keskiviikko 18. toukokuuta 2011

PSORIASIS ON IHON ALLA

Psoriaatikon haasteena sairauden vähättely ja tehottomat hoidot

Psoriasis on krooninen iho- ja nivelsairaus, jota sairastaa noin 150 000 suomalaista. Tuoreen tutkimuksen mukaan neljä viidestä potilaasta kokee, että hänen sairauttaan vähätellään jopa lääkäreiden taholta. Lisäksi suuri osa kokee sairauden hoidon haittaavan arkeaan kohtuuttomasti. Psoriasista hoidetaan liian kauan teholtaan riittämättömillä hoidoilla, jolloin potilas joutuu kärsimään oireistaan turhaan. Hoitoon kuluu jopa 10 tuntia viikossa. Psoriasisliiton ja Janssenin tutkimukseen osallistui lähes 1800 potilasta.

Psoriasista sairastavista potilaista 83 % koki, että psoriasista vähätellään sairautena. Ensimmäisellä vastaanottokäynnillään lähes 40 % oli kokenut, ettei lääkäri ollut suhtautunut psoriasikseen riittävän vakavasti. Psoriasisliiton toiminnanjohtajan Sonja Bäckmanin mukaan tämä on valitettavan yleistä. ”Sairautena psoriasikseen ei useinkaan suhtauduta riittävän vakavasti eikä sen luonnetta iho- ja nivelsairautena tunneta. Koska kyseessä on elinikäinen sairaus, psoriasiksen puhkeaminen on kuitenkin aina suuri kriisi.”

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että psoriasiksen hoito voi haitata potilaiden elämää merkittävästi. Yli puolet vastanneista koki sairauden hoidon hankaloittavan arkeaan kohtuuttomasti. ”Keskimäärin tutkimukseen vastanneet käyttivät 2,5 tuntia viikossa sairauden hoitoon, mutta osa joutuu käyttämään jopa yli 10 tuntia. Jos potilas joutuu käyttämään tehottomaan hoitoon paljon aikaa, on ymmärrettävää, että tilanne tuntuu hänestä turhauttavalta”, Bäckman kertoo.


Vaikean psoriasiksen hoito siirtyy ihon alle

Suurelle osalle jopa pitkään sairastaneista potilaista on yllätys, että psoriasiksen aiheuttaa ihonalainen tulehdus. Tulehdus saadaan tehokkaimmin hallintaan ihon alle annosteltavilla biologisilla hoidoilla, jotka tulevat parantamaan erityisesti vaikean psoriasiksen hoitotuloksia. ”Biologiset lääkkeet tulevat mullistamaan erityisesti vaikean psoriasiksen hoidon. Vielä 10 vuotta sitten jouduimme hoitamaan vaikeaa psoriasista sairastavat potilaat sairaalan osastolla. Tilanne on muuttunut täysin. Viimeisin merkittävä kehitysaskel on vain neljä kertaa vuodessa ihon alle pistettävä ustekinumabi (Stelara), joka voi parhaimmillaan saada sairauden oireet katoamaan täysin. Lisäksi tärkeää on hoitoon käytettävän ajan väheneminen, sillä se mahdollistaa potilaalle normaalin arjen”, ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun kaupungin sairaalasta toteaa.


Sairauden haitta toimintakyvylle määritellään vaihtelevasti

Psoriasiksen hoitoon vaikuttaa merkittävästi sairauden arkielämälle aiheuttama haitta, sillä lääkäri määrää sen perusteella potilaalle sopivan hoidon. Sairauden vaikeusasteeseen määrittelyssä otetaan huomioon sairauden levinneisyyden ja oireiden vakavuuden lisäksi elämänlaatuun vaikuttavat tekijät. Oksmanin mukaan arviointia tulisi kehittää, jotta potilaat saavat tasa-arvoiset lähtökohdat hoitoihin. ”Kun lääkäri pyrkii määrittämään, kuinka suuren haitan psoriasis aiheuttaa potilaalle, hänen tulisi aina kuunnella tarkkaavaisesti potilasta. Potilas on paras henkilö arvioimaan, millainen tautimuoto on hänen elämäntilanteessaan vaikea ja invalidisoiva. Ainoa kriteeri ei suinkaan ole ihottuman laajuus. Pelkästään kämmenissä oleva psori voi vaikuttaa toimintakykyyn niin paljon, että potilas ei kykene käymään töissä.”


Psoriasista on useita eri tyyppejä

Psoriasista on useaa eri tyyppiä, jotka ovat saaneet nimensä ihon pinnalla näkyvien oireiden mukaan. Yleisin tyyppi on läiskäpsoriasis, jossa iholla esiintyy erikokoisia psoriasisläiskiä. Useimmiten läiskät sijaitsevat kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. Muita sairauden tyyppejä ovat pisarapsoriasis, taivepsoriasis, märkärakkulainen psoriasis ja koko ihon kattava psoriasis. Lisäksi psoriasikseen voi joskus liittyä niveltulehdus tai sairaus voi aktivoitua pelkästään nivelissä. On arvioitu, että 10–30 %:lla ihopsoriasispotilaista on myös nivelpsoriasis.


Psoriasisaiheiset www-sivut on nyt avattu osoitteessa: http://www.ihonalla.fi/

Animaatiot löytyvät myös Youtubesta osoitteesta: http://www.youtube.com/ihonalla
TREENI KYMPEILLÄ JA VIITOSILLA

Kävin eilen kuulemassa Turun Yliopistollisessa Keskussairaalassa (TYKS) lääkärin mielipiteen runsas viikko sitten otetuista virtsa- ja verinäytteistä. Yhä edelleen oli vuonna 1999 todettu luuydinsyöpäni pysynyt uinuvassa tilassa eli remissiossa. Toki se jätti jälkensä luustooni varpaista päänuppiin niin, että en voi kaikkia haluamani liikuntamuotoja enää harrastaa - en edes bodausta raskailla perusliikkeillä. Olen kuitenkin elossa ja voin jotain tehdä: kohottaa aerobista puolta pyöräilemällä ja lihaskuntoa "apuliikkeillä".

http://www.mm-tietoa.fi/?gclid=CO-SpvTa8KgCFUgj3godGTvfwA

Eilen nykäisin 10/5/45 -supersarjatreenin. Käytän tuota nimeä, koska se kertoo tärkeimmät pointit: toistoja 45 sekunnin palautuksin vuorotellen 10 ja 5. Liikkeissä, joissa tein erikseen sarjoja kummallekin raajalle, palautukset olivat 30 sekuntia.

Alkulämmittelyn (crosstrainer 5 min ja dynaaminen venyttely muutama minuutti) punttiosuus oli:

SS1.
  • hackkyykky (lt) 3 x 10
  • yhd.jal.kyykky (TG+lt) 5/5, 5/5 ja 7/7

SS2.
  • reisikoukistus maaten (kp) 3 x 10
  • frogkyykky (kp)

SS3.
  • vipunosto maaten (kpt) 3 x 10
  • penkkipunnerrus (kpt) 3 x 5

SS4.
  • vipunosto vinopenkillä (kpt) 3 x 10
  • vinopenkkipunnerrus (kpt) 3 x 5

SS5.
  • leuanveto/ylätalja (TG+lt) 3 x 10
  • yhd.käd.soutu (kp) 3 x 5/5

Kun loppujäähdyttelyksi olin polkenut spinningiä 5 min ja venytellyt staattisesti muutaman minuutin, oli aikaa kulunut koko treenirupeamaan 1 h 20 min.
PÄIVÄN AJATELMA

Uusi idea on haavoittuva. Yksi ainoa vino hymy
tai haukotus voi tappaa sen. Yksi letkautus voi
puukottaa sen hengiltä, ja yhdenkin ihmisen
otsanrypistys voi salvata siltä hengen.

http://positiivarit.fi

Ei kommentteja: