maanantai 23. toukokuuta 2011

MASENNUSGEENI

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 19. toukokuuta päiv
itetyssä uutiskirjeessään:

Englantilaiset ja amerikkalaiset geenitutkijat ilmoittavat toisistaan riippumatta varmistaneensa spesifisen
masennusgeenin olemassaolon, kertoo American Journal of Psychiatry. Löydön uskotaan lisäävän masennuksen biologisen luonteen ymmärtämystä ja auttavan tehokkaampien hoitojen kehittämistä.

Masennuksen tiedetään kulkevan suvuittain. Niinpä geenitutkijat ovat jo pitkään etsineet geenejä, jotka selittäisivät
masentuneisuutta, mutta tutkimusten tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Tutkijoiden mukaan masennukseen saattaa liittyä jopa 100 erilaista geenimuunnosta.

Uusi näyttö masennusgeenin olemassaolosta perustuu englantilaisen 839 suvun tutkimuksiin. Näissä suvuissa oli 971 masennusta potevaa jälkeläistä. Tätä hanketta johti Lontoon King’s College. Yhdysvalloissa analysoitiin 100 vastaavanlaisen amerikkalaisen suvun geenejä (Washington University, St Louis). Tulosten mukaan kromosomi 3:ssa olevassa kohdassa 3p25-26 liittyy vahvasti vaikeaan uusiutuvaan masennukseen. Nyt on ensi kertaa paikannettu masennuksen aiheuttaja tiettyyn geenivirheeseen, tulkitsevat tutkijat.

Nykyiset masennuslääkkeet eivät anna toivottua apua läheskään kaikille potilaille. Kaiken lisäksi yli 24 000 potilasta
käsittävä uusi tutkimus kertoo, että masennuslääkkeet lisäävät aivohalvauksen riskiä, etenkin lääkehoidon alkuvaiheessa. Uusien lääkkeiden kehitys voi viedä kymmenen vuotta, arvioivat tutkijat. He iloitsevat siitä, että nyt on vihdoin alettu ymmärtää masennuksen geeni- ja molekyylitason syitä.

Lähde: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2061

Tutustu telkkarissa mainostettuun uuteen sivustoon:


http://www.masennussattuu.fi/
"KEMOAIVO" VOI KESTÄÄ JOPA YLI VIISI VUOTTA

Ensimmäisessä artikkelissa (Masennusgeeni) mainitsemassani uutiskirjeessä oli myös:

"Kemoaivo" tarkoittaa syöpäpotilaalle annettu
jen solusalpaajien (kemoterapian) aivoissa aiheuttamaa vauriota, mikä ilmenee sumuisena ajatteluna ja muistin heikkenemisenä hoidon jälkeen.
Uuden tutkimuksen mukaan "kemoaivo" voi kestää jopa yli viisi vuotta
(Journal of Clinical Oncology). Kemoterapian haittoja voi vähentää ravintolisillä.

Solusalpaajat, kuten 5-fluorourasiili (5-FU) voivat vaurioittaa aivosoluja ja rappeuttaa keskushermostoa. Kemoaivo syntyy todennäköisesti siten, että solumyrkyt tuottavat aivoissa ylimäärin myrkyllisiä tulehdussytokiinejä (Raffa 2011). Useat ravintolisät ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat niitä, mikä vähentää "kemoaivon" riskiä.


Jo lyhytkin hoitokuuri voi aiheuttaa haittaa, joka etenee viiveellä. Vaurio ei korjaannu itsestään, vaan pahenee ajan oloon. Vaurio heikentää muun muassa hermoimpulssien kulkua korvasta aivoihin, ilmeni vuonna 2008 julkaistusta Rochesterin ja Harvardin yliopistojen hiiritutkimuksesta. Se antoi aihetta tutkia solusalpaajien haittoja syöpäpotilailla.

Uusi tutkimus käsitti 92 syöpäpotilasta, joita oli hoidettu Fred Hutchinson Cancer Research Centerissä (Seattlessa) solusalpaajilla. Ne aiheuttivat häiriöitä potilaiden kognitiivisissa toiminnoissa paljon pitempään kuin yleisesti ajatellaan (Syrjala ym. 2011).

"Tosiasiassa syövästä toipuminen ei käy yhdessä vuodessa, vaan siihen kuluu 2–5 vuotta. Ihmisten on ymmärrettävä, missä määrin heidän solunsa ovat joutuneet alttiiksi ei ainoastaan taudille vaan myös hoidoille",
sanoo tohtori Karen L. Syrjala, joka johti tutkimusta.

Lääkärit syyttävät helposti syöpäpotilaiden valittamia muistihäiriöitä ja muita oireita ikääntymisestä johtuviksi vaivoiksi. Nyt tiedetään, että kyseessä voivatkin olla lääkehoidon haittavaikutukset. Uudesta tutkimuksesta kirjoitti muun muassa The New York Times 4.5.2011.

Lähde: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2057


Oma kommentti


Jouduin vuonna 1999 oman
luuydinsyöpäni (Myeloma Multiplex) takia vastaanottamaan useampaan otteeseen solusalpaajia. Koskaan, ei edes nuoruudessani, muistini ollut mitenkään kaksinen. Kun luin tuon Matti Tolosen artikkelin, ymmärsin, että syöpähoidoilla saattaa olla osuutta muistini huononemiseen ... välillä kun pätkii todella kunnolla. Pelkästään ikääntymisen (62 vuotta) piikkiin sitä ei tule siis kait laittaa.
PÄIVÄN DIILI - DEAL of The Day


Tänään TripleClicks -nettikaupassa on tarjouksessa:

GLUCOSAMINE 500 mg (Peak Nutrition) alle viisi euroa (+ postikulut).


Glukosamiini on nivelissä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Liity jäseneksi ilmaiseksi http://www.tripleclicks.com/11355396

KAIPAATKO LISÄTULOJA

Jos Sinulla on kohtuullinen englannin ymmärrys, hieman ylimääräistä päivittäistä aikaa ja pitkäjänteisyyttä, käy tutustumassa http://kuntoguru.com/sfiap
LAUANTAIN TREENIKERTA

Pari päivää sitten, lauantaina, pinnistin läpi hikisen punttitreenin suurimmille lihasryhmille: reisille, rinnalle ja selälle. Tein likimain maksimaalisia sarjoja puolen minuutin palautuksin. Näin sain riittävästi kuormitusta lihasmassan lisäämiseen tai ainakin sen ennallaan pitämiseen. Myös kestävyyspuoli sai haastetta.


  • reisiojennus (TG+lt) 17, 11 ja 8 / 19, 12 ja 9
  • vipunosto maaten (kpt) 15, 10, 8 ja 6
  • tangonpääsoutu (lt) 17, 10 ja 8 / 17, 10 ja 8
  • yhd.jal.kyykky (TG+lt) 20, 12 ja 9 / 20, 12 ja 9
  • vinopenkkipunn. (kpt) 12, 6 , 5 ja 4
  • yhd.käd.soutu (kp) 12, 9 ja 6 / 12, 9 ja 6
  • sissykyykky (pl) 12, 10 ja 8
  • frogkyykky (kp) 10, 8 ja 6
  • penkkipunnerrus (kpt) 16, 9, 6 ja 5
  • leuanveto (TG+lt) 14, 7, 5 ja 4

Lyhenteet: TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko, kp(t)=käsipaino(t) ja pl=painolevy.

Huom! Sissy- ja frogkyykyn tein supersarjoina.
Illalla ennen nukkumaanmenoa kävin läpi pitkähkön venyttelykerran kaikille lihasryhmille. Yksittäisten venyttelyjen kesto oli noin 45 sekuntia ja kokonaisaika noin 20 minuuttia.
PÄIVÄN AJATELMA

Mikään ei ole helppoa, mutta vaikeaksi

kaikki muuttuu, kun tehdään se vastahakoisesti.

Terentius


http://positiivarit.fiEi kommentteja: