perjantai 18. maaliskuuta 2011

ETURAUHANEN

Eturauhasvaivat, merkki andropaussista eli miesten vaihdevuosisista

Useimmilla miehillä eturauhanen alkaa vähitellen kasvaa 40-45 vuoden iässä. Tihentynyt virtsaamistarve ja heikko virtsasuihku viittavat eturauhasen liikakasvun alkamiseen. Ne ovat yleisiä merkkejä mieshormonitasapainon muuttumisesta. 50-vuotiaista miehistä lähes 50% ja 60-70 -vuotiaista miehistä 75% kärsii eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.


Eturauhasen toiminta ja tehtävä

Eturauhanen on miehen lisäsukupuolirauhanen, joka kietoutuu virtsaputken ympärille. Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella. Se erittää siemennesteeseen nestettä, joka helpottaa siittiöiden liikkuvuutta. Siemenjohtimet liittyvät virtsaputkeen eturauhasen sisällä. Eturauhanen voi alkaa suurentua miehillä 40 vuoden iässä saaden virtsaputken supistustumaan. Siitä aiheutuu virtsaamisongelmia.


Mitä tarkoittaa eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu?

40 vuoden iässä eturauhasen kudossolut alkavat kasvamaan. Tätä kutsutaan eturauhasen hyvänlaatuiseksi liikakasvuksi. Se puristaa virtsaputkea kapeammaksi aiheuttaen virtsaamisongelmia.

Tarkkaa syytä siihen miksi eturauhanen alkaa kasvaa ei täysin tunneta. Tiedetään kuitenkin, että iän myötä testosteronitasot alenevat ja se stimuloi eturauhasen kasvua.


Oireet

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun oireita ovat:
  • Tarve nousta säännöllisesti yöllä virtsaamaan.
  • Tihentynyt virtsaamistarve.
  • Heikentynyt virtsasuihku.
  • Tunne, että rakko ei ole tyhjentynyt kunnolla.
  • Kivun ja kuumotuksen tunne.

Mahdolliset haittavaikutukset

Eturauhasvaivojen hoitamatta jättäminen voi estää rakkoa tyhjentymästä kunnolla. Kun jäännösvirtsan määrä rakossa kasvaa kostea ympäristö luo bakteerien lisääntymiselle erittäin hyvät kasvuolosuhteet.

Tämä voi aiheuttaa virtsatietulehduksen, oireina kipu ja kuume. Eturauhasen liikakasvu voi viime vaiheessa aiheuttaa akuutin virtsaumpi-nimisen tilan. Tällöin potilaalla on pakottavan kova ja kivulias virtsaamisen tarve, mutta virtsaus ei onnistu.

Lähde:

http://www.vogel.fi/prostaforce/en/prostate.php

Tee testi:

http://www.vogel.fi/extras/prostatacheck.php?utm_source=uutiskirje&utm_medium=email&utm_content=bphtesti&utm_campaign=maaliskuu_2
TOHTORI ÅSA


Eilen tuli YLE Teemalta ensimmäinen osa ruotsalaisesta sarjasta Tohtori Åsa. Kyseinen tohtori on ulkonäöltään juuri sellainen, joka kävisi pojalleni, jos minulla poika olisi.

Rasvasolujen määrä rakentuu ihmisen viiden ensimmäisen elinvuoden aikana. Mitä enemmän niitä tuolloin kertyy, sitä todennäköisempää on aikuisiän lihavuus. Vastuu on siten vanhemmilla: heidän tulisi antaa lapsilleen oikeanlaista ravintoa ja innostaa liikkumaan. Myös yhteiskunnan tulisi kantaa vastuuta lasten ravinnosta (lastentarhat, koulut jne).

Ohjelmassa todettiin mittanauhan olevan vaakaa parempi väline arvioimaan ylipainoa. Vaikka vaa'an lukema ei kovin suuri olisikaan, voi silti kehossa olla liikaa rasvaa. Vyötärön mittaus nauhalla kertoo enemmän. Jos naisen vyötäröllä on mittaa yli 80 senttiä tai miehellä vastaavasti yli 94 senttiä, riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa suuresti.

