torstai 25. elokuuta 2011

KALAA JOKA MAKUUN UUSILLA KONSTEILLA

Kunto Plus -lehden lukija kysyy:

"Söisin mielelläni paljon erilaisia kalaruokia, ja toivoisin, että myös muu perhe innostuisi kalasta. Miten perheen totuttaminen kalaan kannattaa aloittaa? Onko muuta kalaa kuin kalapuikot ja -pyörykät, joka maistuisi helposti myös lapsille? Pitäisikö houkutella oheislisukkeilla? Vai pitääkö vain turvautua uhkailuun tai muihin perinteisiin kasvatusmenetelmiin?"


Ravitsemustieteiden maisteri Christian Bitz vastaa:

Todettakoon heti alkuun, että kala­puikot ja -pyörykät ovat mainioita ruokia, jotka maistuvat useimmissa lapsiper­heissä. Sen sijaan, että harmittelee erilaisten kalaruokien vähyyttä, voi olla iloinen, että perheessä ylipäätään syödään kalaa. Ennen kuin heittäytyy eksoottisiin kalaruokaseikkailuihin, voi yrittää tuunata vanhoja suosikkeja terveellisemmiksi. Esimerkiksi puna-ahvenfileitä voi paneroida itse täysjyväjauhoilla tai myslillä ja tarjoilla vihannesten kera. Kalapyörykät voi valmistaa tuoreesta kalasta, joka muhennetaan ja joukkoon sekoitetaan maus­teita, pähkinöitä ja kaurahiutaleita tai mitä terveellistä kaapista sattuu löytymään. Näin perheen ruokavalio on heti hieman terveelli­sempi ilman suuria maku-uudistuksia.

Voin kuitenkin hyvin ymmärtää, että kysyjä kaipaisi lisää monipuolisuutta perheen kala­ruokiin. Onhan kala mitä terveellisintä ravin­toa! Tieteellisesti on todettu, että kala muun muassa vahvistaa verenkiertoa, terävöittää aivotoimintaa ja vahvistaa luustoa. Valitet­tavan usein kalaa vain valmistetaan aina yh­dellä ja samalla tylsällä tavalla. Tämä on sääli, koska juuri valmistustapa on ratkaiseva ma­kuelämyksen kannalta.

Kala en papillote on oman perheeni ehdo­ton suosikki. Kaikessa yksinkertaisuudessaan en papillote tarkoittaaa, että lähes minkä lajin kala tahansa valmistetaan hienoksi pilkottu­jen kasvisten, mausteiden, voinokareen ja ha­luttaessa valkoviinitilkan kera. Koko komeus kääritään leivinpaperiin tai folioon ja noste­taan uuniin, mutta ei liian pitkäksi aikaa,jotta kalasta ei tule kuivaaja mautonta.

Olen koonnut viereen joitakin valmistusvinkkejä, joiden avulla kala-ateria on onnistu­nut elämys kaikenikäisille ilman pakkosyöttöä tai muita arveluttavia kasvatusmenetelmiä.


Vinkkejä kalaruokien valmistukseen
 • Tuore kala: Kalassa tulee aina olla raikas tuoksu.
 • Mausteet hyvissä ajoin: Kaikki kala on paremman makuista, jos se maustetaan tuntia ennen valmistamista.
 • Lisukkeet valmiiksi: Varmista, että kaikki muu on valmista, ennen kuin alat valmistaa kalaa. Kala ei saa joutua seisomaan ja odottamaan esimerkiksi perunoita.
 • Höyrytys: Kalaa höyryttäessä kannattaa vuorata kattilan höyrytysosa leivinpaperilla ja pistellä siihen reikiä. Lisää vesi ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta maustettu kala leivinpaperin päälle. Höyrytä kalaa kannen alla joitakin minuutteja. Hauduta hetki ilman lämpöä.
 • Kastike: Jos haluaa tehdä kastikkeen höyrytysliemestä, kalanyytin voi nostaa kattilasta ja kääriä puhtaaseen astiapyyhkeeseen. Sekoita liemeen sulatejuustoa, kermaa, voita tai oliiviöljyä. Lisää esimerkiksi yrttejä, sinappia, salottisipulia, kaprista, currya, piparjuurta tai inkivääriä.
 • Grillaus: Grilli tulee lämmittää hyvin kuumaksi ja kala voidella öljyllä ennen ritilälle nostamista. Anna paistua muutama minuutti ja tarkista, irtoaako kala kokonaisena grillistä, jolloin voit kääntää sen, jos tarkoitus on paistaa molemmilta puolilta. Jos kala grillataan vain yhdeltä puolelta, se tarjoillaan grillattu puoli ylöspäin.
 • Paistaminen Pannulla: Pannun tulee olla hyvin kuuma eikä kalaan saa koskea, ennen kuin se irtoaa pannulta.
 • Paistaminen uunissa: Kun kalaa valmistetaan uunissa, kannattaa kääriä kala leivinpaperiin, jonka sisälle on lisätty yrttejä ja haluttaessa hieman rasvaa, suolaa ja pippuria.
 • Al dente: Useimmat kalat ovat parhaimmillaan, kun kypsyysasteen on al dente, pureskeltavaa eikä liian pehmeää.


Lähde: Kunto Plus 11/2011, sivu 59.

ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI tänään:
 • HOW to SPOT REDUCE and BURN ONLY the FAT off Your STOMACH ...
 • TOP 5 MISCONCEPTIONS about COOKING and EATING for BODYBUILDING and FITNESS .
http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com

2 kommenttia:

aisha kirjoitti...

Pak job Ads and advertisements for Karachi,Lahore,Quetta,Peshawar,Multan,Hyderabad,Rawalpindi,Islamabad and http://allpkjobz.blogspot.com all cities of Pakistan

Kuntoguru kirjoitti...

Thanks aisha.