keskiviikko 26. tammikuuta 2011

VENÄJÄLLÄ TAPAHTUU

Venäjä ja ete
nkin aikaisempi Neuvostoliitto ovat niin pinta-alaltaan kuin väkiluvultaan valtavia. Näin ollen on ainakin jotenkin ymmärrettävissä, että joukossa on ihmisiä, joiden päähän pälkähtää tehdä pommi-isku. Onhan niitä tapahtunut pienemmissäkin maissa, kuten meillä täällä lilliputtimaisessa Suomessa.

Venäjällä on myös paljon hyvää. Itse olen jo vuosikymmeniä ihaillut venäläisiä urheilijoita ja taiteilijoita. Urheilussa varsinkin heidän naisensa ovat kunnostauneet. Isoissa yleisurheilukisoissa soi Venäjän kansallislaulu vähän väliä.

Venäjän maalaustaiteessa on suuri määrä erinomaisia taiteilijoita, jotka ovat sitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Taide kun vaatii taitoa eikä pelkästään mielikuvitusta sekä tekijältä että katsojalta, kuten useimmiten nykytaide.

Olen blogissani pyrkinyt käyttämää
n vain turkulaisen valokuvaajan Ari Kokkosen (ei kehonrakentaja Kuopiosta) ja nyt jo pitemmän aikaa itse ottamiani kuvia. Tänään tein poikkeuksen ja otin mukaan kuvan Ivan Aiwazowskin taulusta "Yhdeksäs aalto". Taulu on vuodelta 1850.
MITÄ ENERGIAJUOMAT ITSE ASIASSA SISÄLTÄVÄT?

Mitä energiajuomat todella sisältävät? Energiajuomien terveyshaitoista puhutaan, paasataan ja kiistellään. Piristystä kaipaava voi kuitenkin huoletta tarttua energiajuomapulloon silloin tällöin ilman pelkoa terveyshaitasta. Sen sijaan juomien jokapäiväisellä kittaamisella kerryttää itselleen melkoisen määrän turhaa sokeria.

Energiajuomien terveyshaitat pohdituttavat monia, ja jotkut tahot ovat kieltämässä juomia kokonaan. Mitä ihmettä nämä nopeaa piristystä lupaavat juomat oikein sisältävät?

– Energiajuomat sisältävät sokeria sekä samaa kofeiinia kuin kahvi. Muut ainesosat vaihtelevat, mutta useimmissa on tauriinia, guaranaa sekä vitamiineja. Tauriini on aminohappo, jota saadaan vähän esimerkiksi kalasta, äyriäisistä ja siemenistä. Guarana on Brasiliasta peräisin oleva kasvi, joka sisältää myös kofeiinia, ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm kertoo.

Juomien piristävä vaikutus perustuu siis kofeiiniin ja sokeriin. Kofeiini vaikuttaa keskushermostoon ja sokeri puolestaan vereen ja lihaksiin.

– Jos ihmistä nukuttaa, kofeiini piristää. Ja jos lihasvoima sekä verensokeri ovat alhaisia, nopeasti saatava sokeri auttaa. Sama vaikutus kuitenkin oikeastaan saadaan juomalla kuppi runsaasti sokeroitua kahvia.


Maine juomaa huonompi

Energiajuomista liikkuu paljon harhakäsityksiä. Syitä juomien heikkoon maineeseen voi olla useita, esimerkiksi niiden sisältämä sokeri, kofeiini tai kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutus. Dosentti Fogelholm on huolissaan ainoastaan juomien sokerimäärästä. Hän kuitenkin muistuttaa, että harva meistä saa liikaa sokeria pelkästään energiajuomia juomalla. Ongelmaksi sokeri muodostuu enemmänkin silloin, kun ruokavalio sisältää runsaasti myös muita sokeripitoisia elintarvikkeita.

– Päivittäisessä ruokavaliossa saadaan sokeria usein muista ruuista huomattavasti enemmän. Energiajuomat ovat sokerinsaannissa vain pieni, vaikkakin turha osa. Saamme sokeria esimerkiksi tavallisista virvoitusjuomista ja sokeroiduista ruuista, kuten vaikka muroista. Nykyään tosin energiajuomistakin on saatavilla kevytversioita, joissa ei ole sokeria tai sitä on huomattavasti vähemmän.

Kofeiinin ei ole todettu olevan terveydelle haitaksi. Tutkimusten mukaan esimerkiksi paljon kahvia juovilla on jopa muita vähemmän kakkostyypin diabetesta, ja vaikka se ei ehkä johdukaan suoraan kofeiinista, ainakaan kofeiinista ei näytä olevan haittaa.

– Ainoastaan kofeiiniin tottumaton ihminen voi tulla siitä ylipirteäksi ja jopa rauhattomaksi. Ei ole myöskään näyttöä kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutuksen haitallisuudesta. Suurin osa suomalaisista nuoristakin saa kofeiinia paljon enemmän juomalla kahvia tai teetä, ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm toteaa.


Kenelle juomat eivät sovi?

Energiajuomista ei ole terveydelle haittaa, mikäli terve ihminen juo niitä satunnaisesti pikaista piristystä kaivatessaan. Mutta jos esimerkiksi nuori valittelee väsymystään ja yrittää jatkuvasti piristää itseään energiajuomilla, on pohdittava väsymyksen syitä, eikä korjattava seurauksia kofeiinilla. Energiajuomapullojen kyljissä on kuitenkin rajoituksia siitä, keiden ei pitäisi niitä korkata.

– Raskaana olevilta kielletään usein energiajuomien nauttiminen. Mielestäni sille on syynsä ainoastaan silloin, jos naiselta rajoitetaan muutenkin kahvin juontia. Silloin myös kofeiinia sisältävät energiajuomat kuuluvat kiellettyjen listalle. Silloin tällöin juotuna energiajuomasta ei ole raskaana olevillekaan enempää haittaa kuin satunnaisesta kahvikupista.

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto
PÄIVÄN MIETELMÄ

En ihaile Kolumbusta sen vuoksi,
että hän löysi uuden maanosan,
vaan siksi, että hän lähti etsimään,
koska uskoi löytävänsä.

Robert Turgot

http://www.positiivarit.fi/

Ei kommentteja: