tiistai 19. huhtikuuta 2011

HYVÄ OLO ALKAA VATSASTA

Vatsan ja koko ruoansulatuskanavan kunto vaikuttaa ratkaisevasti hyvinvointiimme. Terveellisinkään ruoka ei ravitse, jollei se imeydy tehokkaasti.


Ruoansulatus

Ruoansulatus on elintärkeä ihmiselle. Se pilkkoon nauttimamme ravinnon pieniin osiin ja huolehtii sen imeytymisestä elimistöön. Elimistön läpi kulkee elämämme aikana tonneittain ruokaa ja nesteitä, joiden mukana tulee myös aineita joista elimistön on päästävä eroon. Haitalliset aineet käsitellään suolistossa.

Jotta suoli voi toimia tehokkaasti mikrobikannan täytyy olla kunnossa, sen merkitys on elintärkeä suoliston toiminnalle. Jos mikrobien elinolosuhteet häiriintyvät suolen tasapaino järkkyy ja siitä voi seurata monelaisia vaivoja. Ensimmäiset oireet häiriintyneestä ruoansulatuksesta ovat vatsakivut ja ilmavaivat.


Vastustuskyvyn juuret ovat suolistossa

Ruoansulatuksen lisäksi suolistolla on muitakin tehtäviä, se on suurin vastustuskykyyn vaikuttava elin. Esimerkiksi stressi, lääkekuurit tai epäterveelliset ruokatottumukset saattavat johtaa suolistossa huonojen bakteerien ja hiivojen lisääntymiseen. Seurauksena on ummetusta, turvotusta ja muita vatsavaivoja mutta myös esimerkiksi flunssaa. Sairastelu kertoo epätasapainosta suolen hyvien ja huonojen bakteerien välillä.

Terveessä suolistossa tuhannet miljardit bakteerit muodostavat suojaavan puskurin estäen tautibakteerien ja hiivojen liikakasvua. Terveessä suolistossa on noin kilon verran bakteereja, arviolta 150 lajia. Ruoansulatuskanavan hyvä kunto on tehokkaasti toimivan puolustusjärjestelmän edellytys.

Maitohapon avulla suolen pH-arvo pysyy hyville bakteereille suotuisimmalla happamuusalueella. L+ -maitohappo luo hyödyllisille bakteereille suotuisan ympäristön auttaen niitä lisääntymään, jolloin myös vastustuskyky vahvistuu.

Kun suolisto on terve, ravinteet imeytyvät, puolustusjärjestelmä toimii ja olo on energinen.

http://www.vogel.fi/m
olkosan/vatsavaivat.php
MAITO VAHVISTAA SYDÄNTÄ

Juo lasi maitoa päivässä, ja riskisi sairastua hengenvaaral­lisiin sydän- ja verisuonitauteihin laskee kuusi prosenttia. Juo kolme, niin riskisi laskee 18 prosenttia.

Näin ainakin vakuuttaa hollantilais-amerikkalainen tutki­jaryhmä, joka on analysoinut yhteensä 17 eri tutkimuksen lukemat Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkijat arvelevat, että maidon yhdistelmä kalsiumia, kaliumia ja proteiineja on vaikutuksen taustalla. Analyysit osoittavat myös, että yli kolme lasia päivässä ei enää lisää ehkäisevää vaikutusta.

Lähde: Wagenirigen University


Etkö välitä erityisesti maidosta?
 • Syö kaurapuu­roa maidon kera.
 • Tee smoothie banaanista, mai­dosta ja marjoista.
 • Juo kahvi lattena rasvattoman maidon kera.

Lähde: Kunto Plus 6/2011, sivu 11.

HEDELMIÄ JA VIHANEKSIA VOI TURVALLISESTI SYÖDÄ LISÄÄ

Suomalaisten kasvisten käyttö on pitkään ollut vähäisintä koko Euroopassa. Ai­nakaan torjunta-ainejäämät eivät enää ole syy vältellä hedelmien ja vihannesten syöntiä. Eviran tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisten merkittävä hyöty terveyden kannalta ei vaarannu kasvinsuojeluaineiden vuoksi. Varsinkin kotimaiset ja EU:n alueelta tulevat hedelmät ja vihannekset ovat pääosin turvallisia nautittavaksi. EU:n ulkopuolelta tulevista kasviksista sen sijaan on löytynyt organofosfaatteja ja karbamaatteja, jotka ovat tärkeimmät kasvinsuojeluaineiden altisteryhmät.

Altistusta kasvinsuojeluaineiden jäämille voi myös vähentää syömällä hedelmiä ja vihanneksia mahdollisimman monipuolisesti. Lisäksi voi aina halutessaan valita luomuhedelmiä ja vihanneksia.

Lähde: Evira


Näin saat puhtaampaa ruokaa
 1. Valitse kotimaisia luomuhedelmiä ja -vihanneksia.
 2. Valitse ulkomaisia luomuhedelmiä ja -vihanneksia.
 3. Jos kaiken vaihtaminen luomuun on liian kallista, valitse luomuhedelmiä. Hedelmistä torjunta-ainejäämiä on löytynyt enemmän kuin vihanneksista.
 4. Jos luonnonmukaiset tuotteet ovat liian kalliita, valitse kotimaisia kasviksia.
 5. Jos ostat ulkomaisia hedelmiä ja vihanneksia, valitse EU-maissa tuotettuja, Eniten kasvinsuojeluaineita on löytynyt EU:n ulkopuolelta tuotetuista kasviksista.

Suurin riski alle 3-vuotiailla

Lapsilla ruuankulutus painoa kohti on erilainen kuin aikuisilla ja altistuksen riski suurempi. Varsinkin EU:n ulkopuolelta tulevat pinaatti, kurkku, omena , salaatti ja pavut voivat runsaasti nautittuna altistaa pieniä lapsia torjunta-ainejäämille, siksi niitä on nautittava harkiten. Turvallisinta on nauttia luomua.

Lähde: Kunto Plus 6/2011, sivu 12.
HYVÄ RASVA, VAHVAT LUUT

Tyydyttynyttä rasvaa on runsaasti voissa, juustoissa, kermassa ja rasvaisessa lihassa. Tyydyttymätöntä rasvaa saa kasviöljyistä, pähkinöistä, mateleista, avokadosta sekä rasvaisesta kalasta.

Jälleen on löytynyt hyvä syy suosia tyydyttymätöntä rasvaa. Tyydyttyneen rasvan runsas nauttiminen nimittäin lisää uuden tutkimuksen mukaan osteoporoosin vaaraa.

Tutkimukseen osallistui 137 486 nais­ta. Sillä neljänneksellä koehenkilöistä, joka söi eniten tyydyttynyttä rasvaa, oli 31 % suurempi riski saada lonkkamur­tuma, mikä on merkki luiden hauras­tumisesta. Tutkimus osoitti myös, että naisilla, jotka söivät eniten tyydyttymätöntä rasvaa, oli 5-6 % pienempi riski saada luunmurtumia. Kerta- ja monityydyttymättömän (omega-6) rasvan saanti liittyi alhaisempaan luunmurtumariskiin.Tämä vahvistaa käsitystä, että sydänystävälliset rasvat ovat myös luustoystävällisiä rasvoja.

Uusi tutkimus ei kuitenkaan mer­kitse sitä, että tyydyttyneitä rasvoja ei saisi nauttia. Niitä ei vain saa nauttia liian paljon.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition / Kunto Plus 6/2011, sivu 13.
EILINEN OMA TREENI

Eilen vaihdoin sekä treenitapaa että ruokavaliota suoranaisesta rasvanpoltosta lihasmassan lisäämiseen. Kuten jo eilen kerroin, ravinnon osalta se tarkoittaa suurempaa energia- ja hiilihydraattimäärää (myös leipää ja täysjyväriisiä). Kreatiinilisä on myös käytössä.

Löysin TripleClicks-nettikaupasta mielenkiintoisen kreatiinivalmisteen, Creatine Citrus 300 gram tub. Sitä tilaan kunhan kotona jo ennestään olevat valmisteet on käytetty.

http://www.tripleclicks.com/11355396
. Kirjoita hakuun FOR-sanan perään Creatine.


Eilinen punttitreeni antoi monipuolista ärsykettä lihaksille, koska siinä oli eripituisia sarjoja ja palautukset niiden välillä vaihtelivat.

1. Alkuverryttely
 • kevyt crosstrainer 5 minuuttia
 • dynaaminen venyttely muutama minuutti
2. Rinta
 • penkkipunnerrus (kpt) verr. 10. 8 ja 6 / maks. 3 x 5 (pal. 1.5/2 min)
 • vinopenkkipunn. (kpt) 10, 10, 8 ja 7 (pal. 1 min)
 • vipunosto maaten (kpt) 15 ja 8+10 (pal. 45 s)
Vipunostoissa tein toisen sarjan ensimmäisen osan (8) kiertäen käsipainoja liikeradan aikana niin, että tangot olivat sivuilla alhaalla pystysuorassa. Sen päälle ilman taukoa jatkoin normaaliin tapaan (10 toistoa).

3. Selkä
 • leuanveto/ylätalja (TG+lt) 10, 10, 9 ja 8 (pal. 1 min)
 • tangonpääsoutu yhd.käd. (lt) 12 ja 12+3 / 12 ja 12+3 (pal. 30 s)
Tangonpääsoudussa laitoin tangon tyhjän pään huoneeni nurkkaan. Levypäästä nostin sitten ensin vasemmalla kädellä sarjan ja 30 sekunnin huilauksen jälkeen toisella kädellä. Toisen sarjan kummallakin kädellä tein niin, että ensin pumppasin maksimitoistomäärän (12). Hengitin muutaman kerran nopeasti syvään ja vedin sitten lisää toistoja (3).

4. Reidet
 • Goblet-kyykky (kp) 4 x 10 (pal. 45 s)
 • reisiojennus yhd. jal. (TG+lt) 15 ja 13+3 / 18 ja 15+3 (pal. 45 s)
 • reisikoukistus maaten (kp) 20 ja 15+2 (pal. 45 s)
http://www.youtube.com/watch?v=PKmrXTx6jZs (Goblet Squat)

5. Jäähdyttely
 • kevyt spinning 5 minuuttia
 • kevyt muutaman minuutin staattinen venyttelyPÄIVÄN AJATELMA

Nina ja Niko olivat mummin kanssa uimahallissa. Poislähtiessä iski nälkä, väsymys ja kiukku. Kun vihdoin päästiin autolle, mummi puuskahti: "Arvatkaas lähdenkö teidän kanssa vähään aikaan uimaan". Takapenkki hiljeni kunnes Niko totesi lohduttavasti siskolleen "Ei se enää huomenna tota muista."

Mummi

http://positiivarit.fi

Ei kommentteja: