perjantai 29. lokakuuta 2010

RUOKA-ASIAA TELKKARISTA

Eilisiltana katselin telkkarista kahta tavallaan ruokaohjelmaa. Ensimmäinen oli Kuningaskuluttaja ja toinen Dieetit vaihtoon.


Kuningaskuluttaja


TV1:n tämänkertaisen Kuningaskuluttajan yhtenä aiheena oli ruokapakkauksen kansikuvan ja sisällön vastaavuus. Meille kuluttajille annettiin ohjeiksi:
 • lue tuoteselosteet
 • valitse luomutuote tai lähituottajien valmistama vaihtoehto
 • käytä järkeä - se kun on sallittua ja jopa suotavaa
 • hanki tietoa
Ohjelma on katsottavissa jälkikäteen:

http://areena.yle.fi/ohjelma/15b3b2826b2c422a1c24557853aee064

Tutustu myös:


http://kemikaalicocktail.blogspot.com/
http://www.reilukauppa.fi/


Dieetit vaihtoon

SUBin ohjelman pääosissa olivat nyt Tiffany (Superskinny) ja Keith (Supersize).


Tiffany

25-vuotias Tiffany oli kropaltaan kuin alle 15-vuotias, sillä naisellisia muotoja ei
ollut. Mittalaite antoi pituudeksi 162 cm, vaaka painoksi 43 kg ja painoindeksilaskelma luvuksi 16,5. Tiffany kyllä oli syönyt kohtuullisen terveellisesti, mutta liian pieniä annoksia kulutukseensa nähden. Hänen ruokiensa kokonaisenergiamäärän arvioitiin olleen 1800 kcal.

Jatkuva liian paljon alle kulutuksen oleva ruokavalio oli aiheuttanut muutakin kuin turhan laihan olemuksen. Nimittäin hiusten, ihon ja kynsien kunnossa olisi ollut parantamisen varaa.


Syötyään ravitsemusklinikalla tohtori Christian Jessenin valvonnassa viisi päivää itseään yli neljä kertaa painavamman Keithin ruokia hän sai totutettua vatsansa suurempiin annoksiin. P
alattuaan 12 viikon kuluttua takaisin klinikalle Tiffany oli kyennyt nostamaan painoaan 2,5 kiloa. Mikä ei ole paljon, mutta suunta oli kuitenkin oikea.

Keith


Suunnilleen Tiffanyn kanssa samanikäinen Keith painoi klinikalle tullessaan 188 kg, mikä antaa painoindeksiksi 182-senttiselle keholle 56,5. Huolimatta työstään, jossa olettaisi ihmisen olevan muodin mukaisesti joko hoikka tai edes normaalipainoinen, oli Keith luokiteltavissa sairaalloisen lihavaksi. Sellaiseksi hän oli tullut mahdottoma
n syömisensä (noin 6000 kcal/vrk) vuoksi.

Keith havahtui lopulta näkemään ankean totuuden ollessaan 46-vuotiaan Lisan (paino 165 kg ja painoindeksi 66) mahalaukun pienennysleikkauksessa paikalla. Hänelle kerrottiin siinä yhteydessä, että Lisa voi leikkauksen jälkeen syödä loppuelämänsä ajan vain noin kahvikupillisen ruokaa kerrallaan. Palattuaan 12 viikon kuluttua takaisin klinikalle oli Keith onnistunut pudottamaan painoaan 23 kiloa (188 kilosta 165 kiloon).

Anna Richardson ja laihdutusryhmä

Anna Richardsonin vetämä naisten laihdutusryhmä testasi miten pöytätenniksellä voi polttaa pizzasta saatuja kaloreita. Aloittelija kuluttaa 45 minuutissa siinä noin 250 kcal eli yhden pienen pizzapalan energiamäärän. Alla olevasta linkistä voit käydä katsomassa
minkä energiamäärän Kotipizzan tuotteet sisältävät. Kun niitä tutkit, huomaat että normaalikokoinen pizza sisältää energiaa 633-1070 kcal. Pöytätennistä tarvitaan sen mukaan 2-3 tuntia yhden pizzan polttamiseen.

http://www.kotipizza.fi/Suomeksi/Ravintotietoa/Normaalipizzat

Anoreksiaryhmä


Tutkimuksissa on todettu, että noin 80 prosentilla anorektikoista on pakonomaista liikunnan harrastamista. Kun siihen lisätään erittäin niukka ruokavalio, on edessä kehon ja koko elimistön näivettyminen. Dieetit vaihtoon -ohjelmassa on mukana aina myös neljän anorektikkonaisen ryhmä. Tällä kertaa he tutustuivat joogaan, joka on anorektikoille sopivampi laji kuin joku kestävyys- tai voimalaji.


Ohjelman voit katsoa jälkikäteen:

http://www.sub.fi/dieetitvaihtoon/

Käy tsekkaamassa myös:


http://www.channel4.com/programmes/supersize-vs-superskinny
http://www.drchristianjessen.com/
http://www.annarichardson.co.uk/home.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Anoreksia_nervosa
Ari Kokkonen
MIKÄ ON SINUN PAINOINDEKSISI

Klikkaa alla olevaa linkkiä:


http://www.painoindeksi.org/laske.php

Painoindeksiluokat 18 - 60 -vuotiailla aikuisilla ovat seuraavat:

 • Sairaalloinen alipaino alle 15,0
 • Merkittävä alipaino 15,0 - 16,9
 • Normaalia alhaisempi paino 17,0 - 18,4
 • Normaali paino 18,5 - 24,9
 • Lievä lihavuus 25,0 - 29,9
 • Merkittävä lihavuus 30,0 - 34,9
 • Vaikea lihavuus 35,0 - 39,9
 • Sairaalloinen lihavuus 40,0 tai yli

Painoindeksi antaa harhaan johtavan arvon, jos olet voimailulajin (esim. kehonrakennus, voimanosto, painonnosto) miespuolinen harrastaja. Niinpä painoindeksiluokat soveltuvatkin treenaamattomille tai korkeintaan vähän treenaaville.

Jos indeksisi osoittaa lukemia alle 18,5, on Sinun syytä välittömästi alkaa syödä enemmän. Huolehdi, että saat ravinnostasi kulutustasi enemmän energiaa. Nauti jokaisella ateriallasi jotain proteiini-, rasva- ja hiilihydraattipitoista. Pidä liikunnan määrä kohtuullisena (korkeintaan tunti päivässä). Pyri lisämään lihasmassaasi harjoittelemalla painoilla tai muilla vastuksilla.


Jos painosi on korkeintaan pituutesi-100 (esim.165/65
tai 180/80), mistä indeksiksi tulee korkeintaan 25, voit jatkaa entiseen tapaan. Syö monipuolisesti ja liiku päivittäin reippaasti 30-60 minuuttia.

Mikäli sijoitut lievän lihavuuden alueelle (esim. 165/70-80 tai 180/85-97), vähennä välittömästi sokeria ja tärkkelystä sisältävien ruoka-aineiden nauttimista. Syö hieman alle (15-25 %) kulutuksesi, jotta painosi putoaa hitaasti (puolisen kiloa viikossa). Silloin vältyt lihasmassan kadolta. Pidä liikunnassasi mukana niin kestävyysharjoittelua kuin painoharjoitteluakin - vaikka vuoropäivin 30-60 minuuttia kerrallaan.

Jos lukemasi osoittaa merkittävää lihavuutta (esim. 165/81-95 tai 180/98-113), Sinun pitää tehdä täysremontti koko elämäntapaasi: ruokavalio, liikunta ja henkinen puoli kuntoon. Suosittelen, että käännyt asiantunteva
n lääkärin, ravitsemusterapeutin tai personal trainerin puoleen.

Vaikeaan tai sairaalloiseen lihavuuteen (esim. 165/yli 95 tai 180/yli 113) tarvitaan ehdottomasti useampaa asiantuntijaa avuksi. Jopa kirurgiset toimenpiteet voivat olla tarpeellisia.

Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Ihminen matkustaa maailmalle etsiäkseen jotakin,

mitä hän tarvitsee ja palaa kotiin löytääkseen etsimänsä sieltä.

GM


http://www.positiivarit.fi/


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA! Palaan väsäämään tekstiä maanantaina.

torstai 28. lokakuuta 2010

SYÖPÄTAUDIT OVAT IHMISEN AIHEUTTAMIA SAIRAUKSIA

26.10.2010 päivitetyissä terveysuutisissaan tohtori Matti Tolonen kirjoittaa:


Syöpäsairaudet ovat nykyaikaisia, ihmisen aikaansaamia sairauksia, jotka johtuvat pääosin elinympäristön saastumisesta ja vääristä ruokatavoista, ilmenee Manchesterin yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitettin taudin historiaa muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa.

Muinaisen Egyptin ja Kreikan ihmisten jäännöksistä ja kirjallisuudesta kerätyt tiedot viittaavat siihen, että syöpätaudit ovat teollistuneen yhteiskunnan tuote, joka johtuu pääosin elinympäristön saastumisesta ja vääristä ruokatottumuksista, sanovat Manchesterin yliopiston Biolääketieteellisen egyptologian laitoksen tutkijat johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Tutkijat ovat tehneet histologisen syöpädiagnoosin yhdestä ainoasta egyptiläisestä muumiosta.

http://www.nature.com/

Sadoista tutkituista muumioista vain yhdestä löytyi syöpätauti. Se on ollut äärimmäisen harvinainen, sanovat tutkijat. Syöpätaudit alkoivat yleistyä Euroopassa teollisen vallankumouksen aikaan. Lisäys oli erityisesti lasten syövissä
, mikä todistaa sitä, etteivät nämä sairaudet olleet yksinomaan ikääntyneiden riesa.

"Teollistuneissa yhteiskunnissa syöpätaudit ovat toiseksi yleisin kuolinsyy, vain sydän- ja verisuonitaudit ovat niitä yleisempiä", sanoo professori Rosalie David (Faculty of Life Sciences). "Ennen vanhaan syöpätaudit olivat äärimmäisen harvinaisia. Luonnossa ei ole mitään mikä aiheuttaisi syöpää. Se on siis man-made disease (ihmisen aiheuttama tauti). Tutkimuksemme antaa taudille historiallisen perspektiivin. Olemme tarkastelleen tuhansien vuosien kehitystä yhteisku
nnissa, ei pelkästään satojen vuosien, joten meillä on asiasta paljon tietoa ja hyvä näkemys", hän lisää.

http://www.ls.manchester.ac.uk/

Professori Michael Zimmerman (Villanova University in the US) diagnosoi peräsuolisyövän tuntemattomalta muumiolta, tavalliselta ihmiseltä, joka asui Dakhleh-keitaalla Ptolemaioksen aikana (200-400 eaa). "Syöpä näkyisi kaikissa antiikin ajan ihmisiss
ä, koska siihen aikaan tautia ei leikattu. Se, ettei muissa muumioissa ole syöpiä, merkitsee sitä, että syöpätaudit olivat harvinaisuuksia. Syöpätauteja aiheuttavat tekijät ovat teollistumisen aiheuttamia", Zimmerman kuittaa.

http://www1.villanova.edu/

Ihmisten lyhyttä elinaikaa (antiikissa) on pidetty selityksenä sille, ettei syöpiä ole juuri löytynyt. Kuitenkin antiikin Egyptissä ja Kreikassa ihmiset elivät riittävän vanhoiksi sairastuakseen valtimotautei
hin, Pagetin tautiin ja luukatoon. Sitä paitsi nykyään lapsetkin sairastuvat luusyöpiin. Balsamointi säilyttää hyvin mahdollisen syöpäkudoksen, jopa paremmin kuin terveet kudokset, huomauttaa Zimmerman. Eri puolilta maailmaa on tutkittu satoja muumioita, mutta vain kahdessa julkaisussa on mainintoja mikroskooppisen pienistä syöpäkasvaimista. Myöskään muumioiden röntgenkuvissa Kairon ja Euroopan museoista ei ole löytynyt viitteitä syövistä.

Vasta 1600-luvulta alkaen kirjallisuudessa on kuvauksia rinta- ja muiden syöpien leikkauksista. Vain viimeisten 200 vuoden aikana on kuvauksia erilaistuneista syöpätyypeistä, kuten esim. nuohoojien
kivespussinsyövistä (1775), nuuskan käyttäjien nenäsyövistä (1761) ja Hodgkinin taudista (1832).

Tutustu myös:

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1855
http://www.cancer.fi/
Ari Kokkonen
TREENIVINKKI RINTALIHAKSILLE

Nick Nilsson
kertoo sähköpostissaan Jeff Andersonilta saamansa
hyvän vinkin, jolla voi yhdellä käsipainolla treenata etenkin rintalihasten sisäosia, paikkoja joita muilla liikkeillä on vaikea tavoittaa. Sähköpostin otsakkeena on "Killer mass Building Trick" ... from PRISON! Otsakkeessa mukana oleva sana Prison on kohdallaan, koska vankilassa voi olla hankala päästä punnertamaan tangolla penkiltä ellei omalla ruholla ole painoa reilusti yli 100 kiloa.

http://www.powerfultrainingsecrets.com/info/about-nick-nilsson.htm
http://www.musclener
dfitness.com/
http://www.fitness-ebooks.com/

Suorita liike näin:
 • Ota kahdella kädellä ote yhdestä käsipainosta ja asetu penkille (tasa-, vino- tai alakalteva penkki).
 • Pidä käsipaino vartalon suuntaisena.
 • Punnerrettuasi käsipainon ylös pidä se siellä hetki ja samalla jännitä voimakkaasti rintalihaksiasi (kohota samalla hartioitasi).
 • Tee muutama noin kymmenen toiston sarja.

Tutustu myös:

http://ezinearticles.com/?Inner-Chest-Workout---3-Exercises-To-Build-Inner-Pecs-For-That-Sculpture-Inner-Pec-Look&id=1165910
Ari Kokkonen

PÄIVÄN AJATELMA

Odottaminen on ansa. Aina tulee joku hyvä syy odottaa.
Totuus on se, että elämässä on vain kahdenlaisia asioita:
tekosyitä ja tuloksia – ja tekosyitä ei lasketa mukaan.

Robert Anthony

http://www.positiivarit.fi/

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

LAIHDUTTAJAT KILIMANJAROLLA

TV1 esitti eilisiltana
ohjelman, jossa viisi tanskalaisen laihdutuskilpailun voittajaa kiipesi Afrikan korkeimmalle vuorelle. Vaikka Kilimanjaro ei ole läheskeään niin korkea kuin Mount Everest (8848 m), on se kuitenkin jotain aivan muuta kuin meidän suomalaisten korkein vuorenhuippu, joka kohoaa vain 1324 metriin - itse Haltin huippu (1365 m) sijaitsee pari kilometriä Norjan puolella. Kilimanjaron korkeus on 5895 m.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro

Laihduttaminen on tavallaan
kuin vuorelle kiipeämistä: välillä tulee hyviä ja välillä huonoja hetkiä, välillä on vedettävä henkeä. Yleensä sanotaan, että ylösmeno on helpompaa kuin alastulo. Niin on myös laihduttamisen kohdalla - painon pudottaminen on helpompaa kuin sen pitäminen laihdutuksen jälkeen alhaalla.

Ohjelma tulee uusintana sunnuntaina 31.10 klo 10.00 (YLE TV1). Suosittelen katsomaan.

http://www.telvis.fi/ohjelmavinkit/_a130524/laihduttajat+kilimanjarolla/
Ari Kokkonen
MONIVITAMIINIT LAIHDUTTAVAT - TUTKIMUSTIETO

Tohtori Matti Tolonen kirjoittaa 26.10. päivitetyissä terveysuutisissaan muun muassa:

Monivitamiini-hivenainetablettien nauttiminen auttaa naisia laihtumaan ja parantaa heidän verensä rasvaprofiilia sekä energian kulutusta, osoittaa uusi kiinalaistutkimus. Sen julkaisi lihavuuteen erikoistunut lääketieteellinen lehti International Journal of Obesity. Raportti asettaa monivitamiini-hivenainevalmisteet uuteen myönteiseen valoon.

http://www.nature.com/ijo/index.html

Lihavilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita tai sitten niiden biologinen hyväksikäyttö on tavallista heikompaa, kirjoittavat tutkijat. Toistaiseksi vitamiini-hivenainelisistä on vain vähän tutkimuksia lihavien ihmisten painonhallinnassa, energiataloudessa ja rasvojen aineenvaihdunnassa. Tästä syystä asiaa haluttiin tutkia tieteellisesti.

Aitoja vitamiineja ja hivenaineita saaneessa ryhmässä monet tulokset paranivat lähtötilaan ja verrokkeihin nähden: paino, painoindeksi, rasvamassa, energian kulutus levossa, LDL-kolesteroli, triglyseridit ja RQ. Kalkkia saaneessa ryhmässä HDL-kolesteroli lisääntyi ja LDL-kolesteroli väheni verrokkeihin nähden.

Tulokset osoittivat, että m
onivitamiini-hivenainetabletti laihduttaa ylipainoisia naisia ja parantaa veren rasvaprofiilia, mahdollisesti lisäämällä energian kulutusta ja polttamalla rasvaa. Pelkkä kalkin nauttiminen paransi vain rasvaprofiilia, päättelevät tutkijat.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1858
Ari Kokkonen
LUOVUUDEN PUITTEET - OSA 2.

Jatkan eilistä ensimmäistä osaa seura
avilla puitteilla:

Ole päättäväinen


Esteiden ilmaantuessa itsekuri on usein tarpeen mutta etäisyyden ottamisestakin o
n monesti iloa. Älä murehdi turhanpäiten — anna itsellesi lupa hellittää vähän - ja asiat sujuvat usein itsestään.

Hyödynnä sattumaa

Jos ongelma ei ota ratketakseen, ota sattuma avuksesi. Sattumamenetelmiin kannattaa turvautua myös, kun haluaa ruokkia mielikuvitustaan. Suhtaudu avoimest
i sattuman synnyttämiin mahdollisuuksiin elämässä.

Uskalla poiketa tavanomaisesta


Älä ole huolissasi, vaikka luovat ideasi vaikuttaisivat kummallisilta toisten silmissä. Tavallisuudesta poikkeavat ajatukset ovat usein luovimpia. Opettele kuitenkin erottamaan hyvät ideat käyttökelvottomista.


Raivaa tilaa työskentelylle


Etsi itsellesi sopiva paikka, jossa voit työstää projektiasi. J
os keskityt projektiin säännöllisesti esimerkiksi tunnin pari päivittäin, siitä tulee kiinteä osa elämääsi.

Luo kontakteja


Liity seuroihin tai yhdistyksiin, joiden jäsenillä on samanlaisia luovia harrastuksia kuin itselläsi. Etsi henkilöitä, joiden asiantuntevat kommentit hyödyttävät luovaa projektiasi.


Opi näkemään

Suuntaa katseesi ympärilläsi avautuvaan maailmaan, kiinnitä huomiosi yksityisko
htiin ja tarkastele ilmiöitä tuoreista, yllättävistä näkökulmista. Ota oppia pikku lapsesta ja suuntaa silmäsi kohti taivasta tai maata. Löydä yksinkertaisten asioiden kauneus, ihaile esimerkiksi sadepisaroiden muodostamaa kuviota kasvien lehdillä.

Ajattele visuaalisesti


Jos luotat voittopuolisesti sanojen voimaan, koeta vaihteeksi visualisoida ajatuksesi sen sijaan että puet ne sanalliseen muotoon. Käytä visuaalisia mielikuvia ja etenkin ongelman­ratkaisussa myös visuaalista konkretisointia, esimerkiksi kaavioita.


Kaivaudu syvälle


Jos sinulla on jokin erityinen kiinnostuksen kohde, perehdy siihen niin syvällisesti kuin mahdollista. Koskaan ei voi tietää liikaa, eikä yksikään tiedonmuru ole täysin merkityksetön.


Lähde: Elämäntaidon avaimet - Kehitä luovuuttasi, Valitut Palat, 1995
, sivu 133.

Ari Kokkonen
TRIPLASARJAT

Harjoittelen painoilla joka toinen päivä (välipäivinä joko lepään tai ulkoilen kevyesti):


Päivä 1. Rinta, ojentajat ja keskikeho.

P
äivä 3. Etureidet, takareidet ja pohkeet.
Päivä 5. Hartiat, epäkkäät ja keskikeho.
Päivä 7. Selkä, hauikset ja kyynärvarret.

Päivä 9. Kierros alusta.


Tänään on alkamassa uusi kierros eli ovat päivän 1 lihasryhmät käsittelyssä. Aikaisempien suorien sarjojen sijasta käytän nyt triplasarjoja (tri-sets), mikä tarkoittaa, että teen kolme eri liikettä peräjälkeen ja vasta sitten pidän palautuksen.

Lyhyen verryttelyn (crosstrainer 5 minuuttia ja dynaaminen venyttely muutama minuutti) jälkeen teen seuraavat liikkeet, joiden toistoja en laske, vaan teen niin monta kuin valitsemillani painoilla menee (jotain väliltä 6-15):

Triplasarjat 1. (Rinta: Kolme kierrosta maksimitoistoin)

 • vinopenkkipunnerrus käsipainoilla
 • penkkipunnerrus käsipainoilla
 • vipunostot maaten (kpt)

Triplasarjat 2. (Ojentajat: Kaksi kierrosta maksimitoistoin)

 • kapea etunojapunnerrus
 • ranskalainen punnerrus maaten (mt)
 • penkkidippi (lisäpaino)

Triplasarjat 3./ jättiläissarjat (giant sets) (keskikeho: Kaksi kierrosta maksimitoistoin)

 • sit ups (vl ja lp)
 • säärinostot maaten (npt)
 • säärinostot sivuilta maaten
 • lankku (staattinen jännitys)
 • muutama isometrinen jännitys Bullworkerilla

Lyhenteet: kpt=käsipainot, mt=mutkatanko, vl=vatsalauta (Total Gym 1000), lp=levypaino ja npt=nilkkapainot.


Loppujäähdyttelyni koostuu viiden minuutin kevyestä spinningistä ja noin viiden minuutin staattisesta venyttelystä.


Lisätietoa löydät esimerkiksi:


http://www.bodybuildingworkoutsinfo.org/tri-sets-workouts/
http://www.flashmavi.com/weight_training_giant_sets.shtmlAri Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA


Kuinka hyvin monilla ihmisillä menisikään,

jos he vain kerran irtautuisivat uriltaan.


Seneca


http://www.positiivarit.fi/

tiistai 26. lokakuuta 2010

FLUNSSAA LIIKKEELLÄ - PYSY TERVEENÄ!

Vogelin
lokakuun uutiskirje sisältää asiaa flunssasta - kuten esimerkiksi nämä alla olevat.


Paras tapa välttää flunssakierre on yrittää estää tartunta sekä vahvistaa puolustusjärjestelmää. Jos kuitenkin varotoimista huolimatta saa tartunnan, voi flunssan nujertaa vielä kun tuntee sen ensioireet. Jollei sekään onnistu, ei jää muuta neuvoa kuin potea flunssaa ja edesauttaa toipumista. Voit testata onko sinulla vastustuskykyä:


http://www.vogel.fi/extras/immuncheck.php

Flunssan hoitoon lääkäri Merja Riska antaa siellä seuraavat v
inkit:

Lepää kotona, äläkä mene töihin kun flunssa on iskemässä, suosittelee lääkäri Merja Riska. Kotona syödään vain kevyesti esim. hedelmiä, puuroja, jugurtteja jne sekä nautitaan runsaasti kuumaa tai kylmää juomaa sen mukaan kumpi tuntuu paremmalta, omia tuntemuksia kuunnellen.

Biottan Mustaseljanektari sopii tähän tarkoitukseen hyvin, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia ja hoitaa hengitysteitä. Mehuun tai veteen voi tiputtaa 15-20 tippaa Echinaforcea 3-4 kertaa päivässä. Kipeään kurkkuun voi tilapäisesti tiputtaa muutaman tipan suoraan.

http://www.vogel.fi/product-finder/biotta_mehut/Mustaselja.php
http://www.vogel.fi/product-finder/tipat_ja_tabletit/Echinaforce.php

Tärkeintä Merja Riskan mielestä on kuitenkin kuuma jalkakylpy, joka vilkastut
taa verenkiertoa ja parantaa oloa. Se onnistuu helposti näin: Laita isoon astiaan tai ämpäriin mahdollisimman kuumaa vettä, upota jalat sinne 15-30 minuutiksi ja laita hartioille lämmin shaali tai huopa. Ämpärin vesi pidetään kuumana lisäämällä sitä tarpeen mukaan niin että hiki nousee otsalle. Kylvyn jälkeen jalkoihin vedetään lämpimät villasukat. Kylpy on hyvä uusia 2-3 kertaa päivässä.

Kuumetta ei tule pelätä, koska se parantaa tuhoamalla viruksia ja bakteereita. Kuume voi ja
saakin nousta, lapsilla jopa 39-40 asteeseen ilman että tarvitsee huolestua. Jos muita oireita ilmaantuu tai yleisvointi on jotenkin huono on toki hakeuduttava lääkäriin.

Jos flunssaisen olo on kovin limainen tai kärsii kurkkuoireista maitoa ei tule juoda sillä se kerää vain lisää limaa ja on houkutteleva kasvualusta bakteereille. Tätä vaikutusta ei kuitenkaan ole hapanmaitotuotteilla joten niitä voi flunssainenkin käyttää.


Infektioherkkien ja allergisten vastustuskykyä kohottamaan Merja Riska suosittelee 2-3 kuukauden kestäviä Urticalcin kuureja yhdessä kalkkivalmisteiden tai hapa
nmaitotuotteiden kanssa. Monille myös Echinaforce toimii ennaltaehkäisevästi, jolloin sitä voi ottaa 15-20 tippaa päivittäin.

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu799/5.htm

http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Elintarviketeollisuus/Elintarvikkeiden_valmistus/Maitotuotteet/Hapanmaitotuotteiden_valmistus
Ari Kokkonen
LUOVUUDEN PUITTEET - OSA 1.


Seuraavassa on joukko hyödyllisiä vinkkejä, joista on apua erilaisten on
gelmien selvittämisessä sekä luovan perspektiivin laajentamisessa.

Tehosta ajankäyttöäsi


Käytä aika tarkemmin
hyväksesi. Mieti, onko päivässä joutohetkiä, jotka voisi omistaa luoville toiminnoille. Karsi sellaisia epämielekkäitä rutiineja, jotka eivät jätä lainkaan tilaa mielikuvitukselle.

Tartu haasteisiin

Pyri löytämään ratkaisuja
pikemmin kuin keskittymään ongelmiin. Suhtaudu vaikeuksiin kuin luoviin, opettavaisiin haasteisiin sen sijaan että koet ne raskaina taakkoina, joita pitää parhaansa mukaan välttää.

Kartuta taitojasi


Ilmoittaudu kurssille, joka opettaa sinulle lisää harrastuksestasi. Seuraa säännollisesti alan kirjallisuutta.

Anna itsellesi lupa rentoutua

Perehdy rentoutumistekniikoihin
ja käytä itsellesi sopivaa tapaa irtautua välillä arkielämän kiireistä. Hyödynnä mielen tiedostamattomia voimavaroja. Rupea esimerkiksi kirjoittamaan muistiin unesi heti herättyäsi.

Ole utelias


Suhtaudu uteliaasti kaikkiin
elämänilmiöihin. Tee ihmettelystä ja kysymisestä tapa. Jos sinua nolottaa siksi, ettet ymmärrä jotakin, muista, että mitä enemmän kysyt, sen enemmän tietoa saat.

Älä kangistu kaavoihin

Suhtaudu kriittisesti menetelmiin ja näkökulmiin, joihin huomaat mieluusti turvautuvasi ongelmanratkaisussa. Lähesty tilanteita eri näkökulmista ja pyri tietoisesti irtautumaan rajoittavista ennakko-olettamuksista.

Luota vaistoosi


Opettele luottamaan
intuitioosi. Aavistus voi osua oikeaan tai olla osumatta, mutta aina kannattaa kuunnella sisäistä ääntään.

Ajattele joustavasti

Opettele ajattelemaan joustavasti. Älä tyydy tapaan, jolla
olet aina ennenkin tehnyt jotakin. Kokeile toista vaihtoehtoa, se voi osoittautua paremmaksi.


Lähde: Elämäntaidon avaimet - Kehitä luovuuttasi, Valitut Palat, 1995, sivu 132.
Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Ihminen, joka on liian vanha oppimaan,
on todennäköisesti aina ollut liian vanha oppimaan.

Minnie Haskins


http://www.positiivarit.fi/

maanantai 25. lokakuuta 2010

KUINKA PALJON LIHASTA VOI SAADA

USA:sta tulleen sähköpostin linkissä Will Brink arvioi oman pitkän valmennuskokemuksensa pohjalta kuinka paljon lihasmassaa voi saada hankittua. Kuten kaikki muutkin ominaisuutemme, niin myös tämä noudattaa normaalijakautumaa. Toisin sanoen ääripäitä on vähän, suurin osa meistä kun sijoittuu keskitienoille.


Tuo keskitienoo on Will Brinkin mukaan noin 30 paunaa el
i 13.6 kiloa. Koska naisilla testosteronin tuotanto on keskimäärin kymmenesosa miesten vastaavasta, naiset joutuvat tyytymään tuota 13.6 kiloa huomattavasti pienempiin lukemiin. Tuon lihasmassan lisäyksen hankkimiseen mennee 3-5 vuotta. Korostan … ilman kiellettyjä aineita.

Jotta ei syntyisi väärinkäsitystä, selvennän vielä: nyt on kyseessä pelkän lihasmassan, ei kokonaispainon lisäämisestä. Ylensyönnillä kun voi painoaan lisätä vaikka 3 x 13.6 kiloa yhdessä vuodessa, jolloin se on melkein pelkkää läskiä.


http://www.brinkzone.com/

Normaalipainoisen treenaamattoman 175-senttisen miehen rasvaton kehonpaino on yleensä alle 70 kiloa. Kun siihen lisätään rasvaa suhtkoht normaali länsimaisen miehen 20 prosenttia, tu
lee kokonaispainoksi 84 kiloa. On myös erittäin lihavia miehiä, joilla rasvaprosentti on 50, mistä vaakalukemaa koko keholle kertyy 140 kiloa.

13.6 kiloa lisää lihasta on sekin jo iso määrä. Ajattelepa, että ympäri kehoasi levitetään kolmen kokonaisen joulukinkun lihat. Otetaanpa esimerkiksi teksasilainen naturaali kehonrakentaja Dave Goodin, joka on jo kauan ollut
veteraanisarjassa. Hän kun on syntynyt jo 51 vuotta sitten. Hänen rasvaton painonsa oli treenien alkutaipaleella noin 60 kiloa ja nyt suunnilleen tuo 13.6 kiloa enemmän eli hieman alle 75 kiloa. Kun Daven kisapaino vain muutaman prosentin rasvalla on 77 kiloa, on hän tyystin erinäköinen kuin vakiosalitreenaaja, treenaamattomista miehistä puhumattakaan.

http://www.davegoodin.com/

Yksi kaikkien aikojen suosituimpia ammattilaiskehonrakentajia on Frank Zane, jonka 175-senttisellä keholla oli huippukaudella kisapainoa noin 84 kiloa. Silti hän päihitti paljon raskaampia miehiä – muistaakseni ainakin kerran myös Arnold Schwarzeneggerin.

http://www.frankzane.com/

Tämän hetken huippu miesten 110 metrin aidoissa on David Oliver, jolla on lähes kehonrakentajan keho. Etenkin hartiat ovat melkoiset. Hänen pituutensa on 187 cm ja painonsa 93 kg.

http://davidoliverhurdles.blogspot.com/

Monien kamppailulajien fanien idoli oli aikoinaan ja saattaa olla vieläkin Bruce Lee. Hänen painonsa oli normaalisti noin 60 kiloa, vaikkakin se nousi hetkellisesti yli 70 kilon hänen innostuttuaan treenaamaan painoilla. Myös hänen kehonsa oli aikamoinen ilmestys, vaikka painoa ei 171-senttisessä kehossa paljon ollutkaan.

http://www.brucelee.
com/site/

Tuttavani Kike Elomaa voitti vuonna 1981 Ms Olympia –tittelin ja on siten yhä Suomen kaikkien aikojen menestynein naiskehonrakentaja. Hänen pituutensa o
li tuolloin 165 cm ja painonsa noin 52 kg.

http://www.
kikeelomaa.com/

Yllä kertomani pituudet ja painot olen poiminut netistä. Niillä pakkaa olemaan jonkin verran heittoa, mutta antavat kuitenkin käsityksen siitä, että jo tuo keskivertomiehen mahdollisuus saada 13.6 kiloa ja naisen tästä vähemmän lisää lihasta treenaamatt
omaan kehoonsa muuttaa ulkonäön (ilman vaatteita) totaalisesti.

Normaalijakautuman äärimmäiseen yläpäähän kuuluvat nykyinen Mr Olympia ja Ms Olympia.

Mr Olympia
2010 Jay Cutler on myös 175-senttinen, mutta kisapaino hänellä on 40 kiloa enemmän (124 kg) kuin aikoinaan Frank Zanella. Jaylla on siis vähintään 50 kiloa enemmän lihasmassaa kuin treenaamattomalla miehellä. Osittain on kysymys kait hyvistä geeneistä, osittain jostain muusta.

http://www.jaycutler.com/

Ms Olympi
a 2010 Iris Kyle on pituudeltaan 169 cm ja kisapainoltaan 70 kg (Noin 20 kiloa enemmän lihasta kuin Kike Elomaalla). Vaikka nämä luvut ovat varsin yleisiä nykynaisille, on Iris kuitenkin poikkeava yksilö, sillä hänen rasvaprosenttinsa tuolla kilomäärällä on alle 5. Vastaavan painoisilla treenaamattomilla naisilla se yleensä on vähintään 30. Iriksellä on suunnilleen 20 kiloa enemmän lihasta kuin treenaamattomalla naisella ... hyvät geenit tai jotain muuta.

http://www.iriskyle.com/

PAINOINDEKSEIK
SI näistä tulisi:

Normaalipaino:

Kike Elomaa, 165 / 52 / 19.1
Bruce Lee,
171 / 60 / 20.2
Iris Kyle, 169 / 70
/ 24.5

"Lievä lihavuus":

Dave Good
in, 170 / 77 / 26.6
David Oliver, 187 / 93 / 26.6

"Sairaalloinen lihav
uus":

Jay Cutler, 175 / 124 / 40.5


Painoindeksiluokat 18 - 60 -vuotiailla aikuisilla ovat seuraavat:
 • Sairaalloinen alipaino alle 15,0
 • Merkittävä alipaino 15,0 - 16,9
 • Normaalia alhaisempi paino 17,0 - 18,4
 • Normaali paino 18,5 - 24,9
 • Lievä lihavuus 25,0 - 29,9
 • Merkittävä lihavuus 30,0 - 34,9
 • Vaikea lihavuus 35,0 - 39,9
 • Sairaalloinen lihavuus 40,0 tai yli


TILAA HENKILÖKOHTAINEN TREENI- JA RAVINTO-OHJELMA ... http://kuntoguru.com/NAVY SEALS TULOKKAAT

Navy Seals tulokkaat -dokumenttisarjassa (Discovery) seurataan huippuluokan taistelukoulun alokkaiden arkea. Kurssilla numero 234 erotellaan jyvät akanoista, ja vain kovimmat kaverit kestävät.

Navy Seal on Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukko, joka on erikoistunut erikoisoperaatioihin maalla, ilmassa tai merellä. Joukko suorittaa myös terrorismin vastaisia operaatioita ulkomailla.

Navy Seals tulokkaat -ohjelmassa seurataan kurssinumero 234:n edesottamuksia äärimmäisen rankalla kuuden kuukauden
alkeisharjoitusjaksolla. Yli 1500 hakijasta joukkoon on valittu parhaat 150. Lopulta miehistä jäljelle jää vain 32 sotilasta, joista tulee USA:n merivoimien Navy Sealeja.

Sarjassa päästään näkemään läheltä, kuinka miehet ajetaan fyysisesti ja psyykkisesti aivan kestävyytensä äärirajoille. Jatkuvasti joku kommandokokelas joutuu keskeyttämään koulutuksen ja lähtemään k
otiinsa.

http://www.
mtv3.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/viihde/plustv/ohjelmatasiaohjelmatkevat?1196274

http://www.navyseals.com/workout
http://www
.stewsmith.com/SEAL.html
http://www.floodle.net/extra/ebayinfo/navy_seal_physical_fitness_guide.html (300 sivua).
Ari Kokkonen
NEROUS JA HULLUUS

Monet kuuluisat, luovat henkilöt ovat kärsineet mielenterveyden ongelmista. Joukkoon lukeutuvat mm. taiteilijat Vincent van Gogh ja Vasili Kandinsky, tiedemiehet Isaac Newton ja Michael Faraday, kirjailijat Edgar Allan Poe, Ezra Pound ja Sylvia Plath sekä filosofit Arthur Sc
hopenhauer ja Friedrich Nietzsche.

Aikalaiset ovat myös leimanneet monia luovia henkilöitä väärin perustein hulluiksi, koska heidän aikaansaannoksensa ovat poikkeuksellisia ja yleensä ajastaan edellä. Arvostusta on herunut vasta jälkipolvilta. Esimerkiksi 1800-luvulla elänyttä amerikkalaista runoilija Emily Dickinsonia pidettiin omituisena v
ain siitä syystä, että hän tunsi voimakasta vetoa yksinäisyyteen; nykyisin häntä pidetään yhtenä Yhdysvaltain merkittävimmistä runoilijoista.

Modernin psykologian käsityksen mukaan luovuus on kaukana hulluudesta. Se pikemminkin tarjoaa purkautumiskeinon tunne-elämän vaikeuksiin ja pitää mielenterveyttä yllä. Jos luova henkilö menettää psyykkisen tasapainonsa, hänen luomisvoimansa ehtyy. Esimerkiksi voimakas ahdistus haittaa luovaa työskentelyä.

Lähde: Elämäntaidon avaimet – Kehitä luovuuttasi, Valitut Palat, 1995, sivu 35.
Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Aikaansaamisen jalon taidon lisäksi hallitse myös se
jalo taito, että jätät asioita tekemättä. Elämän viisaus
muodostuu epäolennaisuuksien eliminoimisesta.

Lin Jutang

http://www.positiivarit.fi/

perjantai 22. lokakuuta 2010

OVATKO SINUN VAATTEESI TEHDYT NÄLKÄPALKALLA, PAKKO- TAI LAPSITYÖVOIMALLA?

Eilisen Kuningaskuluttajan (TV1) yhtenä tehtävänä oli selvittää missä päin maailmaaa ja millaisilla työvoimilla kaupoissamme myytävät vaatteet ovat tehdyt. Yllättävää oli, että melkein kaikki (noin 80 %) ovat peräisin Kaukoidästä (esim. Kiinasta, Intiasta, Bangladeshista ja Burmasta). Ainoastaan neljä prosenttia vaatteiden koko määrästä oli valm
istettu meillä Suomessa ja loput 16 prosenttia muualla EU-alueella.

Ymmärrettävää se on firmojen osalta rahallisesti, sillä vaatteita valmistaville maksetaan vain puolet tai kolmannes siitä summasta, jonka voisi arvioida riittävän kyseisessä maassa ruokaan ja asumiseen. Palkka on ompelutyöstä korkeintaan parisenkymmentä euroa kuukaudessa eli nyt Suomessa lakkoon ryhtyvien paperityöntekijöiden tuntipalkka! Ihmisarvon ja -oikeuden kannalta halpatyövoiman (tai ilmaisen) käyttö on täysin väärin.

http://areena.yle.fi/ohjelma/15b3b2826b2c422a1c24557853aee064
http://keskustelu.plaza.fi/ellit/muoti-ja-kauneus/muotifriikit/1538136/tuotteiden-boikotointi/

Ari Kokkonen

DIEETIT VAIHTOON

Eilisessä Sub-kanavan ohjelmassa Dieetit vaihtoon (Supersize vs Superskinny) olivat pääosissa hedelmähullu Christine ja hiilarirohmu Martin, joilla oli painoeroa lähes sata kiloa.

Christine


21-vuotiaalla Christinellä oli seuraavat lukemat: pituus 165, paino 41 ja painoindeksi 15. Hänen ruokavalionsa oli koostunut jo pidemmän aikaa lähinnä hedelmistä, joita hän oli syönyt viisi kertaa päivässä. Niistä kertyi energiaa noin 1000 kcal. Vaikka hedelmät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita, tulee eteen kuitenkin jossain vaiheessa puutosoireita kuten iho-, hius- ja kynsiongelmia. Monia vitamiineja ja kivennäisaineita näet jää kokonaan saamatta kun ruokavaliosta puuttuvat maito- ja lihatuotteet ja niiden ohella hyvät rasvahapot.

Kun keho on lähes pelkkää luuta ja nahkaa, liian alhainen ravintomäärä pakottaa elimistön ottamaan tarvitsemansa energian jo ennestään vähäisestä lihasmassasta. Pahinta tässä on se, että myös sydän lihaksena joutuu tämän prosessin kohteeksi. Siitä voi aiheutua pahoja ongelmia.

Viiden päivän aikana tohtori Christian Jessenin ohjauksessa klinikalla Christine totuttautui syömään enemmän. Kotiin hän sai ravinto-ohjelman, jonka avulla hän sai 12 viikossa painonsa kohoamaan kymmenisen prosenttia. Samalla hänen energisyytensä ja hyvänolon tunteensa lissäntyi.

Martin

37-vuotias Martin oli saman mittainen kuin Christine (165 cm), mutta painoa hänellä oli klinikalle tullessaan 133 kiloa, mikä antoi painoindeksiksi 48. Martinin päivän ateriat olivat melkein pelkästään vaaleaa leipää eri muodoissaan. Toki leivän päällä oli monenlaista. Rasva-, tärkkelys- ja suolapitoinen ruokavalio antoi Martinille päivittäin noin 6400 kcal. Ei tarvitse olla ydinfyysikko ymmärtääkseen, että tällainen hulluus tuo mukaan todella vakavia seurauksia.

Martin havahtui lopullisesti näkemään todellisuuden tavattuaan 46-vuotiaan Lisan, joka oli menossa suureen leikkaukseen, jossa poistettaisiin mahalaukusta 3/4. Näin saataisiin 165 kilon elopaino alenemaan.


Syötyään klinikalla viisi päivää Christinen pikkuriikkisiä aterioita Martin sai kotiin ohjeet, joiden mukaan hän pud
otti energiamäärän ensin 3500 ja sitten 2500 kilokaloriin. Martin alkoi harrastaa liikuntaa. Sen ja uuden ruokavalionsa avulla hän sai kolmessa kuukaudessa painonsa putoamaan 133 kilosta 127 kiloon. Siinä ohessa kaikenpuolinen hyvinvointi lisääntyi.


Anna Richardson

Ohjelmassa on aina mukana myös toimittaja Anna Richardson. Tällä kertaa hän kävi tutustumassa Kaliforniassa paikkaan, josta filmitähdet tilaavat noutoruokansa ja joidenkin tähtien naispuoliseen personal traineriin.


Anna selvitti myös kuinka kauan brittinaisten pitää leikkailla käsi
voimin pensasaitaa polttaakseen sipsien sisältämän energian. Esimerkiksi Pringles-pötkön kuluttamiseen tarvitaan reipasta leikkailua 2 h 45 min.


Katso ohjelma:

http://www.sub.fi/dieetitvaihtoon/

Lisää aiheesta:

http://www.channel4.com/programmes/supersize-vs-superskinny
http://www.drchristianjessen.com/
http://www.annarichardson.co.uk/home.html
Ari Kokkonen
TOIMITKO INTUITIIVISESTI

Intuitio-sanaa käytetään kuvaamaan sellaisia ajatusprosesseja, joita on mahdoto
nta selittää rationaalisesti ja loogisesti. Sanakirjan määritelmän mukaan intuitio tarkoittaa sisäistä näkemystä tai vaistonvaraista tajuamista. Intuitiosta on kyse silloin, kun äkillinen väläh­dys synnyttää uuden ajatuksen tai kun mielen valtaa aavistus, että työpaikkahaastattelu poikii työpaikan, tai vaikkapa kun syntyy käsittämätön varmuus siitä, että tietty hevonen voittaa viikonlopun raveissa.

Intuitioon liittyy monenlaisia kuvitelmia ja uskomuksia. Erään käsityksen mukaan naiset ovat miehiä intuitiivisempia. Toinen yleinen uskomus on, että in­tuitio liittyy aina luovuuteen; että mitä enemmän ihminen antaa intuitiolle elämässään valtaa, sitä luovempi hän on.


Intuitiossa ajatellaan olevan kyse piilotajuisista mielen toiminnoista, joihin emme yllä tietoisen analyysin avulla. Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, että piilotajuntamme toimisi päivätajuntaa luovemmilla t
avoilla tai että intuitiivinen toiminta johtaisi parempiin tuloksiin kuin tietoinen, rationaalinen toiminta.

Usein ajatellaan, että intuitiivinen tieto on "oikeampaa" ja samalla harvinaisempaa kuin arkisempi ja tutumpi rationaalinen tieto. On kuitenkin mahdollista, että toimimme intuitiivisesti useammin kuin tiedämmekään ja että intuitiivinen tieto voi olla yhtä hy­vin kaavamaista ja rajoittavaa kuin luovaa ja joustavaakin.


Seuraavat kysymykset liittyvät intuitioon ja sen merkitykseen elämässäsi. Vastaa rehellisesti jokaiseen kysymykseen. Vastausvaihtoehdot ovat seuraavat: A 'usein', B 'joskus', C 'harvoin' ja D 'ei koskaan'.
 1. Osoittautuvatko uusista tuttavista luomasi ensivaikutelmat myöhemmin paikkansapitäviksi?
 2. Toteutuvatko unessa näkemäsi tapahtumat koskaan elävässä elämässä?
 3. Pitävätkö ystäväsi ja työtoverisi sinua hyvänä kuuntelijana?
 4. Oliko sinulla mielikuvilusleikkikaveri lapsuudessasi?
 5. Onko sinulle sattunut, että olet juuri ajatellut tuttavaasi, josta et ole aikoihin kuullut, kun hän soittaa tai kävelee vastaasi kadulla?
 6. Teetkö tärkeät päätökset suureksi osaksi vaistonva­raisesti, valitsemalla oikealta tuntuvan vaihtoehdon?
 7. Onnistutko ratkomaan ongelmia siitä huolimatta, että päättelysi saattaa mennä päin prinkkalaa?
 8. Nautitko yksinolosta?
 9. Vaistoatko, jos läheinen henkilö on huolissaan tai on­neton?
 10. Kun vietät iltaa yksin kotona, vältätkö houkutuksen panna televisio päälle?

Pisteet

Laske pisteesi seuraavasti. Jokaisesta A-vastauksesta saat 4 pistettä, jokaisesta B-vastauksesta 3 pistettä, jokaisesta C-vastauksesta 2 pistettä ja jokaisesta D-vastauksesta l pisteen.


30-40 pistettä: Luotat suuresti intuitioosi ja sillä on tär­keä sija elämässäsi.


20-29 pistettä: Annat tietoisesti intuitiolle tilaa elämäs­säsi ja samalla todennäköisesti pyrit löytämään toimivan tasapainon intuition ja rationaalisen ajattelun välille.


10-19 pistettä: Luotat ennen kaikkea rationaaliseen ajat­teluun ja pyrit kenties tietoisesti välttämään toimimista intuition varassa.


Lähde: Elämäntaidon avaimet - Kehitä luovuuttasi, Valitut Palat, 1995, sivut 26-27.

Tutustu myös:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Intuitio
http://www.nicehouse.fi/omahuone/elamanvo/intuitio.htm
Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Elämääsi eivät ensisijaisesti määrää
ulkoiset edellytykset ja olosuhteet,
vaan ajatukset, jotka pyörivät mielessäsi.


N.V. Peale


http://www.positiivarit.fi/


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA SINULLE. Palaan maanantaina.

torstai 21. lokakuuta 2010

AJANSÄÄSTÖVINKKEJÄ

 • Älä anna television hallita elämääsi. Päätä viikon alussa, mitä ohjelmia todella haluat nähdä, ja ajasta videonauhuri nauhoittamaan ne. Näin voit katsella televisiota silloin kun sinulle parhaiten sopii.
 • Osta viikon ruoat kerralla ja hae viikolla kaupasta vain välttämättömät tuoretuotteet. Pidä ostoslistaa tarvikkeista, jotka ovat käymässä vähiin.
 • Kodin siivous- ja kunnostustyöt ovat masentavia, ellei niistä nauti. Sopikaa perheen piirissä, kuka tekee mitäkin, tai palkatkaa siivooja tai remonttimies, jos teillä on varaa. Säästyvä aika kannattaa käyttää omaksi iloksi, ei toisiin yhtä ikäviin töihin.
 • Järjestä kaikki laskut ja asiapaperit mappeihin. Maksa määrävälein toistuvat laskut suoraveloituksella.
 • Käy aamuisin suihkussa ja säästä kylvyssä loikoilu iltaan tai viikonloppuun.
 • Anna lapsillesi joitakin säännöllisesti toistuvia töitä, kuten autonpesu.
 • Järjestä vaatteesi niin, että löydät helposti ja nopeasti yhteen sopivat vaatekappaleet tilanteeseen kuin tilanteeseen.
 • Kun otat vaatteet kuivausrummusta, ripusta tai laskosta ne saman tien. Näin pääset vähemmillä silittämisellä.

Lähde: Elämäntaidon avaimet - yllä parhaimpaasi, Valitut Palat, 1995, sivu 134.

Jos olet opiskelija, löydät hyviä vinkkejä ajankäyttöösi osoitteesta:

http://www.oulu.fi/verkostovatti/materia/aika.htm

Meille muille perustietoja ja vinkkejä:

http://www.mol.fi/jaksamisohjelma/ajankohtaista/Kiire&Vapaa-aika_3.pdf
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=kha&p_artikkeli=kha00093
http://www.bbm.fi/Default.aspx?tabid=3511Ari Kokkonen
MUSIIKIN VAIKUTUKSIA

Aivojen kuvantamismenetelmät ovat näyttäneet, että musiikin kuuntelu aktivoi aivojen mielihyvämekanismeja. Osa tutkijoista on havainnut musiikissa universaaleja mekanismeja, joita voi verrata itkuun. Tällainen musiikki herättää voimakkaita tunteita samalla tavalla kuin itkevän ihmisen näkeminen. Toisten tutkijoiden mukaan musiikin vaikutus riippuu kulttuurista ja opituista yhteyksistä sekä omista mieltymyksistä.

Itselläni on juuri parhaillaan hämärän syksyisen päivän ankeaa tunnelmaa piristämässä SHOUTcast Radion kanava Radio Paloma, joka pyörittää saksalaisia schlagereita (iskelmiä). Sen kuuntelemiseksi olen ladannut tietokoneelleni ilmaisen WinAmp-ohjelman. Sillä voi kuunnella kaikenlaista musiikkia ... lataa ja kokeile.

http://www.download.fi/audio_video/mediasoittimet/winamp_v5.cfm tai
http://www.winamp.co

Musiikin vaikutuksista ja käytöstä terapiana voit lukea lisää:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Musiikin_vaikutukset
http://fi.wikipedia.org/wiki/MusiikkiterapiaAri Kokkonen
ISOMETRINEN HARJOITTELU

Timo Hakkarainen kirjoittaa th-valmennus -sivustoillaan:

1950-luvulla alkoi valmentajien keskuudessa kiiriä kummia huhuja. Oliko nyt löytynyt menetelmä, joka tekee kaikki aikaisemmat voimaharjoittelumetodit tarpeettomiksi? Tämä kohumenetelmä oli isometrinen eli staattinen harjoittelu, jolla tiedemiehet Hettinger ja Muller olivat saaneet aikaan huimaa voiman kasvua pienellä treenimäärällä.

No, mullistavaa menetelmää ei isometrisestä harjoittelusta tullut, kuten ei muistakaan maagisista harjoittelumenetelmistä. Treenimuoto painui unholaan, ja nykyään sitä käytetään lähinnä kuntoutuksessa sekä isometristä voimaa vaativien lajien harjoitusohjelmissa. Isometrisistä harjoitteista voi kuitenkin olla hyötyä lihasmassan ja voiman kasvattamisessa. Se ansaitsee siis paikkansa muuallakin kuin vanhojen ja kellastuneiden voimaharjoitteluoppaiden sivuilla.

Lue koko mielenkiintoinen artikkeli:

http://www.th-valmennus.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=26&func=view&catid=2&id=24


Aloitin edellispäivänä nykysen treenisysteemini kolmannen kahdeksan päivän kierroksen. Nyt on mukana kullekin treenattavalle lihasryhmälle 1-3 isometristä noin kymmenen sekunnin jännitystä Bullworkerilla (X5). Teen ensin yhden punttiliikkeen kaikki sarjat ja sitten rutistan Bullworkeria, joka on edullinen, mutta silti tehokas väline.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bullworker
http://www.thebullworker.com/
http://www.bullyxtreme.net/
http://www.squidoo.com/BullworkerX5

Huom! Bullworkereita voi käyttää kahta yhtä aikaa, jolloin liikevalikoima kasvaa.Ari KokkonenPÄIVÄN AJATELMA

Ystävyys on kahden ihmisen
syvään juurtunut tapa edistää
toistensa hyvinvointia.

Eustace Budgell

http://www.positiivarit.fi/

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

FLUNSSA? SYÖ NÄITÄ RUOKIA.

Eilisessä blogitekstissäni kerroin uudesta kirjasta Aitoa ruokaa, joka tuo julki myös meillä olevan ruokateollisuuden vedätyksen tai suoraan sanoen kusetuksen. Sen kohteiksi joutuvat etenkin vähävaraiset ihmiset ja sellaiset, joiden pitää ajan tai taidon puutteen takia tyytyä enemmän tai vähemmän puolivalmiisiin aterioihin. Näiden ruokien heikot
ravintoarvot johtavat heikentyvään kuntoon ja madaltuneeseen vastustuskykyyn.

Jos näiden vedätysten tai joidenkin muiden syiden vuoksi on flunssa tulossa tai jo päällä, voit saada he
lpotusta oloosi WebMD.com -sivuston mukaan näillä ruoka-aineilla:

1. Mehujää


Mehujää voi rauhoittaa kipeää, pistelevää, turvonnutta tai kuivaa kurkkua. Siitä saa myös nestettä, mikä on tärkeä osa taistelussa flunssaa vastaan. Riittävä määrä nesteitä pitää liman ohuena ja vähentää tukkoisuutta.
Etsi mehujäätä, joka on tehty 100 prosenttisesta mehusta, jotta saat tärkeitä ravintoaineita, etkä pelkkää sokerivettä.

2. Kalkkunaleipä


Kalkkuna on hyvä, vähärasvainen proteiini. Vaikkei sinusta tunnukaan siltä, syöminen antaa kehollesi energiaa taistella tautia vastaan.


3. Vihannesmehu


Salaatin tekeminen ja syöminen ei varmasti houkuta kipeänä. Sen sijaat voit kulauttaa lasillisen vähänatriumista vihannesmehua. Vihannesmehu sisältää vastustuskykyä tehostavia antioksidantteja ja pitää nestetasapainosi hyvänä. Jos kaipaat jotain makeaa, juo 100 prosenttista hedelmämehua
.

4. Kanakeitto

Kanakeitto sisältää nestettä ja on ravitsevaa. Sen parantavista vaikutuksista on nykyään jopa tieteellisiä todisteita. Tutkimusten mukaan kuuma kanakeitto auttaa nenän värekarvoja toimimaan paremmin, jolloin ne estävät tehokkaammin bakteereja ja viruksia pääsemästä kehoon.

5. Valkosipuli

Valkosipuli on hyvä keino lisätä keittoon makua. Lisäksi sillä on havaittu olevan antimikrobisia ja vastustuskykyä tehostavia ominaisuuksia. Valkosipulin syöminen voi myös helpottaa tukkoista oloa.

6. Inkivääri

Vatsakipua? Pahoinvointia? Ripulia? Inkivääri on kotikonsti, jota käytetään usein edellä mainittujen tautien oireiden hoitoon. Jotkut tutkimukset osoittavat, että inkivääri voi auttaa taistelemaan tulehduksia vas
taan. Kokeile lisätä tuoretta tai jauhettua inkivääriä ruokiin, tai vaikkapa teehen.

7. Kuuma tee

Vihreä ja musta tee sisältävät antioksidantteja, jotka pyrkivät taistelemaan tauteja vastaan. Lisäksi teen höyryn hengittäminen voi helpottaa tukkoisuutta. Lisää teehen lusikallinen hunajaa ja purista siihen hiukan sitruunaa, mikä auttaa rauhoittamaan kipeää kurkkua.

8. Banaani

Viipaloituna, murskattuna tai kokonaisena, banaanit ovat helppoa ruokaa vatsalle. Banaania kannattaa syödä
, jos kärsit pahoinvoinnista, oksentelusta ja ripulista. Banaani yhdessä riisin, omenasoseen ja paahtoleivän kanssa ovat hyvä vaihtoehtoa, jos olet toipumassa vatsaflunssasta ja vasta siirtymässä takaisin kiinteään ruokaan.

9. Paahtoleipä

Jos pystyt syömään kiinteää ruokaa, kokeile paahtoleipää tai keksejä. Ne sopivat hyvin yhteen esimerkiksi kananuudelikeiton kanssa, ja tekevät olosi kylläisemmäksi, kun vatsasi ei pysty käsittelemään paljon ruokaa.

10. Ateriankorvikejuomat

Jos ruokahalusi on palannut, kokeile ateriankorviketta, jotta saat tarvittavat ravintoaineet ja kalorit. Etsi juomia, jotk
a sisältävät vähintään kuusi grammaa proteiinia ja vähän sokeria. Esimerkiksi mansikan ja suklaan makuiset juomat saattavat tehdä vitamiinien, ravintoaineiden ja kaloreiden saannista mukavampaa.

Lähde: http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=5238438#

Lue myös:

http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=9056730
http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=0060006
http://www.tohto
ri.fi/hyvinvoinnin-kauppa/uutiset/2224030
http://www.tohtori.fi/hyvinvoinnin-kauppa/uutiset/9500759

Ari Kokkonen

YLLÄ PARHAIMPAASI

1. Ajattele positiivisesti

Opi näkemään kaikista tilanteista myönteiset puolet. Aina kun huomaat asettuneesi kielteiselle kannalle, keskity asian hyviin puoliin. Menestystä on vaikea saavuttaa ilman myönteistä asennetta.

2. Älä valitse helpointa tietä

Toisinaan on otettava riskejä. Vältä ki
usausta mennä yli siitä, missä aita on matalin, sillä mikään todella tavoittelemisen arvoinen ei tule helpolla.

3.Katso tulevaisuuteen

Päätä, mitä haluat saavuttaa, ja aseta itsellesi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita. Pidä nämä tavoitteet aina silmiesi edessä. Jos haluat menestyä elämässä, sinun täytyy kaiken aikaa olla selvillä siitä, mihin suuntaan olet matkalla, jotta osaat tarpeen tullen korjata kurssiasi.


4. Ole kärsivällinen

Päämäärien saavuttaminen voi viedä aikaa ja olla monen mutkan takana, joten sinulta vaaditaan kärsivällisyyttä. Älä anna periksi, vaikka jokin menisikin vikaan matkan varrella. Jokaisella on huonot päivänsä – yritä toimia niin, että huomisesta tulisi parempi.


5. Pidä itsesi kunnossa

Kun pidät huolta kunnostasi, voit paljon paremmin myös henkisesti – tämä on yksi menestyksen avaimista. Hyväkuntoinen ihminen ei sitä paitsi tunne itseään yhtä väsy
neeksi eikä lankea syöpöttelyyn yhtä herkästi kuin huonokuntoinen.

6. Syö ja juo järkevästi

Tarkkaile syömisiäsi ja juomisiasi, mutta älä ole turhan ankara itsellesi. Maailma ei kaadu siihen, jos sorrut välillä roskaruokaan: aloita dieetti uudestaan seuraavana päivänä ja pidä mahdollisimman hyvin kiinni terveistä ruokailutottumuksista.


7. Kehitä itseäsi

Jos alat kehittää elämäntapaasi ja työskentelytapojasi erityisten ohjelmien ja menetelmien avulla, sinulta kuluu varmasti paljon kallista aikaa. Tämä on kui­tenkin kuin panisit rahaa pankkiin: sinusta tulee vähitellen yhä tuotteliaampi ja tehokkaampi.

8. Etene pienin askelin

Kehitä itseluottamustasi tarttumalla rohkeasti pelottaviinkin haasteisiin ja etenemällä askel kerrallaan. Kun onnistut pienissä asioissa, uskallat helpommin siirtyä suurempiin.


9. Opi rentoutumaan

Rentoutumisen taidosta voi olla monenlaista etua sekä työ- että seuraelämässä. Eri ihmisille sopivat erilaiset tekniikat. Perehdy niihin mahdollisimman hyvin ja valitse sitten omasi.


10. Tarkkaile kielenk
äyttöäsi

Ihmisen puhetapa vahvistaa hänen ajatuksiaan ja aikeitaan. Kannattaa karsia kielteisiä ilmaisuja puheestaan. Korvaa ”Tästä ei tule mitään” sanoilla ”Tämä voi olla vaikeaa, mutta kyllä tästä selvitään.”

11. Käytä esikuvia

Ota mallia ihmisistä, jotka oval innostaneet sinua eteenpäin elämässäsi. Perehdy mahdolli­simman tarkoin heidän toimin­taansa ja asenteisiinsa, saatat menestyä samoilla eväillä.


12. Arvioi kykyjäsi

Jos haluat kehittää kykysi huippuunsa, sinun täytyy arvioida niitä kaiken aikaa. Kun olet selvillä siitä mihin pystyt, näet helpommin, missä on vielä parantamisen varaa.


13. Anna hyvä ensivaikutelma

Ulkonäkö kertoo sinusta vieraalle ihmiselle enemmän kuin mikään muu. Se ilmaisee miten suhatudut itseesi. Jos toiset näkevät sinun arvostavan itseäsi, sinun on helpompi voittaa heidän kunnioituksensa.


Lähde: Elämäntaidon avaimet - Yllä parhaimpaasi, Valitut Palat, 1995, sivut 138-139.

Ari Kokkonen


PÄIVÄN AJATELMA

Ohjaa elämääsi tarkoituksellisilla valinnoilla,
älä nopeuden tai tehokkuuden avulla.
Paras muusikko ei ole hän, joka ehtii
ensimmäisenä soittamaan kappaleen loppuun.

http://www.positiivarit.fi/