Tohtori Åsa korosti myös, ettei tule ryhtyä laihdutuskuurille vähäksi aikaa, vaan tehdä muutos, joka kestää koko loppuelämän. Siinä on kyse pienemmistä ruoka-annoksista ja aikaisempaa runsaammasta ja säännöllisestä liikunnasta.

Ylipainoisuuteensa on syytä tarttua ajoissa, jottei tarvitse ryhtyä äärimmäisiin keinoihin, kuten mahalaukun kirurgisiin pienennyksiin.

http://www.telvis.fi/katso/tvuutiset/_a168523/tohtori+asa+uusissa+jaksoissa/

http://kuntoguru.com/ (henkilökohtainen kunto-opas)
TIEDEDOKUMENTTI: VOIKO TIETEESEEN LUOTTAA


Heti Tohtori Åsa -ohjelman perään tuli brittiläisen dokumenttisarjan Voiko tieteeseen luottaa neljäs ja viimeinen jakso. Siinä professori Lesley Regan tutki, voiko kosmetiikkayritysten tieteellisiltä kalskahtaviin mainoslauseisiin luottaa.

Ihmisillä on kyky arvioida vajaassa sekunnissa toisen ihmisen ikä. Normaalisti arviot heittävät vain joitain vuosia suuntaan tai toiseen. Tutkimuksissa on todettu, että kiinnitämme tuttujen ihmisten kasvoissa huomiomme keskiosiin ja vieraiden reunaosiin. Jälkimmäisissä ikäarvioinnin tuloksen tarkkuuden ratkaisee hiukset, kampauksen muoto. Ei siis ole niin paljon merkitystä kuinka paljon vieraissa kasvoissa on ryppyjä. Niiden peittämisen ja häivyttämisen ympärille on tehty valtaisa bisnes. Asiakkaan rahat kyllä häipyvät, mutta rypyt palaavat aikanaan.

Ohjelmassa tutkittiin myös NEAT-menetelmää eli liikkumista ilman varsinaista treeniä. Hyötyliikunnalla voi polttaa päivittäin joitain satoja kilokaloreita. Samalla aikaisemmin olemattomasti liikkuneen kunto kohenee. Se ei kuitenkaan riitä polttamaan rasvaa, jos ruokavalioon ei tee muutoksia.

Professori otti testaamisen kohteeksi myös lihasstimulaattorit, jotka sähkön avulla supistavat lihaksia. Vaikka niiden mainostetaan polttavan rasvaa kehosta (pienentävän vatsaa), ne ainoastaan jonkin verran vahvistavat lihaksia.

Erilaisista elimistön puhdistusmenetelmistä on tehty myös suurimittainen bisnes. Mistään Detox-systeemistä tai -aineesta ei ole hyötyä, toki ei myöskään haittaa. Ainoa toimiva keino elimistön puhdistamiseen terveellä ihmisellä on oikeanlainen ruokavalio.

http://www.hfea.gov.uk/727.html
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/broadband/tx/beautyparlour/


Katso ohjelma jälkikäteen:

http://areena.yle.fi/video/1300394750576
UUTTA BLOGISSANI

Voimatoimi

Voimatoimesta löydät kahvakuulat, oppaat niiden käyttöön ja Gymboss-intervalliajastimet.

http://www.voimatoimi.net/


Omat FACEBOOK-sivuni

http://fi-fi.facebook.com/people/Arto-Painilainen/703708958
http://www.facebook.com/pages/Kuntoguru/111018205643984
PÄIVÄN AJATELMA

Ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä saa sitä,
mitä ansaitsemmekin saada. Mikäli haluat tietää,
mitä elämäsi tulee sinulle tarjoamaan,
tarkastele sitä mitä sinä olet ensin antanut elämälle.

http://positiivarit.fi


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA. Palaan kirjoittelemaan maanantaina.Ei kommentteja: