tiistai 30. syyskuuta 2008


KARVOSEN KAAVA


Selaillessani sivustoa AskMen.com törmäsin artikkeliin "Burn Fat With The Karvonen Formula" (polta rasvaa Karvosen kaavan avulla). Olen aihetta sivunnut aikaisemmin joissain kirjoitelmissani, jotka ovat koskeneet sopivaa sykealuetta rasvapolttoon.

Karvosen kaavassa käytetään lukemina ikää ja lepopulssia. Näiden avulla määritellään rasvapolttoon soveltuvat sykkeen ylä- ja alalukemat :

Alaraja : 220 - ikä - lepopulssi x 0.7 (70%) + lepopulssi
Yläraja : 220 - ikä - lepopulssi x 0.85 (85%) + lepopulssi

220-ikä=arvioitu maksimisyke

Jos sijoitan omat lukemani kaavoihin ja käytän laskinta, saan rajoiksi :

Alaraja : 220 - 59 - 50 x 0.7 + 50 eli 128 sykettä
Yläraja : 220 - 59 - 50 x 0.85 + 50 eli 144 sykettä

Maksimisykkeeni on aivan jotain muuta kuin tuolla kaavalla saatu 220-59 (161). Se on nimittäin noin 180. Minun tulisi siis laskea noilla kaavoilla seuraavaan tapaan :

Alaraja : 180 - 50 x 0.7 + 50 eli 141
Yläraja : 180 - 50 x 0.85 + 50 eli 161


TIISTAINEN PYÖRÄILY

Karvosen kaavan mukaisella sykealueella tuli juuri ajetuksi pyörälenkki, joka kesti 57 minuuttia ja jonka aikana keskisykkeeni oli 147.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Muista, että tämä päivä tulee vain kerran eikä koskaan palaa. Kuvittelemme, että se tulee huomenna, mutta se on toinen päivä, joka myöskin tulee ainoastaan kerran". - Arthur Schopenhauer.
...

maanantai 29. syyskuuta 2008


REISIEN
, RINNAN ja SELÄN MASSATREENI

Eilisen lepopäivän (sunnuntai) jälkeen tänään iltapäivällä treenaan reisiä, rintaa ja selkää kutakin kolmella liikkeellä. Koska harjoituskerran tavoitteena on massan lisääminen, teen 7-12 toiston sarjoja. Laitan ennen harjoittelun aloittamista valmiiksi sellaiset painot, joilla ensimmäisessä sarjassa menee tuo 12 toistoa ja neljässä muussa sarjassa vähintään seitsemän. Palautukset sarjojen välillä ovat 45-60 sekuntia.

Reidet :

1) Reisiojennus yhdellä jalalla, Total Gym 1000 + levytanko
2) Hack-kyykky käsipainoilla
3) Reisikoukistus, Total Gym 1000

Rinta :

4) Vinopenkkipunnerrus (30 astetta) käsipainoilla
5) Penkkipunnerrus käsipainoilla
6) Vipunostot maaten, käsipainot

Selkä :

7) Leuanveto, Total Gym 1000 + levytanko
8) Yhdenkädensoutu käsipainolla
9) Tangonpääsoutu yhdellä kädellä

Harjoituskertani tulee kestämään alkuverryttelyineen (crosstrainer 5 min + venyttely 5 min), punttitreeneineen ja loppujäähdyttelyineen (venyttely 5 min + crosstrainer 5 min) muutaman minuutin alle kaksi tuntia.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"On kerrassaan erinomaista tietää, kuinka omasta yksilöllisyydestään saa irti mahdollisimman paljon". - Michel de Montaigne.
...

sunnuntai 28. syyskuuta 2008


VENYTTELY

Jokaisen kuntoilijan tulisi sisällyttää harjoitteluunsa liikkuvuutta edistävää venyttelyä voima- ja kestävyysharjoittelun oheen. Kaikkea vaativaa fyysistä harjoittelua tulisi edeltää ja myös seurata kevyt venyttely. Yhtenä tai kahtena päivänä viikossa on hyvä tehdä myös pitempi venyttelykerta. Kotioloissa se onnistuu luonnikkaasti vaikkapa telkkaria katsellessa.

Lisää tietoa löydät blogini videoiden lisäksi esimerkiksi sivuilta, joista löytyy valtaisasti kaikkea muutakin mielenkiintoista :

http://www.protraining.fi/fitness/venyttely/fitvenyttely.htm

http://www.sparkpeople.com/resource/exercise_demos.asp?exercise_type=stretch

http://www.askmen.com/sports/bodybuilding/57_fitness_tip.html


OMA HARJOITTELUNI EILEN

Eilen (lauantai) ajoin tunnin lenkin maastopyörälläni. Keskisyke oli 140.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Toimi niin, että kohtelet ihmisyyttä sekä omassa itsessäsi että toisissa aina myös päämääränä, eikä koskaan pelkästään välineenä". - Immanuel Kant.
...

perjantai 26. syyskuuta 2008


TÄMÄN PÄIVÄN MASSATREENINI


Tänään perjantaina oma treenini kohdistuu muihin lihasryhmiin kuin selkään, reisiin ja rintaan eli epäkkäisiin, hartioihin, kaulaan, hauiksiin, ojentajiin, kyynärvarsiin, vatsaan, alaselkään ja pohkeisiin. Alkulämmittelyn (crosstrainer 5 min) ja venyttelyn (5 min) jälkeen punttitreenini on seuraava (5 x 12-7 / Palautukset sarjojen välillä 45 sekuntia) :

1) Hartianosto käsipainoilla (dumbbell shrug)
2) Käsipainopunnerrus istuen (seated dumbbell press)
3) Päänosto levyllä (lying supine barbell plate neck resistance)
4) Hauiskääntö levytangolla (barbell curl)
5) Ojentajakääntö levytangolla (lying barbell tricep curl)
6) Rannekääntö levytangolla (barbell wrist curl)
7) Säärinostot maaten, nilkkapainot (weighted flat bench leg raise)
8) Hyvää huomenta levyllä (barbell plate good morning)
9) Varpaillenousu käsipainolla (elevated dumbbell toe raise)

Painojen jälkeen on vielä tavanomainen kevyt venyttely (5 min) ja jäähdyttely crosstrainerilla (5 min). Kokonaisuudessaan tämä harjoituskertani vie aikaa suunnilleen 80 minuuttia.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Varhain nukkumaan ja varhain ylös, niin tulee ihmisestä terve, rikas ja viisas". - Benjamin Franklin.
...

keskiviikko 24. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 25.

Kantasoluilla voidaan paikata tärkeitä elimiä (TK 14/2008, sivu 23)

"Monikykyiset eli pluripotentit kantasolut voivat erilaistua miksi  tahansa elimistön 200 solutyypistä. Siksi niistä kehitetään hoitoja eri ruumiinosien vaivoihin ja sairauksiin.

Aivot: Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti  on neurologinen sairaus, joka tuhoaa keskiaivojen hermokudosta ja vähitellen invalidisoi. Oireita ovat vapina, jäykkyys ja liikkeiden hidastuminen. Ensimmäiset kantasoluilla tehdyt hoitokokeet ovat olleet lupaavia.

Sydän: infarkti

Veritulppa sepelvaltimossa aiheuttaa sydänlihaksessa kudoksia tuhoavan hapenpuutteen. Arpikudos taas heikentää sydämen pumppausvoimaa. Nykyisellään hoitoa ei ole, mutta kantasoluilla vauriot voidaan ehkä pian korjata.

Silmä: sokeus

Jos sarveis- tai verkkokalvo tuhoutuu esimerkiksi perinnöllisen sairauden vuoksi, ihmisestä tulee sokea. Sarveiskalvon vaurioita on jo hoidettu kantasoluilla onnistuneesti. Myös verkkokalvon korvaamista kantasoluilla kaavaillaan.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Tässä maailmassa ainoa ylistämisen arvoinen ihminen, suurin, rehellisin, ja hyveellisin, on se, jonka luota kerjäläiset ja suojaa pyytävät poistuvat tyytyväisinä toiveissaan pettymättä". - Hitopadesa.
...

tiistai 23. syyskuuta 2008


PERUSKESTÄVYYDEN KEHITTÄMINEN


Peruskestävyyden kehittämiseen tulisi keskittyä pari kolme kuukautta kuntoilua nollilta aloitettaessa ja myös pitkän tauon tai loukkaantumisen jälkeen. Kaikki liikunta on syytä aloittaa rauhallisesti ja lisätä sitten tehoa ja määrää asteittain.

Peruskestävyyden harjoittelu tapahtuu aerobisella alueella, joka on prosentteina kutakuinkin 55-70 maksimisykkeen ja leposykkeen väliltä. Jos maksimisyke on esimerkiksi 180 ja leposyke 60, on näiden erotus 120. Siitä 55-70% on 66-84. Kun nämä lisätään leposykkeeseen saadaan 126-144.

Aerobisella alueella harjoittelulla on seuraavia vaikutuksia :

- rasva-aineenvaihdunta tehostuu
- hapenottokyky paranee
- immuunijärjestelmä vahvistuu
- energisyys lisääntyy
- sydänsairauksien riskitekijät vähenevät
- rentous lisääntyy
- mieliala paranee


OMA HARJOITTELUNI TÄNÄÄN

Eilisen palautumispäivän jälkeen tänään tiistaina on vuorossa jälleen punttitreeni, jonka tavoitteena on lihasvoiman lisääminen. Lihasryhminä ovat reidet, rinta ja selkä. Viime kerralla kun tein tämän samantyyppisen voimatreenin, oli järjestys selkä, reidet ja rinta. Vaihdan siis järjestystä niin, että jokainen näistä kolmesta on omalla vuorollaan ensimmäisenä. Nyt on alkamassa kolmas suunnilleen 12 päivän kierto, mikä tarkoittaa sarjojen lisääntymistä yhdellä jokaista liikettä kohden.

1) Yhden jalan kyykky, TG 1000 + levytanko : 6 x 6-2/6-2
2) Punnerrus, TG 1000 + levytanko : 6 x 6-2
3) Leuanveto, Total Gym 1000 ja lisäpainona levytanko : 7 x 6-2

Palautukset sarjojen välillä ovat 45-90 sekuntia. Punttitreeniä edeltää alkuverryttely ja venyttely ja treenin jälkeen vastaavasti venyttely ja jäähdyttely. Aikaa tulee menemään koko harjoituskertaan hieman yli tunti.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Totuus ei tee ihmistä suureksi, vaan ihminen tekee totuuden suureksi". - Kungfutse.
...

maanantai 22. syyskuuta 2008


SELKÄVAIVAT


Lähes kaikilla ihmisillä on elämänsä aikana selkäkipua. Kroonista (kesto yli 3 kk) se on kuitenkin vain noin 10%:lla. Monimuotoisetkaan tutkimukset eivät yleensä selvitä varsinaista ongelman aiheuttajaa. Toisin on varsinaisessa selkäsairaudessa - siinä syy tunnistetaan : se voi olla esimerkiksi välilevypullistuma.

Selkäonhelmat voidaan luokitella seuraavasti :

- spesifit selkäsairaudet
- välilevypullistuman aiheuttama oireilu
- mekaaniset selkävaivat

Mikäli selkäkipu aiheuttaa alaraajaan säteilevää kipua, joka vaikeuttaa liikkumista tai tulee ongelmia ulostamisen tai virtsaamisen kanssa, on syytä hakeutua hoitoon. Jos näitä ei ole, tulee välttää

- rasittavia nostoja
- liikuntamuotoja, jotka kipeyttävät selkää lisää
- vuodelepoa

Istumatyötä ei suositella kilpaurheilijalle, koska se saattaa jumittaa sekä selän että takareidet. Meidän kuntoilijoidenkin on syytä kiinnittää huomiota istuma-asentoomme, mikäli joudumme viettämään aikaa esimerkiksi päätteen ääressä useita tunteja päivittäin. Kannattaa satsata

- hyvään istuimeen, joka on sopivan korkea, oikeamallinen ja jonka etureuna ei haittaa takareisien verenkiertoa
- oikeaan istuma-asentoon
- säännöllisiin työskentelytaukoihin ("taukojumppaa")
- päivittäiseen venyttelyyn

Lisää asiaa aiheesta löydät esimerkiksi

http://www.kipu.net/cgi-bin/pageb_cgi/genscr.pl?itemnum=0026;menunum=0001;sysname=one;hid=


OMA HARJOITTELU

Eilen olisi "pitänyt" olla punttitreenipäivä. Koska ulkona oli mitä mainioin syyssää - jos ei milteipä kesäsää - vaihdoin puntit maastopyörään. Ajoin 60 kilometrin lenkin melkoisen rauhallista vauhtia keskisykkeellä 136.

Tänään palauttelen, jotta huomenna jaksan vetää tuhdin punttitreenin, jonka tavoitteena on lisätä lihasvoimaa.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Maailmassa on niin paljon upeita värejä, että on sääli tehdä kaikesta mustavalkoista". - Dennis R. Little.
...

lauantai 20. syyskuuta 2008


OMA HARJOITTELUNI EILEN


Eilen perjantaina oli torstaisen punttitreenipäivän jälkeen pyöräilylenkki raikkaassa syyssäässä. Ajoin 36 kilometrin taipaleen kohtuullisen rauhallista vauhtia - keskinopeus vain noin 20 km/h. Keskisyke oli 143, joten harjoitus tapahtui lähes koko ajan anaerobisen rajan alapuolella. Mainitsen tässä, että ajan raskaalla maastopyörällä, jolla on vaikeaa ajaa kolmenkympin keskinopeutta noinkin alhaisella sykkeellä.


CARDIO TRAINING (kestävyysharjoittelu)

Cardio training on harjoittelua, jonka tarkoituksena on kehittää sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa. Sitä voi tehdä sekä ulkona että sisällä. Siihen noin periaatteessa kuuluu kaikki muu kuntoilu paitsi tavanomainen voimaharjoittelu. Cardio training on siis kaikkea, josta voidaan käyttää nimitystä kestävyysharjoittelu.

Cardio-harjoituksen voi tehdä joko tasavauhtisena tai intervalleina. Intervalliharjoittelusta löydät lisää tietoa suomeksi

http://www.iform.se/polopoly.jsp?d=1447&a=7166

ja englanniksi

http://www.intervaltraining.net/

Laitoin tänään blogini oikeaan reunaan muutaman videopätkän tästä aiheesta.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Totuus on niin yksinkertaista, että sitä pidetään teennäisenä banaalisuutena". - Dag Hammarskjöld.
...

torstai 18. syyskuuta 2008


OMA HARJOITTELUNI TÄNÄÄN
"Kiskot" - Ari Kokkonen.

Iltapäivällä tulen tekemään treenin, jonka tavoitteena on lihasmassan lisääminen. Käytän harjoituspainoja, joilla ensimmäisessä sarjassa menee 12 puhdasta täysimittaista toistoa ja 45 sekunnin palautusten jälkeen samoilla painoilla vähintään seiska. Progressiivisuutta noudatan lisäämällä seuraavalla vastaavanlaisella harjoituskerralla hieman kuormituksia, mikäli kykenen tekemään toistoja yhteensä x kertaa 10 liikettä kohden (siis neljällä sarjalla 40). Lisään myös seuraavalla kerralla yhden sarjan jokaiseen liikkeeseen (siis viisi neljän sijasta).

Ohjelma on sama kuin viime viikon keskiviikkona (10.09), mutta nyt lihasryhmien järjestys on alhaalta ylös - pohkeet, alaselkä, vatsa, kyynärvarret, ojentajat, hauikset, kaula, hartiat ja epäkkäät. Rinnan, selän ja reidet treenaan erillisellä kerralla, aivan eri päivänä - huomisen pyöräilyn ja ylihuomisen lepopäivän jälkeen.

Alkulämmittelyn (crosstrainer 5 min) ja venyttelyn (samaten 5 min) jälkeen punttitreenini tulee tänään olemaan seuraava (4 x 12-7 / Palautukset sarjojen välillä 45 sekuntia) :

1) Varpaillenousu käsipainolla (elevated dumbbell toe raise)
2) Hyvää huomenta levyllä (barbell plate good morning)
3) Säärinostot maaten, nilkkapainot (weighted flat bench leg raise)
4) Rannekääntö levytangolla (barbell wrist curl)
5) Ojentajakääntö levytangolla (lying barbell tricep curl)
6) Hauiskääntö levytangolla (barbell curl)
7) Päänosto levyllä (lying supine barbell plate neck resistance)
8) Käsipainopunnerrus istuen (seated dumbbell press)
9) Hartianosto käsipainoilla (dumbbell shrug)

Painojen jälkeen on vielä tavanomainen kevyt venyttely (5 min) ja jäähdyttely crosstrainerilla (5 min). Kokonaisuudessaan tämä harjoituskertani vie aikaa hieman yli tunnin.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Menestys on uskalluksen lapsi". - Benjamin Disraeli.
...

keskiviikko 17. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 24.


Ihminen tavoittelee pidempää elinikää (TK 12/2008, sivu 53)

"Vaikka ihmiset nykyään elävät huomattavasti pidempään kuin esivanhempansa, ihmisen elimistö saavuttaa noin 120 ikävuoden vaiheilla rajan, jota sen on vaikea ylittää. Eliniän pidentämistä pidetäänkin yhtenä tieteen suurista haasteista.

Ratkaisua etsitään muun muassa tutkimalla, millaiset biokemialliset ja solubiologiset mekanismit rappeuttavat ihmisen elimiä ja miten niitä voitaisiin hidastaa. Monet eläimet peittovat pitkäikäisyydessä ihmisen. Maakilpikonnien ikäennätys on 185 vuotta. Vanhin tunnettu grönlanninvalas taas saavutti 211 vuoden iän, ja vuonna 2007 Islannin rannikolta löydettiin 400 vuotta vanha islanninsimpukka.

Eläinten vanhenemista tutkittaessa yksi mielenkiintoisimmista lajeista on pieni polyyppieläin Turritopsis nutricula. Kun se on kehittynyt polyyppivaiheesta täysikasvuiseksi, meduusavaiheeseen, se ei kuole lisäännyttyään niin kuin muut polyyppieläimet. Sitä vastoin se pystyy muuttamaan solutyyppiään ja palaamaan meduusavaiheesta aina uudelleen polyyppivaiheeseen. Siten se voi periaatteessa pysyä elossa ikuisesti.

Vuonna 2007 tutkijaryhmä, jota johtivat Kay Bidle ja Paul Falkowski yhdysvaltalaisesta Rutgersin yliopistosta, löysi Antarktiksesta kahdeksan miljoonaa vuotta vanhoja horrostilassa säilyneitä bakteereja. Ne voivat ilmeisesti jarruttaa vanhenemistaan pysäyttämällä dna:n ja muiden solurakenteiden hajoamisen tai korjaamalla tuhoutuneita soluja. Niistä voidaan ehkä oppia, miten ihmisen vanhenemista voidaan viivyttää."


OMA HARJOITTELU EILEN

Eilen oli edellispäiväisen punttitreenin jälkeen pyöräilypäivä raikkaassa alkusyksyn säässä. Ajoin hieman yli tunnin lenkin keskisykkeellä 144.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Se, mikä tulee sanoa, on ilmaistava selkeästi ; mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava". - Ludwig Wittgenstein.
...

tiistai 16. syyskuuta 2008


LISÄÄ MITALEITA PARAOLYMPIALAISTA


Soneran laajakaistahäiröiden takia jäi eilinen bloggailuni väliin. Nyt siis jälkikäteen tekstiä uusista mitalisteistamme.

Jarmo Ollanketo ja hänen pilottipyöräilijänään Marko Törmänen saavuttivat hopeaa tandempyöräilyssä, jossa matkana oli 96 kilometriä.

Leo-Pekka Tähti sai jo toisen mitalinsa. Tällä kertaa kultaa 100 metrin ratakelauksessa.

Markku Niinimäki samaten onnistui saavuttamaan jo toisen mitalinsa näissä Pekinhin paraolympialaisissa. Tällä kertaa tuli hopeaa kuulantyönnössä (F53/F54).SELÄN, REISIEN ja RINNAN MASSATREENI

Kolmen lähes täydellisen lepopäivän (perjantai, lauantai ja sunnuntai) jälkeen eilen maanantaina treenasin selkää, reisiä ja rintaa kutakin kolmella liikkeellä. Koska harjoituskerran tavoitteena oli massan lisääminen, tein 7-12 toiston sarjoja. Laitoin ennen harjoittelun aloittamista valmiiksi sellaiset painot, joilla ensimmäisessä sarjassa menee tuo 12 toistoa ja kolmessa muussa sarjassa vähintään seitsemän. Palautukset sarjojen välillä olivat 45-60 sekuntia.

Selkä :

4) Leuanveto, Total Gym 1000 + levytanko
5) Yhdenkädensoutu käsipainolla
6) Tangonpääsoutu yhdellä kädellä

Reidet :

7) Reisiojennus yhdellä jalalla, Total Gym 1000 + levytanko
8) Hack-kyykky käsipainoilla
9) Reisikoukistus, Total Gym 1000

Rinta :

1) Vinopenkkipunnerrus (30 astetta) käsipainoilla
2) Penkkipunnerrus käsipainoilla
3) Vipunostot maaten, käsipainot

Harjoituskertani kesti alkuverryttelyineen (crosstrainer 5 min + venyttely 5 min), punttitreeneineen ja loppujäähdyttelyineen (venyttely 5 min + crosstrainer 5 min) 95 minuuttia.

Progressiivisuutta noudatan tässä kohtaa ohjelmaa lisäämällä ensi kerralla hieman painoa kaikkiin niihin liikkeisiin, joissa kykenin tekemään neljällä sarjalla vähintään 40 toistoa.PÄIVÄN MIETELMÄ

"Joka on tietoinen oikeassa olemisestaan, voi rauhallisesti odottaa ratkaisevaa hetkeä. Kärsivällisyydeksi kutsutaan sitä hienoa rajalinjaa, joka kulkee nöyryyden ja ylpeyden välillä. Viisas tietää, että kaikella on määrätty aikansa, ja hän on oppinut odottamisen kauniin taidon". - Axel Fredenholm.
...

sunnuntai 14. syyskuuta 2008


LEO-PEKKA TÄHDELLE PRONSSIA


Leo-Pekka Tähti saavutti pronssimitalin Pekingin paraolympialaisten selkäydinvammaisten pyörätuoliurheilijoiden 200 metrin kelauksessa luokassa 54. Leo-Pekan mitali oli siten Suomen kolmas näissä kisoissa.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Älä itke, äläkä raivoa. Ymmärrä". - Baruch Spinoza.
...

lauantai 13. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 23.


10 pahinta elämän lyhentäjää (TK 12/2008, sivu 42) - osa 2."Spider" - Ari Kokkonen.

5. Vapaat radikaalit vaurioittavat dna:ta ja proteiineja

"Kun ravintoaineet muuttuvat solujen mitokondrioissa energiaksi, sivutuotteena syntyy vaarallisia vapaita radikaaleja. Ne ovat erittäin helposti reagoivia happimolegyylejä, jotka lyhentävät solun elinikää hapettamalla dna:ta ja proteiineja. Useat geenit ehkäisevät niiden muodostumista tai tekevät ne vaarattomiksi.

6. Solut tuhoavat itse itsensä

Esimerkiksi vapaiden radikaalien vaurioittamissa soluissa käynnistyy ohjelmoitunut solukuolema, jotta tuho ei leviäisi ympäröiviin soluihin. Toisinaan solukuolemaa kannattaa lykätä, jos joku solu kykenee korjaamaan itsensä. Niin sanottu SIRT1-geeni voi antaa solulle lisäaikaa. Sitä kutsutaankin joskus pitkän iän geeniksi.

VAHINGOLLISET ELINTAVAT

7. Tupakka on myrkkyä keholle

Tupakointi kasvattaa riskiä sairastua syöpään, hengityselinsairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, mahahaavaan ja osteoporoosiin. Lisäksi se alentaa hedelmällisyyttä ja hidastaa haavojen paranemista. Tupakansavu sisältää yli 4 000 ainetta, joista suurin osa, kuten häkä ja nikotiini, on myrkyllisiä. Terva ja muut hiukkaset kerääntyvät hengitysteihin.

8. Alkoholi vaurioittaa elimiä

Jatkuvasti enemmän kuin yksi annos alkoholia vuorokaudessa on haitallista haimalle, suolistolle, maksalle ja keskushermoston soluille. Pienetkin elinvauriot voivat heikentää vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden imeytymistä ja sitä kautta horjuttaa terveyttä. Alkoholin haitallisuus perustuu siihen, että se on soluja ärsyttävä ja maksaa kuormittava liuotin.

9. Liikkumattomuus lyhentää ikää

Fyysisesti kevyt työ ja vähäinen liikunta lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, osteoporoosiin ja syöpään. Liikkumattomuus voi vaikuttaa myös psyykkis
een hyvinvointiin. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pienentää kuolemanriskiä 30 prosenttia.

10. Väärä ravinto vahingoittaa terveyttä

Vääränlainen ruoka ei tarjoa elimistölle kaikkia sen tarvitsemia ravintoaineita. Esimerkiksi vähän hedelmiä ja vihanneksia sisältävästä niukkaravintoisesta ruoasta voivat puuttua antioksidantit, joita tarvitaan vapaiden radikaalien torjunnassa. Vääränlaiset ravintotottumukset voivat myös johtaa lihomiseen, joka on terveydelle monella tapaa haitallista."BARBORA SPOTAKOVA, uusi keihään ME 72.28

Nyt on sekä miesten että naisten keihäänheiton maailmanennätykset tshekkiläisillä - Jan Zelezny 98.48 (v. 1996) ja Barbora Spotakova 72.28.Ruusu Barboralle

PÄIVÄN MIETELMÄT

"Se, joka uskaltaa nauraa, hallitsee maailmaa". - Giacomo Leopardi.

"Päivä, jolloin ei naura, on mennyt hukkaan". - Nicolas Chamfort.
...

perjantai 12. syyskuuta 2008


PARAOLYMPIALAISET - osa 3.


Keihäskultaa Markku Niinimäelle

Markku Niinimäki on voittanut kultaa keihäänheitossa selkäydinvammaisten luokassa F54. Niinimäen voittotulos 29,33 on samalla uusi maailmanennätys.

POMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 22.

10 pahinta elämän lyhentäjää (TK 12/2008, sivu 40) - osa 1.

"Elämän pituus ja laatu riippuvat sekä vanhemmilta perityistä geeneistä että elintavoista. Eniten eliniän pituuteen vaikuttavat elintavat, mutta perimällä on vähintään yhtä tärkeä vaikutus siihen, mitä yksilön henkisille kyvyille käy hänen ikääntyessäään.

GENEETTISET UHKATEKIJÄT

1. Telomeerit lyhenevät

Kromosomien päissä sijaitsevia jaksoja kutsutaan telomeereiksi. Ne lyhenevät jokaisessa solunjakautumisessa. Tietyn pisteen jälkeen solu ei enää voi jakautua, jolloin se kuolee tai vaipuu horrokseen. Joukko geenejä tuottaa yhdessä telomeraasientsyymiä, joka ehkäisee telomeerien lyhenemistä. Nämä geenit eivät toimi yhtä tehokkaasti kaikilla yksilöillä.

2. Sytokiinit kiihdyttävät immuunireaktioita

Sytokiinit ovat viestiaineina toimivia proteiineja. Ne säätelevät immuunijärjestelmän toimintaa. Jotkin sytokiinit voimistavat immuunireaktiota niin paljon, että syntyy kudoksia tuhoava ja jopa syöpää aiheuttava tulehdus. Toiset sytokiinit vaimentavat tulehdusreaktioita. Niitä esiintyy etenkin hyvin iäkkäillä ihmisillä.

3. Kasvuhormoni määrää eliniän pituuden

IGF-1:ksi kutsuttu insuliininkaltainen kasvuhormoni osallistuu yhdessä insuliinin kanssa useiden eliniän pituuteen vaikuttavien tekijöiden, kuten solujen jakautumistiheyden, aineenvaihdunnan ja vaurioituneen dna:n korjauskyvyn, säätelyyn. Esimerkiksi korkea insuliinipitoisuus voi hillitä solujen korjautumista edistävien niin sanottujen FOXO-geenien toimintaa ja siten lyhentää elinikää.

4. Kolesteroli haurastuttaa verisuonia

Rasvat liikkuvat elimistössä verisuonia pitkin kahdentyyppisenä kolesterolina. LDL-kolesteroli on hapettuessaan haitallista. Se tarttuu verisuonten seinämiin ja aiheuttaa tulehdusreaktion. HDL-kolesteroli on taas niin sanottua hyvää kolesterolia. Useat geenit osallistuvat LDL- ja HDL-kolesterolin välisen suhteen säätelyyn. Hyvin vanhaksi elävillä ihmisillä on todettu olevan selvästi enemmän HDL- kuin LDL-kolesterolin tuotantoa edistäviä geenejä.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kiirehdi hitaasti". - Euripides.
...

torstai 11. syyskuuta 2008


LANCE ARMSTRONG JATKAA PYÖRÄILYURAANSA


Aivan lähipäivinä (18. syyskuuta) 37 vuotta täyttävä Lance Armstrong on kertonut jatkavansa vuonna 2005 lopettamaansa kilpapyöräilyuraansa. Tähtäimenään hänellä on voittaa ensi vuonna ajettava Tour de France -kisa. Se olisi jo hänen kahdeksas voittonsa.

Tervehdyttyään leikkausten ja kemoterapian avulla vuonna 1996 todetusta kivessyövästä (teki etäispesäkkeitä myös keuhkoihin ja aivoihin) Lance voitti ensimmäisen kerran Tour de Francen jo vuonna 1999. Sitä seurasi voitot myös vuosina 2000-2005.

Hän on kertonut palaavansa ammattilaispyöräilyn pariin, jotta voisi kasvattaa tietoisuutta syövän kansainvälisestä taakasta. Erilaisiin syöpiin kun kuolee maapallolla vuosittain 8 miljoonaa ihmistä.

Jotain tämän huippupyöräilijän valtaisasta kunnosta kertoo viime vuoden New Yorkin maratonilla saavutettu aika 2.46.43. Se tarkoittaa hieman alle neljän minuutin kilometriaikaa - 14 Cooperin testiä (á 12 min) peräkkäin tuloksella 3027 m.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong

http://www.lancearmstrong.com/OMA HARJOITTELUNI TÄNÄÄN

Tarkoitus olisi tänään ollut ajaa vajaan 20 kilometrin reipasvauhtinen lenkki yli 160:n keskisykkeellä. Tuo yllä oleva innosti niin, että ajoin 55 kilometriä (keskisyke 133).PÄIVÄN MIETELMÄ

"Jos haluaa olla vapaa, haluaa myös muut vapaiksi". - Simone de Beauvoir.
...

keskiviikko 10. syyskuuta 2008


POMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 21.


Ihminen jouduttaa evoluutiota (TK 1272008, ss. 31-33) - osa 2.

"Vanha puu" - Ari Kokkonen.


Tauteihin löytyy tepsiviä lääkkeitä

"Lääketieteen kehitys on parantanut ihmisen mahdollisuuksia pitää yllä terveyttä. Esimerkiksi ilman penisilliiniä ja sen jälkeen keksittyjä mikrobilääkkeitä ihmiskunta olisi varsin aseeton vaarallisia bakteereja vastaan. Myös rokotukset ja erilaiset leikkaukset ovat pelastaneet miljoonia ihmisiä. Laajoilla rokotuskampanjoilla on onnistuttu hävittämään muun muassa isorokko. Poliostakin on tullut niin harvinainen sairaus, että se hävinnee jo lähivuosina.


Vamma ei pilaa elämää

Pysyvän ruumiinvamman saanut voi kokea elämänlaatunsa kärsivän, jos hän ei pysty elämään yhtä aktiivisesti kuin ennen vammautumista. Monille on apua proteeseista, siirteistä ja istutteista. Tulevaisuus voi tuoda mukanaan aivan toisenlaisia ratkaisuja, jotka perustuvat geenitekniikkaan. Ehkä vastaisuudessa ihmisille on mahdollista kasvattaa oman perimän pohjalta kantasoluista erilaisia varaosia elimistä raajoihin. Visioissa ihmisen elimistö saadaan kasvattamaan itse esimerkiksi puuttuva jäsen.


Elanto vaatii kovaa työtä

Ravintokasvien viljelemisen noin 11 000 vuotta kestänyttä historiaa leimaavat ruumiillinen työ ja kadosta johtuvat nälänhädät. Maataloutta harjoitetaan vieläkin monin paikoin lähinnä ihmisvoimin. Kun toimeentulon perusta on itse viljelty ruoka, vaarana on liian yksipuolinen ruokavalio.


Taitotieto tehostaa tuotantoa

Koneet ja tarkoituksenmukaiset tuotantomenetelmät parantavat työn tuottavuutta. Ihmisten ei tarvitse enää elää omavaraistaloudessa, kun elintarvikkeita riittää myös myyntiin. Rikkaissa maissa kadosta ei seuraa nälänhätää, sillä vajaus voidaan korvata ulkomailta ostettavilla elintarvikkeilla. Kehitysmailla tätä vaihtoehtoa ei aina ole.


Osa ihmisistä elää yltäkylläisyydessä

Vauraissa teollisuusmaissa ostovoima ohjaa valintoja. Vaikka myös hyvinvointivaltioissa on köyhiä ihmisiä, jotka eivät voi ostaa aina sitä ruokaa, jota he haluaisivat, ravinnon puute on harvinaista. Kaupan on teollisesti tehtyjä valmisruokia ja puolivalmisteita ja tuontielintarvikkeita pitkienkin matkojen takaa. Taloudellinen globalisaatio ohjaa sekä alkutuotantoa että elintarviketeollisuutta. Ruokaa riittäisi maapallon koko väestölle, jos sitä tuotettaisiin toisin ja se jaettaisiin nykyistä oikeudenmukaisemmin."ELIMISTÖN PUHDISTUS

Vaihdoin tänään blogini voimanostovideot videopätkiin, jotka käsittelevät elimistön puhdistamista siihen kertyneistä myrkyistä ja muista ylimääräisistä jäämistä. Jokaisen meistä olisi hyvä suorittaa jonkinasteinen puhdistus ainakin kahdesti vuodessa. Sopivat ajankohdat ovat kevät ja syksy.

Puhdistus ei vaadi välttämättä paastoa. Jo raikkaan suodatetun veden normaalia runsaampi juominen ja runsas hedelmien ja vihannesten syöminen auttaa pääsemään alkuun.

Blogini YouTube-videot ovat englanninkielisiä. Löydät suomeksi tietoa tästä aiheesta haulla "elimistön puhdistus" tai "kehon puhdistus". Katso myös seuraava :

http://www.iltalehti.fi/terveys/200802157242605_tr.shtmlMASSATREENI

Tänään keskiviikkona oma treenini kohdistuu muihin lihasryhmiin kuin selkään, reisiin ja rintaan eli epäkkäisiin, hartioihin, kaulaan, hauiksiin, ojentajiin, kyynärvarsiin, vatsaan, alaselkään ja pohkeisiin. Alkulämmittelyn (crosstrainer 5 min) ja venyttelyn (5 min) jälkeen punttitreenini on seuraava (4 x 12-7 / Palautukset sarjojen välillä 45 sekuntia) :

1) Hartianosto käsipainoilla (dumbbell shrug)
2) Käsipainopunnerrus istuen (seated dumbbell press)
3) Päänosto levyllä (lying supine barbell plate neck resistance)
4) Hauiskääntö levytangolla (barbell curl)
5) Ojentajakääntö levytangolla (lying barbell tricep curl)
6) Rannekääntö levytangolla (barbell wrist curl)
7) Säärinostot maaten, nilkkapainot (weighted flat bench leg raise)
8) Hyvää huomenta levyllä (barbell plate good morning)
9) Varpaillenousu käsipainolla (elevated dumbbell toe raise)

Painojen jälkeen on vielä tavanomainen kevyt venyttely (5 min) ja jäähdyttely crosstrainerilla (5 min). Kokonaisuudessaan tämä harjoituskertani vie aikaa suunnilleen 70 minuuttia.PÄIVÄN MIETELMÄT

"Kärsivällisyys suojaa vääryyksiltä kuten vaatteet kylmyydeltä". - Leonardo da Vinci.

"Tyhmänkin tapoihin kuuluu joskus harkita, mutta aina vasta tyhmyyden tapahduttua". - Jean-Jacques Rousseau.
...

tiistai 9. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 20.


Ihminen jouduttaa evoluutiota (TK 12/2008, ss. 28-30) - osa 1."Ruissalo" - Ari Kokkonen.


Aurinko määrää vuorokausirytmin

"Päivän pituus rytmitti elämää, sillä tärkeimmät askareet piti suorittaa pimeän tuloon mennessä. Iltapuhteella voitiin tehdä vain niitä asioita, joihin riitti esimerkiksi nuotion tai päretulen valo.


Sähkövalo tasoittaa yön ja päivän eroa

Brittiläinen Michael Faraday rakensi 1821 sähkömoottorin ja keksi kymmenen vuotta myöhemmin sähkömagneettisen induktion. Hehkulampun keksiminen mullisti keinovalaistuksen 1800-luvun lopulla.


Vuorokaudenajat menettävät merkitystään

Kun valoa, lämpöä ja ravintoa on tarjolla jatkuvasti, ihmisen ei tarvitse sopeuttaa toimiaan perinteiseen vuorokausirytmiin, vaan hän voi periaatteessa järjestää työnsä ja vapaa-aikansa varsin vapaasti. Nykyaikainen kaupungistunut yhteiskunta on täysin riippuvainen tehokkaasta sähkötuotannosta ja -jakelusta.


Hyvinvointi jakautuu epätasaisesti

Siitä ei ole pitkä aika, kun myös Suomessa kuoltiin nykyään lääkkeillä helposti hoidettaviin tulehduksiin ja vajaaravitsemuksesta johtuviin sairauksiin. Tilanne ei ole muuttunut kehitysmaissa. Valtaosa niiden asukkaista joutuu selviämään ilman terveydenhuoltopalveluita, joita vauraissa länsimaissa asuvat pitävät itsestäänselvyytenä. Myös ravinnon suhteen köyhät ja rikkaat ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.


PERUSKESTÄVYYSHARJOITUS MAASTOPYÖRÄLLÄ

Eilen maanantaina ajoin maastopyörälläni 80 minuutin lenkin keskisykkeellä 144 eli suunnilleen peruskestävyysalueeni ylärajoilla (145).


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kärsiessään yksin ihminen loukkaa ystäväänsä." - Jean de Rotrou.
...

maanantai 8. syyskuuta 2008


PARAOLYMPIALAISET - osa 2.


Jani Kallunki sai judopronssia

Jani Kallunki avasi maamme mitalitilin Pekingin paraolympialaisissa sijoittumalla pronssille judon 66-kiloisten sarjan heikkonäköisten luokassa.


Oscar Pistorius kolmen kultamitalin jahdissa

Jalka-amputoitu Oscar Pistorius ei päässyt edustamaan kotimaataan Etelä-Afrikkaa Pekingin olympiakisoihin. Nyt tällä "Blade Runnerilla" on tavoitteena voittaa kolme kultaa näistä paraolympialaisista. Ateenassa (2004) hän saavutti jo kaksi mitalia : kultaa 200 m ja pronssia 100 m.

Hänen ennätyksensä hiilikuituproteeseilla juostuina ovat : 100 m 10,91 / 200 m 21,58 / 400 m 46,25.


Natalie du Toit teki olympiahistoriaa

24-vuotias Etelä-Afrikan uimari Natalie du Toit on ensimmäinen urheilija, joka on kantanut maansa lippua sekä olympiakisojen että paraolympialaisten avajaisissa.POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 19.

Mitä virkaa on umpilisäkkeellä? (TK 12/2008, sivu 11)

"Umpilisäke on 5-10 senttiä pitkä ohut sormimainen uloke paksusuolen alkupäässä. Kuten nimestä käy ilmi, se ei johda minnekään. Sen olemassaolo on askarruttanut tutkijoita pitkään, ja monet ovat päätelleet sen olevan surkastuma, jolla ei enää ole merkitystä ihmisen elimistölle.

Muutama vuosi sitten julkaistiin tutkimus, jonka mukaan umpilisäke liittyisi immuunijärjestelmän kehitykseen sikiövaiheessa. Syksyllä 2007 yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijaryhmä löysi umpilisäkkeelle mahdollisen tehtävän myös aikuisen ihmisen elimistössä.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että umpilisäke toimii eräänlaisena hyödyllisten suolistobakteerien turvapaikkana. Kun esimerkiksi koleran tai alkueläimen aiheuttama voimakas ripuli tuhoaa bakteerikantaa, umpilisäkkeessä säilyneet bakteerit voivat palauttaa kannan.

Umpilisäkkeen bakteerit sijaitsevat sen sisäpinnan biokalvossa, jota ne ilmeisesti muodostavat. Samanlainen limamainen kalvo on myös paksusuolessa.

Tutkijoiden mukaan umpilisäke ei ole enää välttämätön, koska suurissa yhteisöissä ihmiset saavat helposti korvaavan bakteerikannan toisiltaan. Pienissä yhteisöissä, joissa vatsatauti helposti levisi koko väestöön, umpilisäkkeessä säilyneillä bakteereilla saattoi olla ratkaiseva merkitys."


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kukaan ei olisi valmis elämään ilman ystäviä, vaikka häneltä ei puuttuisi mitään muuta." - Aristoteles.
...

sunnuntai 7. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 18.
Mount Everest

Kiipeäminen koettelee elimistöä (TK 7/2008, sivu 53) - osa 2.

Aivot tylsistyvät

"Infrapuna-analyysillä selvitettiin aivojen hapen määrä levon ja rasituksen aikana. Eri korkeuksissa toistettavilla kysymyksillä ja tehtävillä saatiin kuva koehenkilöiden neurologisesta tilanteesta ja henkisistä kyvyistä.


Kurkku kuivuu

Kylmä ja kuiva ilma kuivattaa nielua ja saa kurkun aristamaan. Tästä syystä hengitystiet valokuvattiin ja lisäksi testattiin, onko erilaisista lääkeaineista ja suojanaamareista apua.


Veri sakeutuu

Kymmenen viikkoa perusleirissä oleskelleilla oli verikokeiden mukaan 30 prosenttia aiempaa enemmän punasoluja. Se helpotti hapen saantia mutta vaikeutti veren pumppausta.


Elimistö uupuu

Koehenkilöiden oli poljettava kuntopyörää jopa 8000 metrin korkeudessa. Hengitystä ja sykettä tarkkailtiin, jotta saatiin selville, miten keho sopeutui ohueen ilmaan ja tehosti hapenottoa."PARAOLYMPIALAISET - osa 1.

Näihin paraolympialaisiin, Peking 2008, osallistuu yli 4000 urheilijaa noin 150 maasta. Suomalaisia on mukana kolmisenkymmentä.

Paraolympialaiset on tarkoitettu liikunta- ja näkövammaisille. Nämä molemmat ryhmät on jaettu vamman tason mukaisiin luokkiin.

Voit saada jonkinmoista tuntumaa vammaisuuden mukanaan tuomiin ongelmiin vaikkapa :

- kirjoittamalla kynällä tekstiä väärällä kädellä
- liikkumalla yhdellä jalalla konkaten
- kokeilemalla liikkua pyörätuolilla ulkona tai kotioloissa
- pitämällä silmäsi kiinni tai peittämällä ne liikkuessasi kotona

Terveet ihmiset yrittävät usein etsimällä etsiä ja keksiä syitä olla harrastamatta liikuntaa : sattuu sieltä, sattuu täältä...ei oikein viitsi...sääkin on huono...ei ole aikaa...

Paraolympialaisiin osallistuvat eivät valita ja ruikuta. Ottakaamme mallia heidän henkisestä vahvuudestaan.OMA HARJOITTELUNI TÄNÄÄN

Eilisen palautumispäivän jälkeen tänään sunnuntaina on vuorossa jälleen punttitreeni, jonka tavoitteena on lihasvoiman lisääminen. Lihasryhminä ovat nyt selkä, reidet ja rinta. Viime kerralla kun tein tämän samantyyppisen voimatreenin, oli järjestys rinta, selkä ja reidet. Vaihdan siis järjestystä niin, että jokainen näistä kolmesta on omalla vuorollaan ensimmäisenä : tästä seuraavalla kerralla reidet, rinta ja selkä.

1) Leuanveto, Total Gym 1000 ja lisäpainona levytanko : 6 x 6-2
2) Yhden jalan kyykky, TG 1000 + levytanko : 5 x 6-2/6-2
3) Punnerrus, TG 1000 + levytanko : 5 x 6-2

Palautukset sarjojen välillä ovat 45-90 sekuntia. Punttitreeniä edeltää alkuverryttely ja venyttely ja treenin jälkeen vastaavasti venyttely ja jäähdyttely. Aikaa tulee menemään koko harjoituskertaan suunnilleen tunti.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Oikeudenmukaisuuden perusta on luottamus." - Cicero.
...

lauantai 6. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 17.


Järjestellessäni paikkoja löysin vanhemman, jo kuukausia sitten ilmestyneen, Tieteen Kuvalehden numeron 7. Siitä seuraava lainaus :

Kiipeäminen koettelee elimistöä (TK 7/2008, sivu 52) - osa 1.

"Caudwell Xtreme Everest-hankkeessa toistettiin 30 erilaista tutkimusta useita kertoja eri korkeuksissa. Tärkein tavoite oli selvittää, miten elimistö ottaa ja käyttää happea. Samalla tutkittiin, miten vähähappinen ilma ja muut ääriolosuhteet muuten vaikuttavat elimistöön.


Verkkokalvo vuotaa

Yli 80 prosentilla Mount Everestin huipulle nousevista esiintyy verenvuotoa silmän verkkokalvolla. Siksi koehenkilöiden verkkokalvot valokuvattiin eri korkeuksissa.


Hajuaisti pettää

70 koehenkilön hajuaisti testattiin testilevyillä, joista erittyy raaputettaessa 40 eri hajua. Nenä ja poskiontelot tutkittiin myös muilla tavoilla, ja lisäksi koehenkilöille tehtiin makutestejä.


Lihakset kutistuvat

Lihasmassan ja rasvaprosentin mittauksilla pyritiin selvittämään, miksi 70 prosenttia menetetystä painosta katoaa nimenomaan lihaksista eikä energiapitoisesta rasvakudoksesta.


Keuhkot pakahtuvat

Ultraäänikuvauksessa tutkittiin sydän ja keuhkojen verisuonet ja mitattiin keuhkojen paine. Tutkimus selvitti, miten korkea ilmanala vaikuttaa hengittämiseen ja hapenottoon.


VAUHTIKESTÄVYYSHARJOITUS

Eilen perjantaina ajoin maastopyörälläni 42 minuutin reippaan vauhtikestävyysharjoituksen, jonka aikana keskisykkeeni oli 161.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Rikas on sellainen, joka omistaa niin paljon ettei toivo yhtään enempää." - Cicero.
...

perjantai 5. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 16.


Rohdoksia oli joka lähtöön (TK 13/2008, sivut 72-73) - osa 3.

Taateli

"Taatelipuun hedelmät, jotka ovat luumarjoja, sisältävät paljon tanniinia. Tämä parkkihappona tunnettu aine tappaa bakteereja ja rauhoittaa mahaa. Egyptissä taateleilla ehkäistiin lisäksi VERISUONTEN AHTAUTUMISTA. Nykykansanparantajien mukaan taateleista on hyötyä myös flunssassa ja keuhkoputken tulehduksessa.


Ohra

Liottamalla ohranjyviä vedessä saatiin juomaa, jonka sanottiin lievittävän VIRTSARAKONTULEHDUKSEN aiheuttamia kipuja. Ohravedellä hoidettiin myös DIABETEKSESTA johtuvaa janoa. Täysjyväohran onkin todettu tasapainoittavan verensokeria.


Unikko

Unikkoja viljeltiin yleisesti faaraoiden Egyptissä. Siellä osattiin valmistaa niiden siemenkodasta oopiumia, jota käytettiin KIPULÄÄKKEENÄ ja PUUDUTUSAINEENA. Egyptiläiset hoitivat KOURISTUKSIA, UNETTOMUUTTA ja RIPULIA unikon lehdistä ja varresta puristetulla vain lievästi huumaavalla mehulla, mekoniitilla.


Malakiitti

Silmäsairaudet olivat yleisiä muinaisessa Egyptissä. Osaa niistä pystyttiin hoitamaan. SILMÄTULEHDUKSIEN hoitoon tarkoitettuihin voiteisiin lisättiin korukivenäkin käytettävää vihreää malakiitti-mineraalia, joka tappaa bakteereja. Malakiitti sopi myös luomiväriksi.


Akasia

Monien akasialajien maitiaisnesteestä saadaan kumimaista ainetta, jota Egyptissä käytettiin - usein diabetekseen liittyvien - VIRTSATIEVAIVOJEN lievittämiseen. Akasioiden tiedetään sisältävän paljon parkkihappoja, mutta tieteellistä näyttöä maitiaisnesteen parantavasta vaikutuksesta ei ole."


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kuka tietävi, mistä me tulemme
ja missä on matkamme määrä?
Hyvä että sitä tutkimme.
Ei tutkimus ole väärä."

Eino Leino.
...

torstai 4. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 15.


Rohdoksia oli joka lähtöön (TK 13/2008, sivu 71) - osa 2.

Mirhami

"Lähi-idän kansojen tavoin egyptiläiset tunsivat Commiphora-suvun palsamipuukasvien hyväntuoksuisen kumihartsin, mirhamin. Sitä lisättiin öljyliuoksena muun muassa raikastavaan suuveteen, jolla hoidettiin IENTULEHDUSTA ja ehkä hammasmätää.


Aaloe

Aloe veraa kutsutaan lääke- ja rohtoaaloeksi. Muinaiset egyptiläiset hoitivat tästä kaktusmaisesta mehikasvista saatavalla mehulla ja hyytelöllä RUOANSULATUSHÄIRIÖITÄ. Aloe veraa käytetään yhä luontaistuotteissa ja kosmetiikassa. Sen tiedetään esimerkiksi rauhoittavan auringossa palanutta ihoa.


Anis

Aasiasta peräisin olevan aniksen siemenet, jotka ovat oikeastaan lohkohedelmiä, muistuttavat maultaan lakritsia. Faaraoiden Egyptissä niitä pureksittiin YSKÄN vaivatessa. Anisruoho on maailman vanhimpia rohdoksia. Flunssan lisäksi sillä on hoidettu muun muassa kouristuksia."


OMA HARJOITTELUNI TÄNÄÄN

Iltapäivällä tulen tekemään treenin, jonka tavoitteena on lihasmassan lisääminen. Tarkoituksena on löytää harjoituspaino, jolla ensimmäisessä sarjassa menee 12 puhdasta täysimittaista toistoa ja 45 sekunnin palautusten jälkeen samalla painolla vähintään seiska. Progressiivisuutta noudatan lisäämällä seuraavalla vastaavanlaisella harjoituskerralla hieman kuormituksia, mikäli kykenen tekemään toistoja yhteensä x kertaa 10 liikettä kohden (siis kolmella sarjalla 30). Lisään myös seuraavalla kerralla yhden sarjan jokaiseen liikkeeseen (siis neljä kolmen sijasta).

Ohjelma on sama kuin viime viikon torstaina (28.08), mutta nyt lihasryhmien järjestys on alhaalta ylös - pohkeet, alaselkä, vatsa, kyynärvarret, ojentajat, hauikset, kaula, hartiat ja epäkkäät. Rinnan, selän ja reidet treenaan erillisellä kerralla, aivan eri päivänä.

Alkulämmittelyn (crosstrainer 5 min) ja venyttelyn (samaten 5 min) jälkeen punttitreenini tulee tänään olemaan seuraava (3 x 12-7 / Palautukset sarjojen välillä 45 sekuntia) :

1) Varpaillenousu käsipainolla (elevated dumbbell toe raise)
2) Hyvää huomenta levyllä (barbell plate good morning)
3) Säärinostot maaten, nilkkapainot (weighted flat bench leg raise)
4) Rannekääntö levytangolla (barbell wrist curl)
5) Ojentajakääntö levytangolla (lying barbell tricep curl)
6) Hauiskääntö levytangolla (barbell curl)
7) Päänosto levyllä (lying supine barbell plate neck resistance)
8) Käsipainopunnerrus istuen (seated dumbbell press)
9) Hartianosto käsipainoilla (dumbbell shrug)

Painojen jälkeen on vielä tavanomainen kevyt venyttely (5 min) ja jäähdyttely crosstrainerilla (5 min). Kokonaisuudessaan tämä harjoituskertani vie aikaa noin tunnin.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Yksi kestää elämän kaikki kolhut : levollinen omatunto." - Euripides.
...

keskiviikko 3. syyskuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 14.

Rohdoksia oli joka lähtöön (TK 13/2008, sivu 70) - osa 1.

"Muinaisessa Egyptissä hoidettiin monenlaisia vaivoja loistaudeista nivelsärkyyn ja mahakivusta hengitystieoireisiin, jotka johtuivat alistumisesta hiekkapölylle.

Lääkkeiden kasviperäiset vaikuttavat aineet sekoitettiin sellaisiin muutoinkin hyviksi havaittuihin nesteisiin kuin maito, etikka, palmuviini ja olut. Myös hunajaa käytettiin. Lääkeyrtit olivat sikäläisiä. Osassa kasveista on nykykäsityksenkin mukaan lääketieteellisesti merkittäviä tehoaineita.

Hamppu

Hampun kuivattuja kukkia ja lehtiä poltettiin, pureskeltiin tai haudutettiin teeksi. Hamppu sisältää päihdyttäviä kannabinoideja. Luontaislääkkeellä tuskin tavoiteltiin päihdyttävää vaikutusta, vaan sitä käytettiin ennen kaikkea KIPULÄÄKKEENÄ JA PUUDUTUSAINEENA.

Granaattiomena

Persiasta peräisin olevia granaattiomenoita on kerätty muinaisissa kulttuureissa etupäässä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Niistä saatavaa mehua käytettiin LAPAMADON häätämiseen. Nykyään tiedetään, että granaattiomenat ovat erinomainen C-vitamiinin ja muidenkin soluvaurioilta suojaavien antioksidanttien lähde."


SPINNINGIÄ

Epävakaan ja sateisen sään vuoksi tein eilisen pyöräilyharjoitukseni spinninginä. Poljin siis sisällä ja kotioloissa. Käytin siihen jo etukäteen suunnittelemani 70 minuuttia. Sen sijaan keskisyke oli suurempi kuin aikomani 145. Innostuin taas kerran ja poljin suhtkoht' tasaista vauhtia sykkeellä 164. Kun se suhteutetaan maksimisykkeeseeni (noin 185), tapahtui harjoitteluni vauhti- ja maksimikestävyyden rajamailla.

Tutustumisen arvoisia sivustoja ovat esimerkiksiPÄIVÄN MIETELMÄ

"Missä rakkaus hallitsee, siellä ei ole vallanhalua. Ja missä vallanhalu vallitsee, sieltä ei löydy rakkautta." - C. G. Jung.
...

tiistai 2. syyskuuta 2008


PALAUTUMINEN - osa 3.


Omakohtaisia vinkkejä paremman yöunen saavuttamiseksi

Älä syö mitään runsaasti sokeripitoista ennen nukkumaan menoa. Myös maidossa oleva sokeri (laktoosi) saattaa aiheuttaa sitkeätä sylkeä, joka hankaloittaa hengittämistä etenkin makuuasennossa. Samaa ongelmaa voi tulla myös joistain hammastahnoista. Myös kielen harjaaminen iltaisen hammaspesun yhteydessä auttaa.

Eteeriset öljyt kuten laventeli, ruusupuu, roomalainen kamomilla, vetiver ja muskatellisalvia jokusen minuutin käytöllä tuoksulampussa (vettä+muutama tippa öljyä+lämpökynttilä) auttavat rauhoittumaan. Voit myös tipauttaa näitä öljyjä pienen määrän suoraan lakanalle tai nenäliinalle sängyn pääpuolelle. Mikäli Sinulla on vaikea sydänvika tai astma, älä käytä eteerisiä öljyjä.

Jos sieraimesi ja poskiontelosi tuntuvat tukkoisilta, nenän huuhtelu nenäkannussa olevalla miedolla suolavedellä (mieluiten merisuola) auttaa. Kannuja myyvät luontaistuotekaupat.

Nenäteippi (esim. Breathe Right) laajentaa nenän tiehyitä ja auttaa siten paremmin hengittämään nimenomaan nenän kautta. Teippi vähentää myös kuorsaustasi antaen kumppanillesikin paremman yöunen.

Jotta elimistö helpommin tajuaisi, että on aika mennä levolle, pitää valon määrän vähentyä minimiin. Tässä auttaa tiheät sälekaihtimet tai pimennysverhot. Erinomainen ja edullinen ratkaisu on läpinäkymätön silmänaamio, joka "pimentää" kirkkaankin huoneen.

Mikäli pienetkin äänet saavat Sinut hereille, voit kokeilla laittaa joko pumpulia tai apteekista ostetut vaahtomuoviset tulpat korviisi.

Tyynyn, patjan tai peräti koko sängyn vaihtaminen uudempaan versioon voi vaikuttaa huomattavasti yöunen laatuun. Nuo hankinnat ovat hyviä sijoituksia, sillä me, niin Sinä kuin minäkin, nukumme suunnilleen kolmasosan koko ajastamme.


RINNAN, SELÄN ja REISIEN MASSATREENI

Parin lähes täydellisen lepopäivän (lauantai ja sunnuntai) jälkeen eilen maanantaina treenasin rintaa, selkää ja reisiä kutakin kolmella liikkeellä. Koska harjoituskerran tavoitteena oli massan lisääminen, tein 7-12 toiston sarjoja. Laitoin ennen harjoittelun aloittamista valmiiksi sellaiset painot, joilla ensimmäisessä sarjassa menee tuo 12 toistoa ja kahdessa muussa sarjassa vähintään seitsemän. Palautukset sarjojen välillä olivat 45-60 sekuntia.

Rinta :

1) Vinopenkkipunnerrus (30 astetta) käsipainoilla
2) Penkkipunnerrus käsipainoilla
3) Vipunostot maaten, käsipainot

Selkä :

4) Leuanveto, Total Gym 1000 + levytanko
5) Yhdenkädensoutu käsipainolla
6) Tangonpääsoutu yhdellä kädellä

Reidet :

7) Reisiojennus yhdellä jalalla, Total Gym 1000 + levytanko
8) Hack-kyykky käsipainoilla
9) Reisikoukistus, Total Gym 1000

Harjoituskertani kesti alkuverryttelyineen (crosstrainer 5 min + venyttely 5 min), punttitreeneineen ja loppujäähdyttelyineen (venyttely 5 min + crosstrainer 5 min) 76 minuuttia.

Progressiivisuutta noudatan tässä kohtaa ohjelmaa lisäämällä ensi kerralla hieman painoa kaikkiin niihin liikkeisiin, joissa kykenin tekemään kolmella sarjalla vähintään 30 toistoa. Koska tämäkin harjoituskerta oli laatuaan ensimmäinen muutaman viikon harjoitustauon jälkeen, tulen myös lisäämään sarjamääriä (ensin neljä sitten viisi/liike).


PÄIVÄN MIETELMÄ

Don't Quit

"When things go wrong, as they
sometimes will,
When the road you're trudging seems
all up hill,
When the funds are low
and the depts are high,
And you want to smile, but you
have to sigh,
When care is pressing you down a bit ---
Rest if you must, but don't quit.

Life is queer with its twists and turns,
As every one of us sometimes learns,
And many a person turns about
When they might have won had they
stuck it out.
Don't give up though the pace seems slow ---
You may succeed with another blow.

Often the struggler has given up
When he might have captured the
victor's cup ;
And he learned too late when the night
came down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out ---
So stick to the fight when you're
hardest hit, ---
It's when things seem worst that
you mustn't quit.


LEPÄÄ AINA VÄLILLÄ, mutta ÄLÄ silti LUOVUTA.
"Lato" - Ari Kokkonen.
...

maanantai 1. syyskuuta 2008


PALAUTUMINEN - osa 2.


Nuku hyvin

Tämän vuoden huhtikuussa käsittelin jo aihetta "nuku hyvin". Alla olevassa tekstiä kertauksena tästä meille kaikille tärkeästä aiheesta.

Toiminnat unen aikana

Unen aikana elimistössäsi on aktiivisena muun muassa :

a) immuunijärjestelmä torjuu taudinaiheuttajia
b) kasvutekijät uudistavat soluja
c) käpylisäke erittää runsaammin melatoniinia
d) maksa hajottaa myrkkyjä ja työstää ravintoaineita

Passiivisina toimivat nukkuessasi :

e) elimistön lämpötila laskee suunnilleen 0.4 astetta
f) hengitys madaltuu
g) lihasjännitys vähenee
h) mahanesteen tuotanto vähenee
i) sydämen syketiheys hidastuu
j) verenpaine laskee

Unen vaiheet

Unessa vaihtelee syvä uni ja REM-uni. Syvä uni jaetaan neljään vaiheeseen. Ensimmäisen (nukahtamisvaihe) ja toisen (kevyt uni) asteen aikana saattaa vielä herätä helposti johonkin ääneen. Kolmannessa ja neljännessä vaiheessa nukkujaa voi olla vaikea herättää.

Unennäkö tapahtuu REM-unen aikana, jolloin silmät liikkuvat vilkkaasti, mistä vaihe onkin saanut nimensä (Rapid Eye Movements). Tässä vaiheessa aivot toimivat lähes yhtä aktiivisesti kuin valveilla ollessa.

Tämä univaiheiden kierto, nukahtaminen - syvä uni - REM-uni, kestää suunnilleen puolitoista tuntia ja toistuu siten keskimäärin viisi kertaa yössä.

Yleisen fyysisen toimintakyvyn ja erityisesti tuloksellisen kuntoilun kannalta on tärkeää miten pitkään ja tehokkaasti elimistö on yöllä syvän unen tilassa. Tällöin nimittäin tapahtuu palauttava aineenvaihdunta. Syvän unen aikana erittyy muun muassa kasvuhormonia.

Kun nukkuu riittävästi, elimistö polttaa rasvaa tehokkaammin. Jatkuva unenpuute muuttaa rasvan ja hiilihydraattien tasapinoa siten, että keho rupeaa varastoimaan rasvaa - alkaa siis lihominen.

Koska kohtuullinen liikunta parantaa syvän unen laatua, niin myös henkinen puoli kuntoutuu : oppiminen ja muistaminen tehostuu.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Minun sukupolveni suurin keksintö on se, että ihminen pystyy muuttamaan elämänsä kulun muuttamalla ajattelutapansa." - William James.
...