torstai 1. syyskuuta 2011

MITEN REISIÄ PIENENNETÄÄN?

Kunto Plus -lehden lukija kysyy:

Sisäreisissäni on rutkasti rasvaa, joka ei karise millään. Löytyisikö teiltä neuvoja epätoivoiselle naiselle?


Kuntoilun ja ravinnon asiantuntija Martin Kreutzer vastaa:

Muita kuin vatsan rasvavarastoja on hankala pienentää kohdistetusti.Tämä tarkoittaa ikävä kyllä sitä, että sisäreisien rasvasta on vaikea päästä eroon pienentämättä mui­takin rasvavarastoja.

Reisien muokkaaminen ei ole silti mahdotonta. Reisilihaksia voi treenata kauniimpaan muo­toon niin, että ne näyttävät hoikemmilta.Tässä täytyy silti välttää hölmöily, sillä sisäreisien vahvistaminen rankoilla voimaharjoituksilla kasvattaa niiden massaa ja saattaa pahentaa esteettistä harmia entisestään.Treeni onkin syytä kohdistaa etu- ja takareisiin, ja siihen sopivat jalkakyykky sekä askelkyykky. Reisien rasvavarastot tyhjenevät toki kaikkein te­hokkaimmin, jos nautittavien kalorien määrää karsitaan.


Lähde: Kunto Plus 11/2011, sivu 81.

ONKO AAMUVIRKUN UNI YÖKYÖPELIN NUKKUMISTA TERVEELLISEMPÄÄ?

Kunto Plus -lehden lukija kysyy:

Tuttavani sanoi minulle, että on terveellisempää
nukkua iltakymmenestä aamukuuteen
kuin keskiyöstä aamukahdeksaan.
Onko väitteessä perää?Lääkäri Sandra Teiblum vastaa:

Keho tarvitsee unta palautumiseen. Useimmat ihmiset nukkuvat 7-8 tuntia yössä, mutta kaikkea viidestä kymmeneen tuntiin voi pitää normaalina. Uneen kuuluu kolme vaihetta; pinnallinen uni, syvä uni ja REM-uni. Nuoren aikuisen tavallinen yöuni etenee siten, että nukahtaminen kestää 5-10 minuuttia, minkä jälkeen nukutaan pinnallista unta. Uni syvenee noin 20-30 minuutin kuluttua. Ensimmäinen lyhyt REM-vaihe unien näkemisineen osuu noin puolentoista tunnin kohdalle. Sama kierto toistuu kahdesta kolmeen kertaan yöunien ensimmäisen puoliskon aikana, ja sen jälkeen uni koostuu pinnallisten jaksojen ja REM-unen vuorottelusta.

Syvää unta nukutaan siis aina yöunien alussa, ja se on olennaista fyysiselle palautumiselle. Aivojen käpyrauhanen tuottaa kasvuhormonia juuri syvän unen aikana. Hormoni edistää kehon pitkien luiden solujen kasvua ja kehittymistä, joten se ratkaisee myös lapsen lopullisen pituuden. Kasvuhormoni säätelee lisäksi rasvavarastoja sekä neste- ja kivennäistasapainoa, edistää lihasten proteiinisynteesiä ja vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin sekä virkeyteen.


Pidän ennen keskiyötä nukkumista terveellisempänä kuin myöhäistä nukkumaanmenoa, koska syvää unta nukutaan yöunien alussa ja kasvuhormonin tuotanto on suurimmillaan ennen keskiyötä. Siinä mielessä aamuvirkku nukkuu yökyöpeliä terveellisemmin.

Lähde: Kunto Plus 11/2011, sivu 81.

YLEISURHEILUA

Toivottavasti tänään
suomalaiset keihäsmiehet
onnistuvat karsinnassa niin,
että mieluiten kaikki kolme
pääsevät loppukilpailuun kamppailemaan
vähintään yhdestä mitalisijasta.OMA EILINEN TREENI

Noin viikon kestäneiden vatsavaivojen jälkeen tein eilen ensimmäisen punttitreenin. Tarkoitus oli päästä läpi kunnolla kymmenen kierrosta kolmen perusliikkeen settiä.

Olo alkoi neljännen kierroksen jälkeen tuntua hontelolta, joten jätin homman viiteen kierrokseen.Alkuverryttely
  • crosstraineria 5 minuuttia ja dynaamista venyttely muutama minuutti
Kiertoharjoittelu
  • penkkipunnerrus (kpt) 8, 8, 8, 8 ja 12
  • yhd.käd.soutu (kp) 8/8, 8/8, 8/8, 8/8 ja 10/10
  • käsipainokyykky 8, 8, 8, 8 ja 15
Jäähdyttely
  • kevyttä spinningiä 5 minuuttia

Huom! Illalla hieman ennen nukkumaanmenoa kävin läpi 20 minuutin venyttelyn, jossa yksittäisten venytysten kesto oli noin 60 sekuntia.

Ei kommentteja: