keskiviikko 5. lokakuuta 2011

JUMPPAA JOKA MAKUUN

Liikuntakeskusten tarjonta on nykyisin laajaa. Jumppia riittää sekä rauhallisesta että nopeasta menosta pitäville.

Jos viime käynnistäsi kuntokeskuk­sessa on aikaa, voit yllättyä lukies­sasi lajiesittelyjä. Tarjolla on esi­merkiksi corea, asahia ja balletonea, mutta aerobicia ei missään. Vaikka tunneilla on erikoisia nimiä, ei kan­nata panikoida. Kaikkien jumppien taustalta löytyy vanhaa kunnon ve­nyttelyä, lihaskuntotreeniä tai tanssillista liikuntaa.

Jos kärsit niska- ja hartiavaivois­ta, hypyttömät venyttelytunnit so­pivat sinulle. Myös synnytyksen jälkeinen harjoittelu on hyvä aloit­taa tunneilla, joissa keskitytään ve­nytyksiin ja syvien vatsalihasten voimistamiseen. Hyviä vaihtoehto­ja ovat esimerkiksi pilates-, asahi-, jooga-, core- tai balletone-tunnit. Coressa keskitytään keskivartalon treenaamiseen. Sen sijaan balletone-tunti koostuu klassisen baletin perusliikkeistä, pilateksesta ja joo­gasta. Asahi on suomalaisten kehit­tämä liikuntamuoto, joka on saanut vaikutteita itämaisista lajeista.

Tanssillisista koreografioista pitä­ville sopivat dance-, groove- ja latinotunnit sekä esimerkiksi zumba. Useita musiikki- ja tanssityylejä yhdistelevä zumba käy yleensä myös niille, joille tavallisten tans­situntien liikkeet tuntuvat liian monimutkaisilta. Riippuu paljon ohjaajasta, kuinka paljon koreogra­fioita tunnilla on. Jos siis joku zumba-ohjaaja opettaa liian vaikeita kuvioita, älä heti luovuta, vaan ko­keile jonkun toisen ohjaajan tun­tia.

Jos sinulla tuntuu olevan kaksi va­senta jalkaa ja koreografiset tunnit eivät viehätä, kannattaa kokeilla lihaskuntotunteja. Niitä löytyy useil­la nimillä: muokkaus, body, power, kiertoharjoittelu, pace ja kahvakuula. Suositulla kahvakuulatunnilla treenataan giryan eli rautaisen kuulan avulla, jossa on kahva.

Lihaskunnon kehittämiseen pai­nottuvat tunnit sopivat erinomai­sesti aloittelijoille. Niissä keskity­tään kasvattamaan voimaa - joka yleensä on kadoksissa, jos ei ole vuosiin urheillut. Lihaskuntotuntien plussiin kuuluu myös se, että tunteihin ei sisälly hyppyjä. Täysin rapakunnossa olevat kärsivät usein selkäongelmista, joten heille ei voi suositella hyppyjä ja kiertoliikkeitä sisältäviä tunteja. Lihaskuntotunneilla painoja voi myös itse lisätä ja vähentää jaksamisen mukaan.

Juttuun on haastateltu Finnbodyn ryhmäliikuntavastaava Marita Hakalaa ja Elixian ryhmäliikunnan tuotepäällikkö Inka Hasetta.


Tulossa

Yhdistelmätunnit:
  • Spinning-kahvakuula = Sisäpyöräilyä ja harjoituksia kahvakuulalla.
  • Zumba-toning = Tanssillinen tunti tehostettuna painoilla.
  • Girya-fitness = Liikesarjoihin ja -askeleisiin yhdistetään kahvakuulaharjoittelu.
  • Jooga-stretching =Joogaiiikkeitä yhdistetään venytyksiin ja liikkuvuusharjoituksiin.

Erikoiset:
  • Nia = Tanssillinen tunti, jossa vai­kutteita taistelulajeista, tanssista ja rentoutustekniikoista.
  • Kinesis = Vastusharjoittelua Kinesis-laitteiden avulla.
  • Cabaret strip = Liikkumista musikaali musiikin tahdissa. Välineenä toimii voimatanko.
  • Saunajooga = joogaliikkeitä joko infrapunasaunassa tai 50-asteisessa tavallisessa saunassa.

Ryhmä luo tsemppiä

Jos jumppatunnille lähteminen on vaike­aa, astetta tiukempi sitoutuminen voi olla paikallaan. Osa liikuntakeskuksista tarjoaa ohjattuja ryhmiä, joissa keskitytään esi­merkiksi painon pudottamiseen tai treenin tehostamiseen.

Ryhmiin sitoudutaan muutamaksi kuu­kaudeksi. Ohjaaja laatii yksilöllisen treeni­ohjelman ja neuvoo ruokavaliossa. Ryhmä treenaa yhdessä. Kunnon kohoamista tai laihtumista seurataan testein.


Mari Sainio (ent. Kakko), liikunnanohjaaja, juontaja, toimittaja:

"Selän, niskan ja hartioiden kivut ovat selätettävissä suhteellisen helposti treenaamalla 15 minuuttia päivittäin kahta asiaa. Treenaa keski­vartalon syvät lihakset kuntoon. Oppia saa jooga-, pilates- ja core-tunneilta. Pidä myös huoli selkä­rangan välilevyjen aineen­vaihdunnasta. Liikuta selkärankaa päivittäin joka suuntaan, taivuta taakse, pyöristä ja tee kiertoja. Huomaat eron jo parissa päivässä."


Lähde: PIRKKA 10/2011, sivu 66.

ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI tänään:
  • Should you be eating these foods?
  • Is muscle soreness necessary for muscle growth?
http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com

Ei kommentteja: