torstai 14. huhtikuuta 2011

TREENILLÄ ILOISEKSI

On melkein mahdotonta olla hapan kunnon juoksulenkin tai hikisen kuntosalitreenin jälkeen. Senhän kaikki tietävät. Nyt uudet tutkimukset osoittavat, että mielialaa kohottava vaikutus kestää jopa 12 tuntia sen jälkeen, kun on liikkunut.

Vermontin yliopiston tutkimuksessa 35 naisen mieliala mitattiin juuri ennen 20 minuutin mittaista, kohtalaisen kovaa treenituokiota kuntopyörällä.

Kun tutkijat harjoituksen jälkeen mittasivat naisten mielialan uudelleen, osoittautui, että vain 20 minuutin harjoit­telu oli tehnyt heidät seitsemän prosenttia onnellisemmiksi.

Eikä hyvä mieli ottanut haihtuakseen. Uusi mittaus 12 tunnin kuluttua vahvisti, että naisten hyvä tuuli oli säilynyt, niin että he vielä treeniä seuraavana päivänä­kin olivat iloisempia kuin ennen treeniä. Tutkijat eivät vielä tiedä, mitä sellaisia muutoksia aivoissa tapahtuu, jotka selit­täisivät mielialan nousun.

Lähde: Perceptual & Motor Skills / Kunto Plus 6/2011, sivu 5.
LYHYESTI

Kipeä niska helposti kuntoon treenillä

Onko niska kipeä alituises­ta tietokoneen näpyttelystä? Vain kahden minuutin päivittäinen voimaharjoit­telu riittää li
evittämään niska- ja hartiakipuja jopa 50 prosentilla! Tämän osoitti tutkimus, jossa 200 osanottajaa harjoitteli ku­minauhoilla 12 viikon ajan.

Lähde: Pain & Kunto
Plus 6/2011, sivu 5.


Lisää energiaa juoksuun
omenasta ja melonista

Jos edessä on pitkä juok­s
umatka, syö omena, päärynä tai muutama viipale melonia. Fruktoosi virittää verensokerin niin, että keho jaksaa työskennellä pitkään, fyysiset haasteet tuntuvat vähemmän vaativilta ja palautumisky­ky parantuu. Näin todisti espanjalainen tutkimus.

Lähde: JCSR 12/2010 & Kunto Plus 6/2011, sivu 5.

TERVEEMMÄKSI VAIN 30 MINUUTIN TREENILLÄ VIIKOSSA

Puoli tuntia viikossa. Niin vähällä saa kolesteroliarvot laskuun ja rasvan­polton vauhtiin, jos tekee eksentristä voimaharjoittelua, havaittiin uudessa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Ryhmä naisia harjoitteli tällä tavalla 8 viikkoa ja sen jälkeen mitattiin tulokset.

Eksentrisellä harjoittelulla tarkoi­tetaan sitä, kun esimerkiksi
lasket käsipainoa hitaasti, niin että lihas vas­tustaa liikettä. Eksentristä harjoittelua varten painot on nostettava nopeasti (1 sekunnissa) ja las­kettava hitaasti ja hallitusti (3-4 sekunnissa). Jos treenaat kuminauhoilla, voit venyttää ylöspäin molemmin käsin ja laskea alas vain yhdellä kädellä, jolloin liikkeestä tulee vaativampi.

Voit myös pyytää ystävää auttamaan painon nostami­sessa, mutta laskea sen itse. Myös tavallinen voimahar­joittelu vaikuttaa samaan ta­paan, mutta ei niin tehokkaas­ti kuin eksentrinen harjoittelu.

Näin terveiksi tulivat kokeeseen osallistuneet (kun he treenasivat eksentrisesti kerran viikossa)

- lepoaineenvaihdunta kasvoi 5 %

- rasvanpoltto kiihtyi 10 %
- veren HDL-pitoisuus (hyvä kolesteroli) kasv
oi 13 %
- veren triglyseridipitoisuus (rasva-aine) laski 15 %
- veren LDL-pitoisuus (paha kolesteroli) laski 18 %

Lähde: MSSE & Kunto Plus 6/2011, sivu 6.
KOKO PERHE LIIKKUMAAN!

Yhdessä liikkuminen lisää luottamusta, kasvattaa itse­tuntemusta ja antaa iloisia, kiireettömiä yhdessäolon hetkiä perheille. Yhdessä liikkuminen edesauttaa myös mielen hyvinvointia.

Suomen Mielenterveysseu­ra on yhdessä Perheliikuntaverkoston kanssa laatinut perheliikunnan vinkkikortit, joilla halutaan kannustaa per­heitä yhdessä liikkumiseen. Korttien avulla saa ideoita yhdessäoloon, liikunnallisiin elämyksiin ja mielen hyvin­voinnin oivalluksiin.

Kortteja voi ladata inter­netistä esimerkiksi Perheliikuntaverkostoon kuuluvien järjestöjen nettisivuilta.

Lisätietoja:


http://www.perheliikunta.fi/files/perheliikunta/Liikuntavinkit/Perheliikunnan_vinkkikortit.pdf

http://www.suomenlatu.fi/suomen_latu/lapset_nuoret/perheliikunta/vinkit/

http://www.suunnittelenliikuntaa.fi/Nuorisuomi/etusivut/nuorisuomi/


Lähde: Kunto Plus 6/2011, sivu 6.

VOIKO 100-PROSENTTISISTA HEDELMÄMEHUISTA SAADA TUOREIDEN HEDELMIEN HYÖDYT?

100-prosenttisesta hedelmämehusta saa hedelmien terveyshyödyt. Hedelmät sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravinteita ja vitamiineja. Hedelmien ja kasvisten syöntiä korostetaankin suurimmassa osassa ravinto-oppaista ja suosituksista.

Mutta voiko 100-prosenttisista hedelmämehuista saada samat hyödyt kuin ”oikeiden” hedelmien syönnistä? Tähän ei ole ollut vastausta aikaisemmin, kunnes Dianne Hyson Kalifornian yliopiston Davisin kampukselta otti asian selvitettäväkseen. Hänen tutkimustensa perusteella vastaus kysymykseen on kyllä.

Hysonin tutkimuskatsauksessa tarkasteltiin yhteensä 60 vuoden 2005 jälkeen tehtyä tutkimusta, jotka olivat tutkimustavoiltaan erilaisia aina in vitro -tutkimuksista kliinisiin kokeisiin.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että 100-prosenttisella hedelmämehulla on samanlaisia terveyshyötyjä kuin kokonaisilla hedelmilläkin. 100-prosenttisessa hedelmämehussa on tärkeitä bioaktiivisia yhdisteitä, jotka edistävät te
rveyttä ja voivat jopa ehkäistä monenlaisia sairauksia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin omena-, sitrushedelmä-, karpalo, rypäle- ja granaattiomenamehuja. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi karpalomehut ehkäisivät virtsatieinfektioita, kun taas rypäle- ja omenamehut paransivat ikään liittyvää kognitiivista heikkenemistä, ja granaattiomenamehu alensi miesten eturauhassyöpäriskiä. Appelsiini- ja greippimehu torjui puolestaan hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan syöpiä.

Lähde: Uutispalvelu EurekAlert

OLETKO MUISTANUT

1. harkita kattavan kunto-ohjelman hankintaa?

http://kuntoguru.com

2. tutustua TripleClicks-nettikauppaan?


http://www.tripleclicks.com/11355396


3. tutustua oivalliseen lisäansiomahdollisuuteen?

http://www.sfi4.com/11355396/FREE
KESKIVIIKON VOLYYMITREENI


Viisi päivää
kestävän rasvapolttovaiheen aikana punttiosuus on maitohappotreeniä (Lactic Acid Training), jossa yhdistyvät volyymi ja lyhyet (30 s) palautukset.

http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/lactic_acid_training_for_fat_loss

http://www.ehow.com/how_2126853_do-lactic-acid-training-weight.html

Viiden päivän ensimmäinen treeni eilen oli:

1. Verryttely
  • crosstraineria 5 minuuttia
  • dynaamista venyttelyä muutama minuutti

2. Selkä
  • leuanveto/ylätalja (TG+lt) 5 x 12… 6
  • käsipainosoutu yhd. käd. (kp) 5 x 11 / 5 x 11

3. Rinta
  • penkkipunnerrus (kpt) 5 x 12 … 8
  • vinopenkkipunnerrus (kpt) 5 x 12 … 7

4. Hauikset
  • hauiskääntö (lt) 6 x 12

5. Pohkeet
  • varp. nousu (sl+kp) 6 x 12

6. Jäähdyttely
  • kevyt spinning 5 minuuttia

Huom! Iltapäivän treenissä ei ollut intervalliosuutta, koska aamulla heti herättyäni poljin jo 30 minuuttia crosstraineria ja spinningpyörää.

Illalla ennen nukkumaanmenoa venyttelin noin 20 minuuttia.
PÄIVÄN AJATELMA

Ellet sinä puolusta oikeuttasi olla oma itsesi,
kuka sitä puolustaa? Kenen pitäisi?

David Viscott

http://positiivarit.fi
Ei kommentteja: