal: 4 x (4 + 4)
Kolmen minuutin tauko.

D. Supersarjat 2 / Ranskalainen punnerrus maaten ja kapea penkkipunnerrus (lt)(10 minuuttia viitosia)
 • 10 s pal: 4 x (5 + 5)
 • 20 s pal: 1 x (5 + 5)
 • 30 s pal: 1 x (5 + 5)
 • 40 s pal: 2 x (5 + 5)
 • 50 s pal: 2 x (5 + 5)
E. Jäähdyttely
 • Kevyttä spinningiä viisi minuuttia
 • Staattista venyttelyä viisi minuuttia

Lyhenteet: or=ovirekki (kuvassa), lt=levytanko ja kpt=käsipainot.


Illalla juuri ennen nukkumaanmenoa tein minuutin staattisia venytyksiä noin 20 minuuttia.

ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI eilen:
 • Is Your Fat Burning Exercise Routine Keeping You Fat And Unhealthy?
http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkien erilaisten joogasuuntauksien syvin ja olennaisin päämäärä on henkinen kasvu, jooga ei ole siis pelkkää fyysistä harjoittelua. Jooga perustuu itämaisten uskontojen mukaiseen henkisen kasvun opetukseen. Jooga kehitettiin keinoksi, jonka kautta pyritään vapautumaan jälleensyntymisen, eli reinkarnaation loputtomasta kierteestä.

Joogan harrastaja pyrkii siis koko ajan kovan ruumiillisen harjoituksen sekä henkisten harjoitteiden kautta ansaitsemaan oman vapautumisensa tästä synnin vallan alla olevasta maailmasta. Ikävä kyllä tämä vapautuminen on saatanallinen valhe, joka johdattaa ihmisen iankaikkiseen kadotukseen. Tästä tulee esille uskonnon luonne, joka vaatii koko ajan ponnistelemaan ja tekemään enemmän tekoja, että voi vapautua tai pelastua. Jooga perustuu uskontoon ja opettaa uskontoa, vaikka monet joogaajat koittavat väittää, että jooga ei ole uskontoa. Tosiasiat puhuvat sen puolesta, että joogan kautta ihminen harjoittaa hindulaisuuden uskontoa, koska joogan henkinen kasvu on hindulaisuuden opetuksen mukaista oppia, eli suoraan sanoen hindulaista uskontoa.

Intialainen ortopedi Ashok Rajgopal kirjoitti The Telegraphissa, että säännöllinen joogaaminen voi rikkoa polvet. Rajgopal on asentanut lukuisia keinoniveliä sekä suorittanut polvileikkauksia johtaville joogaguruille. Pahimmillaan väärin tehdyt äärivenytykset johtavat nivelrikkoon. Rajgopalin kritiikki kohdistuu ääriasentoja vaativiin liikkeisiin. Rajgopalin mukaan eniten vaurioita aiheuttaa väkisin venytetyt asennot, joissa nivelet ovat rikkoutuneet, samoin väärät asennot rikkovat kehoa. Niveltulehdukset ovat yleisiä joogan terveysvaurioita.

Rajgopal on nähnyt joogan harrastajien keskuudessa kaikkein eniten nivel- ja luusairauksia. Hänen mukaansa jooga ei ole terveydelle vaarallista valvotussa ja kontrolloidussa ilmapiirissä. Rajgopalin mukaan ongelmallista joogassa on se, että jokaisen ihmisen keho on hiukan erilainen ja silloin erilaiset venytykset ja taivutukset voi olla vaarallisia, koska ihmisten kehojen rakenne on niin erilainen. Rajgopalin mukaan tähän tulee kiinnittää paljon huomiota ja pyrkiä tekemään jokaiselle turvallisia asentoja.

Eräs tärkeä havainto on jokaisen ihmisen erilainen ruumiinrakenne, joka tuo lisähaasteen ja tekee jooga-asentojen turvallisen opettamisen vielä vaikeammaksi. Tämän tähden joogaamisen kautta tapahtuu usein kehon vaurioita, niveltulehduksia, nivelrikkoja, polvisairauksia jne.

Moni voi sanoa, että joogassa voi pysyä ihan turvallisissa perusasennoissa ja siten voi välttyä terveysvaurioilta. Joogan tavoite on kehittyä koko ajan, joka tarkoittaa sitä, että ihmisiä harjoitetaan kehittymään ja taipumaan koko ajan vaikeampiin asentoihin. Kaikissa fyysisissä harjoitteissa kehitys on tärkeää, eli päästä parempaan kuntoon ja kehittyä tekemään vaikeampia asioita. Tämän ulottuvuuden takia jooga on vaarallinen sekä todellinen terveysuhka.

Joogagurut opettavat, että joogan avulla ihminen kasvaa henkisesti sekä kykenee lopulta saavuttamaan yhteyden maailmankaikkeuden hengen kanssa; gurujen sanoma on että joogan henkinen kasvu tekee ihmisestä terveen, hyvinvoivan, henkisesti vahvemman sekä kehittyneemmän. Joogan henkisen kasvun lupaukset ja joogan terveysvauriot ja erikoisesti gurujen vammat ovat osoitus siitä kuinka joogan takana on henkivaltojen petos.

Jos joogan kautta päästäisin ihan oikeasti sellaiselle henkiselle tasolle, viisauteen, hyvään oloon ja valaistumiseen, josta jooga lupaa, niin johtavat gurut eivät olisi vaurioittaneet kehoansa joogan kautta. Tässä kohtaa myös paljastuu joogan petos, sillä se ei auta edes johtavia guruja tulemaan niin viisaiksi, että he eivät rikkoisi omaa kehoansa joogan kautta. Sen sijaan lukuisa, eli suuri määrä johtavia guruja on rikkonut oman kehonsa joogan kautta. Tämä todistaa, että "maailmankaikkeuden henki", eli saatana joka on joogan takana pyrkii rikkomaan ja satuttamaan ihmisiä. Henkivallat ohjaavat ihmisiä erilaisiin asentoihin, jotka enemmin tai myöhemmin rikkovat eri kehonosia.

Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html

Arto Painilainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi.