maanantai 10. tammikuuta 2011

OLETKO YLIPAINOINEN?

Painoindeksi

Oikea tilannearvio on erittäin tärkeä - painoaan ja pituuttaan ei kannata ar­vailla. Hyvä työväline oman painon arviointiin on painoindeksi, joka ker­too, onko paino terveellisissä rajoissa. Saat painoindeksin jakamalla painon pituuden neliöllä. Normaalialueena pi­detään arvoja 20-25. Ihanteellisin painoindeksi on miehillä 22-24 ja naisil­la 21-23. Laihduttamista suositellaan etenkin silloin, kun ylipainoon (paino­indeksi 25-30) liittyy muita riskiteki­jöitä, kuten kohonnut verenpaine, ko­honneet veren rasva-arvot, heikentynyt sokerinsietokyky (paastoverensokeri 5,5-6.1 mmol/1) tai diabetes (paasto­verensokeri 6,1 mmol/1 tai enemmän). Vaatimattomastakin pysyvästä painon­pudotuksesta on hyötyä, jos painoin­deksi on yli 30.

Käy laskemassa painoindeksisi:
http://www.painoindeksi.org/

Omena- ja päärynävartalot

Toisilla kilot kerty
vät helposti vatsanseudulle ja vyötärölle, toisilla taas Iantiolle, reisiin ja pakaroihin. Terveyden kannalta vyötärölle kertyvät kilot ovat haitallisempia, ja omenavartaloisilla on suurempi alttius korkeisiin koleste­roliarvoihin, kohonneeseen verenpai­neeseen, sydän- ja verisuonisairauk­siin, aikuistyypin diabetekseen ja mahdollisesti myös rinta- ja kohtusyöpään sairastumiseen. Sen sijaan pääry­nävartaloiset, joiden liikakilot kertyvät pakaroihin, lantiolle ja reisiin, näyttä­vät olevan vähemmän alttiita näille sairauksille.

Vaikka miehet ovat
useammin omenavartaloisia ja naiset päärynävartaloisia, molempia lihavuustyyppejä esiintyy kummallakin sukupuolella. Oman vartalotyyppinsä varmistami­seksi voi laskea vyötärön- ja lantionmittoja kuvaavan suhdeluvun. Vyötä­rön ympärysmitta kertoo, onko kudok­siin varastoitunut rasva jakaantunut terveellisesti. Omenavartalo on ky­seessä silloin, kun vyötärönympärys on miehillä yli 100 senttimetriä ja nai­silla yli 90 senttimetriä tai vyötärön ja lantion suhdeluku on miehillä yli 0,90 ja naisilla yli 0,80. Terveysriski alkaa suureta, kun vyötärön ympärysmitta ylittää miehillä 94 senttimetriä ja nai­silla 80 senttimetriä.

Lähde: Elä hyvin, vanhene viisaasti - Valitut Palat - 2001 - sivut 68-69.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00890
TILAA HENKILÖKO
HTAINEN LAIHDUTUSOHJELMA

Käy ensin tututstum
assa kotisivuillani ohjelman (Kunto-opas, keho & mieli & ravinto) sisältöön ja ota sitten minuun sähköpostitse yhteyttä saadaksesi kyselykaavakkeen. Sen vastausten pohjalta teen juuri Sinun edellytyksisäsi ja tavoitteitasi tukevan ohjelman.

http://kuntoguru.com/
arto.painilainen@gmail.com
OMAT TREENIT


Eilen

Eilen oli vuorossa punttitreeni pelkästään kolmelle suurimmalle lihasryhmälle - selälle, reisille ja rinnalle. Selälle tein leuanvetoa tai ylätaljaa - kumpaa nimeä siitä nyt käyttääkin. Laitteena oli Total Gym 1000 ja sen kelkkaan kiinnitetty levytanko. Neljässä sarjassa kahden ja puolen minuutin palautuksin rutistin toistoja 15, 11, 10 ja 8+8. Viimeinen lukema tarkoittaa, että tein ensin suuremmalla painolla 8 ja sitten välittömästi perään pienemmällä toiset 8 toistoa. Näin ollen suoritin ensin kolme suoraa sarjaa ja sen jälkeen pudotussarjan 8+8.

http://www.muscleandstrength.com/exercises/lat-pull-down.html

Samalla systeemillä vein läpi käsipainokyykyn: 11, 10 ja 8+5.


http://www.muscleandstrength.com/exercises/dumbbell-squat.html


Rinnalle oli eilen vuorossa vipunostot maaten: 15 ja 15+10 (Pal. 2 min).


http://www.muscleandstrength.com/exercises/dumbbell-flys.html


Kun punttiosuutta edelsi viiden minuutin lä
mmittely crosstrainerilla ja parin minuutin dynaaminen venyttely sekä päätyttyä oli viiden minuutin spinning ja viiden minuutin staattinen venyttely, kului koko harjoituskertaan aikaa 54 minuuttia.

http://www.protraining.fi/fitness/venyttely/fitvenyttely.htmTänään

Tänään oli tarkoitukseni mennä joko hiihtämään tai sauvakävelemään. Keli ja sää ei oikein sovellu kumpaankaan, joten teen aerobisen harjoituksen sisällä. Se tulee olemaan crosstrainerin (Kettler Astro) ja spinningin (Raleigh Spin 7) yhdistelmä. Aikomukseni on polkea vuorotellen noita viiden minuutin jaksoissa yhteensä 40 minuuttia.


http://jumppaa.blogspot.com/2010/01/crosstrainer-harjoittelu-osa-1.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sisäpyöräily
http://www.spinning.com/
PÄIVÄN AJATELMA
Tärkeintä maailmassa

ei ole se, missä olemme,

vaan mihin suuntaan olemme menossa.


Satamaan pääs
täksemme
on meidän purjehdittava

joskus tuulen mukana
ja joskus sitä vastaan.

Mutta, ...

purjehdittava meidän on,

ei ajelehdittava eikä

seisottava ankkurissa.

Ei kommentteja: