keskiviikko 17. marraskuuta 2010

MIESTEN KUNTO ON VAAKALAUDALLA

Akuutissa keskity­ttiin eilen (16.11.2010) pää­kaupunkiseudul­la asuviin miehiin ja heidän yleisterveyteensä. Tutkimuk­sissa ja seurannois­sa on käynyt ilmi, että Helsingissä ja sen lähituntumassa asuvat miehet kuluttavat enemmän alkoholia ja tupakkaa kuin muualla maassa, ja kuolevat elämäntapojensa seurauksena ta­vallista nuorempana. Sen vuoksi helsinkiläismiehet on kutsuttu 40-vuotistarkastukseen, jossa yritetään kartoittaa riskiryhmiä.

Katso ohjelma jälkikäteen Areenasta:

http://areena.yle.fi/ohjelma/c1a7590574bcc56d4d8bdd8504eaec96Ari Kokkonen
PROTEIINIPATUKKATESTI

LYHYT HISTORIIKKI

Proteiinipatukoita on tehty jo monia vuosikymmeniä. Ensim­mäiset patukat eivät juurikaan makuhermoja eivätkä myös hampaita hellineet, sillä niiden maku ja koostumus olivat mitä tahansa koiran purulelun ja koivuhalon väliltä.

Vasta 80-luvulla patukat alkoivat saada makua ja niistä sai hampailla ir­ti paloja. Twinlabin teettämä kahdeksankertaisen Mr. Olympia Lee Haneyn mukaan tehty Lee Haney Bar oli niin iso ja sitkeä, että alle 70 kilon kilpailijat söivät sitä kevyesti viikon, ei siksi, että se ollsi ollut ihan niin suuri, vaan siksi, että se oli niin sitkeä. Lisäksi 80-luvun patukoissa maistui vahvasti vi­tamiinit tai jotkin muut sidosaineet eikä sitä sukklaanmakua juuri tunnistanut synteettisten valmistusaineiden joukosta.

http://www.leehaney.com/

90-luvulla patukkaralli alkoi todenteolla Suomessa. Aina kun joku salikaveri lähti ulkomaille, niin patukat olivat ensimmäisinä tilauslistalla. Jussi Hokkanen toi niitä kiloittain kilpailumatkoilta ja taisipa jopa syödä niitä unis­saan? Myös suuret eurooppalaiset valmistajat alkoivat saada patukoihinsa syötäviä makuja.

2000-luvulle tultaessa patukat olivat kehittyneet jo niin paljon, että ne maistuivat hyviltä ja valinnanvaraakin alkoi olla eri valmistajien keskuudes­sa. Maut kehittyivät ja suklaa alkoi maistua oikeasti suklaalta ja mansik­ka mansikalta. Lisäksi valmistusaineina alettiin käyttää laadukkaampia aineksia kuten heraproteiinia.

Nykyään patukoita saa jo ruokakaupoista ja huoltoasemilta. Pitkä matka on kuljettu lähes salakuljetuksen tasolta supermarketteihin ja siitä on paljolti kiittäminen valistunutta asiakaskuntaa, joka osaa vaatia terveellistä vaihtoehtoa välipaloille.


KÄYTTÖ

Miten proteiinipatukoita sitten pitäisi käyttää? Onko niissä ihan oi­keasti riittävän hyvää proteiinia lihaksillesi ja pystyykö patukoita syömällä saamaan lihaksia?

Proteiinipatukka on lisäravinne ja lisäravinnehan tarkoittaa sitä, että ruoan lisäksi syödään lisää ravinteita, jotka ovat pakatut tehokkaaseen muotoon lisäravinteeksi. Lisäravinteista ei siis kannata tehdä mitään kulmakiveä ravinnon pohjalle, mutta niillä saadaan hyvin paikattua pieniä välipaloja.

Mikä onkaan kätevämpää kuljettaa mukana kuin proteiinipitoinen patukka, joka vielä maistuukin hyvältä.

Monien välipalojen ongelmana on juuri se, etteivät ne sisällä tarpeeksi paljon proteiinia. Tässä tarkoituksessa välipalana proteiinipatukka on parhaimmillaan.

Patukan käyttöä puolustaa vielä se, että se on heti valmis syötäväksi lähes missä tahansa ja se mahtuu lätevästi mukaan vaikkapa taskuun.

Pidä huoli, että syöt proteiinipatukoita suunnitellusti eli tiedostat koska aiot syödä kunnon ruokaa ja koska korvaat välipalan patukalla. Jos ei suunnittele syömisiään, vaan aina syö sen mukaan mikä maistuu hyvältä, ei varmasti pidemmän päälle kehity, koska kehittyminen vaatii suunnitelmallisuutta.

Lisäksi proteiinipatukalla voi hillitä makeannälkää syömällä terveellisemmän vaihtoehdon kuin Tupla- tai Mars-patukan, jotka maistuvat hyviltä, mutta niissä ei ole nimeksikään proteiinia.


LAATU VS. MAKU

BODYn proteiinipatukkatestissä pyrimme ensisijaisesti ottamaan sel­vää patukan mausta, siltä sehän ori yksi valintaperuste. Proteiinin laatu on tietysti yksi asia patukoissa tai lisäravinteissa, mutta suoraan sanoen patukat ovat vain sellainen hätävara, eikä niiden proteiiniin kannata tuijottaa ihan niin paljon kuin muusta ravinnosta saatuun proteiiniin. Eiköhän tärkeintä ote se, että jossain tilanteessa, jossa välipalan syöminen on muuten hankalaa, niin proteiinipatukka korvaa välipalan ja antaa pienen määrän proteiinia keholle, jotta vihollisemme katabolia ei pääse yllättämään.

Annoimme maun lisäksi pisteitä patukan koostumuksesta. Kyse ei ollut mistään tietynlaisesta ”ainpasta ja oikeasta” koostuksesta, vaan miten jokainen tuntee patukan koostumuksen olevan. Toiset pitivät pehmeistä ja suussa sulavista patukoista, kun taas toiset pitävät, että patukkaa täytyy purra ja pureskella kunnolla.

Lisäksi annoimme patukalle ostohalukkuuspisteitä patukan kääreestä, oliko se houkuttelevan näköinen ja pisteitä annoimme myös itse patukan estetiikasta.

Haluamme vielä lopuksi painottaa, että kyseessä oli mielipiteisiin nojautuva testi, eikä siis mikään tieteellinen. Tarkoitus oli tuoda esiin erilaisia patukoita ja vertailla niiden sisältämiä arvoja ja makuja.

Keräsimme kuusihenkisen raadin maistamaan patukoita ja antamaan niistä pästeitä. Raatilaiset eivät olleet niinkään firman sponsoroituja urheilijoita, vaan kovaa treenaavia kuntosalitreenaajia, joille patukat ovat ennestään jo tuttuja tuot­teita.

Pisteet annettiin patukan maun / koostumuksen / kääreen ulkonäön mu­kaan. Arvosteluasteikko oli 1-5 eli paras sai viisi pistettä ja huo­noin pistemäärä oli yksi. Pyysimme mukaan lehdes­sä mainostavia yrityksiä, jotka myyvät patukoita ja he lähetti­vät valintansa mukaan patukan tai useampia patukoita.

Funcfood Finland Oy / FAST
 • Luxus 3 / 4 / 3
 • ProFx toffee 3 / 3 / 3
 • ProFx Lo-Carb pähkinä-nougat 3 / 3 / 3
Finnmax
 • ProBar XS, Chocolate Chevy Crisp 3 / 2 / 3
Wellneteus
 • Supreme Protein Caramel Nut Chocolate 4 / 4 / 4.5
 • Supreme Protein Cookies & Cream 4 / 4 / 4.5
Fitnesstukku
 • Star Bar, Suklaakinuski 2 / 2 / 2
 • Gainer Pro Bar, Peanut Butter Cream 3.5 / 4 / 3
Eiselt/Health Trends Oy
 • Eiselt Probar, apple smoothie 3 / 3 / 3
Wrange
 • Weider Endurance Recovery Bar Jogurtti 3 / 3 / 3
 • QNT 50% Full Protein Bar Suklaa/Keksi 2.5 / 3.5 / 3
 • High Protein -patukka latte suklaa 3 / 3 / 4
Mass Nutrition
 • Multipower Double Protein, Chocolate Coconut 3.5 / 3.5 / 3
 • CytoSport Muscle Milk, Vanilla Toffee Crunch 4 / 4 / 3

Lähde: BODY 07/2010, sivut 34-39.
Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Kun penkoo toisten vikoja, löytää omansa.

Lauri Sallinen

http://www.positiivarit.fi/

Ei kommentteja: