keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

VALKOSIPULI

Läysin eilen työp
öytäni laatikosta Mestarikustannus Oy:n vuosia sitten julkaiseman lehtisen, jossa on runsaasti tietoa valkosipulista ja sen moninaisista käyttömahdollisuuksista. Koska itse nautin päivittäin valkosipulia ruokani mukana, päätin skannata lehtisen tekstit tänne blogiini Sinun luettavaksesi.Allium sativum

Valkosipuli on yk
si vanhimpia viljelykasveja, ja sitä viljellään kaikkialla maailmassa. Kerro­taan, että jo Kheopsin pyrami­din rakentajille muinaisessa Egyptissä annettiin valkosipulia terveyden ylläpitämiseksi ras­kaassa raadannassa. Valkosipu­lia pidetään yhä edelleen "sisäi­sen puhdistuksen" yrttinä.

Valkosipuli koostuu useista kynsimäisistä lohkoista, joita ympäröi yhteinen kuori. Valko­sipulin tuoksu ja maku ovat hyvin voimakkaat ja sillä o
n vahva bakteereita, sieniä ja muita taudinaiheuttajia tap­pava (=antibioottinen) omi­naisuus. Lisäksi valkosipuli parantaa verenkiertoa ja voi jopa suojata verisuonia niin sanotulta kalkkeutumiselta.

Kansanlääkinnässä väkeviä valkosipulinkynsiä käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Niiden maku miedontuu säi­löttäessä esim. öljyyn. Katkais­tusta valkosipulin kynnestä puristuu mehua, jolla voidaan suoraan hier
oa joitakin ihotu­lehduksia, aknea tai sieni­-infektioita.


Lääkevaikutus

Valkosipulilla on voimakas antiseptinen ja. bakteereita tappava vaikutus, joka perustuu rikkipitoiseen haiht
uvaan öljyyn. Monissa maissa valkosipuli on suosittu vahvistavana ja puhdistavana yleisrohtona. Valkosipuli on hyväksi verenkierrolle, se alentaa korkeaa verenpainetta, hidastaa verisuonten kalkkeutumista, torjuu suolistoloisia ja alentaa verensokeria.

Allisiini on rikkipitoinen yhdiste, jota muodostuu, kun tuoretta valkosipulia pilkotaan. Allisiinilla on vahva antibioottinen vaikutus, ja se tehoaa melko vaikeisiin­kin bakteeri- ja sienitulehduksiin. Lisäksi valkosipulissa on paljon vitamiineja A, B1(tiamiini), B2, C ja E sekä seleeniä ja muita h
ivenaineita.

Valkosipuli alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja veren­painetta sekä "ohentaa" verta, mikä parantaa veren virtausta ja vähentää veritulppien riskiä. Säännöllinen valkosipulin nauttiminen voi olla avuksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Tuore, silputtu valko
sipuli on hyvä kotikonsti bakteeri­tulehduksiin, mutta se hel­pottaa myös virustaudeissa, kuten tavallisessa nuhassa ja influenssassa. Murskaa tai viipaloi valkosipuli ja peitä se 2-3 ruokalusikalli­sella hunajaa. Anna seistä 2-3 tunnin ajan. Nauti tee­lusikallinen seosta useita kertoja päivässä. Kansan­lääkinnässä valkosipulia on käytetty vahvoihinkin bak­teeritulehduksiin, kuten keuhkoputken- ja kurkkutulehdukseen sekä tavalli­sen yskän ohella hinkuyskään.


Vinkki

Valkosipulinhajuinen hengitys on monista ihmisistä vastenmielinen. Tuoksu voidaan peittää pureskelemalla piparmint­tua, kirveliä, persiljaa, timjamia tai kahvinpapuja. Apteekista saa myös hajuttomia valkosi
pulikapseleita.


Valkosipulipikkelsi
 • 500 g valkosipulia
 • 1 rkl suolaa
 • 1 laakerinlehti
 • 4 maustepippuria
 • 2,5 dl valkoviinietikkaa
 • 50 g sokeria
 • 1 inkiväärinjuuri
 1. Kuori valkosipulin kynnet
 2. Keitä 1l vettä ja lisää suola. Keitä valkosipulinkynsiä 3-5 minuuttia, ota pois vedestä ja anna valua kuiviksi.
 3. Pane kynnet pieneen lasipurkkiin yhdessä laakerinlehden ja pippurien kanssa.
 4. Sekoita yhteen valkoviinietikka, 1,25 dl vettä, sokeri sekä kuorittu ja viipaloitu inkivääri. Kiehauta liemi, kaada valkosipulinkynsien päälle.
 5. Sulje purkki tiiviisti.

Valkosipulikuuri

Valkosipuli voi auttaa myös mahan ja suolen tulehduksissa. Syö 2-3 valkosipulinkynttä päivittäin usean viikon ajan. Nauti
valko­sipuli pieninä määrinä. Voit sekoittaa valkosipulinkynnet maitoon tai hakata ne hienok­si ja syödä leipäviipaleen kera.


Jalkasientä vastaan

Valkosipuli vaikuttaa antiseptisesti myös jalkasieneen. Purista muutama valkosipulinkynsi ja hiero sienen vaivaamaa aluetta survoksella.


Keittiövinkkejä
 • Osta vain kiinteitä, tuoreita valkosipuleita. Ulkokuoren tulee olla ehyt ja valkoinen tai violetti.
 • Säilytä valkosipuli viileässä, kui­vassa ja ilmavassa paikassa, ihanne­tapauksessa omassa saviruukussaan. Tällöin tuoreus säilyy useita viikkoja.
 • Keitettynä valkosipuli menettää antibioottista tehoaan, vaikka makua jääkin jäljelle. Siksi se kannattaa lisätä ruo­kaan lopuksi eikä keittää.
 • Tuoreesta valkosipulin mehusta voi kehitellä sellaisiakin erikoisuuksia kuin valkosipuliviini ja -likööri.
 • Valkosipuli sopii erinomaisesti varsinkin rapeisiin salaatteihin. Jos hierot lasi- tai posliinikulhon valkosipulinkynnellä, salaatti saa hienos­tuneen, keveän valkosipulin aromin.
 • Valkosipulisuolaa voit tehdä itse jauhamalla morttelissa yhteen valkosipulinkynsiä sekä pienen määrän karkeaa tai hienoa suolaa.
 • Maukkaan valkosipulivoin saat puristamalla 1 tai 2 kynttä 50 grammaan voita tai margariinia.
KAHVIA TAI VIHREÄÄ TEETÄ

Paljon vihreää teetä tai kahvia päivittäin nauttivat japanilaiset säästyvät sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvilta kuolemilta muita todennäköisemmin. Japanilaistutkimuksen mukaan vihreää teetä yli kuusi kupillista päivittäin juovat kuolevat sydän- ja verisuonitauteihin puolet harvemmin kuin teetä vieroksuvat. Tämä yhteys havaitaan etenkin naisilla.

Muutaman kupillisen kahvia päivittäin juovien riski kuolla aivohalvauksiin ja muihin sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan noin kolmanneksen pienempi kuin niiden, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia. Tätä enemmän kahvittelevilla yhteys kuitenkin heikkeni muiden kuin aivohalvauskuolemien osalta. Yhteydet todettiin kolmentoista vuoden seurannassa.


Kahvin ja vihreän teen lisäksi oolong-tee liittyi pienempään kuolleisuuteen, mutta musta tee ei, mikä voi johtua mustan teen vähäisestä kulutuksesta tässä aineistossa.


Tätä ennen kahvinjuojien on osoitettu sairas
tuvan muita harvemmin diabetekseen, mikä osaltaan saattaa selittää nyt saatuja tuloksia. Teen mahdolliset suotuisat sydänvaikutukset on puolestaan selitetty flavonoideilla, joita teessä on runsaasti, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä. Siihen osallistui 34 000 miestä ja 48 000 naista, joista kolmentoista vuoden aikana 3 400 kuoli sydän- ja verisuonitauteihin.


Lähde: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011


http://www.tohtori.fi/?page=8121124&id=8217215&ad=viikkokirje
EILINEN RASVANPOLTTOTREENINI

Olen nyt viikon verran tehnyt pidempiä harjoituksia, joissa olen punttisettien väliin sijoittanut aerobisia osuuksia crosstrainerilla. Jokaisen treenikerran olen aloittanut tavanomaiseen tyyliini viiden minuutin ajolla crosstrainerilla ja muutaman minuutin dynaamisen venyttelyllä. Niiden jälkeen oli eilen vuorossa varsinainen treeni, jonka tarkoituksena oli antaa rasvaa polttavaa toimintaa niin lihaksistolle kuin koko elimistölle.A. Setti 1.
 • penkkipunnerrus (kpt) 15 toistoa
 • tangonpääsoutu yhd.kädellä (lt) 10-12 / 10-12
 • olankohotus (kpt) 15
 • plie-kyykky (kp) 15-17
 • säärinostot sivuilta maaten (npt) 12-13 / 12-13

Lyhennykset: kpt=käsipainot, lt=levytanko, kp=käsipaino ja npt=nilkkapainot.

B. Crosstrainer 5 min / syke 80-85 % maks.

C. Setti 2.
 • pystypunnerrus seisten (lt) 12-15
 • ranskal.punn. maaten (lt) 10-12
 • hauiskääntö seisten (lt) 12-14
 • hyvää huomenta (pl) 10-15
 • varp.nousu (sl+kp) 22-25

Lyhennykset: pl=painolevy ja sl=steppilauta.

D. Crosstrainer 5 min / syke 80-85 % maks.


Tein koko kierroksen (A+B+C+D) mahdollisimman pienin palautuksin kolme kertaa peräkkäin. Siihen meni aikaa 92 minuuttia.

Lopuksi oli viiden minuutin kevyt ajo spinningpyörällä ja muutaman minuutin staattinen venyttely. Koko treenikerta vei aikaa 1 h 48 min.
PÄIVÄN AJATELMA

Eniten tarvitsemme elämässä ihmistä,
joka rohkaisee meitä tekemään sen,
minkä osaamme.


Ralph Waldo Emerson

http://positiivarit.fi
AINO-KAISALLE JA KRISTALLE MM-HOPEAA PARISPRINTISSÄ
Onnittelut teille, Aino-Kaisa ja Kirsta.


Ei kommentteja: