perjantai 4. helmikuuta 2011

NÄIN TALVILAJIT KULUTTAVAT KALOREITA

Mikäli viime päivinä livahti muutama ylimääräinen pulla suuhun, ei kannata hätääntyä! Monot jalkaan tai nokka kohti luistinkenttää, sillä talvilajit kuluttavat tehokkaasti kaloreita.

Oli se sitten luistelua, hiihtoa tai lumikenkäilyä, pelkästään raitista ilmaa talvilajit eivät tarjoa, vaan ne myös polttavat tehokkaasti kaloreita.

Mikä vaikuttaa kaloreiden kulutukseen?

Mitä painavampi olet sitä enemmän kulutat jokaisella askeleella. Myös paljon lihasmassaa omaavat kuluttavat kaloreita enemmän. Alhaisen painon sijaan kannattaakin keskittyä kiinteytykseen, sillä lihasmassa auttaa polttamaan kaloreita enemmän kuin rasvakudos.

Myös liikunnan teho vaikuttaa kaloreiden kulutukseen. Mitä kovemmalla teholla liikut, sitä enemmän energiaa poltat. Lisäksi kovatehoinen liikunta saa aineenvaihdunnan vilkastumaan muutamista tunneista aina pariin vuorokauteen asti. Energiaa k
uluu myös sitä enemmän mitä pidempään liikut ja pitkät liikuntasuoritukset kuluttavat rasvavarastoja tehokkaasti.

Aloittelevan liikkujan on parempi valita kevyt tai kohtalainen teho, jolla jaksaa liikkua 30-60 minuuttia. Kunnon kohotessa liikunnan tehoa voi lisätä, jolloin kulutuskin lisääntyy.


Näin talvilajit kuluttavat

Energiankulutukset (kcal) ovat Energynetin laskurilla laskettuja keskimääräisiä ja suuntaa antavia lukuja, joissa vaihteluväli on laskettu 60 kg ja 80 kg painavien henkilöiden kulutuksen mukaan. Suorituksen tehoksi on arvioitu normaali/vauhdikas.
  • Hiihto (normaali) 567-756 kcal/h
  • Luistelu 441-588 kcal/h
  • Jääkiekko 504-672 kcal/h
  • Laskettelu 378-504 kcal/h
  • Kävely (5km/h) 214-286 kcal/h
  • Sauvakävely (5km/h) 258-344 kcal/h
  • Juoksu (10 km/h) 611-815 kcal/h
  • Lumikenkäily 630-840 kcal/h
  • Lumityöt 378-504 kcal/h
  • Laskettelu 378-504 kcal/h

Lähde:

http://www.tohtori.fi/?page=4074915&id=7124196&ad=viikkokirje

Lue myös:

http://www.tohtori.fi/?page=4576989

http://www.tohtori.fi/?page=3669620&id=1884695

http://www.kimallus.fi/painonhallinta/artikkelit/liikunta-ja-painonhallinta-5995074/kinosten-keskelta-kesakuntoon-1222293
ELOKUVA-ASIAA

Ainakaan tänään ei tee mieleni lähteä pitemmälle patikkaretkelle, koska keli on todella liukas. On jo riittävän hankalaa köpötellä vielä suksilla kaatumisesta johtuvien vaivojen tuntuessa lähikauppaan. Hyvä puoli siinä on, ettei pääse jumittumaan loukkaantuneena ojaan, railoon tai vaikkapa kalliokuiluun kuten elokuvassa 127.

Toimintasankarit ovat yleensä kohtalaisen hoikkia ja hyväkuntoisia. Kovin vakuuttavalta ei mielestäni näyttäisi kymmeniä ylimääräisiä kiloja läskiä kehossaan raahaava köntys. Onneksi meiltä Suomessakin löytyy jos ei ihan Schwarzeneggeriä tai Stallonea, niin ainakin Edelmann tv-sarjan Tappajan näköinen mies pääosaan.

http://www.schwarzenegger.com/
http://sylvesterstallone.com/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Samuli_Edelmann


127

Extreme-hemmo Aron Ralston kii­peilee vuonna 2003 Utahin kapeis­sa kanjoneissa, kun hänen käten­sä jää jumiin kiven ja kallion väliin. Seuraavat viisi vuorokautta Aron yrittää puskea kiveä paikoiltaan. Hän puhelee itseironisesti video­kameralleen, muistelee rakkaitaan ja kaipaa Sveitsin armeijan taskuveistä, joka on jäänyt kotiin.

Pattitilanne on haaste myös elo­kuvantekijöille. Aikajänne on lyhy­empi kuin esimerkiksi CastAway -leffassa, ja Danny Boyle (Trains-potting, Slummien miljonääri) tiivistääkin kerronnan olennaiseen. Elokuvan raju kliimaksi tunkeutuu myös katsojan luihin ja ytimiin.

0: Danny Boyle. N: James Franco, Kate Mara, AmberTamblyn. (127 Hours, USA/Britannia 2010). 95 min.


Lähde: Katso-lehti 5/2011, sivu 19.

http://www.imdb.com/title/tt1542344/

http://www.kaleva.fi/uutiset/danny-boylen-hours-kertoo-piinallisen-tositarinan/876698


Tappajan näköinen mies

Matti Röngän Viktor Kärppä -kirjoihin perustuva rikossarja Tappajan näköinen mies tuo ruutuun mo­raalisesti vahvan ja oikeudenmukaisen miehen, joka katselee suomalaista yhteiskuntaa paluumuuttajan silmin. Kirjailija Matti Rönkä tunnistaa teoksensa televisiodramatisoinnista.

Suurimmat erot kirjojen ja sarjan vä­lillä liittyvät tarinan aikajänteeseen, joka on muutettu palvelemaan tele­visiosarjan vaatimuksia ja lainalai­suuksia.

- Myös ihmiset ovat tietenkin eri­näköisiä kuin olin kuvitellut. Olin silti aika häkeltynyt monen kohdalla, he ovat hyvin osuvia. Sarjan kokonais­ilme on asteen verran rosoisempaa ja aikavälin muuttumisesta johtuen myös nuorempaa.

Viktor Kärppää sarjassa esittää Sa­muli Edelmann. Palkitun näyttelijän valinta oudoksutti Rönkää aluksi, lä­hinnä Samulin jokin aika sitten vielä melko riskin olemuksen takia.

- Kyllä minä sitä valintaa ensin mietiskelin. En myöskään tuntenut Samulia henkilökohtaisesti entuu­destaan. Nykyisessä treenatussa olemuksessaan hän on kyllä Kärppä minun mieleeni. Hänessä on myös roolissaan oikeaa vähäeleisyyttä, hän ei ilmehdi paljon.

Lähde: Katso-lehti 5/2011, sivu 7.

http://www.mtv3.fi/tappajannakoinenmies/
PÄIVÄN AJATELMA

Elämän suurimmat salaisuudet ovat niitä,
jotka jokainen ihminen kyllä tunnistaa,
mutta jotka ovat jääneet salaisuuksiksi sen tähden,
että niitä niin harvoin käytetään.

http://positiivarit.fi


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA. Palaan maanantaina.

Ei kommentteja: