keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

POTKUT TULOSSA

Pelkäätkö potkuja? Laadi suunnitelma.

Kun odottaa, saako potkut vai ei, tunne on samantapainen kuin öisellä sivukujalla kulkiessa, vertaa psykologi Tuomo Tikkanen.

- Epävarmuus saa autonomisen hermoston reagoimaan. Tulee psykosomaattisia oireita, kuten ahdistuneisuutta, päänsärkyä, vatsakipua, unettomuutta. Näitä kehon reaktioita ei pysty hallitsemaan, eikä niitä voi järkeillä pois.

Uhan alla eläessä tunteet voivat ailahdella lamaannuksesta tyrmistykseen, surusta raivoon. Joku tuntee itsensä hylätyksi tavalla, jolle ei ole sanoja. Irtisanomisuhka voi tuntua itseen kohdistuvalta loukkaukselta, vaikka tietäisi, ettei siinä ole mitään henkilökohtaista.

Rajut tunteet ovat tarkoituksenmukaisia mahdollista iskua odotettaessa. Hälytystilassa oleminen on keholle kuitenkin uuvuttavaa.

Silti jotkut pystyvät luottavaiseen tyyneyteen ja murehtivat vasta sitten, jos tosiaan käy huonosti. Tällaista asennetta voi opetellakin, mutta yleisin reaktio on kuitenkin ahdistuneisuus.

- Sitä ei kannata yrittää tukahduttaa tai selittää pois, Tikkanen neuvoo.

Paha olo lieventyy, jos sen aiheuttajaa jäsentää: jos toteutuu vaihtoehto A, toimin näin, jos taas vaihtoehto B, toimin noin.

Epävarmuuden aikoina jokainen meistä tarvitsee tavallista enemmän muiden tukea. Jos tuntee tarvitsevansa lääkärin vaikkapa psykologin apua, siihen kannattaa turvautua.

- Ei ole syytä ajatella, että on prakaamassa vaikeuksien alla. Esimerkiksi unettomuudesta ei kannata ruveta kärsimään, vaan kysyä lääkäriltä, miten sitä olisi viisainta hoitaa.


Saitko potkut? Pidä kiinni arjesta.

Kun saa potkut, voi tuntua kummalta, että ahdistus vähenee. Sille on kuitenkin selitys.

- Kun epävarmuus loppuu, herää tulevaisuuden turvaamisen tarve. Mielessä alkaa syntyä suunnitelmia: "Jumankauta, jouduin ulos. Nyt pitää alkaa äkkiä hakea uutta työtä."

Näin toimii varsinkin nuorehkon, mahdollisuuksiinsa uskovan ihmisen mieli. Yli viisikymppisten kohtaloa Tuomo Tikkanen kuitenkin suree. Kun työ menee, uutta voi olla todella vaikea saada ja eläkeikään on vielä vuosia.

Kaikkia työnsä menettäneitä hän kuitenkin neuvoo periaatteessa samoin.

Pidä huolta siitä, että arjen rakenne säilyy. Kun yhtäkkiä ei tarvitsekaan lähteä minnekään, ei saisi mennä kahta viikkoa maatessa. Huolehdi siis siitä, että lähdet joka päivä jonnekin tekemään jotain mielekästä. Harrasta liikuntaa, syö ruoka-aikoina. Älä päästä itseäsi putoamaan tyhjään aukkoon.

Tee toimintasuunnitelma, ota yhteyttä työttömyyskassaan, ammattiliittoosi, mahdollisiin verkostoihin, joiden kautta töitä voisi saada. Tee aikataulu näille toimille. Älä hukuta iltaisin murheita juomiseen, äläkä valvo öitä. Tee suunnitelma myös sille ehkä pitkällekin ajalle, joka kuluu uutta työpaikkaa tai asioiden muuta järjestymistä odotellessa. Mieti mitä sinun täytyy, voit ja haluat tehdä. Et voi tehdä enempää kuin parhaasi.

Pyri puheisiin ihmisten kanssa, kerro vaikeista tunteistasi. Elämässäsi on stressitilanne, turvaudu nytkin asiantuntijan apuun, jos se tuntuu tarpeelliselta.


Lähde: Hyvä Terveys maaliskuu 2011, sivu 38.
TANGON PAIKKA JALKAKYYKYSSÄ

Raskas kyykky on jalkatreenin ykkönen, mutta vieläkin löytyy kavereita, jotka eivät tee sitä koskaan. Monien tekosyiden jou­kossa on valitus, että tanko on kyykätessä epämukava ja satuttaa.

Valittajat ovat oikeassa. Jopa oikein suoritettuna raskas kyykky on hien ja maitohapon juhlaa. Kyy­kyn tekemisen voi muuttaa tutummaksi, mukavammaksi sekä enemmän lihaksia rakentavaksi. Ruumiinrakenteestasi riip­puen tangon asento niskalla vaikuttaa valtavasti reisilihasten massiiviseen kas­vuun.

Kaksi tavallisinta tangon paikkaa kyykyssä ovat korkea - tanko ylemmil­lä epäkkäillä ja matala - tanko alemmilla epäkkäillä. Tangon voi tukea myös epäkkäiden keskiosalle. Jokainen tangon asetus vaikuttaa kyykyn suoritukseen.

Ne, jotka asettavat tangon kor­kealle, jakavat kuormituksen yhtäläisesti polvien ja lantion välillä, kun taas tankoa matalalla pitävät rasittavat enem­män lantiota, koska he tuppaavat taivut­tamaan itseään vyötäröstä eteen ja työn­tämään pakaroita ja lantiota taakse, jotta tanko pysyisi matalassa asennossa. Tan­gon matalaa asentoa käyttävät rasittavat vähemmän polviniveliä, sillä heidän jal­kansa ovat enemmän pystyssä ja kuormi­tus siirtyy polviin vähemmän.

Korkealla tangolla kyykkäävät käyttävät enemmän etureisiä ja tuntevat usein epämukavuut­ta alaselässä, koska laskuvaihe tapahtuu pystyasennossa eikä alaselän asento ole luonnollinen.

Kyykystä maksimaalisen tehon saamiseksi sinun täytyy ensiksi määrittää vartalotyyppisi, tehdä pari muutos­ta jalkojen ja tangon asentoon ja kyykätä tunnollisesti joka viikko.

a. Pitkät jalat/pitkä ylävartalo
 • tanko matalalla
 • sopiva jalka-asento

b. Pitkät jalat/lyhyt ylävartalo
 • tanko keskellä
 • sopiva jalka-asento

c. Lyhyet jalat/lyhyt ylävartalo
 • tanko korkealla
 • hartioiden levyinen jalka-asento

d. Lyhyet jalat/pitkä ylävartalo
 • tanko matalalla
 • hartioiden levyinen jalka-asento

e. Sopusuhtaiset jalat/ylävartalo
 • tanko keskellä
 • hartialeveyttä leveämpi jalka-asento

Lähde: Muscle&Fitness helmikuu/maaliskuu 2011, sivu 93.
VETOOMUS

Jotta pystyisin pitämään yllä tätä blogiani, tarvitsen Sinun tukeasi.

Sitä voit antaa:


ilmaiseksi:
 • seuraamalla blogiani säännöllisesti
 • klikkaamalla blogini oikeassa reunassa olevia mainoksia
 • kertomalla tuttavillesi blogini olemassaolosta
 • kertomalla tuttavillesi mahdollisuudesta tilata minulta edullinen Kunto-opas tai osia siitä

pienellä rahalla:
 • tilaamalla itsellesi henkilökohtainen Kunto-opas tai osia siitä

Blogini tunnettavuuden lisäämisessä auttaa epäsuorasti jos käyt laittamassa itsesi
kaverikseni FACEBOOKiin:

http://fi-fi.facebook.com/people/Arto-Painilainen/703708958

http://www.facebook.com/pages/Kuntoguru/111018205643984
PÄIVÄN AJATELMA

Ei lintu liian korkealle lennä,
jos se lentää omilla siivillään.

William Blake

http://positiivarit.fi

Ei kommentteja: