keskiviikko 2. helmikuuta 2011

VOIKO VANHENEMISTA HIDASTAA?

Vanhenemiseen
on kohdistettu tutkimuksia vielä melko vähän, joten mitään yksiselitteistä ratkaisua vanhenemisen hidastamiseen ei ole. TV1:n Prismassa maanantai-iltana tuotiin esiin muutamia syitä vanhenemiseen ja ratkaisuja miten sitä ehkä voitaisiin hidastaa.Hapettuminen

Antioksidanteista on tullut miljoonabisnes. Niiden kun tiedetään vaikuttavan moneen elimistömme toimintaan. Jotkut tutkijat uskovat hapettumisen aiheuttamien stressivaurioiden vanhentavan elimistöä. Toiset taas ovat omissa tutkimuksissaan osoittaneet, ettei hapettuminen nopeuta vanhenemista ja samalla, etteivät antioksidantit sitä hidasta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Antioksidantti


Telomeerien lyheneminen

Sisäinen kellomme muodostuu telomeereistä, joiden lyhenemisen jotkut tutkijat uskovat nopeuttavan vanhenemista. Siihen lääkkeeksi esitetään noin 25 000 USD vuodessa maksavaa lääkettä TA-65. Toiset tutkijat kumoavat tämän telomeerien lyhenemisen vaikutuksen vanhenemiseen kertoen syyn olevan geenimutaatioissa.


http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=139
http://www.tasciences.com/ta-65/


Vaurioituneet proteiinit

Vaurioituneiden proteiinien kertymisen kehoon on havaittu olevan yksi vanhenemisen syistä. Vai onko niin.Geenit

Kun tutkittiin yli 100-vuotiaita, havaittiin, että heistä aniharvalla oli erityisen hyvät elintavat. He eivät syöneet jugurttia, eivätkä pelkästään kasviksia, eivätkä myöskään olleet olleet kovinkaan liikunnallisia elämänsä aikana. Vanhojen ihmisten kohdalla pitkä ikä on 80-prosenttisesti hyvien geenien ja vain 20-prosenttisesti terveellisten elintapojen ansiota.


http://natgeo.fi/tiede/henki-ja-ruumis/pitkan-ian-geenit-loydetty


Tunne-elämä

Mielellä on voimakas vaikutus hyvinvointiin. Vaikka saamme kalenterivuosia koko ajan lisää, on hyvä pyrkiä elämään mahdolliimman omatoimisesti, reippaasti ja nuorekkaasti.


Ilman vanhenemista ei olisi elämää. Vanheneminen solutasolla on prosessi, jonka avulla ihminen kasvaa, elää, muuttuu ja lopulta kuolee. Vanhenemisen fyysisistä merkeistä on tullut kuitenkin länsimaiselle ihmiselle pakkomielle. Tutkijat ovat jo vuosia miettineet, miten vanhenemista voisi hidastaa tai tilapäisesti pysäyttää, ja ihmisen elämää pidentää.

http://www.telvis.fi/ohjelmavinkit/_a154804/prisma+voiko+vanhenemista+estaa/
RUOTSALAISTEN DOPINGKÄRYT

Kilapailu on kovaa huippu-urheilu
ssa. Jos sitä tehdään ammattilaisena, on rahallinen toimeentulo kiinni menestymisestä. Niinpä jotkut sortuvat kiellettyihin aineisiin uskoen jotenkin kepluttelevansa itsensä selville vesille testeistä.

Surullisinta on, että kiellettyjä aineita käyttävät kuntoilutasolla olevat nuoret ihmiset, joilla muutenkin hormonitoiminta on optimissaan. Kun synteettisiä aineita ujutetaan elimistöön, oma toiminta putoaa nollille. Yleensä muutaman viikon lääkityksen jälkeen tulee pitää siitä tauko. Synteettisten aineiden häipyessä elimistöstä ja oman toiminnan ollessa nollissa, ollaan suoraan sanoen kusessa.
Tulee ongelmia sekä henkiselle että fyysiselle puolelle.

Viimeisimmät Ruotsin dopingkäryt eivät ole varsinaisten kiellettyjen aineiden aiheuttamia, vaan johtunevat ravintolisistä. Tämä saa mietityttämään kuinka haitallisia lisäravinteet loppujen lopulta ovat. Voivatko nekin aiheuttaa samantasoisia haittoja ja vaaroja fyysiselle ja henkiselle terveydelle kuin anaboliset steroidit, testosteroni, kasvuhormoni jne.


http://yle.fi/urheilu/lajit/muut/2011/02/ruotsi_kauhuissaan_quotdoping-karyja_tulossaquot_2331330.html

http://ffp.uku.fi/intro/anaboli.htm
ULTRAJUOKSIJA OUTI SIIMES

Eilisillan Puoli seitsemässä oli vieraana Outi Siimes. Hän on sen lisäksi, että oli ensimmäisiä naisia armeijassamme, kansanedustaja ja on Korkeimman hallinto-oikeuden esittelijä, niin myös SE:n haltija naisten 24 tunnin juoksussa, 213,699 km. Tämänvuotisessa Endurance Finland -kisassa Outi Siimes joutui keskyttämään juostuaan 18 tunnissa 159 kilometriä. Syynä oli nesteiden imeytymättömyys.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Outi_Siimes
http://www.endurance.fi/24/
http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/nestetasapaino/
PÄIVÄN AJATELMA

Tärkeintä elämässä ei ole se että
näemme sen mitä on jossain kaukana,
vaan se että teemme sen mikä on
suoraan edessämme.

Thomas Carlyle

http://positiivarit.fi

2 kommenttia:

Aron Viestitin kirjoitti...

Luonnollisen vanhenemisen hidastaminen on yksi näkökulma, mutta niin myös ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisy.

Itse heräsin liikkumaan vasta kun terveys alkoi pettää. Koko tarina blogissani http://viestitin.blogspot.com/2011/02/sohvaperunasta-selkavaivojen.html

Kuntoguru kirjoitti...

Selvisin omasta vaikeasta sairaudestani (luuydinsyöpä v. 1999) lähinnä koko siihen astisen elämäni monipuolisen liikunnan avulla.

Sairaus tosin aiheutti pysyvät vammat luustooni niin, etten ihan kaikkia liikuntoja enää entiseen malliin kykene suorittamaan. No, eipä kovin moni "tervekään" siihen enää yli 60-vuotiaana pysty (täytän seuraavaksi 62 vuotta).