perjantai 1. huhtikuuta 2011

MIKÄ MÄTTÄÄ LÄNSIMAISESSA RUOKAVALIOSSA?


Kijassaan The Paleo Diet (2002) Loren Cordain esittää seitsemän vikaa tavanomaisessa amerikkalaisessa ruokavaliossa. Sama yletön roskaruuan syönti on ominaista suunnilleen kaikissa länsimaissa.1. Liian vähän proteiinia

Länsimaissa proteiinin osuus on kokonaisenergiasta noin 15 prosenttia. Sen pitäisi olla välillä 19-35.


2. Liian paljon vääränlaisia hiilihydraatteja

Länsimaissa hiilihydraatit muodostavat noin puolet kokonaisenergiasta. Mikäli ruokavalio koostuisi hiilihydraattien osalta ainoastaan hedelmistä ja vihanneksista, kuten suotavaa olisi, prosenttilukema pysyttelisi alla 35:n.

Muista lähteistä saaduilla hiilihydraateilla on korkea glykeeminen indeksi. Niitä nauttimalla glykeeminen kuorma muodostuu niin korkeaksi, että siitä on terveydelle ja painonhallinnalle haittaa.


3. Liian vähän kuitua

Sokerissa ei ole lainkaan kuitua. Hedelmissä on kaksi ja vihanneksissa kahdeksan kertaa enemmän kuitua kuin kokojyväviljassa. Kuidun puutteesta aiheutuu pitkä rivi erilaisia vaivoja ja sairauksia.


4. Liian paljon vääränlaista rasvaa

Vuosia tai jopa vuosik
ymmeniä on tolkutettu rasvan olevan pääsyyllinen esimerkiksi korkeaan kolesteroliin, sydänsairauksiin, syöpään ja diabetekseen. Osittain se on totta, sillä nimenomaan länsimaissa käytetyt rasvalaadut voivat niin tehdä. Niissä kun on liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Tavanomaisessa länsimaisessa ruokavaliossa näiden rasvahappojen suhde on 10:1. Sen tulisi olla 2:1, kuten oikeanlaisessa paleossa.


5. Liikaa suolaa ja liian vähän kaliumia

Paleon sisältämät ruoka-ai
neet (liha, kala, hedelmät, vihannekset, pähkinät ja siemenet) sisältävät 5-10 kertaa enemmän kaliumia kuin natriumia. Esimerkiksi USA:ssa saadaan ravinnon mukana tuplasti enemmän natriumia (suolaa) kuin kaliumia.


6. Happo-emästasapaino pielessä

Happoa tuottavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi liha, kala,
viljatuotteet, palkokasvit, maitotuotteet ja suola. Näiden yksipuolinen nauttiminen pistää munuaiset lujille. Muina seurauksina voivat olla vaikkapa verenpainetauti ja munuaiskivet. Ravintoa tasapainottamaan tarvitaan emäksisiä aineita. Niitä ovat hedelmät ja vihannekset.


7. Liian vähän vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja

Etenkin C-, A-, B-vitamiinien ja folaatin kohdalla voi länsimaissa ilmetä puutosta. Kivennäisaineista rautaa, sinkkiä ja kalsiumia saa länsimaisesta ruokavaliosta liian vähän - joko niitä alunperin ravinnossa on niukasti tai sitten vääränlaisen ruokavalion koostumuksen takia ne jäävät imeytymättä.
PSYKOOSI VIE HARHAAN

Psykoosissa ihmisen todel­lisuudentaju on vakavasti häi­riintynyt ja hänellä on psykootti­sia oireita. Niitä ovat harha-aistimukset, harhaluulot, suhteuttamisharhat ja merkityselämykset. Myös hajanainen puhe ja eriskummallinen käytös voivat olla psykoosin oireita.


Harha-aistimukset voivat olla kuulo-, näkö-, kosketus- tai hajuharhoja. Harhaluulot liittyvät usein harha-aistimuksiin, sillä ne saattavat kehittyä selityksiksi harha-aistimuksille. Potilas voi myös tuntea itsensä esim. vaino­tuksi, suurmieheksi tai -naiseksi.

Suhteuttamisharhaluuloissa ja merkityseläm
yksissä potilas voi tulkita toisten eleitä tai vaikka tv-uutisia harhaisesti.

Psykoosin ennakko-oireita ovat muun muassa vaikeudet ihmissuhteissa tai niistä vetäyty­minen, keskittymisvaikeudet, masentuneisuus, ahdistuneisuus ja unihäiriöt. Ennakko-oireet voivat kestää päivistä tai viikois­ta kuukausiin, joskus jopa vuosiin. Ajoissa hyvään hoitoon ha­keutuminen voi estää sairaustilan kehittymisen vakavammiksi.

Terapeuttinen auttaminen asiaskeskeisyys ja perheen huomioiminen kuuluvat psykoo­sin hyvään hoitoon. Hoidon tulisi tukea potilaan vahvuuksia.

Vaikka lääkehoito usein onkin osa psykoottisten oireiden ja sai­raustilojen hoitoa, tulisi perus­asennoitumisen hoidos
sa olla laaja-alaista ja psykoterapeuttisesti virittynyttä. Lääkehoidon tarpeellisuutta tulisi perusteelli­sesti harkita etenkin nuoren koh­dalla. Tärkeitä ovat asiakkaan omat, perheen sekä lääketieteen ammattilaisten mielipiteet.

Stigmalla eli leimautumi­sella tarkoitetaan ennakkoluulo­jen tai syrjivien asenteiden ja käytöksen kohteeksi joutumista. Psykooseihin, varsinkin skitso­freniaan, liittyy edelleen voima­kas stigma, joka usein vaikeuttaa sairastuneiden elämää monin tavoin.

Kirjoittajana Pekka Larivaara, professori, Oulun
yliopiston kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitos

Lähde: Hyvä Terveys maaliskuu 20110, sivu 67.
SFI JA TRIPLECLICKS

Nettiä selatessani löysin itselleni oivan lähteen, jonka avulla pystyn tuomaan myös blogini lukijoille mahdollisuuden lisäansioiden hankkimiseen. Vaikka onkin huhtikuun ensimmäinen päivä eli aprillipäivä, tämä ei ole pilaa eikä huijausta!

http://www.sfi4.com/11355396/FREE

TripleClicksin nettikaupassa on tarjolla valtava määrä tuotteita (liki 40 000), melkeinpä mitä tahansa ja edullisesti. Niihin pääset tutustumaan blogini oikeassa reunassa olevaa TripleClicks-kuvaa klikkaamalla.

Tilasin sieltä jo itselleni antioksidantteja. Se kun tuli ensiksi mieleeni korvatulehdusta ja nuhaa niin potiessani, että tänään pitää jättää punttitreeni väliin.
PÄIVÄN AJATELMA

Älä pelkää epäonnistumista niin paljoa,
että se estää sinua kokeilemasta uusia asioita.
Pelokkaasti eläen lopussa ajattelemme:
olisi pitänyt, olisin voinut ja olisin osannut.

Louis E. Boone

http://positiivarit.fiHYVÄÄ VIIKONLOPPUA SINULLE. Tavataan taas maanantaina.
Ei kommentteja: