keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

ODOTTAMATONTA MUTTA TOTTA

Jo paljon ennen ihmiskunnan historiaa ja etenkin sen aikana on tapahtunut odottamattomia katastrofeja. Osa jälkimmäisistä olisi voitu välttää käyttämällä järkeä ajoissa. Valitettavasti me ihmiset olemme mahdottoman herkkäuskoisia ja samalla melkoisen kovapäisiä.


Kuva: Ari Kokkonen

 • Hirmuliskot eli dinosaurit tai kuten niitä aikaisemmin nimitettiin dinosaurukset, kuolivat ilmeisesti luonnonkatastrofin seurauksesta. Syynä oli kait suuren asteroidin törmäys maapalloon 65 miljoonaa vuotta sitten.
 • Ahneuden - ahneella kun on paskamainen loppu - ja moraalittomuuden syynä mahtava Rooman valtakunta kutistui Italian pääkaupungiksi.
 • Ensi vuoden huhtikuun 15. päivä tulee kuluneeksi 100 siitä, kun uppoamattomaksi väitetty Titanic vajosi lähes neljän kilometrin syvyyteen 560 kilometriä Newfoundlandin rannikolta. Näin tapahtui uudesta laipiorakenteesta huolimatta.
 • Ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) jälkeen 25. tammikuuta 1919 perustettiin Kansainliitto, jonka tavoitteena oli saada aikaiseksi pysyvä maailmarauha aseistariisunnan ja elinolosuhteiden parantamisen avulla. Siitä huolimatta toinen maaimansota alkoi 1. syyskuuta 1939 Saksan hyökätessä Puolan Gdanskiin.
 • Öljytankkerienkin piti olla turvallisia. Silti suuria tankkerien aiheuttamia öljyonnettomuuksia on tapahtunut vuoden 1972 jälkeen yhteensä parisenkymmentä.
 • Osa ihailluista ja jopa jumaloiduista hallitsijoista on kerännyt valtion ja kansalaisten rahat omiin ja sukulaistensa taskuihin. Nyt ne kansalaiset, jotka ovat tämän sallineet, ovat kaduilla mieltä osoittamassa ja siten erittäin suuressa hengenvaarassa.
 • Ydinvoimaloiden piti olla takuuvarmoja, vaikka olisivatkin mannerlaatojen saumakohtien yläpuolella. Japani on ehkä teknologisesti maailman johtavin maa. Kuitenkin heillä on erittäin suuria vaikeuksia hallita yllättävää tilannetta.

Seuraavassa osa eilisestä tohtori.fi:n sähköpostin tekstistä:


Tällaisia säteilyannoksia Japanissa on mitattu

Japanin Fukushiman ydinvoimalassa tapahtui myöhään eilen illalla Suomen aikaa räjähdys, jonka jälkeen ydinvoimalan lähistöllä säteilyn annosnopeudet kohosivat nopeasti, mutta alenivat myöhemmin, kertoo Säteilyturvakeskus.

Fukushiman ydinvoimalan tilanne sijoittuu tällä hetkellä INES-asteikolla (ydinlaitostapaturmien seitsenportainen asteikko) luokkaan neljä. Three Mile Islandin (Harrisburgin) ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1979 sijoitettiin samalla asteikolla luokkaan 5, ja Tšernobylin onnettomuus vuonna 1986 luokkaan 7.

Säteilyturvakeskuksen mukaan puoli viideltä Suomen aikaa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Japanin kabinettiministeri Edano ilmoitti, että Fukushima Dai-ichiin laitosalueella tarkemmin spesifioimattomassa paikassa reaktorirakennusten välissä on mitattu enimmillään 400 millisievertin annosnopeuksia tunnissa (mSv/h). Tämä on tuhatkertainen annosnopeus alueella aikaisemmin mitattuun verrattuna, ja se on tasoa, jolla voi olla akuutteja terveysvaikutuksia ihmisille. Määrä ylittää sallitut turva-arvot nelinkertaisesti.

Fukushiman ydinvoimalaitoksen laitosalueella suurimmat laitoksen työntekijöiden saamat säteilyannokset ovat olleet noin 100 millisievertiä, kun suurin säteilytyöntekijälle sallittu annos kokonaisen vuoden aikana on 50 millisievertiä.


Säteilyannoksen yksikkö sievert

Sievert on säteilyannoksen yksikkö, joka kuvaa ionisoivan säteilyn biologista vaikuttavuutta, eli säteilyn aiheuttamaa terveyshaittaa.

Säteilyn aiheuttamia terveyshaittoja on kahdenlaisia, suoria ja satunnaisia. Kun henkilö saa lyhyessä ajassa, esimerkiksi päivässä, hyvin suuren säteilyannoksen, joka tuhoaa soluja, on kyse suorasta säteilyhaitasta. Se voi ilmetä palovammana tai säteilysairautena. Satunnainen säteilyhaitta voi ilmetä jopa vuosikymmenien kuluttua. Esimerkkinä satunnaisesta säteilyhaitasta on syöpä.


Esimerkkejä säteilyannoksista (STUK):
 • 0,01 millisievertiä (mSv): Hammasröntgenkuvauksesta potilaalle aiheutuva annos
 • 0,1 mSv: Keuhkojen röntgenkuvauksesta potilaalle aiheutuva annos
 • 2 mSv: Annos, jonka lentokoneessa työskentelevä saa kosmisesta säteilystä vuodessa
 • 3,7 mSv: Suomalaiselle säteilystä (sisäilman radon, röntgentutkimukset jne.) aiheutuva keskimääräinen annos vuodessa
 • 20 mSv: Tietokonetomografiakuvaus
 • 50 mSv: Säteilytyöntekijälle suurin sallittu annos vuoden aikana
 • 6000 mSv: Annos, joka vuorokauden aikana saatuna saattaa johtaa henkilön kuolemaan. Tällaisen annoksen voi saada vain esimerkiksi silloin, kun henkilö on lähellä sitä paikkaa, jossa räjäytetään ydinase.

http://www.tohtori.fi/?page=4229755&id=2454715&ad=viikkokirje
PÄIVÄN AJATELMA

Jos käyttäisin yhtä paljon aikaa niiden asioiden tekemiseen
joiden tekemisestä kannan huolta kuin käytän murehtimiseen
niiden tekemisestä, ei minulla olisi mitään murehdittavaa.

http://positiivarit.fi


Ei kommentteja: