tiistai 19. lokakuuta 2010

KOHUKIRJA PALJASTAA: NÄIN RUOKATEOLLISUUS VEDÄTTÄÄ

Et todellakaan taida tajuta, mitä syöt. Uusi, maanantaina (eilen) kauppoihin tullut kohukirja paljastaa elintarviketeollisuuden hurjat vedätykset – nyt myös Suomessa.


Uusi Aitoa ruokaa -kirja (Atar) käy rajuin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden kimppuun. Kirjan tekijä
ltä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt kohua aiheuttanut teos Valhe lautasella.

Hyökkäyksen kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromi
t, väriaineet jne.

Tässä muutama esimerkki:

Elovena
Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

Kalapuikosta
liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.


Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja
niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Lähde:


http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2010/10/16/kohukirja-paljastaa-nain-ruokateollisuus-vedattaa/201014362/135

Lisää:


http://fi.wikipedia.org/wiki/Aitoa_ruokaa
http://www.ruutu.fi/video?vt=video&vid=106012

Oma kommentti:

Yhtenä asiakkaanani omistamassani kuntosalissa Seinäjoella 1980-luvulla oli mies, joka toimi lihanleikkaajana lihanjalostamolla tai teurastamolla, ihan miten vaan. Hän kertoi syövänsä pelkästään täyslihaa, mutta pysyvänsä erossa makkaroista ja muista lihajalosteista. Hän kun tiesi, että nuo jalosteet sisältävät pääosin teurasjätteitä. Näitä tietoisia tai autuaan tietämättömiä peräsuolien y
ms. syöjiä eli makkaramiehia ja -naisia on meillä Suomessa valtaisa määrä.
Ari Kokkonen
PARANTAAKO TEE?


Kysymys (Teesieppo):

Juon teetä 5-10 kuppia päivässä. Usein sanotaan, ettei kahvia saisi juoda tolkuttomasti ja toisaalta, että vihreä tee on terveellistä. Mutta miten on terveellisyyden Iaita, |os juo tuollaiset määrät teetä? Useimmiten juon mustaa teetä, joskus myös vihreää, rooibosta tai yrttiteetä. Onko siinä eroa, juoko kofeiinitonta tai tavallista teetä? Entä millaisia erikoisteet kuten rooibos ja honeybos ovat terveellisyydel­tään? Toisaalta olen kuullut, että
yrttiteetä ei saisi juoda ainakaan samaa laatua monta kupillista päivässä - onko siinä perää?

Vastaus (Arja Vanhanen):

Perinteinen teejuoma saadaan uuttamalla teepensaan lehdistä ja yrttitee muiden kasvien lehdistä. Teellä uskotaan olevan monia terveysvaikutuksia muun rnuassa sydäninfarktiin ja syöpään, vaikkakaan selkeää yhteyttä ei ole todennettu. Teen tiedetään kulienkin sisältävän tanniineja ja teaniinia, jolla on pieni rauhoittava vaikutus.

Runsaasti antioksidantteja sisältävillä teelaaduilla, kuten vihreällä teellä ja rooiboksella, uskotaan olevan samoja vaikutuksia kuin muilla antioksidantteja sisältävillä yhdisteillä. Näiden teelaatujen arvellaan estävän soluja vanhenemasta ja rappeutumasta.

Teen laa
tuun vaikuttaa eniten lehtien ikä ja valmistustapa. Teelaadut jaetaan valmistustavan mukaan muun muassa mustaan, valkoiseen, keltaiseen tai vihreään teehen. Laatuun ja makuun vaikuttaa hapetusaika. Hapetuksessa teen väri, maku ja tuoksu vahvistuvat. Mustan teen valmistusprosessissa kitkeryys poistuu kokonaan, koska lehdet hapetetaan loppuun asti, kun taas vihreää teetä ei hapeteta lainkaan. Vihreä myydään usein mausta­mattomana tai vain hiukan maus­tettuna. Valkoinen ja keltainen tee ovat laaduista kalleimpia, rnikä johtuu käytetystä pensaan osasta ja käsittelytavasta.

Tee sisältää kahvin tavoin kofeiinia. Teelaadun kofeiinipitoisuus vaihtelee riippuen teen kasvupaikasta, teelaadusta ja -lajikkeesta sekä haudutusajasta. Myös teelehden koko vaikuttaa kofeiinipitoisuuteen.

Pieni kuppi (1,25 dl) kahvia sisältää saman verran kofeiinia (100 mg) kuin kaksi pientä kuppia mustaa teetä tai noin 5 kuppia vihreää teetä. Teen kofeiinin sa­notaan vaikuttavan hitaammin kuin kahvin kofeiinin ja näin ollen virkistävän vaikutuksen kestävän kauemmin. Teestä kuten myös kahvista löytyy kofeiinittomia vaihtoehtoja. Nämä ovat hinnal­taan kalliimpia. Rooibostee sekä suurin osa yrttiteelaaduista ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Teen sisältämät polyfenolit estävät raudan imeytymisen ra­vinnosta, eli kannattaa nauttia tee jonkin aikaa ennen tai jälkeen ruokailun.

Teellä on varmasti terveysvai­kutuksia, joita emme edes kaikkia vielä tunne. On kuitenkin muistet­tava, ett
ei yksittäinen ruoka- tai nautintoaine paranna ruokavalio­ta tai hyvinvointia, jos perusravitsemus ei ole kunnossa.

Lähde: Sport 9/10, sivu 83.

Teestä lisää:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tee
http://www.nordqvist.fi/web/index.php


Oma kommentti:

Omiin lämpimiin juomiin parin päivittäisen kahvikupillisen lisäksi kuuluvat päivittäin joku seuraavis
ta: vihreä tee, inkiväärijuoma ja pakurikääpäjuoma. Inkiväärijuoman valmistan kiehuttamalla inkiväärin viipaleita kymmenisen minuuttia väljässä vedessä. Uskon saavani siitä apua erilaisiin vaivoihin ja kolotuksiin.

http://tamarindheaven.blogspot.com/2008/08/ihmeellinen-inkivri-ja-inkivritee.html

Pakurikääpäjauhetta olen tilannut Arttu-ystävältäni Kuusamosta, josta hän puhtaasta luonnosta kerää kääpää, kuivattaa sen, jauhaa ja sitten myy (Suomen edullisimpaan hintaan / laplandherbs@gmail.com). Sekoitan teelusikallisen jauhetta pariin desiin kuumaa vettä, annan muhia noin 15 minuuttia ja sitten juon.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pakurikääpä
Ari Kokkonen

PÄIVÄN AJATELMA

Kun teet, mitä on pakko silloin kun on pakko,
saat vielä kerran tehdä mitä haluat silloin kun haluat.

Zig Ziglar

http://www.positiivarit.fi/

2 kommenttia:

Hanne kirjoitti...

Suurin osa ihmisistä ei välitä vaikka einekset sisältävätkin broilerinnahkaa tai muuta vastaavaa. Pääasia että saa apetta nopeasti, helposti ja "hyvänmakuisena". Sen sijaan eräät itseni mukaan lukien ovat kyllä jo pitkään tienneet, että parasta ruokaa saa kun tekee itse ja käyttää mahdollisimman vähän teollisuuden jalostamaa raaka-ainetta. Se, että täysjyvämuro ei olekaan 100% täysjyvää on vai yksi mainoskikka muiden mukana. Jos on kiinnostunut siitä mitä syö, tarkkailee raaka-aineluetteloita ja ravintosisältötaulukkoja.

Joten, voisin sanoa että omasta mielestäni koko juttu on sarjassamme paljon melua melkein tyhjästä. ;-)

Kuntoguru kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Hanne.