keskiviikko 19. lokakuuta 2011

MIKSI OLEN ONNETON ILMAN SYYTÄ?

Kunto Plus -lehden lukijan kysymys:

Olen joskus kovin onneton,
vaikken keksi mitään konkreettista syytä.
Miten onnistuisin karkottamaan tarpeettoman
masennukseni?Psykologi Pia Brabrand vastaa:

Kielteisiä ajatuksia ja tunteita on usein hankala hallita, eikä niiden perimmäistä syytä vält­tämättä saa selville. Onnetonkin olo on osa elämää, joten ikävätkin tuntemukset täytyy hyväksyä ja jos­sain määrin salliakin itselleen.

Kielteisten ajatusten noidanke­hään ei silti kannata juuttua, silla niistä oppii kyllä pääsemään eroon. Pohdi masennuksen seuraavan ker­ran yllättäessä itseksesi, onko jokin tietty tilanne tai Ihminen saanut si­nut huonolle tuulelle. Sitten voitkin miettiä, miten voisit piristää itseäsi. Ellei todellista syytä löydy, kyseessä on todennäköisesti vain ohimene­vä tunne. Se täytyy vain hyväksyä osana itseä.

Muutoin huono mieli voi vain pahentua, ja silloin ikävä olo kestää paljon pidempään. Kielteiset ajatuk­set ovat siis osa tavallista elämää, mutta niitä ei pidä päästää hallitse­maan omia tekoja ja tunteita.

Yritä siis suhtautua onnettomaan oloosi hyväksyvästi ilman radikaale­ja toimenpiteitä, niin kasvat hiljal­leen ehjemmäksi ihmiseksi.

Lähde: Kunto Plus 14/2011, sivu 78.KUINKA USEIN VAIHTAISIN JUOKSUKENGÄT?

HUOM. Kuvassa ei ole juoksu- vaan pyöräilykengät, koska selkäni ei enää kestä juoksemista, pyöräilyä kylläkin.

Omavalmentaja Katja Keräsen vastaus:

Juoksukengät on vaihdettava uusiin heti, kun iskunvaimennus heikkenee tai pohjia on kulutettu niin, ettei kenkä tue enää askellusta ihanteellises­ti. Tällaiset pulmat johtavat helposti juoksuvammoihin.

Mainittuja ongelmia voi olla hankala huomata, sillä kengän kuluminen ei aina näy ulkoisesti. Nyrkkisään­nön mukaan kengät olisikin hyvä vaihtaa suurin piirtein 600-800 kilometrin jälkeen. Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta kaksi viiden kilometrin lenkkiä viikossa juoksevan pitäisi ostaa uudet kengät jo vuoden kuluttua. Numeroihin ei ole silti syytä takertua, sillä jos juoksukengillä myös kävellään, ne kuluvat loppuun paljon nopeammin. Toisaalta keveärakenteinen maastojuoksija voi askeltaa samoilla kengillä jopa 1000 - 1200 kilometriä siinä missä raskastekoinen lenkkeilijä kuluttaa kenkänsä asfaltilla puolessa ajassa. Tarkista siis, tukevatko kengät yhä jalkaa kunnolla, sillä ku­luneet kengät täytyy vaihtaa uusiin ajoissa.

Lähde: Kunto Plus 14/2011, sivu 80.


MIKSI HIKOILEN RUNSAASTI VIELÄ TREENIN JÄLKEEN?

Olen hyvässä kunnossa, mutta hikoi­len silti runsaasti jopa tunnin tai kaksi treenin jälkeen. Mistä se johtuu?

Katja Keränen vastaa:

Ensisijainen selitys pitkään jatkuvalle hikoilulle on se, että keho on ylikuumentunut rankan harjoittelun vuoksi, joten se yrittää jäähdyttää itseään poistamalla nes­tettä. Olen kuullut usein kysymyksen, olenko huonossa kunnossa, kun hi­koilen niin paljon. Tällä ei välttämättä ole tekemistä kun­non kanssa, vaan hikoileminen rankan treenin aikana on normaalia ja merkki toimivasta lämmönsäätelyjärjestelmästä.

Hi­koilun määrä ja kesto vaihtelevat yksilöl­lisesti. Jälkihikoilun määrään vaikuttaa
kuitenkin myös kunto, sillä hyväkuntoi­sen ihmisen keho jäähdyttää itseään tehokkaasti jo kuntoilun aikana. Siksi jälkihikoilu on usein hyväkuntoisilla maltillisempaa.

Ihonalaisen rasva­kerroksen paksuudellakin on merki­tyksensä, kuten myös hikirauhasten määrällä sekä kehon lämmönsäätelyn tehokkuudella. Naisilla myös hormoni­tasapaino vaikuttaa hikoilun määrään.

PARI TARJOUSTA SINULLE BLOGINI LUKIJA


A. Ilmaiset teemat

Julkaisin kotisivuillani http://kuntoguru.com vuosien 2007-2009 aikana kuukausittain artikkeleita nimikkeellä "Kuukauden teema". Valitse seuraavasta listasta niistä VIISI. Ota minuun sitten yhteyttä sähköpostilla, jossa ilmoitat haluamiesi artikkelien numerot. Lähetän ne Sinulle sitten ensitilassa ILMAISEKSI.
 1. Unelmiesi keho tv-kaupan vatsalaitteella !?
 2. Kehon paikallinen laihduttaminen?
 3. Lihasten "kiinteyttäminen".
 4. Pelko saada "liian suuret" lihakset.
 5. Kevyttä vai intensiivistä rasvanpolttoon?
 6. Oikea määrä proteiinia.
 7. Proteiinin laatu.
 8. Asiaa hiilihydraateista.
 9. Asiaa rasvoista.
 10. Erilaisia miesten kehoja.
 11. Erilaisia naisten kehoja.
 12. Puhtia painonpudotuksen aloittamiseen.
 13. Sykkeen vaikutus rasvanpolttoon.
 14. Ravintovinkkejä vyötärön hoikentamiseen.
 15. Polkupyörän valinta.
 16. Nestetasapaino.
 17. Stressin hallinta.
 18. Venyttely.
 19. Vinkkejä parempaan yöuneen.
 20. Erilaisia harjoitusjakoja.
 21. Painoharjoittelun erikoistekniikat.
 22. Maksimivoima.
 23. Kestovoima ja nopeusvoima.
 24. Painoharjoittelun ja aerobisen yhdistäminen.
 25. Henkinen asenne.
 26. Vinkkejä cardioharjoitteluun.
 27. Vaarallinen tupakka.
 28. Aineenvaihdunnan kohentaminen.
 29. Six-Pack asiaa.
 30. Alkoholi.
 31. Kaamosta vastaan.

Sähköpostiosoitteeni on arto.painilainen@gmail.comB. Lihasryhmät ja niiden harjoitusliikkeet

Tilaa laatimani kattava luettelo kymmenen eri lihasryhmän harjoitusliikkeistä. Jokaiselle liikkeelle on oma videolinkkinsä, josta voit katsella oikean suoritustavan. Sivuja on yli 20, mutta hinta vain 15 euroa!

arto.painilainen@gmail.com
Ei kommentteja: