perjantai 29. heinäkuuta 2011

TÄYSJYVÄÄ JOKA PÄIVÄÄN

Kunto Plus -lehden luki
jan kysymys? Usein tuntuu, että onnistumiseni äitinä tyttären silmissä riippuu siitä, miten ahkerasti tarjoilen hänelle "valkoisia" hiilihydraatteja, kuten pullaa, lasagnea ja pizzaa tai sokeria. Kun hän tuo ystäviä kotiin, hän mankuu minulta kaikkea tuollaista ja että jättäisin täysjyvän toiseen kertaan. Kuuntelenko häntä vai ravintoasiantuntijoita?

Ravitsemustieteen maisteri Christian Bitz vastaa:

Jos haluat tyttäresi parasta, kannatta
a kuunnella ravintoasiantuntijoita. Lisäksi kannattaa opetella tekemään täysjyvätuotteista hyvänmakuista ruokaa.Täysjyvä ei saa olla mikään rangaistus, eikä sen todellakaan tarvitse olla sitä. Jos täysjyvätuotteita käyttää oikein, olen varma, ettei tyttäresi enää halua karttaa niitä.

Itseasiassa ei ole vaikeaa ujuttaa täys­jyvää arkiruokiin. Aina kyse ei ole "kaikki tai ei mitään" -valinnasta. Vähä
kin täys­jyvä on parempi kuin ei täysjyvää lain­kaan. Täysjyvän makuun ja tuntuun voi totutella, eikä Roomaa tunnetusti raken­nettu päivässä. Panosta pieniin ja realis­tisiin muutoksiin, niin voit iloita monista terveellisistä eduista, joita saavutat aina niin tehdessäsi.

Kotona leivotut sämpylät, joiden pääl­le levittää esimerkiksi marjaisaa hilloa, voivat myös hillitä makeanhimoa. Ne ovatkin oivallinen tapa lähteä liikkeelle. Vaaleiden sämpylöiden vehnäjauhoista jopa puolet voi korvata täysjyväjauhoilla. Osan karkeammasta puolikkaasta voi korvata myös kaurahiutaleilla,
jotka antavat taikinaan ilmavuutta. Täysjyväleivässä on hieman enemmän ytyä kuin valkoisissa sämpylöissä ja täysjyvän mie­dosti kitkerä maku sopii todella hyvin yh­teen esimerkiksi juuston ja vähärasvais­ten lihaleikkeleiden kanssa. Myös makea hillo tai marmeladi käy. Päällisten avulla karkeinkin leipä solahtaa liukkaasti kur­kusta alas.

Ellei ole aikaa leipoa, täysjyvänäkkileipä on mainio ja rapea vaihtoehto, johon voi yhdistää lisukkeita kuten sä
mpylöi­hinkin.

Kolmas vaihtoehto makeille ja valkoi­sille hiilihydraateille iltapäiviksi on koti­tekoiset myslipatukat, joissa täysjyvä on kaurahiutaleina. Oma reseptini löytyy ohesta. Patukat ovat tosi herkkuja ja säi­lyvät tiiviissä astiassa jääkaapissa lähes viikon.


Mitä iltaruokailuun tulee, taysjyvällä on siinäkin oikeutettu sijansa. Kun puo­let pizzataikinan jauhoista korvataan
täysjyväjauhoilla, pohja on rapeampi ja hieman mehevämpi maku sopii täy­dellisesti yhteen tomaatin, juuston ja täytteiden kanssa. Täysjyvälasagnelevyt maistuvat lähes samalta kuin valkoiset, koska muut ainekset pursuavat makuja. Silloin voi aivan hyvin jättää kertomatta, että ainekset ovatkin uudet.


Bitz-patukka


Ainekset (noin 12-15 kpl)
  • 100 g isoja kaurahiutaleita
  • 30 g kuivattuja hedelmiä, esim.rusinoita tai aprikooseja
  • 30 g pähkinöitä, esim. paahdettujahasselpähkinöitä
  • 50 g sulatettua suklaata, 70%
  • ripaus kanelia
  • 1tl sitruunamehua
  • 1tl hillottua inkivääria

Valmistus


Kaada kaikki ainekset tehosekoit­timeen ja sekoita, kunnes koostu­mus on tasainen. Muotoile seoksesta
patukoita, palloja tai haluamiasi kuvioita.


Näin paljon täysjyvä kohentaa ruokavaliota

Täysjyvätuotteissa on käsitellyimpiin ruoka-aineisiin verrattuna selvästi suurempi kuitupitoisuus, enemmän terveellis
iä rasvoja ja paljon enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, minkä ansiosta ne suojaavat osaltaan monilta elintapasairauksilta kuten diabetekselta, syövältä sekä sydän- ja verisuonitaudeilta. Täysjyvä on myös täyttävämpää ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tämä johtuu siitä, että täysjyväjauho on jauhettu kokonaisista jyvistä erottelematta kuorikerrosta, joka sisältää eniten terveellisiä aineita.


Lähde: Kunto Plus 9/2011, sivu 71.
LAITA KROPPASI KUNTOON HYVILLÄ OHJELMILLA

Mikäli et ymmärrä
juuri lainkaan englantia tai jos haluat omien edellytystesi mukaisen kattavan kunto-ohjelman, on paras valinta niin naisille kuin miehillekin Kunto-opas, keho & mieli & ravinto. Käy tutustumassa sen sisältöön kotisivuillani http://kuntoguru.comJos ymmärrät vähintään kohtuullisesti englantia ja haluat hoikentaa kehoasi, on hyvä vaihtoehto varsinkin naisille The Diet Solution. Käy lukemassa Isabel De Los Riosin artikkeli (Thursday, July 21, 2011) blogistani http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com ja klikkaa sitten siellä tai tässä suomenkielisessä blogissani olevaa The Diet Solution -kuvaa.


Jos ymmärrät vähintään kohtuullisesti englantia ja haluat tehokkaasti kasvattaa lihaksiasi tai polttaa rasvaa kropastasi, ovat hyviä vaihtoehtoja varsinkin miehille Nick Nilssonin oppaat. Siirry englanninkieliseen blogiini http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.com ja klikkaa sitten siellä Sinulle sopivaa Fitness-eBooks -kuvaa.


ENGLANNINKIELISESSÄ BLOGISSANI TÄNÄÄN
  • A Quick, "No B.S." Guide To Muscle-Building and Fat-Loss Supplementation ... by Nick Nilsson
  • Get your FREE sample of Muscle Explosion - 28 Days to Maximum Mass now

Käy tsekkaamassa http://fitnesstips-kuntoguru.blogspot.comHYVÄÄ VIIKONLOPPUA. Palaan kirjoittelemaan maanantaina.Ei kommentteja: