tiistai 1. maaliskuuta 2011

HUIPPUKUNNON TAKEENA KAHVAKUULA

Kahvakuulalla treenaaminen on jo eräs suosituimmista kuntoilutrendeistä - eikä syyttä. Venäjältä maailmalle levinneillä painoilla, joissa on teräskuula ja kahva, voi treenata sekä voimaa että kestävyyttä samaan aikaan. Vain 20 minuutin harjoitus polttaa rasvaa niin paljon, ettei sen uskoisi olevan mahdollista.


Enemmän tuloksia lyhyessä ajassa

Kahvakuulalla kuntoilu on yhdistettyä voima- ja kestävyysharjoittelua, sillä keho vahvistuu huomattavasti lyhy­essä ajassa, syke kiihtyy ja kaloreita kuluu rutkasti. Tavallisesta käsipai­nosta poiketen kahvakuula on koko ajan liikkeessä, joten treeni rasittaa useampia lihaksia kuin perinteinen voimaharjoittelu. Varsinkin keskikehon tukilihakset vahvistuvat tehokkaasti.


Suurempi kulutus

Jo 2o minuuttia intensiivistä kahvakuulatreeniä riittää kohottamaan harjoitusta seuraavien tuntien lepokulutuksen niin suureksi, että kehosta karisee vielä silloinkin paljon ylimääräistä rasvaa. Selityksenä on muun muassa se, että kahvakuulaliikkeet ovat räjähtäviä ja rasittavia. Ne vaativat keholta niin paljon, että vielä harjoittelust
a palautuminenkin kiihdyttää energian kulutusta.


Nopeammin vahvaksi

Kahvakuulakuntoilu on lihaksille suuren osan ajasta eksentristä, mikä tarkoittaa sitä, että lihakset supistuvat painon liikettä jarrutettaessa ja vastustetta­essa. Sen vastakohta on konsentrinen harjoittelu, jota on esimerkiksi painon nostaminen. Eksentrinen harjoittelu aktivoi sekä hermostoa että lihassolu­ja konsentrista treeniä enemmän, joten keho vahvistuu nopeammin.


Maksimiteho keveällä painolla

Kahvakuulan heilauttelu on esimerkik­si hyppäämisen tapaan niin sanottua ballistista liikettä, jossa painon vauhti kiihtyy n
opeasti vapaassa tilassa. Niinpä lihastenkin täytyy supistua no­peasti. Voimaa tarvitaan paljon, joten esimerkiksi kahdeksan kilon kahvakuulan heilauttelu on yhtä tehokasta tai jopa tehokkaampaa treeniä kuin 35 kilon nostaminen perinteisellä tavalla.


Painon täytyy olla näin raskas

Aloita kahdeksan kilon (suositus miehille 16 kiloa) kahvakuulalla, vaikka olisit nostanut aiemmin muita painoja. Se on sopiva aloituspaino oikean tekniikan omaksumiseen. Jos kuulan nostaminen pään päälle on aluksi vaikeaa, niin voit tukea sitä ensimmäisillä kerroilla toisella kädellä. Alle kahdeksan kilon kuulaa ei kannata käyttää, silla sitä jaksaa nostaa pelkällä kädellä, eikä se ole hyväksi selälle. Painon voi vaihtaa kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen 12-kiloiseksi, mutta ohjelma on koottu niin, että kahdeksan kilon kuula
riittää kyllä haasteeksi pitkäksi aikaa.


3 ehtoa kahvakuulalle

  • Kahvakuulan täytyy olla valettu yhdeksi kappaleeksi, jottei kädensija irtoa kuu­lasta missään tilanteessa. Kuulamaisen osan päällä saa kyllä olla kumipäällyste.
  • Kahvan on hyvä olla hiukan pyöristetty eikä kolmikulmainen, niin siitä saa mukavan mutta pitävän otteen.
  • Kädensijan täytyy olla mahdollisimman sileä, jotta kämmenet pysyisivät ehjinä.

Vältä rakot kämmenissä

Leikkaa päkiäosat irti parista juoksusukasta ja käytä niitä hanskoina kahvakuulilla tree­natessa, niin vältät rakkojen muodostumisen kämmeniin. Tavallisia treenihanskoja ei voi suositella, sillä ne ovat liian paksuja, joten tuntuman puuttuessa kahvakuulasta ei saa pitävää otetta.


HUOMAA!

Selkävaivoista kärsineiden tai parhaillaan kärsivien kannattaa kysyä fysioterapeutin mielipidettä ennen kahvakuulalla harjoittelemista. Monet fysioterapeutit käyttävät kahvakuulaa osana kuntoutusta, mutta varsinkin selkävammoista toipuvien täytyy saada yksilöllisiä ja ammattitaitoisia neuvoja, jottei keho vahingoittuisi entistäkin enemmän.


Lähde: Kunto Plus 3/2011, sivut 22-26.


Oma kommentti

Itselläni ei ole vielä toistaiseksi yhtään kahvakuulaa ollut. Suurin syy on luuydinsyövän vaurioittama selkärankani, jonka en oleta pitävän kahvakuulaharjoittelusta. Täysin terveinä nuoruuteni vuosina minulla oli käsipainotankoihin kiinnitettävät kahvat, joiden avulla käsipainot muuntuivat eräänlaisiksi kahvakuuliksi.

Jos haluat hankkia yhden t
ai useamman kahvakuulan, käy ensin lukemassa:

http://kahvakuula.fi/kahvakuula/

Ostettuasi vaikkapa Wrangelta (kahvakuulakuva tekstin alussa) isellesi kahvakuulan tai kaksikin ...

http://www.wrange.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=WR3019_WR3024

tai

http://www.wrange.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=Kahvakuula

... löydät treeniohjeita aloittelijoille:

http://kahvakuula.fi/kahvakuula/aloittelijan-opas/
PÄIVÄN AJATELMA

Tilaisuus jää monelta huomaamatta,
koska sillä on yllä haalarit ja se
näyttää työnteolta.

Thomas A. Edison

http://positiivarit.fi
MATTI HEIKKISESTÄ MAAILMANMESTARI PERINTEISEN 15 KILOMETRILLÄ

Onnittelut Sinulle Matti.


2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Siis ihanaa kulla tälläsiä kommenteja...mä yritän juostanja "keltailla" mutta tarvin lissää vinkkejä
Tääällä Skånessa kaikki menee niin hitaasti

Kuntoguru kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Anne. Hyvää kesän jatkoa sinne Skåneseen.