keskiviikko 9. helmikuuta 2011

YLIPAINOINEN PERHE

Eilisiltana TV Viideltä tuli ohjelma Ylipainoinen perhe. Siinä kolmen hengen perheen naisjäsenet, äiti ja tytär, yrittivät vähentää painoaan liikunnan ja oikeanlaisen ravinnon avulla.

Noin 170-senttisen äidin paino oli lähtötilanteessa 97 kiloa. Olen jo joskus aikaisemmin täällä blogissani todennut, ettei kenenkään alle kaksimetrisen naisen tule painaa yli 100 kiloa. Esimerkiksi naisten korkeushypyn tämänhetkinen huippu Blanca Vlasic on pituudeltaan 193-senttinen ja painaa noin 70 kiloa. Tosin hän on niin laiha, että voisi normaalilla naisen rasvamäärällä painaa viitisentoista kiloa enemmän.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Blanka_Vlašić

http://www.blanka-vlasic.hr/index-en.php

Vanhemmat ovat roolimalleja lapsilleen. Jos vanhempien elintavat ovat täysin pielessä, he antavat lapsilleen vääränlaisen esimerkin. Erilaisten perinnöllisten sairauksien tai alttiuksien lisäksi nämä matkitut elintavat asettavat lapset todelliseen hengenvaaraan - jos ei jo kasvuiässä, niin ainakin aikuisina.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/6102/stadia_1163069408_7.pdf?sequence=1

http://www.helistin.fi/?page=2265932&id=3724197

Perheen isä oli jonkinverran liikunnallinen ja hänen painonsakin oli normaalilukemissa. Häntä saattoi kuitenkin tituleerata nimikkeellä "täydellinen kusipää". Hän ei mitenkään tukenut vaimoaan ja tytärtään. Jatkuvat riitelyt vaimon kanssa pakottivat Amy-tyttären etsimään lohtua ruoasta.


http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1248675

11-vuotiaan Amyn pituus oli 160 cm ja paino lähtötilanteessa 88 kg. Näistä tuli painoindeksiksi 34, joka on merkki vaikeasta lihavuudesta tuon ikäisellä tytöllä. 11-vuotiaan tytön tulisi saada ravinnostaan energiaa 1000-1500 kcal vuorokaudessa. Jos energiansaanti on tuosta enemmän ja vielä täysin vääränlaisista aineista eikä päivittäistä liikuntaakaan ole, on selviö, että paino nousee ja lihavuus iskee. Rasvasolujen määrän sanotaan kehittyvän lapsuuden ja nuoruuden aikana. Aikuisiässä solujen määrä ei lisäänny, mutta niiden koko lihoessa kasvaa.

http://www.helistin.fi/lapsiperheen-ravitsemus/uutiset/uutisia-lapsiperheen-ravitsemuksesta-4740318/unohda-painoindeksi,-lapsen-ylipaino-arvioitavissa-yksinkertaisemminkin-2374520

http://www.tohtori.fi/?page=4074915&id=0294121

Paul Plakas
teki perheelle kuntotestit. Ensimmäisessä perheen ajaksi tuli 7.17. Heikoin lenkki oli äiti, joka tuon seitsemän minuutin päätyttyä sai avuksi happinaamarin.


http://www.paulplakas.com/

Perheen painonpudotus- ja kunnonkohennusprojekti kesti neljä kuukautta. Tämän lopussa tehtiin uudet punnitukset äidin ja tyttären osalta ja alun kuntotesti uusittiin.

  • äidin paino putosi 14.5 kiloa
  • tyttären paino putosi 8 kiloa
  • perheen kuntotestin aika pieneni melkein kolme minuuttia

http://plaza.fi/tv/ohjelma/2693343

Yhteenveto


Jos Sinulla on ylipainoa, tee muutoksia heti ruokavalioosi ja samalla lisää liikuntaa. Jos sinulla on kasvuikäisiä lapsia, ala olla heille välittömästi oikeanlainen roolimalli myös ravinnon ja liikunnan osalta. Älä lyhennä heidän elinikäänsä vääränlaisten tapojen opettamisella!

http://www.painoindeksi.org/

ONKO IHOSI KUIVA? TORJU NÄMÄ TALVEN AIHEUTTAMAT IHO-ONGELMAT HELPOSTI

Lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle tulevat yleiset iho-ongelmat usein esiin. Pidä nahkasi terveenä seuraamalla näitä Msnbc.comin helppoja vinkkejä:


1. Päänahka

Auringonvalo hidastaa solujen vaihtuvuutta, mikä vähentää ihon hilseilyä. Talvella auringonvaloa on kuitenkin vähemmän, ja siksi päänahkasi hilseilee enemmän näinä harmaina, kylminä kuukausina.

Ihon rauhoittajia: Käytä päivittäin tervapohjaista shampoota, joka hidastaa solujen uudistumista, tai käytä tuotteita, jotka torjuvat hiivaa, sillä ne poistavat päänahasta sientä, joka aiheuttaa hilseilyä.

Lisäksi tankkaa saksanpähkinöitä, villilohta ja tölkkitonnikalaa, näissä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta, joka saa ihon hilseilemään.


2. Raajat

Psoriasis esiintyy kirkkaina, valkoisina hiutaleina kohdissa, jotka hankautuvat vaatteita vasten, kuten kyynärpäissä, polvissa ja alaselässä. Se pahenee kylmän ilman imiessä kosteutta ihosta saaden sen halkeilemaan.

Ihon rauhoittajia: Vältä ihoa ärsyttäviä kankaita, kuten villaa, ja lämmitä itseäsi sen sijaan pehmeällä fleecellä, vakosametilla tai puuvillalla. Käytä rasvaisia kosteusvoiteita, sillä ne säilyttävät kosteuden paremmin.


3. Kasvot

Tulehdukset aiheuttavat punaisia näppyjä kasvoihin, joita kutsutaan ruusufinneiksi. Se voi johtua esimerkiksi mausteisesta ruoasta tai stressistä. Olet alttiimpi tälle vaivalle talvisin, kun ilmankosteus on alhaisempi ja liikut kylmästä ulkoilmasta lämpimiin sisätiloihin.

Ihon rauhoittajia: Hanki lisätietoa ruusufinnien hoidosta täältä, jotta osaat välttää sen laukaisijoita. Pese kasvosi saippuattomalla puhdistusaineella estääksesi kuivumista.


4. Koko keho

Ekseema tulehduttaa ihoa jättäen sen kutiavaksi ja aiheuttaen punoittavia laikkuja käsivarsiin, käsiin, jalkoihin ja kasvoihin. Kuuma sisäilma pahentaa tilannetta kuivattamalla ihoa lisää. Lisäksi kuumat suihkut huuhtovat pois lipidejä, jotka toimivat kehomme luonnollisina kosteuttajina.

Ihon rauhoittajia: Suojaa ongelmakohdat kylmältä ilmalta esimerkiksi hatulla, huivilla ja hansikkailla. Nesteytä ihoa lämpimällä, ei kuumalla, suihkulla ja ilmankosteuttajalla. Hemmottele itseäsi, ja ihosi on hehkuva ja terve kevään tullessa.

Lähde:

http://www.tohtori.fi/?page=5252827&id=2275512&ad=viikkokirje


http://www.msnbc.msn.com/id/3032076/ns/health

Tutustu myös:

http://www.lush.fi/tuotteet/kosteusvoiteet
PÄIVÄN AJATELMA

Elämäsi parhaimpia päiviä eivät ole menestyksen päivät,
vaan pikemminkin ne, jolloin masennuksen ja epätoivon
hetkellä päätät kääriä hihasi ja nousta vastaamaan elämän
haasteisiin ja olet varma, että ponnistelusi tuovat sinulle
paremman huomisen.

http://positiivarit.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kärsitkö psoriasiksesta? Kerro tarinasi.

Etsimme psoriasiksesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi erilaisiin artikkeleihin. Kerro, miten psoriasis on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

Tarinat julkaistaan nimellä. Korvaamme haastattelusta 50 euron lahjakortin.

Jätä yhteystietosi ja kerro hieman itsestäsi:
Projektipäällikkö Marika Hiltunen, Kaufmann Agency Helsinki Oy,
marika.hiltunen@kaufmann.fi tai puh. 050 34 97 405.

Kuntoguru kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Marika.