perjantai 28. lokakuuta 2011

FLUNSSAKAUSI ON TÄÄLLÄ - NÄIN SUOJAUDUT!


Olet sitten ottanut flunssarokotteen tai et, on tärkeää varautua flunssakauteen vahvalla vastustuskyvyllä. Myös flunssan oireita voi hoitaa tietyillä luonnollisilla hoitokeinoilla, jos epäonneksesi saat tartunnan varokeinoista huolimatta.
1. Tehosta terveyttäsi heti

Lupaa itsellesi harrastaa liikuntaa 30 minuuttia päivässä, syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, käy säännöllisesti verikokeessa tarkastamassa D-vitamiiniarvosi ja vähennä prosessoidun ruoan syömistä. Voit myös tehostaa vastustuskykyäsi ottamalla Amerikan ginseng -rohtoa, sillä kliiniset kokeilut ovat todistaneet sen voivan ehkäistä flunssaa.


2. Keitä kuppi kahvia

Jos flunssa pääsee iskemään, älä pelkää helpottaa oloasi kupillisella kahvia. Monet flunssalääkkeet sisältävät kofeiinia, koska se helpottaa tukkoista oloa. Kupillinen luomukahvia ei kuitenkaan sisällä yhtä paljon väri- ja säilytysaineita niin kuin monet flunssaa lievittävät lääkkeet. Kannattaa kuitenkin olla varovainen sokerin kanssa, sillä se saattaa heikentää vastustuskykyäsi.


3. Kokeile seljanmarjaa

Kliiniset tutkimukset tukevat seljanmarjan käyttöä flunssaoireiden vähentämisessä. 1990-luvulla israelilaiset tutkijat testasivat seljanmarjan tehoa flunssaa vastaan ja havaitsivat sen hidastavan flunssavirusten kopioita ja nopeuttavan toipumista. Sambucol-uute on suosituin seljanmarjavalmiste, jos sinulla ei satu itselläsi olemaan seljanmarjoja käsillä.

Lähde: msn.com & tohtori.fi

Lue myös:

Flunssa vai influenssa? Tunnista erot

Flunssaa pukkaa? – Näin estät nuhaa alkamasta!

Nuhan oireet – mikä on normaalia, mikä ei?

7 yllättävää bakteeripesää

UUDELLA TAVALLA ELÄMÄSI KUNTOON

Kestävyysharjoittelusta tulee monille mieleen rankkojen jntervallien juokseminen veren maku suussa henkeä haukkoen, mutta kuntoa voi kohentaa toisinkin. Pitkä ja rauhallinen lenkki kauniissa maisemissa on aivan yhtä tärkeä omalle kunnolle ja terveydelle. Kestävyydestä saa treenattua ihanteellisen vasta, kun kuntoa kohennetaan kahdella eri tavalla treenaamalla.Juoksemisen yleiset hyödyt
 • Juoksu ehkäisee insuliinire­sistenssiä ja kakkostyypin diabetesta sekä syöpää
 • Veren rasvapitoisuus pienenee ja kolesteroliarvot paranevat, joten sydän- ja verisuonitauti­en riski pienenee
 • Verenpaine laskee

Intervallitreenin hyödyt
 • Verenpaine muuttuu entis­täkin terveempiin lukemiin
 • Lyhyet matkat sujuvat aiem­paa nopeammin
 • Turhaa rasvaa karisee
 • Lyhyessä ajassa saa kuntoil­tua tehokkaasti

Pitkien ja rauhallis­ten lenkkien hyödyt
 • Juokseminen on todennä­köisesti miellyttävää
 • Pitkiäkin matkoja jaksaa juosta paremmin
 • Kuntoiluvammojen vaara pienenee
 • Harjoittelusta saa paljon irti, vaikkei se olisikaan äärimmäistä rehkimistä


PIKAOPAS kahdella tavalla treenaamiseen

Tutkijat ovat esitelleet viime vuosina valtavasti uutta tietoa aineenvaihdunnan merkityksestä kuntoilijalle. Kerromme seuraavaksi selkeästi vertaillen, miten aineenvaihdunnan tehokkuus eroaa verenkiertoelimistön kestävyydestä.


Verenkierron suorituskyky

Mistä on kyse: Kestävyydellä tarkoitetaan tavallisesti keuhkojen ja sydämen suori­tuskykyä eli sitä, kuinka paljon energiaa keho kykenee tuottamaan tietyssä ajassa. Suorituskyvyn voi selvittää esimerkiksi 12 minuutin Cooperin testillä.

Verenkiertoelimistön merkitys: Viiden tai kymmenen kilometrin ennätystä tavoit­televan kannattaa keskittyä verenkier­toelimistön suorituskykyyn. Keuhkojen ja sydämen hyvä kestävyys viittaa usein myös hyvään yleiseen terveydentilaan, kuten matalaan verenpaineeseen ja vakaaseen verensokeriin.

Harjoittele näin: Kova syke on kaikki kaikessa kestävyyttä kohentaessa. Rankka intervalliharjoittelu vaatii kuitenkin to­tuttelua, joten aluksi täytyy malttaa totu­tella kehoa vähitellen kovaan rasitukseen. Aluksi voi kokeilla muutaman kuukauden ajan vauhtileikkitreenejä ja keveitä inter­valleja. Rasitusta on syytä lisätä vasta, kun keho on tottunut intervalleihin.

Kuinka usein ja miten pitkään: Kovia intervallitreenejä on tarkoitus juosta kaksi tai kolme viikossa, kunhan keho on ensin tottunut rasitukseen. Vauhdikkaasti ei tarvitse juosta kuin yhteensä 5-15 mi­nuuttia, mutta lämmittelyyn ja jäahdyttelyyn täytyy myös varata tarpeeksi aikaa.


Aineenvaihdunnan tehokkuus

Mistä on kyse: Aineenvaihduntakunto on yhtä kuin lihasten kyky muuntaa rasvaa energiaksi rasituksen ollessa pieni.Teho­kas aineenvaihdunta auttaa säästämään hiilihydraattivarastoja, sillä niiden sijaan käytetään polttoaineena rasvaa. Siitä on etua pitkää matkaa juostessa, jos suori­tuskyky heikkenee verensokerin laskiessa eli niin sanotusti muuriin törmätessä.

Aineenvaihdunnan merkitys: Tehokas aineenvaihdunta on samalla terveellinen, joten se vähentää muun muassa diabe­teksen kaltaisten metabolisten sairauksi­en riskiä. Keho kykenee myös säästämään hiilihydraattivarastoja, joten pitkiä mat­koja jaksaa juosta entistä paremmin.

Harjoittele näin: Lenkit saavat olla pitkiä ja rauhallisia - vähintään 45 minuuttia mutta enemmänkin, jos keho vain kestää pitkään jatkuvan rasituksen. Työmatka­pyöräily, pihatyöt, siivoaminen ja lasten leikittäminenkin lasketaan liikunnaksi. Juoksemisen vaatimaa aineenvaihduntaa saa tehostettua ymmärrettävästi parhai­ten juoksemalla. Terveydentila taasen ko­henee aivan yhtä paljon sekä juoksemalla että esimerkiksi pyöräilemällä.

Kuinka usein ja miten pitkään: Kuntoilun kokonaismäärä ratkaisee aineenvaihdun­nan tehokkuuden. Treenimäärä täytyy siis periaatteessa vain kasvattaa mah­dollisimman suureksi. Kaikki liikkuminen lasketaan varsinkin, jos terveydestä huolehtiminen on maratonia tärkeäm­pää. Leppoisat kävely- ja pyörälenkitkin kelpaavat hyvin treenin täydennykseksi.


Lähde: Kunto Plus 15/2011, sivut 26-30.


HUOM! Blogini oikeasta reunasta löydät mainoskuvakkeita. Kun klikkaat STADIUM-kuvaa, eteesi avautuu valikoima juoksuharjoitteluun soveltuvia asuja ja välineitä. VOIMATOIMESTA löydät Gymboss-intervalliajastimia.

PARIT OMAT TREENIT TÄLTÄ VIIKOLTA


Tiistaina
oli vuorossa voluumitreeni
rinnalle, hartioille ja ojentajille.
Sarjoja ei ollut järin paljon, mutta
palautukset sen sijaan olivat volyymitreenin
mukaiset eli noin 20 sekuntia.1. Alkuverryttely
 • crosstraineria 5 minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
2. Rinta
 • penkkipunnerrus (kpt) 8 x 8 ... 3
 • vipunosto maaten (kpt) 4 x 8
3. Hartiat
4. Ojentajat

Heti treenin päätteeksi jäähdyttelin kevyellä spinningillä ja lyhyellä staattisella venyttelyllä. Illalla vähän ennen nukkumaanmenoa venyttelin noin minuutin staattisin venytyksin vielä parisenkymmentä minuuttia.


Eilen

1. Alkuverryttely
 • crosstraineria 5 minuuttia
 • dynaamista venyttelyä muutama minuutti
2. Etukäteisväsytys etureisille
 • reisiojennus yhdellä jalalla (TG1000+lt) ; vas. 4 x 10 ja 1 x 14 (pal. 20 s) ; oik. 5 x 12 (20 s)
3. Supersarjat reisille (viisi kierrosta)
4. Eristävä liike takareisille
5. Supersarjat vatsalle (viisi kierrosta)
6. Pohkeet
 • varp.nousu (sl+kp) 8 x 10(20 s)
7. Jäähdyttely
 • kevyttä spinningiä 5 minuuttia
 • kevyttä staattista venyttelyä muutama minuutti

Lyhenteet: kp(t)=käsipaino(t), m-t=m-tanko, TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko, pl=painolevy, sl=steppilauta, tp=tasapenkki, npt=nilkkapainot ja "kp"=käsipainosta tehty voimapyörä (kts. kuva).HUOM! Muista käydä lueskelemassa myös englanninkielistä blogiani http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA. Palaan kirjoittelemaan maanantaina.

Ei kommentteja: