maanantai 29. elokuuta 2011

KUUSI SYYTÄ ALOITTAA JUOKSUHARRASTUS

Kun juoksu sujuu hyvin, se tuntuu hyvältä! Juokseminen kiinteyttää lihaksia ja kuluttaa noin 500-800 kilokaloria tunnissa. Kaiken lisäksi juoksemaan on helppo lähteä – suoraan kotiovelta.

Lue kuusi hyvää syytä, miksi juuri sinun kannattaa aloittaa juokseminen!


1. Se on helppoa

Vaikka juoksuvarusteita on laidasta laitaan, tarvitset loppujen lopuksi ehdottomasti vain hyvän kenkäparin sekä tukevat urheilurintaliivit. Ja ei muuta kuin juoksemaan!

Mikäli olet aloittelija, aloita 3-4 lenkillä viikossa kävelyä ja juoksua vuorotellen. Ensimmäisenä päivänä esimerkiksi 10 minuuttia kävelyä alkuun ja sen jälkeen 6 minuuttia vuoroin juoksua, vuoroin kävelyä minuutin jaksoissa. Kävele vielä lopuksi 4 minuuttia. Seuraavina päivinä pidennä juoksun ja kävelyn vuorottelua 8 minuuttiin, 10 minuuttiin jne., kunnes jaksat kävelyn sijaan pelkästään juosta. Muista venytellä!


2. Tehokasta

Juoksu on erittäin tehokas kuntoilumuoto kiinteytyksen ja kaloreiden palamisen suhteen ja sopii hyvin laihduttajille. Kokeile salilla juoksumattoa, jossa kovakin tahti saattaa pysyä helpommin yllä kuin asfaltilla.
  • Juoksu (kova teho juoksumatolla): 705-865 kcal/h
  • Stepperi: 637-746 kcal/h
  • Soutulaite: 606-739 kcal/h
  • Kuntopyörä: 498-604 kcal/h

3. Tehokasta myös nivelille

Vaikka usein niin sanotaan, ei juoksu sinällään riko niveliä. Sen sijaan se vahvistaa rustokudosta ja nivelsidoksia sekä luustoa. Reilusti ylipainoisella sekä iän myötä riski nivelrikkoon juostessa kasvaa. Usein kuitenkin juoksijat ovat normaalipainoisia, jolloin myöskin riski on pieni.


4. Vähemmän stressiä

Juoksijat usein kertovat, kuinka juoksu saa niskat ja hartian rentoutumaan ja ajatukset kirkkaammaksi. Monet huolenaiheet ja ajatukset on helppo jättää lenkkipolulle. Erään tutkimuksen mukaan kuntoileminen (tutkimuksessa kuntopyöräily) oli jopa kolme kertaa tehokkaampi keino vähentää huolia ja ahdistusta kuin levähtäminen.


5. Terveydelle eduksi

Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kuntoilu vähentää riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten eri syöpälajeihin. Erään British Journal of Cancer-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aktiivisilla liikkujilla (5-6 tuntia kuntokävelyä viikossa) oli 24 prosenttia pienempi riski sairastua suolistosyöpään kuin vähemmän aktiivisilla (esim. 30 minuuttia kävelyä viikossa) ihmisillä. Toisessa tutkimuksessa normaalipainoisilla naisilla, jotka harrastivat aktiivisesti liikuntaa (juoksua, tennistä, aerobicia), oli 30 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuinvähemmän aktiivisilla naisilla.

Lisäksi juoksu vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen ja sen on todettu alentavan verenpainetta, lisäävän hyvää kolesterolia ja tehostavan puolustuskykyä flunssa- ja muita viruksia vastaan. Eräässä tutkimuksessa juoksun havaittiin vähentävän riskiä sairastua tiettyihin ikäsidonnaisiin silmäsairauksiin.


6. Elät todennäköisesti pidempään

Ehkä yllättävin tutkimus, joka juoksun terveyshyödyistä on tehty, on sen vaikutus elinikään. The Stanford Univeristy School of Medicinen tutkijat keräsivät tietoa 21 vuoden ajalta ja tulivat siihen tulokseen, että säännöllinen juoksuharrastus paransi toimintakykyä, vaikka ikää tuli lisää. Lisäksi säännöllinen juoksuharrastus pidensi elinikää.MIKSI VATSANI PAISUU PALLOKSI?

Kunto Plus -lehden lukija kysyy:

Vatsani on kovin pullea, ja siinä on varmasti liikaa rasvaa. Kuinka saisin tehtyä vatsastani mahdollisimman litteän?
Kuntoilun ja ravinnon asiantuntija Martin Kreutzer vastaa:

Vatsasta voi tulla pöhöttyneen pullea monesta syystä. Eräs mahdollinen selitys on ruoka-aineallergia, joka saa vatsan ärsyyntymään. Yritä pitää kirjaa ennen vatsapulmia syömistäsi ruuista ja selvitä sitten, voitko lievittää omia oireita ruokavaliota muuttamalla. Juo lisäksi ruuan kanssa aina r
unsaasti vettä ja käy säännöllisesti vessassa, niin vatsa ei kärsi ainakaan ummetuksesta. Ilmavaivojen taltuttamisen ohella täytyy puuttua myös rasvan kerääntymiseen vatsaan.

Paljon hiilihydraatteja sisältävän ruuan uskotaan edistävän rasvan varastoitumista erityisesti vatsaan. Hiilihyd­raattien vähentäminen ja rasvan sekä proteiinin lisääminen ruokavalioon voi auttaa rasvan vatsa kerroksen karistamis­ta.

Alkoholin sisältämä rasv
akin kertyy vatsan alueelle, joten usein olutta tai viinilasillisia siemailevan kannattaa ehkä harkita alkoholin käytön vähentämistä.

Kiireisen elämän laukaisemaa stressiä­kään ei pidä unohtaa. Stressihormoni kortisoli ohjaa tutkimusten mukaan rasv
aa nimenomaan vatsan rasvavarastoihin. Sekä työtaakkaa että omaa painoa on siis ehkä syytä keventää.

Lopuksi täytyy vielä vahvistaa vatsalihaksiapa siihen riittää kahdesta kolmeen vatsalihastreeniä vii­kossa. Vatsa litistyy, kun lihakset vahvistu­vat ja rasva karisee vyötäröltä.

Lähde: Kunto Plus 11/2011, sivu 78.


KUNTO-OPAS, keho & mieli & ravinto kesätarjouksessa

Noin 120 sivuine
n o
pas, joka sisältää kaiken muun tarpeellisen tiedon lisäksi myös juuri Sinulle soveltuvat liikunta- ja ravinto-ohjelmat, on kesätarjouksessa (40 euroa) enää muutaman päivän.

Käy tutustumassa sen sisältöön tämän blogin kirjoituksessa maanantaina 22. elokuuta.
Ota sitten minuun yhteyttä pikapikaa (arto.painilainen@gmail.com). Lähetän Sinulle kyselykaavakkeen, jonka vastausten pohjalta teen Sinulle mahdollisimman hyvin soveltuvan ohjelman. Vastausten tulisi olla minulla 31. elokuuta eli ylihuomenna.
TREENITAUKO

Olen vetänyt viimeksi punttitreenin torstaina eli monta päivää sitten. Syy moiseen on se, että vatsani on ollut sekaisin jo viikon verran - vaivaa ja ripulia. Luultavasti tuo johtuu jokin aika sitten ostamastani vahvasta vitamiini- ja kivennäisainevalmisteesta. Mitään muita muutoksia kuin ravinnossani ja muussakaan elämässäni ei ole ollut.
ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI tänään
  • Tall Ships in Turku
  • The ULTIMATE Beach Body Exercise...Back-Off-Bench Dumbell Press to hit your chest, arms and abs in one shot!
  • Is There Health Without Water?
http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com
Ei kommentteja: