keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

SUORIA SANOJA

Tämä päivä on 922. jona kirjoitan tekstiä blogiini. Aloitin nimittäin jo lokakuussa 2007. Olen pyrkinyt innostamaan lukijoita elämäntaparemonttiin tai ainakin pieniin muutoksiin ravinnossa ja liikunnassa. Olen jakanut tietoa kaikesta kuntoiluun liittyvästä. Oman elämäni kuvaamisen - tässä Arto istuu, tässä Arto makaa, tältä Arto näytti eilen klo 14, näin Arto pukeutuu - olen jättänyt mahdollisimman vähiin.


Ehdin olla opettajan
a vain suunnilleen puolet 30 vuodesta ja yrittäjänäkin (oma kuntosali) vain muutaman vuoden. Eläkkeeni näistä on siten hyvin pieni. Siksi olen koettanut mainostaa mahdollisuutta tilata minulta Kunto-opas tai osia siitä.

120-sivuisen oppaan värkkäämiseen menee aikaa keskimäärin 10-15 tuntia. Tämä johtuu siitä, että teen sen tilaajan lähettämien vastaust
en pohjalta. Se ei siis ole kokonaisuudessaan mikään kopio. Edullisuudestaan (noin 50 euroa) huolimatta tilauksia tulee hyvin vähän. Olen koettanut syytä pohtia. En vain tajua kertakaikkiaan. Nykyihmiset kait ovat enemmän kiinnostuneita jostain muusta kuin oman terveytensä eteen työn tekemisestä. Vai ovatko ... oletko Sinä?

http://kuntoguru.blogspot.com/2011/03/syo-treenaa-ja-ole-onnellinen.html


Ihmisiä tuntuu kiinnostavan oman terveyden ja kunnon hoitamista enemmän esimerkiksi:

Kaksi Coca-colaa ja Kismet-suklaa


Nuorisoa houkutellaan lähikioskista ostamaan sokeria pikaevääksi limpparin ja suklaan muodossa. Näitä samoja on saatavissa myös automaateista.

Kun USA:ssa yritettiin kohentaa koululaisten ruokavalioita koulupäivän aikana poistamalla juoma- ja karkkiautomaatit, isät ja äidit suuttuivat ja toivat näitä törkypaloja lapsilleen kouluun.


Tosimiesten ruokaohjelma

Discovery-kanavalta tulevaa ohjelmaa Oluen ystävät mainostettiin tosimiesten ruokaohjelmaksi. Onko oluen juonti tosimiehen merkki? Noita "tosimiehiä" näen aina lähikaupan kulmilla kaljaa hörppimässä ja tupakkaa ketjuna imemässä. Ruokaan ei sitten varaa jääkään muutaman sadan euron nettotuloista.


1990-luvulla olin runsaan vuoden töissä päihdeongelmaisten asuntolassa. Sie
llä tilapäisesti asuvat miehet joivat muitakin alkoholijuomia kuin olutta: kossua, lasolia, kolinaa jne. Olivat kait sitten todellisia huippu-uroita välillä paskat ja kuset housuissa sekä rinnus oksennuksessa ja veressä.


Muotiblogit

On syytä oivaltaa, että kaiken esteettisen ulkomuodon pohjana on henkinen ja fyysinen terveys ja sen jälkeen kehon sopusuhtaisuus. Virtahevolta näyttävä nainen näyttää virtahevolta, on hänen yllään mitä vaatetta tahansa. Ei istu vaatteet myöskään liian laihan yllä. Meikistäkään ei heille juuri apua ole.


On toisaalta hyvä, että on muotiblogeja, sillä etenkin lähiöissä on liikaa "Kassi-Almoja". Naisellisuus kun tuntuu olevan kaikkoava luonnonvara. Harmi vaan, että ne, jotka kaikkein eniten apua tyylitajunsa kehittämiseen miehekkyydestä naisellisuuteen tarvitsisivat, eivät muotiblogeja lue.


Kakkublogit

Ykkösen Aamu-tv:ssa kerrottiin, että Suomeen on tullut suuri määrä kakkublogeja, joissa annetaan reseptejä ja jopa myydään kakkuja. Tyhmähän ei ole se joka tarjoaa, vaan se joka ostaa. Tässä tapauksessa ostaa sokeria ja valkeita jauhoja, hankkien itselleen ylipainoa ja mahdollisesti diabeteksen.


Kakkua voi toki tilata ja syödä, mutta kohtuudella ja vain juhlatilanteissa
.


Laihdutusohjelmat


Laihdutusohjelmissa (esim. Laihdutaan yhdessä) naiset kehuskelevat näyttävänsä urheilullisilta parisenkymmentä kiloa 40 kilon ylipainostaan laihdutettuaan. Urheilullisuus on kyllä kaukana naisesta, joka painaa 20 kiloa yli normaaliksi katsottavan kilomäärän (pituus-105 tai korkeintaan 110 esim. 170-105 /110=65 / 60 kiloa).


Ohjelmien katseleminen on monen ylipainoisen mieleen. Esimerkin toteuttaminen vaatii jo ponnisteluja. Niinpä useimmiten elämäntapojen muutos tyrehtyy hetkelliseksi yritykseksi.Saamattomuus

Olen elämäni aikana toiminut noin 15 vuotta opettajan virkani ohessa kuntosalien ohjaajana. Monen monta kertaa salille tuli yksilöitä, jotka ilmoittivat, etteivät halua hikoilla. He olisivat toivoneet jotain laitetta, joka olisi heidän puolestaan kuntoillut - he olisivat siinä vain istuneet tai maanneet.


Yleensä joulun jälkeen alkuvuodesta kovasti innokkaina salille tulleet häipyvät vähin äänin muutaman
kuukauden kuluttua. Sitten erilaisilla nettisivustoilla on tarjolla salijäsenyyksiä ja kuukausikortteja. Tosi harvassa ovat ne, jotka kestävät koko vuoden loppuun tai jopa useita vuosikymmeniä.
PALEON JA TAVALLISEN AMERIKKALAISEN RUOKAVALION VERTAILU NUMEROINA

Malliesimerkkeinä 25-vuotiaiden amerikkalaisten naisten 2200 kilokalorin ruokavaliot (Paleo vs. tavallinen).


Paleonaisen päivän ruokavalio

For breakfast, she eats half a cantaloupe and a 12-ounce portion of broiled Atlantic salmon. Lunch is a shrimp, spinach/vegetable salad (seven large boiled shrimp, three cups of raw spinach leaves, one shredded carrot, one sliced cucumber, two diced tomatoes, lemon juice/olive oil/spice dressing). For dinner, she has two lean pork chops, two cups of steamed broccoli, and a tossed green salad (two cups of romaine lettuce, a half-cup of diced tomatoes, a quar­ter-cup of sliced purple onions, half an avocado, lemon juice dress­ing) . She tops it all off with a half-cup of fresh or frozen blueberries and a quarter-cup of slivered almonds. For a snack, she has a quarter-cup of slivered almonds and a cold pork chop.Tavallisen amerikkalaisen naisen päivä
n ruokavalio

For breakfast, our twenty-five-year-old woman eats a Danish pastry and two cups of cornflakes with 8 ounces of whole milk, topped off with a teaspoon of sugar, and drinks a cup of coffee with a tablespoon of cream and a teaspoon of sugar. Because of the large amounts of refined carbohydrates consumed for breakfast, her blood sugar level soon plummets and she is hungry again by midmorning, so she eats a glazed doughnut and another cup of coffee with cream and sugar. By noon, she's hungry again. She goes to the McDonald's near her office and orders a Quarter Pounder, a small portion of French fries, and a 12-ounce cola drink. For dinner, she eats two slices of cheese pizza and a small iceberg lettuce salad with half a tomato, covered with two tablespoons of Thou­sand Island dressing. She washes it all down with 12 ounces of lemon-lime soda.Ravinteiden vertailu (Paleo / tavallinen amerikkalainen)

Makroravinteet
 • Kilokaloreita 2200 / 2200
 • Proteiinia 190 g / 62 g
 • Hiilihydraatteja 142 g / 309 g
 • Rasvaa 108 g / 83 g
 • Tyydyttynyttä rasvaa 21 g / 29 g
 • Tyydyttymätöntä rasvaa 54 g / 19 g
 • Monityydyttymätöntä rasvaa 21 g / 10 g
 • Omega-3-rasvaa 6.7 g / 1.0 g
Vesiliukoiset vitamiinit
 • B1-vit. 4.6 mg / 1.0 mg
 • B2-vit. 3.6 mg / 1.1 mg
 • B3-vit. 56.2 mg / 11.0 mg
 • B6-vit. 10.3 mg / 0.3 mg
 • B12-vit. 10.3 mikrog / 1.8 mikrog
 • Biotiini 113.0 mikrog / 11.8 mikrog
 • Folaatti 911.0 mikrog / 148.0 mikrog
 • Pantoteenihappo 11.5 mg / 1.8 mg
 • C-vit. 559.0 mg / 30.0 mg
Rasvaliukoiset vitamiinit
 • A-vit. 6 861.9 RE / 425.0 RE
 • D-vit. 0.0 mikrog / 3.1 mikrog
 • E-vit. 26.5 mg / 2.7 mg
 • K-vit. 945.0 mikrog / 52.0 mikrog
Makrokivennäiset
 • Natrium 813.0 mg / 2 943.0 mg
 • Kalium 8 555.0 mg / 2 121.0 mg
 • Kalsium 890.0 mg / 887.0 mg
 • Fosfori 2 308.0 mg / 918.0 mg
 • Magnesium 685.0 mg / 128.0 mg
Hivenaineet
 • Rauta 21.5 mg / 10.2 mg
 • Sinkki 19.8 mg / 3.9 mg
 • Kupari 3.5 mg / 0.4 mg
 • Mangaani 6.4 mg / 0.9 mg
 • Seleeni 0.147 mg / 0.040 mg
Kuitu 47.0 g / 8.0 g
Betakaroteeni 3 583.0 mikrog / 87.0 mikrog


Lähde: The Paleo Diet, Loren Cordain, 2002, sivut 26-31.
PÄIVÄN AJATELMA

Kuulemme joka taholta, että nuoruus
on elämän kukkeinta aikaa.
Siksi minun onkin vaikea ymmärtää,
miksi me niin sinnikkäästi neuvomme
nuoria ajattelemaan vain tulevaisuuttaan.

http://positiivarit.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kyse ei ole ehkä siitä, etteivätkö ihmiset olisi kiinnostuneita pitämään kunnostaan ja terveydestään huolta, sekä etsimään tietoa aiheeseen liittyen. Vastasitkin jo mielestäni itse omaan kysymykseesi: Olen jakanut tietoa kaikesta kuntoiluun liittyvästä. Oman elämäni kuvaamisen - tässä Arto istuu, tässä Arto makaa, tältä Arto näytti eilen klo 14, näin Arto pukeutuu - olen jättänyt mahdollisimman vähiin...

Tuossa on ainakin yksi vastaus kysymykseesi. Mediasta ja erityisesti internetistä saa nykyään valtavasti tietoa. Sanoisin, että liikaa. Ihmiset eivät millään pysty käsittelemään tuota kaikkea ja erityisesti valikoimaan sitä "oikeaa" tai itselle sopivinta. Meillä on myös tapana pyrkiä samaistumaan toisiin ihmisiin tai hakemalla esikuvia. Tuolloin ei riitä, että vain kertoo nimensä ja syntymäaikansa julkisuudessa. Tarvitaan paljon muutakin. Persoonalla ja erityisesti persoonallisuudella luodaan osaltaan tiedolle totuuspohjaa ja vakuutetaan lukijoita. Osta tää, tää on hyvä, ei siis riitä.

Lisäkommentti vielä. Jos kunto-opas on kerta hyvä, niin miksi et pyydä käypää hintaa? Liian korkea hinta karkoittaa potentiaaliset ostajat pois, mutta niin tekee myös liian alhainen hinta.

Kuntoguru kirjoitti...

Kiitos kommentistasi.