maanantai 25. lokakuuta 2010

KUINKA PALJON LIHASTA VOI SAADA

USA:sta tulleen sähköpostin linkissä Will Brink arvioi oman pitkän valmennuskokemuksensa pohjalta kuinka paljon lihasmassaa voi saada hankittua. Kuten kaikki muutkin ominaisuutemme, niin myös tämä noudattaa normaalijakautumaa. Toisin sanoen ääripäitä on vähän, suurin osa meistä kun sijoittuu keskitienoille.


Tuo keskitienoo on Will Brinkin mukaan noin 30 paunaa el
i 13.6 kiloa. Koska naisilla testosteronin tuotanto on keskimäärin kymmenesosa miesten vastaavasta, naiset joutuvat tyytymään tuota 13.6 kiloa huomattavasti pienempiin lukemiin. Tuon lihasmassan lisäyksen hankkimiseen mennee 3-5 vuotta. Korostan … ilman kiellettyjä aineita.

Jotta ei syntyisi väärinkäsitystä, selvennän vielä: nyt on kyseessä pelkän lihasmassan, ei kokonaispainon lisäämisestä. Ylensyönnillä kun voi painoaan lisätä vaikka 3 x 13.6 kiloa yhdessä vuodessa, jolloin se on melkein pelkkää läskiä.


http://www.brinkzone.com/

Normaalipainoisen treenaamattoman 175-senttisen miehen rasvaton kehonpaino on yleensä alle 70 kiloa. Kun siihen lisätään rasvaa suhtkoht normaali länsimaisen miehen 20 prosenttia, tu
lee kokonaispainoksi 84 kiloa. On myös erittäin lihavia miehiä, joilla rasvaprosentti on 50, mistä vaakalukemaa koko keholle kertyy 140 kiloa.

13.6 kiloa lisää lihasta on sekin jo iso määrä. Ajattelepa, että ympäri kehoasi levitetään kolmen kokonaisen joulukinkun lihat. Otetaanpa esimerkiksi teksasilainen naturaali kehonrakentaja Dave Goodin, joka on jo kauan ollut
veteraanisarjassa. Hän kun on syntynyt jo 51 vuotta sitten. Hänen rasvaton painonsa oli treenien alkutaipaleella noin 60 kiloa ja nyt suunnilleen tuo 13.6 kiloa enemmän eli hieman alle 75 kiloa. Kun Daven kisapaino vain muutaman prosentin rasvalla on 77 kiloa, on hän tyystin erinäköinen kuin vakiosalitreenaaja, treenaamattomista miehistä puhumattakaan.

http://www.davegoodin.com/

Yksi kaikkien aikojen suosituimpia ammattilaiskehonrakentajia on Frank Zane, jonka 175-senttisellä keholla oli huippukaudella kisapainoa noin 84 kiloa. Silti hän päihitti paljon raskaampia miehiä – muistaakseni ainakin kerran myös Arnold Schwarzeneggerin.

http://www.frankzane.com/

Tämän hetken huippu miesten 110 metrin aidoissa on David Oliver, jolla on lähes kehonrakentajan keho. Etenkin hartiat ovat melkoiset. Hänen pituutensa on 187 cm ja painonsa 93 kg.

http://davidoliverhurdles.blogspot.com/

Monien kamppailulajien fanien idoli oli aikoinaan ja saattaa olla vieläkin Bruce Lee. Hänen painonsa oli normaalisti noin 60 kiloa, vaikkakin se nousi hetkellisesti yli 70 kilon hänen innostuttuaan treenaamaan painoilla. Myös hänen kehonsa oli aikamoinen ilmestys, vaikka painoa ei 171-senttisessä kehossa paljon ollutkaan.

http://www.brucelee.
com/site/

Tuttavani Kike Elomaa voitti vuonna 1981 Ms Olympia –tittelin ja on siten yhä Suomen kaikkien aikojen menestynein naiskehonrakentaja. Hänen pituutensa o
li tuolloin 165 cm ja painonsa noin 52 kg.

http://www.
kikeelomaa.com/

Yllä kertomani pituudet ja painot olen poiminut netistä. Niillä pakkaa olemaan jonkin verran heittoa, mutta antavat kuitenkin käsityksen siitä, että jo tuo keskivertomiehen mahdollisuus saada 13.6 kiloa ja naisen tästä vähemmän lisää lihasta treenaamatt
omaan kehoonsa muuttaa ulkonäön (ilman vaatteita) totaalisesti.

Normaalijakautuman äärimmäiseen yläpäähän kuuluvat nykyinen Mr Olympia ja Ms Olympia.

Mr Olympia
2010 Jay Cutler on myös 175-senttinen, mutta kisapaino hänellä on 40 kiloa enemmän (124 kg) kuin aikoinaan Frank Zanella. Jaylla on siis vähintään 50 kiloa enemmän lihasmassaa kuin treenaamattomalla miehellä. Osittain on kysymys kait hyvistä geeneistä, osittain jostain muusta.

http://www.jaycutler.com/

Ms Olympi
a 2010 Iris Kyle on pituudeltaan 169 cm ja kisapainoltaan 70 kg (Noin 20 kiloa enemmän lihasta kuin Kike Elomaalla). Vaikka nämä luvut ovat varsin yleisiä nykynaisille, on Iris kuitenkin poikkeava yksilö, sillä hänen rasvaprosenttinsa tuolla kilomäärällä on alle 5. Vastaavan painoisilla treenaamattomilla naisilla se yleensä on vähintään 30. Iriksellä on suunnilleen 20 kiloa enemmän lihasta kuin treenaamattomalla naisella ... hyvät geenit tai jotain muuta.

http://www.iriskyle.com/

PAINOINDEKSEIK
SI näistä tulisi:

Normaalipaino:

Kike Elomaa, 165 / 52 / 19.1
Bruce Lee,
171 / 60 / 20.2
Iris Kyle, 169 / 70
/ 24.5

"Lievä lihavuus":

Dave Good
in, 170 / 77 / 26.6
David Oliver, 187 / 93 / 26.6

"Sairaalloinen lihav
uus":

Jay Cutler, 175 / 124 / 40.5


Painoindeksiluokat 18 - 60 -vuotiailla aikuisilla ovat seuraavat:
  • Sairaalloinen alipaino alle 15,0
  • Merkittävä alipaino 15,0 - 16,9
  • Normaalia alhaisempi paino 17,0 - 18,4
  • Normaali paino 18,5 - 24,9
  • Lievä lihavuus 25,0 - 29,9
  • Merkittävä lihavuus 30,0 - 34,9
  • Vaikea lihavuus 35,0 - 39,9
  • Sairaalloinen lihavuus 40,0 tai yli


TILAA HENKILÖKOHTAINEN TREENI- JA RAVINTO-OHJELMA ... http://kuntoguru.com/NAVY SEALS TULOKKAAT

Navy Seals tulokkaat -dokumenttisarjassa (Discovery) seurataan huippuluokan taistelukoulun alokkaiden arkea. Kurssilla numero 234 erotellaan jyvät akanoista, ja vain kovimmat kaverit kestävät.

Navy Seal on Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukko, joka on erikoistunut erikoisoperaatioihin maalla, ilmassa tai merellä. Joukko suorittaa myös terrorismin vastaisia operaatioita ulkomailla.

Navy Seals tulokkaat -ohjelmassa seurataan kurssinumero 234:n edesottamuksia äärimmäisen rankalla kuuden kuukauden
alkeisharjoitusjaksolla. Yli 1500 hakijasta joukkoon on valittu parhaat 150. Lopulta miehistä jäljelle jää vain 32 sotilasta, joista tulee USA:n merivoimien Navy Sealeja.

Sarjassa päästään näkemään läheltä, kuinka miehet ajetaan fyysisesti ja psyykkisesti aivan kestävyytensä äärirajoille. Jatkuvasti joku kommandokokelas joutuu keskeyttämään koulutuksen ja lähtemään k
otiinsa.

http://www.
mtv3.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/viihde/plustv/ohjelmatasiaohjelmatkevat?1196274

http://www.navyseals.com/workout
http://www
.stewsmith.com/SEAL.html
http://www.floodle.net/extra/ebayinfo/navy_seal_physical_fitness_guide.html (300 sivua).
Ari Kokkonen
NEROUS JA HULLUUS

Monet kuuluisat, luovat henkilöt ovat kärsineet mielenterveyden ongelmista. Joukkoon lukeutuvat mm. taiteilijat Vincent van Gogh ja Vasili Kandinsky, tiedemiehet Isaac Newton ja Michael Faraday, kirjailijat Edgar Allan Poe, Ezra Pound ja Sylvia Plath sekä filosofit Arthur Sc
hopenhauer ja Friedrich Nietzsche.

Aikalaiset ovat myös leimanneet monia luovia henkilöitä väärin perustein hulluiksi, koska heidän aikaansaannoksensa ovat poikkeuksellisia ja yleensä ajastaan edellä. Arvostusta on herunut vasta jälkipolvilta. Esimerkiksi 1800-luvulla elänyttä amerikkalaista runoilija Emily Dickinsonia pidettiin omituisena v
ain siitä syystä, että hän tunsi voimakasta vetoa yksinäisyyteen; nykyisin häntä pidetään yhtenä Yhdysvaltain merkittävimmistä runoilijoista.

Modernin psykologian käsityksen mukaan luovuus on kaukana hulluudesta. Se pikemminkin tarjoaa purkautumiskeinon tunne-elämän vaikeuksiin ja pitää mielenterveyttä yllä. Jos luova henkilö menettää psyykkisen tasapainonsa, hänen luomisvoimansa ehtyy. Esimerkiksi voimakas ahdistus haittaa luovaa työskentelyä.

Lähde: Elämäntaidon avaimet – Kehitä luovuuttasi, Valitut Palat, 1995, sivu 35.
Ari Kokkonen
PÄIVÄN AJATELMA

Aikaansaamisen jalon taidon lisäksi hallitse myös se
jalo taito, että jätät asioita tekemättä. Elämän viisaus
muodostuu epäolennaisuuksien eliminoimisesta.

Lin Jutang

http://www.positiivarit.fi/

Ei kommentteja: