torstai 31. heinäkuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 13.


Kaikki aivoista (TK 11/2008, sivu 77)

"Internetissä julkaistu aivo-opas esittelee asioita kolmella eri tasolla : aloittelijoille, perustiedot hallitseville ja edistyneille. Sivustossa voi tutustua niin aivojen biologiseen historiaan ja rakenteeseen kuin siihenkin, miten tiede pyrkii löytämään yhteyden tietoisuuden ja aivojen toiminnan välillä."

http://thebrain.mcgill.ca/flash/index_d.html


KAKSI TAPAA ALKAA POLTTAA ENEMMÄN ENERGIAA

1. Harjoittelu heti herättyä

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että harjoittelu aamulla heti heräämisen jälkeen (ennen aamiaista) kuluttaa energiaa kolme kertaa enemmän kuin vastaava harjoitus myöhemmin päivän aikana. Yön aikana elimistö on käyttänyt hiilihydraattivarastot hyvin vähiin. Niinpä kehon on turvauduttava rasvavarastoihinsa saadakseen energiaa liikkumiseen.

Varhaisella aamutreenillä lähtee elimistö mukavasti käyntiin. Aineenvaihdunta kiihtyy - rasvanpoltto tehostuu. Olo on pirteämpi koko päivän. Stressitasokin pysyy alhaisempana.

Tehoa lisää vielä jos tekee toisen harjoituksen 4-6 tuntia aamutreenin jälkeen. Itse teen nyt heinäkuussa noin tunnin reippaan ulkoilun lisäksi päivän mittaan suunnilleen kolmen tunnin välein muutaman sarjan erilaisia punttisarjoja, joilla pidän koko päivän ajan aineenvaihduntani tehokkaana. Kilo lihasta polttaa noin 100 kcal päivässä: mitä enemmän lihasta sitä suurempi on energiankulutus. Painoharjoittelu on siis tärkeä osa rasvanpoltossa ruokavalion ja aerobisen harjoittelun ohella.

2. Kunnollinen aamiainen.

Aineenvaihduntaa voisi verrata takkaan, jonka tulta tulee pitää yllä lisäämällä sinne poltettavaa. Se antaa lämpöä sitä enemmän mitä tasaisemmin sinne puuta laittaa. Kun syö kunnollisen aamiaisen (proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja) lähtee päivä energisesti alkuun ja pysyy sellaisena kun keholle antaa tasaisin välein sopivaa ravintoa.


PÄIVÄN MIETELMÄT

"Niin kauan kuin ihminen pystyy ihailemaan ja rakastamaan, hän on ikuisesti nuori." - Pablo Casals.

"Kahdeksankymmentävuotiaalla on se etu, että hän on ehtinyt rakastaa useita ihmisiä." - Jean Renoir.
...

keskiviikko 30. heinäkuuta 2008


YELENA ISINBAJEVA - WR 504
One red rose to beautiful Yelena.

Ihana Yelena (Jelena) teki sen taas : Monacossa syntyi uusi naisten seiväshypyn maailmaennätys 504. Voit käydä tutustumassa Jelenaan tarkemmin hänen kotisivuillaan http://www.yelenaisinbaeva.com/splash.cfm.


JAMAIKAN (PIKA)JUOKSIJAT

Toisinaan Suomen huonossa menestyksessä kansainvälisissä yleisurheilukisoissa vedotaan kansamme vähälukuisuuteen. Huonoon menestykseemme kyllä pitää olla muitakin syitä, sillä pärjäävät meitä pienemmätkin kansat mainiosti.

Jamaikan asukasluku on reilusti alle kolme miljoonaa eli vain puolet Suomen määrästä. Silti Jamaikalla olisi asettaa esimerkiksi useampikin viestijoukkue niin miesten kuin naistenkin matkoilla. Hyviä urheilijoita heiltä löytyy keskimatkoiltakin. Eilen Monacon kisoissa oli Jamaikalta joku osallistumassa myös miesten kuulaan.


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 12.

Mies jäi ilman mitalia naisten korkeushypyssä (TK 11/2008, sivu 54)

"Kun olympiavuonna korkeushypyn Saksan ennätyksen tehnyttä Gretel Bergmannia ei valittu kisajoukkueeseen muka heikon tuloskunnon mutta todellisuudessa juutalaisuuden takia, hänen paikkansa sai Dora Ratjen.

Bergmann tunnettiin ulkomailla, ja häntä pidettiin yhtenä voittajasuosikkina. Ratjesta ei sen sijaan tiedetty juuri mitään. Ratjen kuitenkin osoittautui hyväksi kilpailijaksi ja saavutti neljännen sijan. Ratjen hävisi voittajalle, Unkarin Ibolya Csákille, kaksi senttiä ylitettyään 158.

Vuonna 1938, kun Ratjen oli voittanut Euroopan mestaruuden uudella maailmanennätystuloksella, selvisi, että hän ei ollutkaan nainen. Hänen mukaansa kansallissosialistit olivat pakottaneet hänet petokseen."


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kaikki muuttuu. Itsekin olet jatkuvan muutoksen alainen." - Marcus Aurelius.
...

tiistai 29. heinäkuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 11.


Kesäkisojen tähti : Jesse Owens (TK 11/2008, sivu 51)

"Suomalaiset menestyivät Berliinin kesäolympialaisissa (1936) erinomaisesti. Suomi saavutti esimerkiksi 10 000 metrin juoksussa kolmoisvoiton. Silti kisojen suurimpana urheilusankarina voidaan pitää tummaihoista pikajuoksijaa ja pituushyppääjää James "Jesse" Owensia, joka voitti neljä kultamitalia. Yhdysvaltalaisen menestys oli paha kolaus Hitlerille, joka korosti arjalaiseksi kutsumansa pohjoisen valkoisen rodun ylivertaisuutta.

1913 syntynyt Owens oli köyhistä oloista. Hän viihtyi urheilukentällä jo lapsena, ja hän alkoi menestyä yleisurheilussa teini-iässä. 1935 hän löi 45 minuutin kuluessa kolme maailmanennätystä ja sivusi yhtä.

Owens oli valmis jättämään Berliinit kisat väliin, mutta hänen valmentajansa suostutteli hänet osallistumaan niihin. Owensista tuli Saksassa urheilulegenda, sillä hän voitti kolme yksilölajia (100 ja 200 metrin juoksun ja pituushypyn) ja juoksi Yhdysvaltojen voittoisassa 4x100 metrin viestijoukkueessa.

Hitlerin harmiksi Owens oli erittäin suosittu yleisön keskuudessa. Owensia kannustettiin, ja häneltä pyydettiin nimikirjoituksia.

Owensista ei tullut kansallissankaria Yhdysvalloissa, missä myös rotusorto oli arkipäivää. Owens kuoli vuonna 1980 keuhkosyöpään.""Voikukka" - Ari Kokkonen.
1000 TOISTOA VATSALIIKKEITÄ PÄIVÄSSÄ - SILTI EI LIHAKSET NÄY.

Minulle Yhdysvalloissa tulleessa sähköpostissa Tom Venuto kertoo itse saamastaan tekstistä, jonka kirjoittaja kysyy :

"Olen treenannut nyt vuoden, mutta en ole saanut alavatsaani toivomaani kuntoon. Vaikka ylävatsani lihakset jo vähän häämöttävät, on vyötärölläni silti vielä läskirengas. Olen tehnyt neljänä päivänä viikossa 900 vatsarutistusta (crunches) ja 100 ylävartalon kohotusta (sit-ups). Mitä muuta voisin tehdä?"

Vatsalihakset vaativat harjoittelua samaan tapaan kuin muutkin lihasryhmät kasvaakseen ja voimistuakseen. Jotta vatsalihakset sitten näkyisivät kunnolla, on rasvaprosentti pudotettava mahdollisimman alas. Miehillä tämä tarkoittaa reilusti alle 10 prosentin ja naisille lähelle sitä. Ainoa keino on eläminen lievällä kalorivajeella, mikä tapahtuu vähentämällä syömistä, lisäämällä liikuntaa tai näiden yhdistelmällä.

Ensin on saatava rasva liikkeelle verenkiertoon ja sieltä lihaksille polttoaineeksi. Rasvasoluissa on B1-reseptoreita, jotka auttavat tässä prosessissa. Alavatsan alueella vaikuttavat enemmän A2-reseptorit, jotka varastoivat rasvaa kehoon. Niinpä tuo osa kehoa on useimmille juuri se mihin ensimmäiseksi rasvaa kertyy ja josta se myös viimeiseksi lähtee.


PÄIVÄN MIETELMÄT

"Ystävyys lisää hyvän monikertaiseksi ja jakaa pahan." - Baltasar Gracián.

"Ken yhtä ihmistä rakastaa,/ se kaikkia rakastaapi./ Ken kerran voi itsensä unhoittaa,/ se unten onnen saapi./ Ken kerran itse on onnellinen,/ se tahtois onnehen jokaisen/ ja antaa ja antaa ja antaa vaan/ oman onnensa aarteistaan." - Eino Leino.
...

maanantai 28. heinäkuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 10.

Jatkan nyt muutamina päivinä tästä eteenpäin lainauksia Tieteen Kuvalehdestä. Edelliset löytyvät ajalta 24.6-4.7.08.

Geenimuunnos altistaa tupakoinnille (TK 11/2008, sivu 21)

"Puolella eurooppalaisista on geenimuunnos, joka altistaa nikotiiniriippuvuudelle. He alkavat muita todennäköisemmin tupakoida, heidän on vaikeampaa lopettaa tupakointia ja heillä on suurempi riski saada keuhkosyöpä.

Muuntunut geeni ohjaa aivosolujen nikotiinireseptorin toimintaa. Niillä, jotka ovat saaneet geenin toiselta vanhemmistaan, on 30 prosenttia keskimääräistä suurempi riski sairastua keuhkosyöpään. Niillä, jotka ovat saaneet geenin sekä isältään että äidiltään, riski on 80 prosenttia keskimääräistä suurempi.

Geeniä tutkivat M.D. Andersonin syöpäkeskus USA:ssa, deCode Genetics -yritys Islannissa ja syövän tutkimuslaitos IARC Ranskassa."
"Wallu ja Piu" - Nina Painilainen

KALEVAN KISAT - sunnuntai 27. kesäkuuta

Ainoa kansainvälisen huippuluokan yleisurheilutulos saatiin aikaiseksi miesten keihäässä kun Tero Järvenpää heitti heti ensimmäisellään 86.68. Yleensä kotimaassa ylivoimainen Tero Pitkämäki pääsi melkoisen räpellyksen jälkeen tulokseen 82.28. Kolmas jo Pekingiin valittu keihäsmiehemme Teemu Wirkkala oli vasta viides. - Tiesitkö, että kolmanneksi tullut Esko Mikkola on tekniikan tohtori ja että hän on mukana astronauttikoulutuksessa USA:ssa?!

Edellisessä Kalevan Kisoja käsittelevässä kyhäelmässäni kerroin Voitto Hellsténin saavutuksista 50 vuoden takaa. Kolmiloikan SE on lähes tuolta ajalta. Pertti Pousi teki nykyäänkin voimassa olevan kolmiloikan SE:n 40 vuotta sitten - 17.00. Tämän vuoden voittaja Aleksi Tammentie hyppäsi yli metrin tuota vähemmän. Ilahduttavaa on kuitenkin, että Aleksi on vielä hyvin nuori ja siten toivottavasti vasta kehityksen alkutaipaleilla.

Miesten pitkillä matkoilla (5000-10000) tulostaso Suomessa on jo pitkään ollut surkea. Nytkin 5000 metrillä voittoaika painui yli 14 minuutin (14.10.35). Tämä tarkoittaa häviötä maailman huipuille suunnilleen puolitoista kierrosta (600 m). Voimassa oleva Suomen ennätys 5000 metrillä on 36 vuotta vanha! Lasse Virén juoksi ajan 13.16.3 Helsingissä 14.9.1972. Kannattaa myös muistaa, että Paavo Nurmi teki 5000 metrin ennätyksekseen 84 vuotta sitten (1924) ajan 14.28.2, joka ei ole kovin paljon heikompi tämän vuoden Kalevan Kisojen aikaa. Nurmi olisi hävinnyt pronssista vain nelisen sekuntia...olisi siis tullut neljänneksi. Mutta - tosi suuri mutta - Nurmen aikoina juostiin paljon huonommalla alustalla ja huonommilla jalkineilla.

Naisten seiväshypyn olympiapaikasta käytiin kova kisa Minna Nikkasen ja Vanessa Vandyn välillä. Molemmat ovat ikäluokkansa huippuja kansanvälisestikin. Loppujen lopuksi Vanessa voitti tuloksella 430 hypäten viisi senttiä Minnaa enemmän.

Kalevan Kisojen vanhin osanottaja oli tänä vuonna Pertti Hynni, jolle mittariin on kertynyt lukemat 48 v. Siitä huolimatta hän heitti kiekkoa 55.35 ja sijoittui kahdeksanneksi.

Paljon muutakin tapahtui. Nämä olivat mielessäni päällimmäisinä.


TOUR de FRANCE - osa 21.

Tämän vuoden Tour de France, jo 95. järjestyksessään, päättyi Pariisissa ajettavaan etappiin, jolla pituutta oli 143 kilometriä. Katuina olivat muun muassa Champs-Elysées ja Rue de Rivoli, joiden varsilla oli runsaasti katsojia ja ennen kaikkea mahtavia ja tyylikkäitä rakennelmia.

145 maaliin tulleesta ensimmäisenä viivan ylitti Gert Steegmans ajalla 3.51.38 (37.04 km/h), mutta hän oli kokonaiskilpailussa lopulta vasta sijalla 111 yli kolme tuntia voittajalle hävinneenä.

Lopulliset tulokset (3558.5 km) :

1) Carlos Sastre (Team CSC Saxo Bank) / 87 h 52 min 52 sek
2) Cadel Evans (Silence - Lotto) / - 58 sek
3) Bernhard Kohl (Gerolsteiner) / - 1 min 13 sek


OMA HARJOITTELUNI MENNEELLÄ VIIKOLLA

Perusrunko oli sama kuin jo monena viikkona peräkkäin : aamuisin noin tunti pyöräilyä + päivän mittaan kolmen tunnin välein punttitreeninä yksi sarja (17-19 toistoa, siis aikaisempaa enemmän) kullekin lihasryhmälle (ma+ke+pe : rinta, selkä ja reidet/ti+to+la : hartiat, hauikset, ojentajat, vatsa ja pohkeet) ja sunnuntaina lepo.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Rauha ja onni kuuluvat myös sinulle, mutta voit ottaa ne vastaan vasta, kun olet vapautunut pelosta ja itsekkyydestä." - Axel Fredenholm.
...

sunnuntai 27. heinäkuuta 2008


KALEVAN KISAT 2008


Pyrin katsomaan kaikkien televisiostani näkyvien kanavien yleisurheilukilpailut niin ulkomailla kuin meillä Suomessakin. Silloin on melkoisen helppoa vertailla näiden tulostasoja.

Erityisen ilahduttavia hetkiä tämän vuoden Kalevan Kisoissa ovat näiden jo kuluneiden päivien aikana tuoneet pituushyppääjät : miehissä Petteri Lax teki melko kovan tuloksen täysin hyväksyttävissä olosuhteissa, sillä parhaalle hypylle kertyi mittaa peräti 811 cm / naisten tulostaso ei ollut näin hyvä, mutta hienoa oli että monta nuorta melko uutta tulokasta hyppäsi yli kuusi metriä - tulevaisuus näyttää turvatulta.

Heikoksi jäivät suoritukset ainakin pikamatkoilla (naisten aidat, miesten aidat, naisten satanen ja miesten satanen), miesten seiväshypyssä ja naisten keihäässä.

Aina kotimaista yleisurheilua seuratessani tulee mieleen varhainen nuoruuteni tai oikeastaan lapsuuteni ja sieltä Voitto Hellstén. Hänellä kun oli Suomen mestaruuksia 100 metriltä kolme (1952-1954), 200 metriltä viisi (1952, 1954-1957) ja 400 metriltä neljä (1955-1958). Voit ajatella, että mitäpä tuossa niin ihmeellistä. No, on siinä. Vuonna 1956 Melbournen olympialaisissa Voitto Hellstén tuli pronssille ajalla 46.20. Tuota aikaa eivät pysty tämän päivän 400 metrin juoksijat alittamaan. 46.20 on vieläkin Suomen kaikkien aikojen 400 metrin tilastossa viides! Hellstén ei harjoitellut "tieteellisesti" eikä edes ympäri vuoden ; hän juoksi hiilimurskalla, ei nopealla tartanilla tai mondolla ; ei voinut käyttää lisäravinteita, dopingista puhumattakaan - niitä kun ei tuolloin vielä ollut.


PYYDYSTÄ tai POIMI

Kun perustat ruokavaliosi sellaiseen mikä on pyydystetty tai poimittu ja mahdollisimman vähän jalostettu, pysyt helpommin vailla ylipainoa. Näin ollen voit syödä melkoisen huoletta kalaa, tuoretta lihaa, vihanneksia ja hedelmiä.

Ruokapakkauksiin on merkitty tuotteen proteiini-, rasva- ja hiilihydraattipitoisuus. Jos viimeksi mainitun alla on sokerin osuudeksi laitettu yli 10 g/100g, jätä se ostamatta. Sokerista on pelkästään haittaa elimistölle.

On hyvä noudattaa sääntöä 85/15. Tuo 85 osoittaa oikeanlaisen terveellisen ravinnon prosenttiosuutta. Vähintään siihen olisi meidän kaikkien pyrittävä - niin minun kuin Sinunkin.

Lisää tästä aiheesta ja monista muista voit käydä lukemassa (englanniksi) sivuilta http://www.totalhealthbreakthroughs.com.


TOUR de FRANCE - osa 20.

53 kilometrin aika-ajon selvitti nopeimmin saksalainen Stefan Schumacher (1.03.50). Koska Carlos Sastre on ennen tämän sunnuntain viimeistä etappia kokonaiskilpailun johdossa minuutin ja viiden sekunnin turvin, on oletettavaa, että Tour de Farnce 2008 voittajan nimi tulee olemaan CARLOS SASTRE (Team CSC Saxo Bank).


PÄIVÄN MIETELMÄ

"On miellyttävää kohdata sen henkilön katse, jolle on vastaikään antanut jotakin." - Jean La Bruyére.
...

lauantai 26. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ HOIKKANA PYSYMISEEN - osa 3.


6. Järkevä ruokavalio

Kun elimistö on saanut ravinnosta kaiken tarvitsemansa energian ja riittävästi tarpeellisia ravinteita, ei ylimäärästä ole enää hyötyä. Se vain kertyy kehoon rasvaksi.

Syömällä tasaisin välein pienehköjä aterioita, joissa jokaisessa on mukana jotain proteiinipitoista

a) pysyy aineenvaihdunta tehokkaana
b) estyy vatsan venyminen
c) verensokeri pysyy tasaisena
d) keholla on koko ajan riittävästi rakennusaineita

Yhtenä päivän viikossa on henkiselle puolelle hyväksi syödä ateria, joka sisältää sellaista josta viikolla on joutunut kieltäytymään.


TOUR de FRANCE - osa 19.

Perjantaiselle 19. etapille lähti mukaan 149 ajajaa 19 joukkueesta. Etapilla oli pituutta tällä kertaa 165 kilometriä. Tuohon matkaan voittaja ranskalainen Sylvain Chavanel käytti aikaa 3.37.09 (45.7 km/h).

Keltaista johtajan paitaa pitää yllään yhä espanjalainen Carlos Sastre. Hän on käyttänyt tähän mennessä Touriin aikaa 82 tuntia 54 minuuttia ja 36 sekuntia ollen kakkossijan Frank Schleckiä (lux) edellä yhden minuutin ja 24 sekuntia.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Mutta minulla on muistoni, niitä ei voi minulta riistää." - Hans Christian Andersen.
...

perjantai 25. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ HOIKKANA PYSYMISEEN - osa 2.


4. Tehokas painoharjoittelu

Lihaksisto on kehon aineenvaihdunnallisesti aktiivisin osa: mitä enemmän lihasta, sitä enemmän energiaa palaa. Jotta kehosi rasvaprosentti pysyisi sopivan alhaisena - lihasmassa lisääntyisi ja aineenvaihdunta olisi optimaalista - on painoharjoittelukertojesi oltava lyhyitä ja intensiivisiä. Sarjojen välillä olisi hyvä pitää palautusta vain sen verran, että hengitys hieman tasaantuu.

Jos vain mahdollista, harjoittele painoilla 4-5 kertaa viikossa. Voit harjoitella esimerkiksi kolmijakoisella ohjelmalla : a) rinta, hartiat, ojentajat b) selkä ja hauikset c) reidet. Harjoituspäiviä voi olla joko kaksi peräkkäin/yksi lepo, kolme peräkkäin/yksi lepo tai joka toinen päivä. Vatsaa ja pohkeita kannattaa treenata 2-3 kertaa viikossa.

5. Aerobinen harjoittelu

Aerobinen harjoittelu on hyväksi niin verenkierto- kuin hengityselimistöllekin. Lisäksi siinä on mahdollisuus olla ulkoilmassa ja luonnonvalossa, mikä on monella tapaa elimistölle parempi vaihtoehto kuin sisällä olo. Sillä ei kuitenkaan ole niin suurta merkitystä kehon rasvakudoksen ja lihasmassan väliselle suhteelle kuin painoharjoittelun ja proteiinipitoisen kontrolloidun energiamäärän ruokavalion yhdistelmällä.

Sijoita aerobinen harjoittelusi välipäiviin (päiviin, joina ei ole painoharjoittelua). Monet pitävät aamuisia (ennen aamiaista suoritettuja) 30-60 minuutin pyöräilylenkkejä tai reippaita kävelykertoja tehokkaina rasvanpolttajina. Kokeile mikä sopii Sinulle.

TOUR de FRANCE - osa 18.

Torstaisella 18. etapilla oli mittaa 196 kilometriä. Se ei ollut vaatimuksiltaan niin rankka kuin 17. etappi. Voittoon polki saksalainen Marcus Burghardt ajallaan 4.30.21 (keskinopeus 43.6 km/h).

Kohti kolmea viimeistä etappia lähtee matkalle keltaisessa paidassaan espanjalainen Carlos Sastre, jolla takana tässä vaiheessa on poljettuna 79 tuntia 16 minuuttia ja 14 sekuntia.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Ei voi tietää mitä elämä on, mitä maailma on, ennen kuin saa oman lapsen, jota rakastaa." - Lafcadio Hearn.
...

torstai 24. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ HOIKKANA PYSYMISEEN - osa 1.


1. Suunnitelmallisuus

Ilman etukäteissuunnittelua on vaikea missään onnistua: "Fail to plan, plan to fail". Kuntoilussakin tulee tehdä alustava suunnitelma niin liikunnan kuin ravinnonkin suhteen - mitä, miten paljon ja milloin.

Suunnitelmien toteutumisia kannattaa päivittäin seurata kirjaamalla ylös tietoja ainakin läpikäydystä harjoittelusta, kenties myös ravinnosta ja fyysisistä ja henkisistä tuntemuksista. Näiden avulla voi sitten tehdä tarpeen vaatiessa muutoksia.

2. Henkilökohtainen tuki

Välillä tulee hetkiä, jolloin tuntuu, ettei jaksa olla riittävän motivoitunut säännölliseen tehokkaaseen harjoitteluun ja terveelliseen ruokavalioon. Hyvänä apuna on etenkin tuolloin sopiva harjoittelukumppani tai henkilö, jolta saa henkistä tukea.

3. Säännöllisyys

Hoikkana pysymiselle on tärkeää päivittäinen liikunta, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa. Se auttaa myös palautumisessa : aina kun harjoittelee (mikä tahansa tehokas liikunta), nopeutunut verenkierto kuljettaa tehokkaammin happea ja ravinteita lihaksille ja poistaa kuona-aineita.
Felt F4 - noin 2300 euroa.

TOUR de FRANCE - osa 17.

Eilinen (keskiviikko) etappi oli järjestysnumeroltaan 17. Kun sillä oli kokonaispituutta 210 kilometriä ja välillä jyrkkyyttä peräti 10% (korkeuseroa 100 metriä/1000 metriä), oli täysin kohdallaan nimitys "vaikea vuoristo-osuus".

Voittajana tuli maaliin espanjalainen Carlos Sastre ajalla 6.07.58. Se tarkoitti keskinopeutta 34.3 km/h. Hän siirtyi samalla myös kokonaiskilpailun johtoon eli puki ylleen keltaisen paidan.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Rakkaus ei aiheuta kärsimystä, sen aiheuttaa omistamisen tunne joka on rakkauden vastakohta." - Antoine de Saint-Exupéry.
...

keskiviikko 23. heinäkuuta 2008


RUOKAVALIOT MITTELÖSSÄ


The New England Journal of Medicine-julkaisusta (359 numero 3) löytyy tutkimus nimeltään "Weight Loss With a Low-Carbohydrate, Meriterranean or Low-Fat Diet".

Tutkimusta varten koehenkilöt (86% miehiä, ylipainoisia /BMI 31 ja keski-ikäisiä / noin 52 v) jaettiin kolmeen ryhmään :

1) Vähärasvainen dieetti : naisilla energiaa 1500 kcal, miehillä 1800 kcal, josta rasvaa alle 30% (tyydyttynyttä vain 10%) . . . vähärasvaisia viljatuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja palkokasveja.

2) Välimeren dieetti : energiamäärät kuten yllä - rasvaa 35% (mukana pähkinöitä ja oliiviöljyä) - paljon vihanneksia - punainen liha korvattu vaalealla lihalla (linnut) ja kalalla.

3) Matalahiilihydraattinen dieetti : energiamäärä rajoittamaton - hiilihydraatteja päivässä 20-120 grammaa.

Eniten kahden vuoden aikana painoaan vähensi ryhmä 3 (keskimäärin 5.5 kiloa). Ryhmä 2 onnistui pudottamaan yksilöä kohden noin 4.6 ja ryhmä 1 samaten vain olemattoman vähän (3.3 kiloa).

Aiheesta voit käydä lukemassa lisää sivustosta http://www.burnthefatblog.com, jossa paljon hyvää tietoa ravitsemuksesta ja liikunnasta.

Omana toteamuksenani tähän : Ilmeisesti koehenkilöiden fyysinen aktiviteetti oli hyvin vähäistä, koska noin pienillä kalorimäärillä ei suurempaa pudotusta tapahtunut! Kannattaa myös muistaa, että ruokavalion koostumuksen ensisijaisena tarkoituksena tulisi olla terveyden vaaliminen...ei niinkään painontarkkailu - elämä ei ole parista kilosta kiinni.


TOUR de FRANCE - osa 16.

Ranskan Ympäriajon 16. etappi päättyi tuhannen asukkaan Jausiersiin. Sinne voittaja Cyril Dessel ennätti ajassa 4.31.27 (keskinopeus 34.7 km/h).

Etapilla noustiin lähes 3000 metrin korkeuteen, sillä tuo paikka on ylempänä kuin yksikään muu tietä pitkin päästävä kohta Ranskassa (2802 metriä). Ylämäen jälkeen tulee yleensä alamäki. Niin tuollakin. Vauhti kohosi likelle sataa. Kaarteissa - tiet kun ovat tuolla serpentiinejä - oli monilla vaikeuksia, vaikka ammattilaisia ovatkin.

Tämän keskiviikkopäivän etappi (numero 17) tulee olemaan vielä rankempi.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Älä hylkää unelmiasi! Kun ne ovat kadonneet, olet ehkä olemassa, mutta lakannut elämästä." - Mark Twain.
...

tiistai 22. heinäkuuta 2008


TOUR de FRANCE - osa 15.
Bianchi Freccia Celeste HC - 5499.00 euroa.

Palaan vielä pari päivää ajassa taaksepäin. Sunnuntaiselle tämän vuoden Tourin 15. etapille lähti mukaan 156 ajajaa. Yli kaksikymmentä alkuperäisestä 180 ajajasta oli siis tuolloin jo keskeyttänyt : loukkaantumiset, uupumiset, dopingkäryt ym.

Tällä kertaa ajettiin liukkaissa ja koleissa olosuhteissa, joskin maisemat olivat ainakin aika-ajoin erittäin hulppeat - olihan tämä ensimmäinen alppietappi tänä vuonna. Jyrkkyyttä siis riitti. Etapin 183 kilometristä muutamat viimeisetkin kitkutettiin ylös 7-8%:n nousuissa...70-80 korkeuseroa yhden kilometrin matkalla.

Maaliin tultiin Italian puolelle. Siinä vaiheessa oli tämän vuoden Touria ajettu jo 2639 kilometriä. Ykkösenä maaliviivan ylitti australialainen Simon Gerrans ajalla 4.50.44. Keskinopeus oli näin 37.6 km/h.

Kokonaiskisaa 15 etapin jälkeen johtaa luxemburgilainen Fränk Schleck. Hän on käyttänyt aikaa 2639 kilometriin hieman alle 64 tuntia (63.57.21).


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Ei ystävyys siihen pääty, että minä pidän puoleni ja sinä pidät puolesi." - Afrikkalainen sananlasku.
...

sunnuntai 20. heinäkuuta 2008


NELJÄ VATSALIHASHARJOITTELUN MYYTTIÄ


Myytti 1. On tehtävä sadoittain vatsalihastoistoja kerrallaan.

Jos tukeudut pitkäveteisiin selkääkin rasittaviin vatsaliikkeisiin laihduttaaksesi, tulet pettymään tuloksiin. Tee niiden sijasta intervallityyppistä tehoharjoittelua koko keholle. Säästät aikaa ja vaivaa... ja ennen kaikkea : saat näkyviä tuloksia.

Myytti 2. Tv-kaupan vatsalaitteet tekevät ihmeitä.

Kunpa edes joku noista lukemattomista laitteista, joita "asiantuntijat" suosittelevat olisi edes puoliksi niin hyvä kuin luvataan. Mutta ei - ne eivät poista vyötäröltäsi rasvaa ; ainoa mikä ohenee on lompakkosi.

Myytti 3. Vatsalihaksia on harjoitettava joka ainut päivä.

Vatsalihakset ovat samanlaisia kuin muutkin kehon lihakset. Niitä siis on harjoitettava samalla tapaa eli ei joka päivä. Pari kolme kertaa viikossa riittää.

Myytti 4. Vatsalihaksia ei voi treenata kotona, vaan on käytettävä kuntosalien hienoja laitteita.

Jotkin kuntosalien vatsalihaksille tarkoitetut laitteet voivat olla jopa vaarallisia, etenkin alaselälle. Kotona voit tehdä turvallisia ja tehokkaita liikkeitä, jotka vahvistavat vatsalihaksia ja myös muun harjoittelun ohella auttavat rasvanpolttamisessa.


TOUR de FRANCE - osa 14.

Perjantain etappi oli tämän vuotisen Tour de Francen 13. Sven Kraussille "perjantai 13. etappi" oli epäonninen : hän ajoi päin liikenteenjakajamerkkiä sillä seurauksella, että pyörä meni säpäleiksi. 182 kilometrin etapin ajoi menestyksellä voittoon Mark Cavendish ajalla 4.25.42 ja keskinopeudella 41.1 km/h.

194.5 kilometrin pituisen 14. etapin (lauantai) voitti espanjalainen Oscar Freire. Lauantain jälkeen kokonaiskisaa johtaa australialainen Cadel Evans.


MENNEEN VIIKON OMAT TREENIT

14. heinäkuuta alkaneeseen viikkooni sisältyi :

- neljä noin tunnin mittaista aamupyöräilyä (ma+ti+ke+pe)
- kaksi hieman yli tunnin mittaista pyöräilyä iltapäivällä (to+su)
- kuusi lyhyttä punttitreeniä noin kolmen tunnin välein (ma+ke+pe)
: yksi sarja rinnalle, selälle ja reisille (toistoja 14-16 sarjaa kohden)
- neljästä kuuteen punttitreeniä
noin kolmen tunnin välein (ti+to+la) : yksi sarja hartioille, hauiksille, ojentajille, vatsalle ja pohkeille (toistoja 14-16 sarjaa kohden)


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Elää jokaisen päivän kuin se olisi viimeinen, kiihtymättä, tylsistymättä ja teeskentelemättä - näin tekee täydellinen ihminen." - Marcus Aurelius.
...

perjantai 18. heinäkuuta 2008


TOUR de FRANCE - osa 13.


Eilisen (torstai) 168.5 kilometrin pituisen 12. etapin voitti Iso-Britannian Mark Cavendish ajalla 3.40.52. Hänen keskinopeutensa oli siten 45.8 km/h.

Tour de Francella ilmeni jo kolmas epo-tapaus. Kaksi ensimmäistä olivat espanjalaisten aikaansaannoksia (Manuel Beltrán ja Moisés Duenas) ja tämä kolmas italialaisen (Riccardo Ricco). Jos dopingin käyttäjiä olisi vain nämä kolme kaikista 180 osallistujasta, olisi tilanne kait luokiteltavissa siedettäväksi. Totuus kuitenkin on se, että monet käyttää, mutta vain harvat jäävät kiinni.


DOPING ja LAJIEN ARVOSTUS

Dopingtapaukset vähentävät aina kyseisen lajin arvostusta, olkoonpa kovan kunnon takana vaikka kuinka paljon lahjakkuutta ja työtä. Ilman hyvää perimää ja kovaa työtä ei edes kielletyillä aineilla aivan huipulle ylletä.

Olin vielä kymmenisen vuotta sitten melkoinen kilpakehonrakennuksen fani. Kun sitten sieltä ja täältä kuulin ja luin kiellettyjen aineiden käytöstä urheilijoiden henkilökohtaisia selvityksiä, arvostukseni romahti. Enää en jaksa uskoa, että yksikään keskimittainen (175-180 cm) tiukassa (rasvaprosentti alle 5) kilpailukunnossa oleva 100+ kiloa painava miespuolinen kehonrakentaja olisi mukana puhtain eväin. Samansuuntainen arvioni on toki myös muiden voimailulajien kohdalla.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Muista elää elämäsi kaikki päivät." - Jonathan Swift.
...

torstai 17. heinäkuuta 2008


YHDEKSÄN HYVÄÄ TAPAA PITÄÄ TERVEYTTÄ YLLÄ - osa 4.


8. Nauti viinirypäleitä ja karpaloita

Punaisista ja sinisistä rypäleistä sekä karpaloista löytyy muun muassa resveratroli-nimistä fenoliyhdistettä, jolla uskotaan olevan monia terveysvaikutuksia. Sillä nimittäin saattaa olla hoidollista tehoa tulehduksellisissa nivelsairauksissa ja erilaisissa neurologisissa vaivoissa, sydän- ja verisuonisairauksissa ja syövässä. Nämä vaikutukset johtuvat useista mekanismeista, kuten energiantuotannon aktivoitumisesta soluissa ja antioksidanttivaikutuksesta.

Huom! Jos nykyisessä viininviljelyssä ei käytettäisi runsaasti kemiallisia kasvinsuojeluaineita, olisi resveratrolin määrä suurempi ja siten rypäleiden syöminen (tai laadukkaan viinin juominen) vielä terveellisempää.

9. Anna lähtöpassit sokerille

Valkea sokeri kaikissa eri muodoissaan vaikuttaa epäsuotuisasti hormonitoimintaan, mielialaan, vastustuskykyyn ja kehon painoon. Poistamalla se ruokavaliostasi lisäät vuosia elämääsi ja elämää vuosiisi.

TOUR de FRANCE - osa 12.

Tiistaisen pyöräilijöiden välipäivän jälkeen eiliselle etapille lähti mukaan 167 ajajaa. Osa alkujaan 180 pyöräilijästä (20 joukkuetta, jossa kussakin yhdeksän ajajaa) on siis joutunut keskeyttämään loukkaantumisien ym. takia.

Ainakin yksi kilpailijoista on kärähtänyt dopingista ja siksi suljettu kisoista. Kun kysymyksessä on ammatti, jossa maksetaan menestymisen mukaan, on ymmärrettävää, että kiusaus turvautua vippaskonsteihin on suuri. Koska pyöräilykunto perustuu nimenomaan hapenottokykyyn, on epo (erytropoietiini) siihen yleisin ratkaisu. Näin tässäkin Liquigas-tallin (Manuel Beltrán) tapauksessa.

En toki hyväksy dopingia edes kilpaurheilussa. Siinä hairahtuminen on kuitenkin ymmärrettävämpää kuin se, että meillä Suomessa kymmenet tuhannet kuntoilijat käyttävät hormonivalmisteita. Järjettömintä on se, että osa Suomen kansasta ajaa itsensä rappiolle ja ennen aikaiseen hautaan pelkän roskaruuan syömisellä, tupakoimisella, ryyppäämisellä ja liikkumattomuudella.

Eilisen (keskiviikko 16. heinäkuuta) 11. etapin voitti norjalainen Kurt-Asle Arvesen (Team CSC Saxo Bank) ajalla 3.58.13 (167 km) ja keskinopeudella 42.19.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Valitse ystäväsi hitaasti, luovu heistä vielä hitaammin." - Benjamin Franklin.
...

tiistai 15. heinäkuuta 2008


YHDEKSÄN HYVÄÄ TAPAA PITÄÄ TERVEYTTÄ YLLÄ - osa 3.


6. Kuntoile päivittäin

Kehomme on tarkoitettu liikkumaan - ei silloin tällöin, vaan päivittäin ja paljon. On arveltu, että kivikaudella ihmiset liikkuivat joka päivä keskimäärin 20 kilometriä. Siitä pikkuhiljaa "sivistyksen lisääntyessä" ja kaiken koneellistuttua liikkuminen on vähentänyt ... monilla ihmisillä aivan olemattomiin määriin.

Vähäiselläkin liikkumisella on toki suotuisia terveysvaikutuksia. Tärkeää on nimenomaan se, että liikkuu päivittäin ja mahdollisimman reippaasti vähintään puoli tuntia.

7. Ole kiitollisella ja positiivisella mielellä

On arvioitu ihmisen päässä syntyvän vuorokaudessa noin 60 000 ajatusta. Mitä vähemmän niistä on negatiivisia, sitä parempi niin henkiselle kuin fyysisellekin terveydelle.

Tekemällä listan niistä asioista, joista olet kiitollinen ja iloinen täytät aivosi positiivisella energialla. Keskity sitten näihin asioihin päivittäin vähintään viisi minuuttia.


TOUR de FRANCE - osa 11.

Eilinen (maanantai) vuoristoetappi Pau-Lourdes/Hautacam oli ajajille melkoinen koettelemus. Koko etapista (156 km) kun oli nousua suunnilleen kolmannes. Rankin niistä oli varmasti kapuaminen Col de Tourmaletille, jonka huippu sijaitsee 2115 metrin korkeudessa. Nousulla oli pituutta 18 kilometriä ja jyrkkyyttä 7.5%. Tuo prosenttimäärä tarkoittaa 75 metrin korkeuseroa kilometrin matkalle. Tästä hyvän mielikuvan saa ajattelemalla vaikka Helsingin Olympiastadionin tornin huippua (noin 75 m) ja mäkeä, joka alkaisi siitä kilometrin päästä. Tällaista jyrkkyyttä kun sitten pistetään 18 peräkkäin, tulee korkeuseroa 1350 metriä.

Seurasin taas netistä muutaman pyöräilijän sykettä ja ajonopeutta. Nousuissa esimerkiksi Ronny Scholzin syke oli 165-175 ja nopeus välillä jopa alle 10 km/h. Laskuissa vastaavasti lukemat hänellä olivat 100-110 ja 70-75.

http://www.letour.fr/indexus.html

Etapin voitti italialainen Leonardo Piepoli ajalla 4.19.27 ja keskinopeudella 36.08 km/h. Keltainen kokonaiskilpailun johtajan paita on nyt australialaisella Cadel Evansilla.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Saadakseen nuoruutensa takaisin ei tarvitse muuta kuin toistaa hölmöilynsä." - Oscar Wilde.
...

maanantai 14. heinäkuuta 2008


YHDEKSÄN HYVÄÄ TAPAA PITÄÄ TERVEYTTÄ YLLÄ - osa 2.

3. Vaali ihmissuhteita

Kaikki vanhoilla ihmisillä tehdyt tutkimukset osoittavat ihmissuhteiden merkityksen terveyteen ja onnellisuuteen. Niin perhe, vapaaehtoistoiminta, seurakunta kuin mikä tahansa muu yhteisö, jossa voi huolehtia muistakin ihmisistä kuin itsestään tai vaikka eläimistä, tekee elämästä energisemmän ja onnellisemman.

4. Huolehdi riittävästä auringonvalon saannista

Eräs uusimmista tutkimuksista osoitti, että neljä terveellisintä paikkaa - paikkaa, jossa ihmiset elivät pisimpään - olivat alueilla, joissa on runsaasti aurinkoa. Aurinko piristää mielialaa ja antaa toimintakykyä parantavaa ja luustoa vahvistavaa D-vitamiinia, josta muualla saattaa olla puutetta (meillä Suomessa etenkin syksyisin ja vähälumisina talvina eli puolet koko vuodesta).

Kohtuullinen määrä aurinkoa koko vartalolle olisi ainakin 10-15 minuuttia kolmasti viikossa. Tällöin saat siitä hyötyä ilman haittavaikutuksia.

5. Nuku riittävästi

Jos tunnet energiasi olevan vähissä, painosi pikku hiljaa kohoavan ja ulkomuotosi nuhruiseksi, saattaa syynä olla liian vähäinen ja/tai huonolaatuinen nukkuminen. Elimistösi tarvitsee palautumiseen 7-9 tunnin keskeytymättömän levon joka yö.


TOUR de FRANCE - osa 10.

Seurasin eilen netistä suorana lähetyksenä Ronny Scholzin sykkeen ja ajonopeuden vaihteluita yhdeksännen etapin vaikeimmalla osuudella. Hänen sykkeensä oli tuolloin noin 155-165 ja ajonopeus 14-18 km/h.

Voit käydä seuraavien etappien aikana tarkkailemassa jonkin ajajan sykettä ja ajonopeutta sekä myös maastokohdan korkeutta merenpinnasta sivuilla :

http://www.letour.fr/indexus.html

Klikkaa sieltä oikeasta reunasta punaista kuvaketta Polar.

Eilisen etapin Toulouse - Bagnéres-de-Bigorre koko pituudesta (224 km) oli nousua peräti 56 kilometriä. Silti italialainen etapin voittaja Riccardo Ricco ajoi sen ajassa 5.39.28 ja keskinopeudella 39.59 km/h.


OMA HARJOITTELU MENNEELLÄ VIIKOLLA

Viime viikkoinen (07 - 13.07) harjoitteluni koostui :

a) neljästä noin tunnin mittaisesta pyöräilylenkistä heti aamutuimaan ennen aamiaista
b) kahdesta noin tunnin mittaisesta pyörälenkistä iltapäivällä (to+la)
c) maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kuudesta lyhyestä punttitreenistä/päivä : yksi sarja (11-13 toistoa) rintaa, selkää ja reisiä noin kolmen tunnin välein
d) tiistaina, torstaina ja lauantaina viidestä tai kuudesta lyhyestä punttitreenistä/päivä : yksi sarja (11-13 toistoa) hartioita, hauiksia, ojentajia, vatsaa ja pohkeita noin kolmen tunnin välein
e) sunnuntaina lepo


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Jos nykymaailmassa olisi enemmän ihmisiä, jotka toivoisivat itselleen enemmän onnea kuin toisille onnettomuutta, maailma olisi paratiisi muutamassa vuodessa." - Bertrand Russell.
...

sunnuntai 13. heinäkuuta 2008


YHDEKSÄN HYVÄÄ TAPAA PITÄÄ TERVEYTTÄ YLLÄ - osa 1.


Vieläkään ei ole löydetty täydellistä kaavaa pitkän elämän, onnellisuuden ja fyysisen terveyden saavuttamiseen. Pitkien ja lukuisten tutkimusten jälkeen on tunnistettu kuitenkin joitain hyviä keinoja helpottamaan näihin tavoitteisiin pääsemistä.

1. Syö vihanneksia.


Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kauan eläneet ihmiset ovat sisällyttäneet runsaasti vihanneksia (jopa 9 annosta päivässä) ruokavalioonsa. Vihannekset kun sisältävät :


a. antioksidantteja, jotka estävät hapettumista, ehkäisevät kudosvaurioita, lisäävät vastustuskykyä

b. kuituja, jotka parantavat vatsan toimintaa ja suolen terveyttä sekä vaikuttavat veren sokerin nousuun ja insuliinivasteeseen ja

c. flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja voivat estää veren hyytymistä ja suojata syövältä

d. indoleja, jotka aktivoivat entsyymejä, joiden tarkoituksena on käynnistää elimistön myrkkyjenpoistojärjestelmä

e. fytokemikaaleja, jotka taistelevat lukuisia sairauksia vastaa.


2. Syö kalaa ja/tai käytä kalaöljyä.

Omega3:a, jota on muun muassa kylmien vesien lohessa voidaan nimittää tittelillä "vuosisadan terveysmolekyyli" ("wellness molecule of the century"), sillä se voi vaikuttaa :


a. mielenterveyteen kenties auttamalla oppimisvaikeuksissa, parantamalla keskittymiskykyä ja muistia.

b. sydänterveyteen alentamalla verenpainetta, vähentämällä rytmihäiriöitä ja lisäämällä veren juoksevuutta.

c. diabetekseen vähentämällä autovasta-aineita, veritulppataipumusta sekä sydän- ja verisuonitaudin uusia riskitekijöitä ja suojaamalla munuaisia.

d. silmien ja näkökyvyn kuntoon

e. ihon ja nivelien kuntoon.


TOUR de FRANCE - osa 9.

Kahdeksas etappi (lauantai 12. heinäkuuta)

Eilisellä etapilla Figeac-Toulouse oli pituutta 172.5 kilometriä. Voittaja Iso-Britannian Mark Cavendish voitti ajalla 4.02.54 ja keskinopeudella 42.61 km/h.

Koko tähänastisen kisan keltaista johtajan paitaa pitää yllään yhä Kim Kirchen.

Tänään sunnuntaina ja huomenna maanantaina on edessä raskaimmat vuoristo-osuudet ennen tiistaista välipäivää.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Osaako kukaan etukäteen sanoa, missä kunnossa hänen ruumiinsa on, ei vain vuoden kuluttua, vaan tänä iltana?" - Cicero.
...

lauantai 12. heinäkuuta 2008


T
OUR de FRANCE - osa 8.

Seitsemäs etappi (perjantai 11. heinäkuuta)


Eilisen 159 kilometrin pituisen keskivaikean vuoristoetapin voitti ajalla 3.52.53 ja keskinopeudella 40.96 espanjalainen Luis-Leon Sanchez. Hän on pituuteensa nähden melkoisen kevyt, kuten yleensäkin maantiepyöräilyn ammattilaiset, onhan kyseessä äärimmäinen kestävyyslaji : Sanchezin pituus on 187 cm ja paino 74 kg.

Keltainen kokonaiskisan johtajan paita säilyy yhä luxemburgilaisen Kim Kirchenin yllä."Ruissalo 08" - Ari Kokkonen.

POISTA VIIMEISET VIISI YLIMÄÄRÄISTÄ PAINOKILOA

Sain eilen Yhdysvalloista sähköpostin, jossa kerrottiin ravintovinkeistä, joilla saatiin kolme miestä trimmattua kymmenessä päivässä kuvauskuntoon fitnesslehteä varten.

1. Aloita päiväsi juomalla kaksi lasillista vettä, ottamalla kolme kalaöljykapselia ja nauttimalla 20 grammaa proteiinia.
2. Syö lounaasi yhteydessä reilu annos parsaa.
3. Syö pelkästään proteiinia, manteleita ja tuoreita vihanneksia pääaterioittesi välillä.
4. Älä syö lainkaan pastaa, riisiä tai perunoita.

5. Syö iltapalalla pieni annos pelkästään proteiinia.
6. Juo kuusi kupillista vihreää teetä päivässä (kolme aamupäivällä ja kolme lounaan jälkeen).


JELENA ISINBAJEVA ja 503

Ehdoton naisten kesälajien suosikkini (kyvyt ja ulkomuoto), Jelena Isibajeva, ylitti eilen Roomassa uuden naisten seiväshypyn ME-korkeuden 503.Ruusu Jelenalle
Jos et ole vielä nähnyt Jelenan upeaa suoritusta, voit käydä sen katsomassa sivuilla :
http://www.mtv3.fi/urheilu


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Itsensä rakastaminen perustuu siihen perimmäiseen totuuteen, että voimme antaa vain sitä, mitä omistamme, ja opettaa sitä, minkä tiedämme." - Leo Buscaglia.
...

perjantai 11. heinäkuuta 2008


TOUR de FRANCE - osa 7.


Kuudes etappi (torstai 10. heinäkuuta)

Eilinen 195 kilometrin etappi ajettiin välillä Aigurande-Super Besse. Se oli ensimmäinen hieman runsaammin mäkiä sisältävä osuus. Jyrkin nousu oli viimeisten 1.5 kilometrin matkalla. Sillä oli jyrkkyyttä peräti 10%, mikä tarkoittaa 100 metriä / 1 km korkeuseroa. Tuolla viimeisellä nousulla maaliin kavuttiin siten 150 metriä korkealle.

Etapin voitti ajalla 4.57.52 ja keskinopeudella 39.4 km/h italialainen Riccardo Ricco. Etapin jälkeen keltainen koko kisan johtajan paita siirtyi luxemburgilaiselle Kim Kirchenille.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Terve järki on parhaiten jaettu ominaisuus maailmassa ; kaikki uskovat omistavansa sitä niin paljon, että nekin, joita muissa asioissa on vaikea tyydyttää, eivät tavallisesti halua sitä käyttää enempää kuin heillä on." - René Descartes.
...

torstai 10. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 11.

Harjoittelu (2)

Intervallit

Intervalleja (lyhyiden pyrähdysten ja rauhallisemman vauhdin yhdistelmiä) on hyvä suorittaa viikon parina ajopäivänä.

Harjoitus 1. (esimerkiksi maanantai) :

a. lämmittelyajo 20-30 minuuttia
b. 3-5 x 60 sek lujaa / kevyt 3-5 min /3-5 x 90 sek lujaa /kevyt 3-5 min
c. jäähdytysajo 15 min

Harjoitus 2. (esimerkiksi keskiviikko) :

a. lämmittelyajo 20-30 min
b. 1-2 x 3 min lujaa / kevyt 3-5 min / 1-2 x 5 min lujaa / kevyt 3-5 min
c. jäähdytysajo 15 min

Lujaa = 80-90% maksimisykkeestä
Kevyt = 60-65% maksimisykkeestä

Tasaisen vauhdin len
kit

Keväällä pyöräilykauden alussa kannattaa tehdä lähes ainoastaan pitkiä (yli tunnin) lenkkejä tasaisella vauhdilla peruskestävyyden lisäämiseksi. Tällöin syke on syytä pitää mahdollisimman lähellä 60% maksimista.

Kerran viikossa on koko pyöräilykauden hyvä ajaa rauhallinen pitempi harjoituskerta nimenomaan tuolla noin 60%:lla.

Tasaisen vauhdin lenkin voi ajaa myös lähellä (hieman alle) anaerobista kynnystä. Sillä tarkoitetaan sykelukua (80-85%), jolla maitohappoa alkaa tulla lihaksiin niin nopeasti, että ei kykene sitä enää poistamaan yhtä nopeasti ja uupumus on edessä. Siinä kehittyy vauhtikestävyys.

Yhteenveto

Jos tarkoituksena on pyöräilemällä polttaa kehosta rasvaa, on hyvä ajaa tunti kuutena päivänä (mieluiten jo aamulla ennen aamiaista) viikossa 60-65% maksimisykkeestä.

Maksimaalisen hapenottokyvyn kehittämiseksi viikossa tulisi olla kolme reipasvauhtista lenkkiä (kesto noin tunti), joista kaksi intervallikertaa ja yksi tasavauhtinen lenkki. Viikkoon kannattaa sijoittaa myös ajokerta tasaisella rauhallisemmalla vauhdilla.

maanantai : lyhyet intervallit 60-90%
tiistai : lepo pyöräilystä
keskiviikko : pitkät intervallit 60-90%
torstai : lepo pyöräilystä
perjantai : tasavauhtinen 75-80%
lauantai : lepo pyöräilystä
sunnuntai : tasavauhtinen 60-65%

Lepo pyöräilystä = kuntoilijalla ei ajoa lainkaan ; pyöräilyä tosissaan harrastavalla hyvin kevyttä ajoa ("paikkojen irrottelua").


TOUR de FRANCE - osa 6.

Viides etappi (keskiviikko)

Eilinen etappi Cholet-Chateauroux oli pituudeltaan 232 kilometriä - tämän vuotisen Tourin pisin. Se on silti vain puolet niistä mitoista, joita oli viime vuosisadan alkukymmeninä. Kaikkien aikojen pisin kun on noin 480 kilometriä.

Eilisen etapin voittaja Mark Cavendish käytti aikaa tuohon 232 kilometriin 5.27.52. Keskinopeus oli hänellä 42.46 km/h.

Tour de Francessa on mukana noin 4500 henkilöä 180 ajajan lisäksi.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Kaikissa asioissa kohtuuden noudattaminen on parasta." - Plautus.
...

keskiviikko 9. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 10.


Harjoittelu (1)

Maksimaalinen hapenottokyky

Maksimaalinen hapenottokyky eli VO2max voidaan ilmaista joko absoluuttisena tilavuutena litraa minuuttia kohden (l/min) tai ruumiinpainoon suhteutettuna (ml/kg/min). VO2max kertoo hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea maksimaalisessa fyysisessä rasituksessa.

Hapenottokyvyn lukemia :
- harjoittelemattomalla voi olla 25 ml/kg/min
- 40-45- vuotiailla miehillä keskimäärin noin 40 ml/kg/min
- 40-45 -vuotiailla naisilla keskimäärin noin 35 ml/kg/min.
- ammattilaispyöräilijöillä 75-90 ml/kg/min

Hapenottokyky laskee 25:n ikävuoden jälkeen noin 9% jokaisena vuosikymmenenä. Liikuntaa säännöllisesti harrastamalla tätä heikkenemistä voi vähentää niin, että se on noin 5% / 10 v.

Maksimaalista hapenottokykyä voi yleensä parantaa harjoittelulla 5-15%, joissakin tapauksissa jopa 60%.

Paljon tietoa muun muassa hapenottokyvystä löydät (englanniksi) sivuilta http://www.sport-fitness-advisor.com/VO2max.html

Teho

Harjoittelun teho voidaan määrittää maksimi- ja lepopulssin välisellä prosenttimäärällä. Oma sykkeeni on maksimissaan noin 185 ja levossa 50. Eroa näillä siten 135. Tuosta luvusta 135 lasketaan sitten tarvittavat prosentit. Esimerkiksi 60% on sykkeinä 50+81 eli 131 / 70% on 144-145 / 80% on 158 ja 90% on 171-172.

Pelkästään suhteellisen matalalla teholla (60-70% / minulla 130-145 sykettä) harjoittelu ei anna parasta mahdollista kehitystä maksimaaliselle hapenottokyvylle. Harjoitteluun tulee sisällyttää myös ajoa korkeammalla sykkeellä.

Länsi-Virginian yliopistossa tehtiin 15 naiselle testi, jossa kaksi ryhmää harjoitteli neljästi viikossa 45 minuuttia kerrallaan. Vain ryhmällä, joka ajoi keskisykkeellä 163 oli havaittavissa kehitystä maksimaalisessa hapenottokyvyssä , mitä ei ollut todettavissa toisessa ryhmässä, joka ajoi sykkeellä 132.

Harjoitustiheys

Maksimaalinen hapenottokyky kehittynee parhaiten kolmella viikoittaisella harjoituskerralla, joiden sijoittamisella eri viikonpäiville ei tunnu olevan liiemmälti merkitystä. On siis sama ajaako kolmena päivänä peräkkäin ja pitää taukoa loppuviikon vai joka toinen päivä ...

Jos pyöräilyn tarkoituksena on laihdutus tai valmistautuminen johonkin pitkään peräilytempaukseen, on syytä ajaa päivittäin ja pitää yhden lepopäivän viikossa.

Ylläpitoharjoittelu

Harjoiteltuasi jonkin aikaa kuudesti viikossa tunnin kerrallaan voit ylläpitää kuntoasi kahdella viikoittaisella harjoituskerralla, jos ne ovat teholtaan samansuuruisia kuin aikaisemmat (syke samalla tasolla).

http://www.cptips.com


TOUR de FRANCE - osa 5.

Loukkaantumiset

Jokaisella etapilla, lukuun ottamatta aika-ajoa, aina joku ajajista kaatuu. Syynä ei suinkaan ole pyöräilijöiden taitamattomuus - hehän ovat kaikki ammattilaisia - vaan hankalat olosuhteet : suuri joukko ajajia yhdessä joukkiossa, huono näkyvyys, liukkaus ja katsojat.

Heti ensimmäisellä etapilla noin sadan kilometrin ajon jälkeen tapahtui ensimmäinen paha kaatuminen. Siinä pyöräilijä mursi vasemman ranteensa, kun välittömästi syöttöpisteen jälkeen eväskassi osui pyörän etupinnojen väliin.

Aika-ajo

Eilen (tiistaina) oli vuorossa 29,5 kilometrin aika-ajo, jonka saksalainen Stefan Schumacher polki suunnilleen 35 minuutissa - hieman alle 50:n keskinopeudella. Suoritus on melkoinen kun huomioidaan, että aika-ajossa ei ole menoa keventävää mahdollisuutta peesata toisten takana.

Pisin etappi

Tänään keskiviikkona ajetaan tämän vuotisen Tour de Francen pisin etappi välillä Cholet-Chateauroux. Pituutta sillä on peräti 230 kilometriä.


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Menestykseen tarvitaan kolme tärkeätä ominaisuutta : arvostelukykyä, uutteruutta ja terveyttä. Ja tärkein näistä on arvostelukyky." - William Maxwell Aitken.
...

tiistai 8. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 9.


Ajaminen

Säädöt

Kun satula on asetettu oikealle korkeudelle ja oikeaan kohtaan myös pituussuunnassa, rengaspaineet ovat sopivat ja jarrut sekä vaihteet säädetty toimimaan moitteettomasti on ajaminen miellyttävää ja tehokasta.

Säädöistä olen kirjoittanut jo aikaisemmin. Rengaspaineesta tässä kuitenkin seuraava aika hyvä sääntö : niin täynnä ilmaa, ettei ajaja pysty oman pyöränsä renkaita painamaan peukalollaan yhtään - ei milliäkään - sisäänpäin.

Vaihteiden käyttö

Periaate ketjuvaihteissa on se että mitä suurempi eturatas on käytössä takarattaaseen verrattuna sitä raskaampi on pyörällä ajaa ja tuolloin myös samalla poljinnopeudella pyörä kulkee nopeammin.

Otan tässä esimerkkitapaukseksi oman maastopyöräni, jossa on edessä kolme ja takana seitsemän ratasta. Vaihteita siten on 21. Toki jotkut näistä välityksistä on samansuuruisia eli kokonaismäärä ei ole 21 erilaista vaihdetta.

Yleensä itse ajan keskimmäisellä (2) eturattaalla, jolloin voin käyttää takarattaita 3-7. Näillä pärjään hyvin kestopäällyste- tai hiekkatiellä, jossa on vain pieniä mäkiä.

Jyrkissä, yleensä lyhyissä, ylämäissä käytän pienintä (1) eturatasta ja takarattaita 1-3. Varon käyttämästä takarattaita 4-7, koska tuolloin ketjut joutuvat vääntymään, mikä kuluttaa niin ketjuja kuin rattaitakin ja saattaa jopa vahingoittaa niitä.

Tasaisella hyväpintaisella tiellä ja vielä joko olemattomassa tuulessa tai etenkin myötäisessä käytän suurinta (3) eturatasta ja takarattaita 5-7. Ketjuja ja rattaita säästääkseni varon käyttämästä kolmosella takarattaita 1-4.

Polkeminen

Omaan maastopyörääni olen asentanut lukkopolkimet - en niinkään lukkojen kuin sen takia, että voin käyttää kunnollisia ajokenkiä (Shimano). Polkimeni ovat kaksipuoliset : toisella puolella lukot ja toinen puoli normaali. Suurin osa kun ajoistani tapahtuu kaupunkialueella tai sen välittömässä läheisyydessä, joudun vähän väliä pysähtelemään liikennevaloihin. Tuolloin tulee varmasti ongelmia, jos en saa jalkojani irti nopeasti polkimilta. - Lukkopolkimet kyllä mahdollistaisivat tasaisemman ja tehokkaamman polkemisen.

Kuntoilijat polkevat yleensä liian suurella välityksellä ja liian pienellä pyöritysnopeudella. Meille, ei ammattilaisille, olisi sopiva nopeus 70-80 kierrosta minuutissa. Ammattilaispyöräilijät pyörittävät polkimiaan keskimäärin 80-100 kertaa minuutissa.

Jarruttaminen

Jos jarrut on säädetty oikein, ne pysäyttävät pyörän useimmiten todella tehokkaasti - vähäisemmässä vauhdissa niin sanotusti lähes paikoilleen. Tästä syystä niiden käyttöä varsinkin uuden pyörän kohdalla kannattaa harjoitella. Äkkipysähdys kovassa vauhdissa voi olla todella kohtalokas.


TOUR de FRANCE - osa 4.

Tänään tiistaina on Ranskan ympäriajossa vuorossa neljäs etappi : 29 kilometrin aika-ajo. Siinä on käytössä erilaiset pyörät ja varusteet kuin muilla etapeilla. Nyt ei ajeta toisten peesissä, vaan pyörien ja varusteiden (kypärän ja puvun) pitää olla mahdollisimman aerodynaamiset.

Arvopaidat

Varsinaisten joukkueasujen lisäksi on erivärisiä ajopaitoja, joilla pyöräilijöitä palkitaan saavutuksista kisan aikana :

Keltainen paita : kokonaiskisan johtaja.
Vihreä paita :
pistekilpailun johtaja (maali ja välietapit).
Pilkkupaita (punavalkoinen) : mäkikilpailun johtaja.
Valkoinen paita : nuorten kilpailun johtaja.

Nuorten kilpailuun osallistuvat 01.01.1983 jälkeen syntyneet.

Muuta

Eilisen kolmannen etapin voittajan aika oli 5.05 ja keskinopeus 40.9 km/h 208 kilometrin matkalla sateessa, liukkaalla kelillä ja ajoittain kovassa tuulessa.

Suomalainen selostaja Peter Selin totesi : "Menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa."


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Ei ole muuta niin aliarvostettua velvollisuutta, kuin velvollisuus olla iloinen." - Robert Louis Stevenson.
...

maanantai 7. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 8.


Pyöräilijän tarvikkeet

Juomapullo

Erittäin tärkeää etenkin yli tunnin mittaisilla pyöräilylenkeillä on nestetasapainosta huolehtiminen. Tarvittavan nesteen voi laittaa joko muoviseen juomapulloon tai juomareppuun. Jälkimmäiseen on syytä laittaa vain vettä, jotta säästyy hankalalta repun, sen letkun ja suuttimen puhdistukselta. Varsinaiset urheilujuomat (sokeri tms.) kun tukkivat ne ajanmittaan.

Yhden tai useamman juomapullon voi joko kiinnittää pyörän rungon telineeseen tai juomavyöhön. Näistä pullon ottaminen ja siitä siemaisu ei vaadi pyörän pysäyttämistä eikä välttämättä edes vauhdin hiljentämistä.

Mittarit

Oman pyöräni ohjaustankoon olen kiinnittänyt sekä yleismittarin (matka, nopeus ym) ja erillisen sykemittarin. Mittareita löytyy markkinoilta laaja valikoima. On myös sellaisia, jotka mittaavat matkan ja nopeuden ohella myös sykettä. Itse pidän tärkeänä sitä, että kykenen kunnolla näkemään ajaessani mittarien numerot. Siksi yksinkertainen on monimutkaista ainakin tässä mielessä parempi.

Työkalut

Etenkin pitkillä lenkeillä on syytä pitää mukana vähintään yhtä jonkinmoista yleistyökalua (ruuvimeisseli- ja kiintoavainsetti). Niitä voi säilyttää kevyessä satulalaukussa.

Matkapuhelin

Vaikka matkapuhelin ei mikään pyöräilytarvike olekaan, se voi osoittautua joskus erittäin tärkeäksi - vaikkapa vakavassa loukkaantumisessa apua hankittaessa.


TOUR de FRANCE - osa 3.

Joukkueajo

Tänäkin vuonna Ranskan ympäriajoon osallistuu 20 joukkuetta, joissa jokaisessa on yhdeks
än ajajaa. Koska kussakin ammattilaistallissa on useampi kymmenen pyöräilijää, on tähän vuoden suurimpaan kisaan kova karsinta.

Joukkue koostuu kapteenista ja kahdeksasta apuajajasta. Näiden kahdeksan tehtävänä on antaa kaikkensa kapteenin mahdollisimman hyvän sijoituksen eteen. He huolehtivat muun muassa siitä, että kapteeni saa ajaa mahdollisimman paljon heidän peesissään. Se kun keventää hänen ajoaan 20-30%.

Ajajat on numeroitu seuraavasti : Esimerkiksi joukkue numero kymmenen ajajat ovat : kapteeni 101 ja muut sitten 102-109.

Vaikka Tour de France on loppujen lopuksi yksilökilpailu, siinä selvitetään myös kisan paras joukkue. Se tapahtuu laskemalla jokaisella etapilla (21 kpl) joukkueen kolmen parhaan ajat yhteen. Viimeisen etapin jälkeen (maalina Pariisi) pienin joukkueaika sitten luonnollisesti voittaa."Kesä 08" - Ari Kokkonen.
OMA HARJOITTELU TÄNÄÄN ALKAVALLA VIIKOLLA

Loppuhuipentumana tämän kesäkauden harjoittelulleni ennen olympiataukoa (seuraan kisoja tiiviisti ja pidän taukoa harjoittelusta kisojen ajan) on seuraavanlainen systeemi, jonka harjoittelu kotioloissa mahdollistaa :

1) ma+ke+pe :

a) heti herättyä pyöräilyä ulkona noin tunti (keskisyke 135-140) b) yksi sarja yhtä perusliikettä selälle, rinnalle ja reisille (10-20 toistoa) / ensimmäinen (kolme sarjaa) heti aamupyöräilyn jälkeen. / samat kolme sarjaa noin kolmen tunnin välein eli päivälle kertyy siten 5-6x10-20 kutakin liikettä.

2) ti+to+la :

a) heti herättyä pyöräilyä ulkona noin tunti (keskisyke 135-140) b) yksi sarja yhtä perusliikettä hartioille, hauiksille, ojentajille, vatsalle ja pohkeille (10-20 toistoa) / ensimmäinen (viisi sarjaa) heti aamupyöräilyn jälkeen. / samat viisi sarjaa noin kolmen tunnin välein eli päivälle kertyy siten 5-6x10-20 kutakin liikettä.

Teen kaikki punttiliikkeet mahdollisimman keskittyneesti ja täydellä liikeradalla. Lisään joka päivä toistoja eli jos vaikka tiistaina hauiskäännössä teen 13 toiston sarjoja, on torstaina päämääränä tehdä niitä 14 toistolla jne.

3) lepo sunnuntaisin


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Vanheneminen on odottamattominta, mitä ihmiselle voi sattua." - Leo Tolstoi.
...

sunnuntai 6. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 7.


Pyöräilijän ajovarusteet

Kypärä

Olen kaatunut pyörällä useiden vuosikymmenien aikana - 1950-luvun lopulta lähtien - joitakin kertoja. Onneksi kaatumisia on tosi vähän. Jos olen joitain paikkoja loukannut, ne ovat olleet muualla kuin päässä : kyynärvarret (ranteet ja kyynärpäät), polvet ja lonkat.

Pidän nykyään silti aina pyöräillessäni kypärää päässä, koska haluan sillä turvata itseni kuolemasta ainakaan päähän kohdistuneen iskun tuomaan aivovammaan. 80% nimittäin pyöräilyturmista johtuu vakavasta aivovammasta. Ainakin puolet noista kuolemista voitaisiin estää kunnollisella kypärällä : oikean kokoinen, oikein päähän asetettu (ei otsa paljaana), remmit riittävän tiukalla (pysyy kaatuessa päässä).

Ajohousut

Pitkät lenkit - useita tunteja - voivat olla epämukavia paikoille, jotka joutuvat kosketuksiin satulan kanssa. Niinpä kannattaa hankkia haarojen välistä pehmustetut ajohousut. Niitä löytyy lyhyttä, täyspitkää ja henkselillistä mallia.


Ajopaita

Tavallinen puuvillainen t-paita on huono vaihtoehto, koska hiestä kastuttuaan se on epämiellyttävä päällä. Pienikin pysähdys tai jo pelkkä viima voi aiheuttaa vilustumisen. Pyöräilyyn valmistettu paita hengittää ja on mukavan oloinen kaiken puolin.

Ajokengät

Kuntoilu- tai kilpailumielessä pyöräilevälle on tarpeen kovapohjaiset ajokengät. Niissä on yleensä kiinnitysmahdollisuus lukkopolkimiin eli kenkien pohjiin voi kiinnittää klossit, joiden avulla kykenee hyödyntämään myös polkimien ylös vedon.

Ajolasit

Kesäisin ajellessa ilmassa liikkuu monenmoista ötökkää. Niistä pieninkin yksilö on inhottava silmässä. Hyvä suoja on ajolasit, jotka suojaavat myös silmien sivuja. Toki tavalliset aurinkolasitkin auttavat tuossa ötökkäsuojauksessa. - Ajolasit ovat hyvä suoja myös viimaa vastaan.

Ajohanskat

Ajohanskat eivät ole vain kylmyyttä vastaan, vaan myös suojaamassa käsiä mahdollisen kaatumisen aiheuttamilta naarmuilta.

Muut

Seuratessasi vaikka Tour de Francea huomaat, että jokaisella ajajalla on sukat. Erityisesti pyöräilyä varten suunnitellut estävät hiertymiä ja ovat normaalisukkia hengittävämmät.

Kylmemmällä ja/tai sateisella säällä on hyvä pukea ylleen pusero ja housut, jotka pitävät sekä tuulta että sadetta.

Ainakin jonkin osan ajovarusteista on hyvä olla niin värikäs, että se toimii jonkinmoisena varoituksena muulle liikenteelle ja erityisesti autoilijoille, joilla on aina silloin tällöin tapana olla piittaamatta kolmioista ja jopa pakollisista pysähtymismerkeistä.


TOUR de FRANCE - osa 2.

Selostus Eurosportilla

Jos et vielä ole seurannut televisiosta Ranskan ympäriajoa, suosittelen aloittamaan sen mahdollisimman pian. Lähetykset alkavat Eurosportilla lähes päivittäin hieman yli klo 13. Vaikka et olisikaan erityisen kiinnostunut ammattilaispyöräilystä, on jo ohjelman kuunteleminen elämys. Peter Selin kertoo siinä hyvin elävästi ja mielenkiintoisesti läpi ajettavan paikkakunnan historiasta ja nähtävyyksistä ja monesta muustakin asiasta. Kumppaninaan selostamassa on hänen poikansa Christian, joka on lähes isänsä veroinen.

Ammattilaispyöräilijöiden suorituskyky

Valmensin Vaasassa 1970-luvulla erästä kotimaista kansallisen tason kilpapyöräilijää. Jo hänenkin kuntonsa oli ilmiömäinen verrattuna vaikkapa tavalliseen kuntoilijaan : Ergometritestissä taulukon yläpää loppui hänen kohdallaan. Armeijassa upseeri lupasi viikonloppuvapaan kaikille, jotka juoksisivat Cooperin testissä yli 4000 metriä. Kun tämä valmennettavani siihen ylsi, kapiainen perui sanansa - oli antanut lupauksen "leikkimielellä".

Ammattilaispyöräilijät saattavat polkea vuodessa jopa 40 000 kilometriä, mikä tarkoittaa yli 100 kilometriä joka ainut päivä. Suurin osa autoilijoistakaan ei aja tuollaisia määriä.

Ammattilaispyöräilijöiden keskimääräinen ajonopeus on 40-45 kilometriä tunnissa. Tuollaiseen nopeuteen ei tavallinen sunnuntaipyöräilijä kykene tasamaalla kuin korkeintaan minuutin ajan. Isossa alamäessä toki onnistuu.

Eilisessä Tour de Francen ensimmäisessä etapissa (Brest-Plumelec) oli suurin nousu 5.6% 1.8 kilometrin matkalla. Se tarkoittaa pystysuoraa korkeuseroa 100 metriä. Etappi oli helpommasta päästä. Edessä on monta vuoristo-osuutta, joissa luonnollisesti nousun prosenttimäärä on tuota 5.6:tta huomattavasti suurempi. Rankoilla vuoristo-osuuksilla ajajien keskinopeus saattaa olla sama kuin meillä kuntoilijoilla tasamaalla.

Ajajilla pitää valtaisan kunnon lisäksi olla myös erinomainen pyörän käsittelytaito. Ajaminen kun kymmenien muiden pyöräilijöiden kanssa yhdessä sumpussa on todella hankalaa.

Eilisen 195 kilometrin etapin loppuaika voittajalla oli 4.36 tuntia, mikä tarkoitti keskinopeutta 42.9 km/h.


OMA HARJOITTELU MENNEELLÄ VIIKOLLA

Treeniviikkoni koostui tällä kertaa kolmesta 20-25 kilometrin aamupyöräilystä (ennen aamupalaa), neljästä iltapäiväisestä pyöräilystä (19-20 km), kolmesta punttitreenikerrasta ja yhdestä lepopäivästä (tänään).


PÄIVÄN MIETELMÄT

"Ole isä, mutta älä koskaan unohda, että olet ihminen ja ihmisen isä." - Plinius.

"Vasta myöhään elämässäni huomasin, kuinka helppoa on sanoa : EN TIEDÄ!" - W. Somerset Maugham.
...

lauantai 5. heinäkuuta 2008


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 6.


Pyöräilijän suurimmat vastukset (2)

Kitka

Pyöräillessä kitkaan vaikuttaa alustaan kohdistuva pyörän renkaiden pinta-ala ja alustan laatu : mitä pienempi pinta-ala on sitä pienempi on kitka / mitä kovempi ja sileämpi on ajettava alusta sitä pienempi kitka. Tämä on yksi niistä syistä miksi maantiepyörällä (kilpapyörä) on ajo nopeampaa asfaltilla kuin leveärenkaisella maastopyörällä.

Ylämäet

Nykyään pyörissä on huomattavasti enemmän vaihteita kuin muutama vuosikymmen sitten. Vaikkapa 1970-luvun retkipyörissä niitä oli yleensä kymmenkunta. Tämän päivän yli 20-vaihteisilla pyörillä kykenee tavallinenkin kuntoilija ajamaan ylös lähes kaikki mäet - ainakin täällä Suomessa. Vastusta se silti aiheuttaa : syke kun nousee nopeasti maksimiin isossa mäessä.

Neste- ja energiavajaus

Kesähelteillä pyöräilijän menoa voi vastustaa nestevajaus jos nestetasapainosta ei huolehdi sekä ennen ajoa että ajon aikana. Samoin puhti katoaa jos energiavarastot ehtyvät.


TOUR de FRANCE - osa 1.

Tarkkailepa ajajien neste- ja energiatankkausta tänään alkavassa Tour de Francessa eli Ranskan ympäriajossa. Se ajetaan jo 95. kertaa. Etappeja on 21 ja ajomatkaa yhteensä 3500 kilometriä (pisin etappi 230 km). Koko kisan aikana on vain kaksi lepopäivää. Toki niinäkään päivinä kilpailijat eivät yleensä ole kokonaan ajamatta. Tuon noin kolmen viikon aikana Touriin osallistuvien päivät koostuvat neljästä asiasta : ajaminen, syöminen, juominen ja lepääminen.
Valokuvan ottanut Ari Kokkonen.

PÄIVÄN MIETELMÄ

"Älä harmittele mielessäsi asioiden kulkua, eivät ne piittaa sinun harmitteluistasi. Kuinka naurettavaa ja turhaa onkaan hämmästellä mitään mitä elämässä voi tapahtua." - Marcus Aurelius.
...

perjantai 4. heinäkuuta 2008


POIMINTOJA TIETEEN KUVALEHDESTÄ - osa 9.


Ennätysten aika on ohi (4) (TK 10/2008, sivut 62-63)

Välineet vaikuttavat tuloksiin

"
Tulevina vuosina päästään silti vielä nauttimaan maailmanennätyksistä. Ne eivät kuitenkaan perustu niinkään fyysisiin edistysaskeleihin kuin kenttien varustukseen, välineisiin ja urheiluasuihin.

Hyvän radan päällystemateriaali ja siihen sopivat kengät voivat antaa lisää vauhtia. Samoin esimerkiksi seiväshyppääjät yltävät hieman ylemmäs nykyaikaisilla lasi- ja hiilikuitutangoilla. Hyvin suunniteltu uimapuku taas kykenee pienentämään veden vastusta.

Yhä useammissa urheilulajeissa haetaan apua myös biomekaniikasta. Siinä yhdistetään fysiikan, anatomian ja fysiologian tietoja. Keräämällä liikkeistä tietoja ja analysoimalla niitä voidaan hioa suoritusta niin, että prosenttiakaan fyysisestä suorituskyvystä ei mene hukkaan.

Jännityksen etsintä jatkuu

Monet pitävät uusien maailmanennätysten loppumista pahana iskuna urheilulle, sillä juuri ennätysten tavoittelu kannustaa urheilijaa jatkamaan uraa voittojen jälkeenkin.

Jos ranskalaistutkijat ovat oikeassa, huippu-urheilu menettää seuraavien vuosikymmenien aikana osan viehätyksestään. Toisaalta edessä olevaa kehitystä voidaan pitää joidenkin urheilulajien kohdalla suotuisana.


VINKKEJÄ PYÖRÄILYYN - osa 5.

Kuvissa maastopyörä Kona Cinder Cone (hinta noin 850 euroa) ja maantiepyörä (kilpapyörä) Felt F4 (hinta noin 2300 euroa).

Pyöräilijän suurimmat vastukset (1)

Pyöräilijän matkan taittamista vaikeuttavat pääasiallisesti kolme tekijää : ilmanvastus, kitka, ylämäet ja neste- ja energiavajaus.

Ilmanvastus

Kilpapyöräilyssä ilmanvastusta pyritään vähentämään mahdollisimman matalalla ajoasennolla, joka on käyräsarvisissa pyörissä helpompi toteuttaa kuin kuntoilijoiden yleensä käyttämissä suorasarvisissa pyörissä.

Ilmanvastusta voi jonkin verran vähentää myös asustuksella. Siksi pyöräilypuvut ovat vartalonmyötäisiä ja kypärät etenkin kilpapyöräilyn aika-ajoissa - niin maantiellä kuin radallakin - virtaviivaisia.

Ilmanvastusta vähentää myös pyörän mahdollisimman suuri aerodynaamisuus : esimerkiksi aika-ajopyörissä runko on yleensä litteä ja kiekot (etu- ja takapyörä) ovat levymäisiä. Aikaisemmin siteeraamassani Tieteen Kuvalehden (TK 10/2008, sivu 63) todetaan, että Kansainvälisen pyöräilyliiton (UCI) kehittämässä Tunnin ajo-lajissa varusteet on jäädytetty sille tasolle, jota belgialainen Eddy Merrckx käytti vuonna 1972. Esimerkiksi tuo mainitsemani levypyörän käyttö on siinä kielletty. Niinpä ennätys tuossa lajissa ei olekaan kovin paljon kehittynyt : Fausto Coppi 45,798 km (v. 1942) / Ole Ritter 48,653 km (v. 1968) ja Ondrej Sosenka 49,700 km (v. 2005).


PÄIVÄN MIETELMÄ

"Elämä on hassua. Jos et suostu vähempään kuin parhaaseen, niin usein sen saatkin." - W. Somerset Maugham.

Usein ihminen saa mitä haluaa, jos on valmis tekemään työtä sen eteen.
...