perjantai 21. lokakuuta 2011

KARPPAUS JA RISKIT - MIHIN USKOA?

Moni hehkuttaa vähähiilihydraattisen ruokavalion
ja karppauksen puolesta, ja toiset taas epäilevät:
mahtaako moisesta olla haittaa ihmisen terveydelle?

Jos välttää hiilihydraattipitoisia ruokia, suosii kovia rasvoja ja eläinproteiineja, saattaa sivuvaikutuksena olla ainakin ummetusta ja pahanhajuista hengitystä.


Entäpä pitkän päälle?

On olemassa useita tutkimuksia, joissa on kahden vuoden ajan seurattu painonmuutoksia eri energialähteitä suosivilla ruokavalioilla, kertoo erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ravitsemusyksiköstä.

-Vähähiilihydraattinen ja muut ruokavaliot olivat tasavertaisia painonpudotuksen toteutumisessa. Näissä tutkimuksissa hiilihydraattirajoituksen taso vaihteli.


Vaikuttaako sydän- ja verisuonikuolleisuuteen?

On puhuttu siitä, että karppamisen tuoma ketoositila voisi aiheuttaa jopa munuaishäiriöitä.

On mainittu myös, että pitkäaikainen kovien rasvojen ja eläinproteiinien suosiminen voi kohottaa kolesteroliarvoja lisätä sydänsairauksien riskiä.

-Omasta mielestäni karppaamisen haitat voivat olla lähinnä siinä, mikä painotus tulee kovalle rasvalle. Eläinproteiinin käytön lisääminen ei ole ekologisesti eikä terveydellisesti mielekästä, kommentoi terveyden edistämisen koordinaattori, laillistettu ravitsemusterapeutti Leea Järvi Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

-Veren rasvakoostumus muuttuu sitä mukaa, mitä kovempaa rasvaa ruokavalioon sisältyy. Veren kolesterolitaso pyrkii nousemaan tätä myötä, mikä taas on riskitekijä sydän- ja verisuonitautien lisääntymiselle.

Järven tiedossa ei kuitenkaan ole tutkimuksia, joissa olisi selvitetty, mikä yhteys karppausdieeteillä on sydän- ja verisuonikuolleisuuteen.


”Ei lapsille ja nuorille”

-Useimmiten aikuinen ihminen voi kokeilla monenlaisia laihdutuskonsteja ilman, että siitä aiheutuu suurta terveysvaaraa, mutta lapsille ja nuorille karppaus ei ole painonhallintakeinona suositeltava, kiteyttää Järvi.

Hänen mukaansa lasten painonhallintaan soveltuu virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio.


Kaventuminen toiveena ja riskinä

Erikoistutkija Ovaskainen muistuttaa, ettei ole olemassa yhden tyylistä karppaamista.

-Hiilihydraattien vähentäminen voi varmaankin toimia liikkellelähtönä painonpudotuksessa. Mutta kuinka ihminen pärjää ruokavalionsa kanssa pitkällä tähtäimellä, jos esimerkiksi jättää kokonaan pois perunan ja leivän? Pitkäaikaisessa seurannassa vähähiilihydraattista dieettiä noudattava usein palaa entisiin tottumuksiin.

-Käytännössä tärkeintä on lisätä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä, jolloin saadaan kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä on suomalaisen ruokavalion heikko kohta ja vaikeimmin muutettava tapa.

Lähde: http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=7964558

Lue lisää aiheista:

Hiilihydraatiton ruokavalio voi huonontaa muistia.

Kahdeksan vinkkiä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Haluatko elää pidempään – vähennä lihan syöntiä.


Omat kommentit karppauksesta

Kaikki ravinto on suhteutettava yksilöllisten tarpeiden mukaan. Jos tekee kevyttä ruumillista työtä eikä harrasta liikuntaa lainkaan vaan on niin sanottu sohvaperuna, ei pidä syödä paljon ... voi siis karpata aivan rauhassa.

Koska hiilihydraatit ovat lihastyön ensisijainen polttoaineen lähde, kohtalaisesti tai paljon liikuntaa harrastavan ei tule ryhtyä rajusti karppaamaan. Hiilihydraattien laatuun sen sijaan tulee kiinnittää huomiota. Tällöin nopeasti imeytyviä voi nauttia aamulla ja välittömästi treenin jälkeen. Hitaammin imeytyviä hiilihydraatteja saa popsia päivän muilla aterioilla.

Omasta mielestäni hiilihydraattien osuuden on hyvä olla kokonaisenergiasta 30-50 prosenttia. Alempi sopii laihduttajalle ja jälkimmäinen lihasmassaa kasvattavalle.

KITKE ELÄMÄSTÄSI STRESSI

Jos pystyt eliminoimaan elämästäsi stres­sin, kohennat suojaasi monia terveysris­kejä vastaan sydäntaudeista ylipainoon ja uniongelmiin. Stressi hiipii kuitenkin usein takaisin, kun silmä välttää. Harvard Medi­cal Schoolin asiantuntijat kertovat, kuinka nujerretaan 5 tyypillistä stressin aihetta.Työtehtäväsi ovat aina myöhässä

Mitä voit tehdä: Laske päivääsi aikaa myös ennalta suunnittelemattomille tekemisille, kuten puhelinkeskustelulle äidin kanssa ja sairastuneen naapurin auttamiselle. Lisää työmatkaan ihannetilanteessa menevään aikaan 15 minuuttia ylimääräistä. Mieti vit­kasteletko mahdollisesti tehtävien kanssa siksi, että pelkäät tai inhoat niitä.


Olet usein kiukkuuinen

Mitä voit tehdä: Vedä syvään henkeä en­nen kuin reagoit. Mieti muuttuvatko on­gelmat pääsi sisällä todellista suuremmik­si tai onko sinulla taipumus tehdä johto-
päätöksiä ennen kuin olet selvittänyt suut­tumuksesi varsinaisen syyn. Tutki tosiasiat ennen kuin räjähdät.


Olet epävarma osaamisestasi

Mitä voit tehdä: Älä jämähdä puurta­maan yksin toivoen, että onnistuisit. Hae tukea ja sparrausapua työtoverilta tai esi­mieheltä.


Olet ylikuormitetty

Mitä voit tehdä: Etsi elämästäsi aikasyöppö, josta haluat eroon, ja tee sille jotain! Hanki siivoja tai ryhdy tekemään ostokse­si netin kautta. Käytä aikaasi vain tärkeisiin asioihin. Mieti mistä asioista välität ja mis­tä luopuminen ei tekisi tiukkaakaan.


Odotat aina pahinta

Mitä voit tehdä: Listaa asiat, joista sinulla on aihetta olla iloinen. Tankkaa tunne-elämääsi iloisilla elokuvilla, hyvällä musiikilla ja yhdessäololla.


Lähde: Kunto Plus 15/2011, sivu 8.

ÄLÄ UNOHDA NÄITÄ TARJOUKSIA
Viisi ilmaista teemaa (katso keskiviikko 19. lokakuuta 2011)
 • Ota yhteyttä arto.painilainen@gmail.com
Lihasryhmät ja niiden harjoitusliikkeet (katso keskiviikko 19. lokakuuta 2011)
 • Ota yhteyttä arto.painilainen@gmail.com
Pakurikääpäpaketista (150 g) viiden euron alennus, kun ilmoitat tilatessasi saaneesi vinkin blogistani
 • Ota yhteyttä laplandherbs@gmail.com
Henkilökohtainen kunto-ohjelma (Kunto-opas, klikkaa alla olevaa linkkiä)
PARIN TREENIN SELOSTEET

Edellispäivänä oli vuorossa voluumitreeni rinnalle, hartioille ja ojentajille. Perusrungon lainasin kuuluisan edesmenneen valmentajagurun Vince Girondan systeemeistä. Alkuverryttelyn jälkeen aloin tehdä 20 sekunnin palautuksin noin kahdeksan toiston sarjoja. Kaikissa liikkeissä se ei täysin onnistunut, koska valitsin väärät painot. Yritys oli kuitenkin hyvä.


1. Rinta
2. Hartiat
3. Ojentajat

Heti treenin päätteeksi jäähdyttelin kevyellä spinningillä ja lyhyellä staattisella venyttelyllä. Illalla vähän ennen nukkumaanmenoa venyttelin noin minuutin staattisin venytyksin vielä parisenkymmentä minuuttia.


Eilen

1. Alkuverryttely
 • crosstraineria 5 minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
2. Reidet
 • reisiojennus yhdellä jalalla (TG1000+lt) ; vas. 7 x 8 ja 1 x 14 (pal. 20 s) ; oik. 7 x 8 ja 1 x 12 (20 s)
 • reisikoukistus maaten (sl+tp+kp) 7 x 8 ja 1 x 15 (20 s)
3. Vatsa
 • säärinosto maaten (npt) 8 x 8 (20 s)
4. Pohkeet
 • varp.nousu (sl+kp) 7 x 8 ja 1 x 12 (20 s)
5. Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä 5 minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti

Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t), m-t=m-tanko, TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, sl=steppilauta, tp=tasapenkki ja npt=nilkkapainot.

ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI

Eilen
 • The Foods That Boost Your Metabolism
Tänään tulossa
 • The Single BEST Type of Interval Training You Can Do For Rapid and Efficient Fat Loss ... Near-Maximal Intervals
Käy tsekkaamassa: http://fitnesstips- kuntoguru.blogspot.comHYVÄÄ VIIKONLOPPUA. Palaan kirjoittelemaan maanantaina.

Ei kommentteja: