tiistai 15. maaliskuuta 2011

ONKO LOHI HAITAKSI?

Kuva: Ari Kokkonen (turvallista tuulivoimaa)

Kysymys: Lohi on lempiruokani, mutta voiko sitä syödä jopa liikaa?

Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti vastaa: Hyvä, että lohi kuu­luu lempiruokiisi! Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään 2-3 kertaa vii­kossa, mutta useamminkin voi syödä. Kaloista löytyy ympäristömyrkkyjä, mutta kalaruuan hyödyt voittavat haitat. Runsaasti kalaa syövillä kalastajilla on elimistössä tavallista enemmän myrkkyjä, mutta he ovat kuitenkin tavallista terveempiä.

Lohesta saa hyviä proteiineja, arvokkaita omega-3-rasvahappoja ja luonnollista D-vitamiinia. Hyvä puoli on sekin, että lohta syödessäsi korvaat
sillä toden näköisesti jotain vähemmän terveellistä.

Useimmiten lohi on kasvatettua kalaa, sekä Norjan lohi että kirjolo­hi. Kasvatetussa kalassa ei ole yhtä paljon omega-3-rasvahappoja kuin villilohessa. Mutta toisaalta viljelty kala sisältää vähemmän PCB:tä ja dioksiinia, joita kertyy merikaloihin. Kalalajeja kannattaa kuitenkin vaih­della, koska eri kaloissa on erilaisia ongelma-aineita.

Lähde: Kunto Plus 3/2011, sivu 80.
MIKSI LISÄAINEITA KÄYTETÄÄN ELINTARVIKKEISSA?

Kuva: Ari Kokkonen

Kysymys: Syön usein valmisruokia ja leikkeleitä ja olen huolissani mitä niiden sisältämät lisäai­neet tekevät terveydelleni?

Marja Ruuti vastaa: Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa helpottamaan valmistusta ja parantamaan säilyvyyttä ja ulkonäköä.

Periaatteessa lisäaineiden turvallisuus varmistetaan ennen käyttöönottoa, mutta käytännössä ne aiheuttavat valitettavan usein ongelmia. Yleisesti käytetyistä lisä­aineista esimerkiksi sulfiitit pahentavat selvästi astmaa­tikon oireita, atsovärit taas aiheuttavat joiliakin lapsilla ylivilkkautta, natriumglutamaatti päänsärkyä, samoin aspartaami, joka saattaa olla myös erilaisten suolisto-oireiden syynä.

Valmisruuissa ja leikkeleis­sä on usein lukuisia lisäai­neita, joiden yhteisvaikutus saattaa olla arvaamaton. Jokainen altistuu nykyään ympäristömyrkyille, joten lisäaineet ovat aivan turhaa kemiallista rasitusta muuten­kin kuormittuneelle keholle. Lisäaineita voi hyvin välttää valitsemalla peruselintar­vikkeita valmisruokien ja leikkelei
den sijaan.

Lähde: Kunto Plus 3/2011, sivu 81.


http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/lisaaineet/
MISTÄ JOHTUU VILUSTUMINEN?

Kysymys: Syön terveellisesti ja harrastan usein liikuntaa, joten miksi sairastan flunssan muutaman kerran vuodessa?

Lääkäri Sandra Teiblum vastaa: Flunssan syynä on virus, joka tunkeutuu nenään, nieluun ja ylempiin hengitysteihin. Kipeä kurkku, nuha ja lievä kuume ovat kaikille tuttuja flunssan oireita, sillä useimmat vilustuvat useita kertoja yhden vuoden kuluessa - ja lapset useammin kuin aikui
set.

Omaa immuunijärjestelm
ää voi auttaa pitämään flunssan loitolla syömällä paljon hedelmiä ja vihan­neksia, kuntoilemalla ja vähentämäl­lä alkoholin sekä tupakan käyttöä. Valtaosa ihmisistä päätyy varotoi­mista huolimatta joskus muutamaksi päiväksi pitkälleen. Ikävä tosiasia tuntuu epäreilulta, mutta syynä on yksinkertaisesti erilaisten virustyyp­pien suuri määrä. Virusten päätyy­peillä on vielä satoja alatyyppejä, jotka voivat johtaa vilustumiseen.

Vastikään flunssan sairastanut on vastustuskykyinen samalle virukselle, mutta eri virustyyppien runsauden takia flunssavirus tarttuu ihmiseen moneen kertaan elämän aikana.

Viruksen tarttumista on valitetta­vasti hankala estää, sillä jo huomaa­maton silmän tai nenän hipaisemi­nen voi riittää viruksen siirtymiseen. Kädet täytyykin siksi pestä monta kertaa päivässä, ja keho kannattaa pitää kuivana ja lämpimänä, sillä viluinen olo lisää tartunnan riskiä.

Lähde: Kunto Plus 3/2011, sivu 81.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Flunssa
PARI POIMINTAA UUSIMMASTA MUSCLE&FITNESS -LEHDESTÄ

Kuinka usein otat proteiinilisää ennen treeniä?

Aina 38%
Ei koskaan 23%

Useimmilla kerroilla 16%
Joskus 14%

Harvoin 14%

David Barr kommentoi: "Tarvitset proteiinia sekä ennen treeniä että treenin jälkeen. Proteiinijuoma ennen nukkumaanmenoa on myöskin paikallaan. Kolmannes lukijoista kertoi nauttivansa proteiinijuomaa ennen treeniä joka kerta. Nämä viisaat bodaajat ovat todennäköisesti kuulleet tutkimuksista, jotka todistavat, että jos proteiinia otetaan yhdessä hitaasti imeytyvien hiilihydraattien (esim. hedelmien) kanssa, niin treeniä edeltävä aminolisä on tehokkain keino anabolisen tilan ylläpitämiseksi."

Lähde: Muscle&Fitness helmikuu/maaliskuu 2011, sivu 11.

Oma kommentti

Itse juon pienen määrän (20-30 grammaa) heraproteiinia+vettä (esim. Whey FX) noin tunti ennen treeniä. Siitä puolisen tunnin päästä sekoitan veteen teelusikallisen kreatiinia (Creatine Monohydrate, Star Nutrition) ja samanverran hiilihydraattijauhetta (Citrus Splash).


http://wellmax.fi/catalog/product_info.php?cPath=27&products_id=106
http://www.fitnesstukku.
fi/5/fi/artiklar/tehonlisaajat/creatine-monohydrate-500-g
http://wellmax.fi/catalog/product_info.php?cPath=30&products_id=207

Heti treenin loputtua teen palautusjuoman herajauheesta,vedestä ja hiilihydraattijauheesta. Jälkimmäisen voin korvata syömällä banaanin tai kourallisen rusinoita.

Illalla ennen nukkumaanmenoa on heraproteiini hyvä vaihtaa kaseiinipohjaiseen, joka imeytyy tasaisemmin ja hitaammin elimistöön. Minulla se on purkillinen (200 grammaa) raejuustoa ja pieni määrä marjoja.


Venyttelyn ajankohta


Venyttelyä on parasta tehdä treenin jälkeen, kun lihakset ovat lämpimiä ja not­keita eikä ennen treeniä. Venyttely ei itsestään estä vam­mojen syntyä (erityisesti, jos teet harjoituksia kaikilla mahdollisilla liikeradoilla), mutta se kiihdyttää treenin jälkeen veren virtausta ja auttaa siten palautumaan ja lie­vittää myöhempää lihaskipua.

Lähde: Muscle&Fitness helmikuu/maaliskuu 2011, sivu 11.

http://www.protraining.fi/fitness/venyttely/fitvenyttely.htm

Oma kommentti

Aina ennen punttitreenini alkua lämmittelen ensin viitisen minuuttia crosstrainerilla ja muutaman minuutin dynaamisella venyttelyllä.

Treenin lopussa jäähdyttelen noin viiden minuutin kevyellä spinningillä ja muutaman minuutin staattisella venyttelyllä. Ilt
aisin saatan vielä ennen nukkumaanmenoa tehdä pidemmän venyttelykerran, johon kuluu aikaa noin 20 minuuttia.
DENSITYTREENI

Vaihdoin eilen aikaisemman puntti- ja aerobisen treenin yhdistelmäni pelkkään punttiharjoitukseen - tällä kertaa lyhyillä viiden toiston sarjoilla. Koska siinä teen pienellä palautuksella sarjoja, riittää se nyt joksikinaikaa myös kestävyysharjoitteluksi. Päätavoite on rasvanpoltto ilman lihasmassan menetystä.


S1.
a. leuanveto (TG+lt) 7 x 5
b. käsipainokyykky 7 x 5

S2.
a. tangonpääsoutu yhd. käd. (lt) 6 x 5 / 6 x 5
b. reisikoukistus maaten (kp) 6 x 5

S3.
a. käsipainopunnerrus istuen 7 x 5
b. voimapyörä (kp) 7 x 5

Lyhennykset: TG=Total Gym 1000 -monitoimilaite, lt=levytanko ja kp=käsipaino.

Suoritustapa:
  • lämmittely crosstrainerilla (5 min) ja dynaamisella venyttelyllä (2-3 min)
  • yksi sarja kumpaakin setin liikettä kevyellä verryttelypainolla
  • lataus painoihin, joilla menee normaalisti yksi kympin sarja
  • tauotonta treeniä (a+b) 10 minuuttia viiden toiston sarjoin
  • viiden minuutin lepo S1 ja S2 sekä S2 ja S3 välillä
  • lopussa viiden minuutin kevyt spinning ja muutaman minuutin staattinen venyttely
  • viikossa kolme vastaavanlaista treeniä (hieman eri lihasryhmät ja liikkeet)

http://www.formerfatguy.com/fitness/escalating-density-training/the-edt-fat-loss-solution/#axzz1GecC6yyo

http://www.bodybuildingsecretslive.com/escalating-density-training-review/
PÄIVÄN AJATELMA

Halu olla toisten ihmisten huomaama,
huomioon ottama, arvostama, rakastama
ja ihailema on yksi varhaisimpia samoin
kuin kiihkeimpiä ihmissydämen kaipauksia.

http://positiivarit.fiEi kommentteja: